-umbrella- je napisao:
Dragi urednice.
Kao prvo, sram te bilo za za psovanje i vrijedjanje na ovom podforumu. Ne prilici ti da budes urednik jednog foruma. Takav vokabular je za cobane.
Izbacices nas sa foruma?! Zato sto smo Hrvati ili Bosnjaci? Zato sto mislimo drugacije, sto se ne slazemo sa izjavama nekih forumasa?
Nikad ovdje ljude ne gledam po nacionalnosti. Vec po tome sta i kako pisu.
Napisi lijepo da je ovo srpski, ravnogorski, kako hoces, forum. Vise necu dolazit. Ovo je oficijelni forum Banja Luke. I ja sam banjalucanin, rodjen tu, odrastao tu. I dok se taj forum zove banjalucki i ja cu na njega navracati.
Ovo nije samo srpski forum. Grad Banja Luka nije samo srpski grad. Cak ni RS po Ustavu nije samo srpsko iako nosi ime samo jednog naroda u svom nazivu.
Govoris da je mnogo ljudi, vojnika, izginulo za RS. Respect. Ali mnogo ljudi, tj jos vise je stradalo ni krivo ni duzno zbog te RS. U logorima, ubijeni na kucnom pragu, sustavno muceni i ubijani u ime RS. Vidis ko je najzastupljeniji u Haagu.
Slobodno me mozes izbaciti sa foruma. Znam da govorim istinu, demokracija je i valjda svako ima pravo d akaze sta misli. I oni koji su stvarali RS za sebe i oni koji su ni krivi ni duzni stradali jer nisu Srbi u ime RS.
Kako ti mislis da se o ovim pitanjima i temama moze voditi fini dijalog kad se tvoje drugacije misljenje od druge strane ponizava i ponistava, omalovazava?!
Mislim da treba izbaciti provokatore i offtopicare koje hoce da upropaste temu. Ali nekoga ko drugacije misli, ne.
I uopste je nebitno koje nacije je taj forumas.
Na kraju navodim u citatu rijeci forumasa Astora Piazzolla s cijim rijecima se slazem u potpunosti.
"ja zelim da moja zemlja bude zemlja po kojoj cu moci hodati bez ikakve bojazni od bilo cega, zelim da sa pasosem moje zemlje putujem po svijetu, zelim da moja banjaluka bude u mojoj republici srpskoj, u mojoj bosni i hercegovini . . . zelim da imam para da ljeti idem na ljetovanje a zimi na zimovanje, da mogu da si kupim i auto i stan, da budem normalan gradjanin ove zemlje ...
ako mi neko porice pravo na moju banjaluku, na moju rs i moju BiH, onda cu i ja da razmislim da li zelim da zivim u takvoj bosni ili bih trebao da moju srecu potrazim drugdje ..."
Dragi umbrella, nisam niciji advokat, sve sto cu iznijeti iskljucivo je u moje ime, i svih onih koji se sa mnom slazu, ako ih ima.
Kreni od toga, zasto se koristis nickom -umbrella-, a ne umbrella? Sta se desilo sa starim nickom?
Idemo dalje...
Svi oni koji proteziraju tezu kako je RS genocidna tvorevina, i treba da budu izbaceni sa foruma. Ne zelim da se stavljam u poziciju nekoga ko ima te ovlasti, niti da odredjujem nista u tom pravcu, iznosim svoje licno forumasko misljenje.
Kao sto i sam kazes, cinjenica je da je veliki broj neduznih gradjana stradao. Sa obe strane, ili sa sve tri, kako god hoces. Kao i nemali broj onih koji su zivote izgubili braneci i boreci se za ono sto su smatrali ispravnim. Svoje ognjiste, svoj narod, svoju djecu.
Mi, Srbi, izgubili smo cca. 20.000 najboljih sinova, na koje smo ponosni. I zbog kojih nikada necemo dopustiti da pljujete na RS, porodice tih istih boraca, sirocad, ratne vojne invalide. Nikad. Zapamtite to.
Kao sto i sam znas (koliko to stvarno igra ulogu u tvojim razmisljanjima i istupima, ti najbolje znas), sud u Hagu od samog pocetku, zlocine na obe strane tretira kao pojedinacne odgovornosti, i sudi se ljudima sa imenima i prezimenima, a ne narodima. Kolektivne krivice nema, i ja prvi nikad necu prihvatiti da moj narod nazivas zlocinackim ili genocidnim. Priznajem da medju mojim narodom postoji odredjen broj ljudi koji su cinili ruzne stvari, koje ni njima ni meni ne idu na cast, ali za to trebaju da odgovaraju. Moju RS i nasih 20.000 junaka nikada neces moci nazivati zlocincima.
Banjaluka je srpska, bila i tada kad si je ti napustao (ako sam dobro razumio), ostala, i ostace jos dugo, dugo. I nikad za nikad nece dopustiti da tako pricas o njoj, o meni, o nama...Nikad.
Tebi ako to ne pase, izaberi neki drugi grad, neku drugu drzavu, neki drugi forum. I dalje misli kako je tebi i tebi slicnima uskraceno pravo na demokratiju, pa ne mozes da pljujes po nasem mucenju. Mi se mjenjati necemo, mozemo samo jos vise cijeniti to sto imamo. Dusmanima u inat.
Dok god bolujete od opsesije da pljujete po nasim stradanjima, dok god se budete upirali da gledate samo jednu stranu medalje, dok god budete nastojali da izbrisete ono sto je 20.000 srca rodilo, BiH ce samo jos vise tonuti u blato. Ovakvu, kakva je danas, BiH nikad nisam dozivljavao kao svoju domovinu, i nikad necu. I time se ponosim. Kako stvari stoje, moje drzava je RS. Ili cemo zivjeti kao normalni ljudi i nesto mjenjati, ili cu sve vise mrziti ovu skalameriju od drzave. I vjeruj mi, nisam jedini. Cak stavise...