banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 00:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Novogovor
PostPoslato: 29 Feb 2008, 14:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:00
civi je napisao:
Ne želim znam šta misliš pod onima tamo, rodjen sam, odrastao i školovao se u Banjaluci, sebe smatram 100% Banjalučaninom (hardcore :D ). Nekad je to značilo više nego biti Srbin, Hrvat ili Bošnjak.
Pozdrav!

Ma to "oni tamo" sam vise sarkasticno naveo, zbog, jelte, poznate nam atmosfere, kako u zemlji tako i na forumima. Zato sam i stavio smajlica posle toga, da ne bi bilo ozbiljno shvaceno.

Inace, ja sam 100% sarajlija (zivim u BL od rata), al' ne mogu ni da privirim na Sa forum jer pripadam "ovima vamo" :D

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
No hard feelings!

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Civi, žao mi je što si pogrešno shvatio moje postove. Ja stvarno nisam nacionalista, da jesam nikad ne bih imala momka Hrvata. Znači, ja nemam apsolutno ništa protiv niti Muslimana niti Hrvata u Bosni. Rođena sam Banjalučanka i bilo nas je svakakvih u Bl, te je u mojoj kući uvijek bilo totalno slobodno razmišljanje.
Termin bosanski jezik ne prihvatam jer sam studirala jezik i naučila odakle je potekao. Prema tome, učila sam o srpskom jeziku i dijalektima u Hrvatskoj i Srbiji, al o ovom novogovoru nigdje. Znači "bosanski" jezik je mješavina hrvatskog i srpskog i savršeno mu odgovara taj naziv. E sad pošto se taj termin od 91. izbjegava (meni je iskreno žao jer nas većina priča tim jezikom) onda su morali da smisle i taj bosanski jezik. Ne, nije se govorilo tisuća i općina. Možda u Livnu... Al u Sarajevu i sl - nikad. Cijela Bosna je pričala isto, jedino je Hercegovina možda imala malo kroatizama te su ubacivali neke riječi iz čakavskog dijalekta.
Dakle, ja ne govorim napamet, pišem ti samo činjenice.
Koliko me nervira termin bosanski, toliko mi je glupo što se kod nas počela odobravati ekavica u školama, te se pismeni mogao pisati na ekavskom. Ljudi su ostali nepismeni jer je naravno ekavica lakša za pisanje. Da ne bi pisali mljeko i uvjek, ljudi su sve probleme rješavali ekavicom.
Citiraj:
Bojim se da za dvije generacije to više neće biti moguće, jer će to biti tri sasvim različita jezika.

Ne vjerujem. Ja i dalje stojim pri svojoj izjavi da su to samo dijalekti. Što reče skuba - nema dovoljno materijala da se naprave 2, a kamoli 3 jezika....

:hello2:

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Nesto najlakse na cemu ljudi najvise grijese je to pisanje slova ''i''. Za one koji ne znaju:

AKO JE U EKAVSKOM DUGO -E-, ONDA JE U IJEKAVSKOM -IJ-, A AKO JE KRATKO E, ONDA JE BEZ -I-!

Je li bilo tesko? :wink:

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 20:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Gratis je stara riječ, potiče iz latinskog gratiis što otprilke znači "milošću" ( izvinjavam se, davno sam završio gimnaziju), sa značenjem koje ima i danas, kao nešto (roba ili usluga) što se ne mora posebno platit, ili je potpuno besplatno. Ranije se rijetko koristila u svakodnevnoj upotrebi, osim kod raje koja je živjela i radila vani, više kao tudjica, manje kao statusni simbol.
Sama riječ je svoju ekspanziju doživjela sa dolaskom kapitalizma i konkurencije u naše krajeve (čitaj:nedavno), jer je ranije postojalo pravilo:" Nema džabe ni kod stare babe!"

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 21:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2008, 18:33
SÄFFLE je napisao:
Odose,vala bash....kao da se o istom s..nju nije naglabalo u Politici i Istoriji c.a 1000 postova

Nego,rijec "gratis",ima li ko skolovaniji ili s jacom memorijom,da mi razjasni,zna li se otprilike otkad je u upotrebi na nasim prostorima?

u upotrebi je otprilike koliko i kod svaba...i njemci koriste uveliko rijec gratis za nesto sto je dzaba...pa smo preko nasih gastarbajtera i mi poceli koristiti tu rijec...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 23:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jan 2008, 21:06
ajmo malo pisati o rijecniku nasih gastarbeitera... ja se gorizm kad mi pocnu neke svoje rijeci ubacivati u nas jezik i prave se pametni nama koji imamo 5 puta vise skole od njih... vecina ih ima samo 4 razreda...

parkplac... kibla... ajd pomozite... sta vas smeta kad pocnu nase Yugosvabe prodavati nam pamet...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 02:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Riječ gratis potiče od gratum. Al ne znam kako se došlo do tog da znači džaba... Ovdje u It se masovno upotrebljava...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Stranih riječi je oduvijek bilo u našem jeziku/jezicima. To su riječi koje smo posudili u nedostatku vlastitih, a koje smo zaboravili "vratiti nazad". Teško je sad ispravljati "krive Drine", jer nas to sada vodi ka novogovoru. Moje lično mišljenje je (drugi se ne moraju složiti), da je bolje da i dalje razumno koristimo tudjice, kao što smo navikli, nego da svake godine budemo prisiljeni da izbacimo par stotina (da ne kažem hiljada) starih riječi koje nisu "naše", ali kojima svi znaju značenje, i umjesto njih uvodimo "vlastite" koje neko tek treba da izmisli.
Tendencija u svijetu je da se sve više koristi engleski jezik, što se može shvatiti kao posljedica anglo-američkog kulturnog imperijalizma, ali i kao pokušaj da se uvede zajednički jezik na polju, tehnike i ekonomije. Za kulturu nisam siguran (tu vrijedi ono o imperijalizmu).

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 11:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
MonaLisa je napisao:
Nesto najlakse na cemu ljudi najvise grijese je to pisanje slova ''i''. Za one koji ne znaju:

AKO JE U EKAVSKOM DUGO -E-, ONDA JE U IJEKAVSKOM -IJ-, A AKO JE KRATKO E, ONDA JE BEZ -I-!

Je li bilo tesko? :wink:

Mnogi ljudi, mada čudno zvuči, ne mogu prepoznati dugo i kratko e...ili jednostavno nisu sigurni koje je, to je do sluha.

Citiraj:
Riječ gratis potiče od gratum. Al ne znam kako se došlo do tog da znači džaba... Ovdje u It se masovno upotrebljava...

grate : freely, willingly, happily
gratia : in order to, for the sake of, to.
gratia agere : (+ dat.) to thank.
gratia : (in the abl.) on account of.
gratia : gratitude, favor.
gratus : pleasing, agreeable / grateful.
gratulor : to wish a person joy, congratulate (+dat.),give thanks gratus :

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 11:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

-umbrella- je napisao:
ajmo malo pisati o rijecniku nasih gastarbeitera... ja se gorizm kad mi pocnu neke svoje rijeci ubacivati u nas jezik i prave se pametni nama koji imamo 5 puta vise skole od njih... vecina ih ima samo 4 razreda...

parkplac... kibla... ajd pomozite... sta vas smeta kad pocnu nase Yugosvabe prodavati nam pamet...

Osim gastarbajtera (koristim "piši kao što govoriš", jer je i ova riječ već zaživjela u našem jeziku kao "naša najrodjenija"), sada imamo i iseljenike i izbjeglice. Sve njih ne možeš trpati u isti koš, jer njihova struktura oslikava strukturu cjelokupnog društva, od onih "sa osami razreda"
(sa četiri nema, jer je bilo obavezno osmogodišnje školovanje), do doktora nauka.
U principu, postoji jedno zlatno pravilo:broj godina provedenih u školskoj klupi obrnuto je proporcionalan broju "posudjenih riječi" koje oni koriste u svakodnevnom govoru. Uprošteno rečeno, onaj sa osam razreda radi na "baušteli", dok inženjer radi na gradilištu.
Medjutim, postoji još jedan aspekt: razvoj tehnike u svijetu ide mnogo brže nego kod nas, tako da mnogi naši ljudi su naučili pojedine tehničke izraze prvo (a često i jedino) na jeziku zemlje domaćina. Poznajem mnogo mladih osoba koje su napustili BiH kao djeca i stekli sredjnje i visoko obrazovanje na zapadu i koji se mogu ubrajati u svjetsku klasu u svojoj struci, ali koji nikad ne bi mogli prenijeti to znanje na Balkan, baš zbog toga što je terminologija kojom vladaju na nekom drugom jeziku.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 12:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Simpa je govor dijaspore u Švedskoj, kad kažu "brenati" umjesto "narezivati na CD", dok im je "ladanje" izraz za preuzimanje fajlova sa Neta. :)

Al' kad kojekakvi domaći činovničići po međunarodnim organizacijama počnu koristiti strane izraze i gdje treba i gdje ne treba, to je zlo...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A na televiziji? Establišment? Rekao jednom Saša Hršum u Omladinskom Forumu.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Grof Ratkaj je napisao:
Simpa je govor dijaspore u Švedskoj, kad kažu "brenati" umjesto "narezivati na CD", dok im je "ladanje" izraz za preuzimanje fajlova sa Neta. :)

Al' kad kojekakvi domaći činovničići po međunarodnim organizacijama počnu koristiti strane izraze i gdje treba i gdje ne treba, to je zlo...

Upravo ono što sam rekao. Koriste lokalne izraze jer prije nego što su otišli gore nisu ni postojali ti izrazi na našem jeziku.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
EiLeen je napisao:
Ljudi su ostali nepismeni jer je naravno ekavica lakša za pisanje. Da ne bi pisali mljeko i uvjek, ljudi su sve probleme rješavali ekavicom.

Eto, prva si ti ostala nepismena, jer nije mljeko i uvjek, nego mlijeko i uvijek.

@besmrtnik: mislim da si izabrao loš primjer, obzirom da se u Ukrajini ipak govori ukrajinski, a ne ruski jezik.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 15:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

^^^Ma da, ljudi su sigurno počeli koristiti ekavicu zato što je lakše za pisati...Uostalom, ijekavica je, koliko ja znam, nastala tek Vukovom reformacijom jata....

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 16:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

stormbringer je napisao:
^^^Ma da, ljudi su sigurno počeli koristiti ekavicu zato što je lakše za pisati...Uostalom, ijekavica je, koliko ja znam, nastala tek Vukovom reformacijom jata....

Vuk Stefanović Karadžić je govorio ijekavski. Pogledaj njegove rukopise.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Nego,"GRATIS"?

Ne rece niko,ono bas otkad se to koristi "u nas"?

Znam da na svedskom znaci dzaba,i isto se pise.Naime,prije nekog vremena sam zapao u zescu polemiku oko doticne rijeci s curom koja je "skoro" dosla iz BiH.Tvrdi da je ta rijec kod nas u upotrebi jos od prije rata,medjutim,iako imam ok pamcenje,nesto se ne sjecam bas toga...

Citiraj:
Simpa je govor dijaspore u Švedskoj, kad kažu "brenati" umjesto "narezivati na CD", dok im je "ladanje" izraz za preuzimanje fajlova sa Neta.

Ja zivim u Svedskoj,ali za doticne radnje upotrebljavam rijeci :"snimiti" i "skidanje".

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 23:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

civi je napisao:
stormbringer je napisao:

Vuk Stefanović Karadžić je govorio ijekavski. Pogledaj njegove rukopise.

Pa to sam ja i rekao. On je reformisao srpski jezik i napravio te dve forme slova jat. :-?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 23:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Slova JAT??? Valjda su to 3 slova?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]