nesoxy je napisao:
Danas kada se govori o audio playeru uglavnom se misli na MP3 player posto je taj format, meni se cini, najzastupljeniji. I kada se govori o MP3 playeru mora se znati da postoje 2 kodeka (codecs)
koji se koriste za kodiranje audio signala u MP3 i slusanje to su Frauenhofer i Lame. Svi programi koji pustaju MP3 moraju da koriste jedan od ova dva. Znaci, u jezgru naseg, bilo kojeg programa ovaj onaj, kojim slusamo nasu MP3 kolekciju nalazi se jedan od ta dva kodeka a ono sto vidimo na desktopu je samo sminka. Dakle treba se raspravljati o kodecima a ne o programima. Neko kaze Lame je bolji, neko kaze Frauenhofer. Neko je tamo stavio sliku one cice u winampu i napisao "ima li neko ovo"? Znaci kakav foobar billy i ostalo. Nigdje veze. Winamp i WMP 11 su kraj price sto se tice windowsa. Ne znam kakva je situacija na linuxu ali i tamo se koriste isti kodeci.
pitanje je koji je najbolji audio player a ne koji daje najbolji kvalitet zvuka (posto kvalitet zvuka nije usko povezan sa player-om)... makar sam ja tako skontao pitanje... u svom obrazlozenju za foobar nisam ni spomenuo kvalitet zvuka...
cak i na zvanicnom site-u foobar-a pise:
Citiraj:
* Q: Does foobar2000 sound better than other players?
* A: No. Most of “sound quality differences” people “hear” are placebo effect (at least with real music), as actual differences in produced sound data are below their noise floor (1 or 2 last bits in 16bit samples). Foobar2000 has sound processing features such as software resampling or 24bit output on new high-end soundcards, but most of other mainstream players are capable of doing the same by now.
tako da je o kvalitetu zvuka medju player-ima besmisleno raspravljati... dakle, raspravljamo o drugim karakteristikama...
btw...
pored Fraunhofer i Lame (koji su inace najpopularniji) postoji jos nekoliko mp3 encoder-a: BladeEnc, Xing, GoGo,... ali to je sasvim druga tema... ovdje pricamo o audio player-ima a ne mp3 encoder-ima.