banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 20:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Feb 2008, 15:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2007, 13:54
Ja od '78 vozim nista drugo nego Toyotu. 78' Corolla ( $ 3600 nova), '84 Corolla SE (13000$), '86 Celica, '90 Previa ( $ 28000) prodao sam sa 400 000 milja, '00 4Runer V6($ 38000) koji jos vozim, ima 140 000 milja, '04 Camry SE ($27 000) koji je jos u upotrebi (150 000 milja).
Nikakvih problema nikada nisam imao i nebi nista drugo vozio. Osim redovitog mjenjanja ulja nista drugo netreba. Jedino mi je zao za 4Runer koji je V6 i zdere benzin koda nema dna.
Ako idem na Floridu i uzmem 4Runer benzin me stoji oko 250$ (oko 900 milja), ako uzmem Camry (V4) benzin me stoji oko 75$.
Ja sam toliko zadovoljan sa njima da kada nesto kupujem uglavnom i ne gledam nista drugo!

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2008, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
elixir je napisao:
Molotov je napisao:
Toyota, Nissan, Honda, Subaru, Mazda, Mitsubishi, Lexus, Suzuki .... svi oni prave makine da se zaledis!!!

Da, pogotovo sad kad se Toyote prave u Turskoj, Suzukiji u Mađarskoj, Nissani u UK...

E jebga, onda su Ferrariji jedini pravi ... oni se prave rucno i samo u Italiji (iako me nebi nista iznenadilo).

Toyota se pravi u:
Australija, Kanada, Francuska, Indonezija, Meksiko, Tajland, Turska, Engleska, USA, Ceska, Kina, Japan, Pakistan, Indija, Vijetnam ... nije tajna i sta fali.

Dosta ovih fabrija proizvodi dijelove za vise proizvodjaca kao npr ova u Ceskoj radi za Toyotu, Pezo i Citroen ....

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 20:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2008, 19:55
čovjek je u pravu...pogledajte koliko je samo toyota u poslednjih nekoliko godina opozvala automobila...samo elektronika zajebava...nekako mi je honda najj najj najj...i nissan u poslednje 2-3 godine zaslužuje respect...

što se evropljana tiče: mercedes je i dalje the best bez obzira što su imali ''lufta'' u zadnjih 10-ak godina ali vidim da su malo dozvali pameti pa i kod njih nema više zajebancije...to je što se tiče nekog kvaliteta. što se tiče napretka uopšte nema dileme: ford i škoda grabe krupnim koracima...sve su pouzdaniji i konkurentniji...čujem na novoj tv (automotiv) da je ford odmah iza vw-a po prodajnim rezultatima...zaključno sa 9 mjesecom 2007.godine...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 10:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
O ukusima se ne raspravlja,tako da sta o voli iline je stvar licnog izbora...Po meni glavni parametri su cijena,pogotovo polovnih modela,zatim mogunost i dostupnost servisiranja i opravke. Istocnjaci su ok,pogotovo sto se tice manjih modela ,srednju klasu su skoro "naceli" ,ali kad se gledaju marke Audi Bmw i Mercedes,nisu im japanci jos blizu. Ovo iz licnog iskustva,cisto vozeci...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 20:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
SÄFFLE je napisao:
O ukusima se ne raspravlja,tako da sta o voli iline je stvar licnog izbora...Po meni glavni parametri su cijena,pogotovo polovnih modela,zatim mogunost i dostupnost servisiranja i opravke. Istocnjaci su ok,pogotovo sto se tice manjih modela ,srednju klasu su skoro "naceli" ,ali kad se gledaju marke Audi Bmw i Mercedes,nisu im japanci jos blizu. Ovo iz licnog iskustva,cisto vozeci...

Kada na forumu nebi bilo rasprave nebi bilo ni foruma nit razloga da dolazimo ovdje. :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2008, 21:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jun 2007, 02:33
Evo statistika u zadnjih 10 godina prema tehnickom pregledu u U.K
mazda -toyota -micubishi -suzuki -hyundai -nisan -subaru
to su prvih 7 mjesta sa najmanje gresaka kroz 10 godina statistike.
A za one sto najavise mercedes,bmw i audi(mercedes je na 22 , bmw na 18 i audi na 15 mjestu u toj istoj statistici kroz 10 godina).
Evo reko da navedem bar malo o tehnickom pregledu auta bar nam malo pokazuje gdje lezi kvalitet.
I da mercedes,audi,bmw o kojima sam ja napisao ovdje su za nas smrtnike a ne luksuzne tipe gdje je druga prica.
I da ako me neko pita nevozim japanca hehe vozim amerikanca zbog udobnosti (chrysler 300c 3.5l) a kvalitet na njima je hmmmm.
Svi amerikanci imaju problema sa elektronikom barem je tako ovdje u evropi sto se tice njihovih motora ( V4) nije im se pokazao bas najbolje (V6) mnogo bolji dok im je najbolji motor sa najmanje cackanja (V8).Znaci dobar kvalitet japanac- status mercedes ,bmw i slicno.....

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2008, 21:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2007, 13:54
koliko su proizvodaci opozvali auta - http://www.mycarstats.com/auto_recalls/auto_recalls.asp
besmrtnik je napisao:
čovjek je u pravu...pogledajte koliko je samo toyota u poslednjih nekoliko godina opozvala automobila...samo elektronika zajebava...nekako mi je honda najj najj najj...i nissan u poslednje 2-3 godine zaslužuje respect...

što se evropljana tiče: mercedes je i dalje the best bez obzira što su imali ''lufta'' u zadnjih 10-ak godina ali vidim da su malo dozvali pameti pa i kod njih nema više zajebancije...to je što se tiče nekog kvaliteta. što se tiče napretka uopšte nema dileme: ford i škoda grabe krupnim koracima...sve su pouzdaniji i konkurentniji...čujem na novoj tv (automotiv) da je ford odmah iza vw-a po prodajnim rezultatima...zaključno sa 9 mjesecom 2007.godine...

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Opoziv kola zbog fabričke greške nije ništa strašno za nas potrošače, naprotiv. Odvezeš kola u najbliži ovlašteni servis za tvoju marku kola, oni pregledaju i otklone potencijalnu grešku, ti dodješ i pokupiš (naravno, sve je besplatno) i mirna Bosna.
To pogadja samo proizvodjača, jer nije mala stvar platiti servis za, recimo, 300 000 kola.
Ali njih mi nije uopšte žao. Ovakve situacije su ukalkulisane u cijenu novih kola. I ne treba se bojati firmi koje opozivaju svoja kola. Bojte se onih koji ne opozivaju. U tom slučaju ne možete znati u kakvom kršu vozite svoju porodicu.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Citiraj:
Slazem se stobom DellBoy da su kvalitetnija europska auta,pratio sam jedne novine vec duze vrijeme i tu uvjek fale Toyotu kazu da su im auta pravo izdrzljiva a servisi jeftiniji od ostali.
Pa sam malo detaljnije to ispitivao i na kraju se uzpostavilo da su upravu,kod Toyote je satnica u servisu znatno manja nego kod VW ili Audija,a garancija im je ista (vremenska i kilometarska)
Ja sam ljubitelj Njemacki auta,dosad sam samo to vozao ali nesto me u zadnje vrijeme povukla zelja da malo promjenim.
I tu dolazi dvojba izmedju na primjer Toyote i Skode/Seata,posto vozim samo dizela radi cjene i potrosnje.Prelazim oko 35-40 hiljada godisnje i treba mi auto koje je jako a tosi prihvatljivo.

Brate moj...uzmes sebi Passata i rijesio si problem...komfor,elegancija,izdrzljivost,sigurnost...2002 godina iz Njemacke ako imas nekog da ti uveze tamo ga mozes naci za 7-8000 eura i na kraju te sa prepisom,carinom i svim ostalim zajebancijama izadje 20 000-21 000 i ti miran...naravno da je prva ruka i da ima servisnu knjigu...odvezes ga kod Vidovica na kompjuter i to je to....tako cu ja sad sebi uraditi sem sto cu ja uzimati 2003 godinu izace me sve negdje oko 25 000-26 000... sa navigacijom,kozom,tiptronikom,grijanjem sjedista,sve zivo....!!!

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
ronny_legenda je napisao:
Citiraj:
Slazem se stobom DellBoy da su kvalitetnija europska auta,pratio sam jedne novine vec duze vrijeme i tu uvjek fale Toyotu kazu da su im auta pravo izdrzljiva a servisi jeftiniji od ostali.
Pa sam malo detaljnije to ispitivao i na kraju se uzpostavilo da su upravu,kod Toyote je satnica u servisu znatno manja nego kod VW ili Audija,a garancija im je ista (vremenska i kilometarska)
Ja sam ljubitelj Njemacki auta,dosad sam samo to vozao ali nesto me u zadnje vrijeme povukla zelja da malo promjenim.
I tu dolazi dvojba izmedju na primjer Toyote i Skode/Seata,posto vozim samo dizela radi cjene i potrosnje.Prelazim oko 35-40 hiljada godisnje i treba mi auto koje je jako a tosi prihvatljivo.

Brate moj...uzmes sebi Passata i rijesio si problem...komfor,elegancija,izdrzljivost,sigurnost...2002 godina iz Njemacke ako imas nekog da ti uveze tamo ga mozes naci za 7-8000 eura i na kraju te sa prepisom,carinom i svim ostalim zajebancijama izadje 20 000-21 000 i ti miran...naravno da je prva ruka i da ima servisnu knjigu...odvezes ga kod Vidovica na kompjuter i to je to....tako cu ja sad sebi uraditi sem sto cu ja uzimati 2003 godinu izace me sve negdje oko 25 000-26 000... sa navigacijom,kozom,tiptronikom,grijanjem sjedista,sve zivo....!!!

I jos mi treba mitraljez da ga cuvam od hahara,koji jedva cekaju da naidju na novi pljen.......

Ali veoma dobar savjet,i da nezaboravim pitat kako se moze saznati kolika je carina na auto kad se uveze???

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
I jos mi treba mitraljez da ga cuvam od hahara,koji jedva cekaju da naidju na novi pljen.......

Ali veoma dobar savjet,i da nezaboravim pitat kako se moze saznati kolika je carina na auto kad se uveze???

Ako mi ima ista mrze to je kad mi ljudi tako krenu pricat...u fazonu krade se ovo-ono...pa jebote ako ces tako razmisljat kupis sebi Pezejca i boli te ona stvar niko ga nece ukrasti....ugradis sebi zeder,alarm,garaziras auto...kad bi tako razmisljao nikad dobro auto nebi vozio...najlakse je uzeti sebi Pezoa i ozeniti se njime onda...ako kontas o cemu pricam!!!

A sto se tice carine...pa ako ikad dodjes u situaciju javi se pa cemo vidjet...PS.dadnes meni milju i ja ti sve sredim :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:

Ako mi ima ista mrze to je kad mi ljudi tako krenu pricat...u fazonu krade se ovo-ono...pa jebote ako ces tako razmisljat kupis sebi Pezejca i boli te ona stvar niko ga nece ukrasti....ugradis sebi zeder,alarm,garaziras auto...kad bi tako razmisljao nikad dobro auto nebi vozio...najlakse je uzeti sebi Pezoa i ozeniti se njime onda...ako kontas o cemu pricam!!!

A sto se tice carine...pa ako ikad dodjes u situaciju javi se pa cemo vidjet...PS.dadnes meni milju i ja ti sve sredim :lol: :lol: :lol:

Vidi sto poso granamo,iskusno......

A za tu milju sto bi ti dao,koliko bi ja bio dobar???

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A u vezi kradje auta,govorim iz iskustva vjeruj mi........

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma ja sam milju rekao ofrlje...zavisi sta uzimas...koje auto....generacija i ostalo...!!!

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
A u vezi kradje auta,govorim iz iskustva vjeruj mi........

Ma i ja tebi govorim iz iskustva isto :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kako hoda to oko carine,daj vise informacija i nemoj sad da povecavas cjenu...

Za milju ima da me vodis i na cevape poslije odradjenog posla :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo da ti nebi ja sad ovdje pisao i upotrebljavao nesto sto neces shvatiti za to imam jedan dokumet koji u ovakvim situacijama dajem ljudima da procitaju...malo je podug ali isplati se procitati...radi se o mom poslu to jest "Uvoz auta iz Svabije" :D

Carinjenje auta iz Nemacke

U roku od tri dana tebalo bi da predate auto na carinjenje carinarnici koju ste naveli na granici.

Najbolje je da nađete (još jednom) špeditera koji će svu papirologiju i proceduru odraditi za vas (50€ navise). Od papira su vam potrebni: račun ili ugovor, fahrzeugbrief, servisna knjižica (u slučaju da se traže olakšice na osnovu pređene kilometraže), carinski papiri sa granice, očitani broj motora i šasije (papir koji dobijate u bilo kom servisu koji radi tehnički pregled).... Špediter će vam sve objasniti!!!!!!!!!!

Tu imate i troškove parkinga u carinskom boksu (u Beogradu 50€, auto može da bude do 4 dana u boksu, posle se doplaćuje).

Carinik određuje carinsku osnovicu. Ako je cena iz ugovora odnosno računa prihvatljiva (po njegovoj proceni) onda je to carinska osnovica, a ako nije onda se utvrđuje na sledeći način:

Gleda se vrednost automobila po Schwacke katalogu. Postoje dve vrednosti: gornja ako je auto kupljen od hendlera i donja ako je kupljen od fizičkog lica (razlika je oko 16%)
Ta vrednost se deli sa 1.16 (umanjuje za 16%) i u slucaju hendlera i u slučaju kupca
Na osnovu kilometraže koju je auto prešao, a koja mora biti dokumentovana servisnom knjižicom i stanjem na kilometarsatu i da se slaže sa kilometražom upisanom na granici (ako je upisana), osnovica se može oboriti jos maksimalno 30%
Osnovica se može oboriti i na osnovu oštećenja automobila i na osnovu opšteg stanja
Na tako sračunatu osnovicu plaća se carina 20% (priča se da će se smanjiti u aprilu 2003. zbog usklađivanja carinskih stopa Srbije i CG, ali ...). Kada se carina plati, auto se preuzima iz carinskog boksa i sledi registracija.

3.2.2 Carinjenje: tips and tricks

troskovi prema drzavi su 44,5% jer je carina 20% i porez je na osnovicu koju cine cena vozila (sa uracunatim troskovima prevoza- postoji tarifa za vozilo stiglo na tockovima i na prikolici) i carinsko zaduzenje, a iznosi 20% ali na vecu osnovicu od one koju carina uzima. U to dodamo i 0,5% carinske provizije i dolazimo do cifre od 24,5%...da, ne racunajuci troskove SVOG speditera, koji ima SVOG carinika, stajanje vozila u zici, proviziju banke pri uplati, nabijanje kilometraze za umanjenje carinske osnovice, izradu adekvatne dokumentacije za opisanu radnju itd. I kao sto rece Roli: na pijaci ti automobili vrede isto koliko i bez pomenutih opterecenja u inostranstvu- upravo zbog postupka varanja kupca kroz "peglanje" lima, kilometraze itd. - lancia88

Dok je na snazi bila uredba o dozvoli uvoza vozila starih do 12 meseci (1 godina) povlascena kategorija su bili invalidi sa invaliditetom od najmanje 60% u II kategoriji ili I kategorija. Oni su mogli da uvezu vozilo bez ogranicenja starosti ali uz zabranu otudjenja koja je unosena na carinsku deklaraciju i u saobracajnu dozvolu. To vise nemaju pravo.

Naredni nacin je tzv. Uvozna dozvola koja se sticala na osnovu potvrde nasih ambasadi u inostranstvu da je korisnik dozvole proveo najmanje (mislim) 6 godina neprekidno ili (mislim) 10 godina sa prekidima ne vecim od 6 meseci u toj i toj drzavi. Sada mu se izdaje dozvola da uveze svoj automobil/kamion/belu tehniku/pokucstvo /itd obzirom da se vraca sa privremenog rada. Na osnovu te dozvole (koja je vremenski ogranicena na 1 godinu od dana izdavanja) on uvozi svoje vozilo ili tudje za sta dobije novce (cuvana kupovina uvozne dozvole) takodje uz zabranu otudjenja od 2 do 5 godina.
Popularan nacin carinjenja skoljke i bloka (tako se radilo a ne sasije i motora) je zasnovan na mogucnosti uvoza delova za vlastito REGISTROVANO vozilo i to tako sto se mora uvesti odvojeno, tj. ne moze celo vozilo biti sastavljeno. Zakon propisuje i carinjenje ostalih rezervnih delova ali ovo su nosioci identifikacionih brojeva pa oni moraju kroz carinu a ostali delovi mogu biti od bilo kud pa zato ne podlezu carinjenju jer je to u praksi neizvodljivo. Pre dve godine otprilike, carinskom uredbom ne dozvoljava se uvoz skoljke, ostaje dakle samo blok motora. Uredba je defakto protivzakonita, MUP nema nikakve nove instrukcije po tom pitanju ali prvu instancu tj.Carinu ne prolazis i tu je kraj.

Postoji i jos jedan naporan nacin: testamentom neko nekome ostavi vozilo iz inostranstva i onda krecu brojne molbe po ministarstvu za spoljnu trgovinu da se dobije njihovo misljenje i saglasnost, pa sa time u SUC (carina) pa njihovo misljenje i onda u proces uvoza vozila. U praksi postupak se retko primenjivao, funkcionisao je i u formi poklona a ne samo testamenta i trajao je oko 3 meseca. Licno imam samo podatke o uspesnosti ali ne i o neuspesnim pokusajima pa ne mogu reci koliko je generalno bio funkcionalan..

Slicna prica je funkcionisala i preko auto-klubova do donosenja novog zakona o donacijama, kao i u humanitarnim organizacijama ali uz stalnu obavezu da vozilo svakih 6 meseci napusti zemlju i vrati se.

Price o Trabantima itd. nikada nisu postojale cak ni u formi nekakvog predloga skupstini, zasnovane su na ideji u razvijenom delu Evrope da drzava plati vlasniku svaki stariji automobil i uz njegovu saglasnost ga ukloni sa ulice (primer Italija) ali osim te male novcane nadoknade nema drugih beneficija. Evropska resenja tog pitanja su razlicita: Svajcarska ima veoma rigorozan tehnicki pregled koji se tesko moze proci (sa nasim TP-ma zajednicki je samo naziv) ali zato je uvozna dazbina zasnovana samo na kilazi vozila pa biraj sam hoces li staro ili novo. Nemacka recimo na pumpama toci samo bezolovni benzin, pa ako imas stariji auto, kupis bocicu aditiva i dodas ga u rezervoar ali ko bi se sa time bas zezao, ljudi sami od sebe napustise Super. U vecini zemalja su premije osiguranja destimulativne za starija vozila pa ko voli nek' izvoli. Visok standard diktira sindrom 5 godina starosti jer je to najcesci rok otplate vozila u inostranstvu a za teretna cak rok rentabilnosti, sa njime im prestaje vrednost. - lancia88

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Procitaj ovo....tu sve imas sto te zanima!!!

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Procitaj ovo....tu sve imas sto te zanima!!!

Hvala i cujemo se ako sta budem htio...

Idalje stoji dogovor oko cevapa,ako budemo poslovali :D

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 17:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Moze moze...idemo na janjetinu u My Way

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]