banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 10:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Feb 2008, 16:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Feb 2008, 16:11
ako je neko preciznije upoznat sa ovom oblasti ili je mozda cak i studirao, molim da mi napise nesto na temu sta je zapravo istorija umjetnosti? cime se bavi? koje sfere ljudskog zivota ona zapravo proucava i poznavajuci nju koliko zapravo mozemo poznavati sebe? kako nam znanje iz istorije umjetnosti moze pomoci da razumijemo sliku, ne samo starih civilizacija, vec i svijeta koji nas okruzuje danas? kolika je vrijednost odnosa umjetnik-djelo-posmatrac?

ova tema me fascinira vec duze vrijeme i cak razmisljam o tome da studiram istoriju umjetnosti ali takav smjer na fakultetu ovdje ne postoji, a ne znam kako izgledaju studiji u srbiji ili u hrvatskoj... takodje ne znam ni kakav se posao moze naci sa takvom diplomom i kako se ova oblast uopste i proucava na fakultetima (kakvi su predmeti, koji stilovi umjetnosti se prucavaju...). ako neko ima ikakvu ideju o ovome molim post! tnx!

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 00:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
tammy je napisao:
ako je neko preciznije upoznat sa ovom oblasti ili je mozda cak i studirao, molim da mi napise nesto na temu sta je zapravo istorija umjetnosti? cime se bavi? koje sfere ljudskog zivota ona zapravo proucava i poznavajuci nju koliko zapravo mozemo poznavati sebe? kako nam znanje iz istorije umjetnosti moze pomoci da razumijemo sliku, ne samo starih civilizacija, vec i svijeta koji nas okruzuje danas? kolika je vrijednost odnosa umjetnik-djelo-posmatrac?

ova tema me fascinira vec duze vrijeme i cak razmisljam o tome da studiram istoriju umjetnosti ali takav smjer na fakultetu ovdje ne postoji, a ne znam kako izgledaju studiji u srbiji ili u hrvatskoj... takodje ne znam ni kakav se posao moze naci sa takvom diplomom i kako se ova oblast uopste i proucava na fakultetima (kakvi su predmeti, koji stilovi umjetnosti se prucavaju...). ako neko ima ikakvu ideju o ovome molim post! tnx!

Koliko ja znam ( nisam istoričar umjetnosti) kad završiš ovaj smjer možeš raditi neke od sledećih poslova:

kritičar i analitičar umj. djela, umjetnički novinar, administracija na polju umjetnosti npr. Ministarstvo kulture, pri arheološkim institutima, kustos itd.. imaš velik izbor.. samo moraš biti dobra u tome što radiš.. u Beogradu/ ZG postoji smjer, ima i u Sarajevu.

Da, tačno je da je to jedna široka i multidisciplinarna grana koja uključuje poznavanje istorije, društva, razvoja umjetnosti , estetike i filosofije i mnogo šta drugo.. Pripremi se na tone i tone čitanja tokom studija, koji neće uvijek biti prijatni i zabavni, koliko god tebi sad izgledalo tako.

Sretno i želim ti uspješan rad na ovom polju. Ovakvih stručnjaka kod nas je malo ( uopšteno Balkan, što ti povećava perspektive za karijeru).

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 21:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Apsolutno podrzavam. Koliko je meni poznato ovdje je veoma malo istoricara umjetnosti tako da imas velike sanse za zaposljavanje. A i danas malo ljudi studira iz Bl, ja znam samo za jednu osobu.
BG je provjeren, mislim da su tamo studiji ok a i mozes nastaviti u vidu postdiplomskog ili cak upisati interdisciplinarne studije smijer "teorija umjetnosti".
Ali dug je put studiranja tako da imas vremena da vidis sta i kako dalje.
Samo poznavanje istorije umjetnosti ce ti sigurno promjeniti mnoge stavove koje imas danas. Bice ti mnogo jasniji razvoj slikarsta, arhitekture, skulpture i da nista od toga nije neka misterija vec hronoloski samo logican razvoj.

Samo naprijed :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Prijetelj mi studira Istoriju umjetnosti u Bg... Kaže da tamo postoji Klub nezaposlenih istoričara umjetnosti... :lol:
Šalu na stranu, jako lijepa grana, steći ćeš puno znanja iz opšte kulture koje većina ljudi nema... Što se tiče "čitanja" slike, naučićeš teorijski, al ja mislim da je svakako bolja neka subjektivna procjena djela...
Citiraj:
kolika je vrijednost odnosa umjetnik-djelo-posmatrac?

Ono što trebaš znati je:
*Umjetnik:
- lične karakteristike: njegova ličnost i talenat
- profesionalne karakteristike: tehnika, stil, izabrani materijali
- lična priča (psihobiografija)
- umjetnička biografija

*Djelo:
- vidljive karakteristike (opazljive)
- priča: destinacija, nastanak, datum izrade

*Posmatrač:
- poznavanje istorije umjetnosti
- tehničko-stilističko poznavanje
- lične karakteristike

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2008, 21:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Feb 2008, 16:11
Puno vam hvala vec ste mi dali neke fine ideje! Samo, zanima sta kustos konkretno radi?

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
tammy je napisao:
Puno vam hvala vec ste mi dali neke fine ideje! Samo, zanima sta kustos konkretno radi?

održavanje eksponata, organizacija izložbi, interpretacija na izložbama, pripremanje govora na izložbama u smislu analiza djela koja se predstavljaju, istraživanja na polju istorije umjetnosti, neki segmenti administracije u muzeju itd.. vjerovatno ima još dosta stvari

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 20:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2008, 18:28
To je divno zanimanje, ali u nekoj drugoj zemlji...Kod nas je mentalitet takav da su ljudi sami sebi kriticari, da sve sami znaju, da im ne treba pomoc drugih...znam da je off...ali evo Dodik.
Njemu treba dobar savjetnik...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Neka, neka se narod obrazuje! :wink:
Cuj Dodiku savjetnik...pa on bi savjetnika posavjetovao da ce mu glavu razbiti ako ga jos jednom bude posavjetovao :D

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 20:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2008, 18:28
:D :D :D
E, bas je tako...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]