banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 20:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Feb 2008, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Licno sam zapanjen da se o ovome vise ne prica na televiziji/internetu! Vjestacki zasladjivac, 180 puta sladji od secera, a niske kalorijske vrijednosti, pa je veoma isplativ u prehrambenoj industriji! Stvarno ne mogu da vjerujem da se ne trubi na sav glas o necemu ovako stetnom, pa valjda treba dati sansu potrosacima da izaberu da li ce uzeti proizvod koji ima ovaj otrov u sebi!

http://www.galaksija.com/aspartam.htm

Clanak je obiman, koristena je mnoga literatura (navedena na kraju), ali izdvajam glavno:

Aspartam, vještaćki šećer izaziva veoma ozbiljne simptome, od gubitka pamćenja pa do tumora na mozgu. Iako odobren od američkog Zavoda za Zaštitu Zdravlja (US FDA) kao bezbjedan dodatak za hranu, aspartam je jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.

Aspartam se sastoji od tri hemikalije: aspartamska kiselina, fenilalanin i metanol. U knjizi, Prescription for Nutritional Healing, (autori James i Phyllis Balch), aspartam je svrstan u kategoriju “hemijskih otrova.” Kako ćemo vidjeti, to je upravo ono što on i jeste.

Nekoliko od 90 različitih zabilježenih simptoma izazvanih od strane aspartama, koji su navedeni u ovom izvještaju uključuju:
glavobolja/migrena, vrtoglavica, gubitak svjesti, mučnina, utrnulost, grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresija, zamor, razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom uključujući i gubitak vida, gubitak sluha, palpitacija srca, smetnje kod disanja, napadi nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, vrtoglavica, tinitus, gubitak pamćenja i bolovi u zglobovima.

Prema naučnicima koji su radili na proučavanju sporednih efekata aspartama, sljedeće hronične bolesti mogu da budu prouzrokovane, podstaknute ili pogoršane u slučaju konzumiranja ove supstance:(2)
tumori na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom hroničnog zamora, (chronic fatigue syndrome, prim. prev.) parkinsonova bolest, alchajmerova bolest, mentalna retardacija, limfoma, deformacije kod novorođenčadi, fibromijalgija i dijabetes.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 23:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako su ga prikrili, kodno ime je E951 ili E-951!

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Prije sam to koristila i shvatila da od 1 kašičice šećera u kavi neće biti ništa.. A 180 puta je ukusnija ta kašičica žutog šećera nego taj odvratni zaslađivač... Čula sam i prije da je otrovan, al ovoliko... fuj... Al kako onda dijabetičari? Oni samo to uzimaju!

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 00:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aspartam nije jedini vjestacki zasladjivac koliko se sjecam? Svakako je otkriven tek 65-e, i prije su bili vjestacki zasladjivaci valjda? Evo s tugom gledam kutijicu i pol orbita (ima to govno i u njemu), mrcvarim vec mjesec i po 3 kutijice, nikako da sazvacem...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo ima i u mojim žvakama... Piše baš imenom... :angry4:

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 00:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Postoji nesto sto se zove "ciklamat" - sladjije od secera nekoliko hiljada puta i koristi se u prehrambenoj industriji u veoma sirokom obimu (zvake, bombone, sumece tablete, ...). A inace je izrazito jak kancerogen - pa ti vidi... :evil:

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 00:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
Postoji nesto sto se zove "ciklamat" - sladjije od secera nekoliko hiljada puta i koristi se u prehrambenoj industriji u veoma sirokom obimu (zvake, bombone, sumece tablete, ...). A inace je izrazito jak kancerogen - pa ti vidi... :evil:

A cuj, jeftinije od secera, a puno jace = manja ulaganja u proizvod = nizi troskovi proizvodnje = veci profit...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ja sam skoro presla na vjestacki secer, upravo zbog toga sto sam mislila da je zdraviji od obicnog kristalnog. :oops:
Gledam sad na pakovanju ovog secera sto ja koristim, ne pise nigdje da ima Aspartam. Ima E 952 i E 954.

Orbit vidim da sadrzi taj aspartam. A orbit uvijek uzimam zato sto navodno nema secera. Dzaba sto nema secera kad sadrzi drugi otrov. :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 09:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jedno je saharin, drugo ciklamat, oba su testirana na laboratorijskim zivotinjama i izazvala su rak mokracne besike :x

Imas ovde detaljnije o svakom (ako ti wiki nijedovoljno pouzdana, ima i na drugim sajtovima, samo proguglaj).
http://en.wikipedia.org/wiki/E_numbers

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 10:14 
Stara kuka
Stara kuka

Hvala ti za ovaj info. Sad cu vise obracati paznju na sadrzaj onoga sto uzmem.
Uzas kad pomislim koliko sam slatiksa svakojakih pojela kao dijete, sad me muka spopadne.
Ne cudi me uopste sto ljudi umiru sa 40 godina od raka/tumora koji se brzinom siri po cijelom tijelu. :-?

Ne znam samo kako cu svome djetetu objasniti zasto mama nece da joj kupi tu i tu bonbonu ili tu i tu cokoladu .. kako djetetu objasniti da je to otrov kad sva druga djeca to jedu a ja njoj nedam.

Ono sto nam je potrebno za zivot citaj hrana, postalo je zivotni ubica.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 10:21 
Stara kuka
Stara kuka

Danas postoji već nekoliko stotina proizvoda koji u sebi sadrže aspartam. U svakom slučaju, mi ga najčešće unosimo u sebe pomoću tzv. “diet” proizvoda (kobajagi dijetalnih) kao što su Diet Coke, Diet Pepsi, i druga “diet” pića, pudinzi, jogurti…‘sugar-free’ žvakaće gume i bomboni, sladoled itd. itd. Zbog opšte korumpiranosti političara, naučnika, zdravstvenog sistema, medija itd. itd., kao i nevjerovatne ignorantnosti “normalnog” čovjeka, za očekivati je da će se ovi biološko-hemijski agensi zadržati u našoj ishrani sve do poslednjeg živog ljudskog bića.

:angry1:

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 15:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma ima to sve svoje... Kada obolis, onda ti prodaju za skupe pare lijekove, koji ti ne bi trebali da nisi jela to smece, i opet basnoslovno zarade jer ti MORAS kupiti lijek, inace si pa-pa...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 17:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
A bruke.
Ignoranti, to smo mi.

"zivimo u pricanju, branimo se, hodamo i slavimo
neke bezvezne stvari
neke bezvezne price
sto je smislio neko
u samo par godina za nas"

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
To za aspartam nije dokazano. Da je toliki otrov vec bi milioni ljudi bili mrtvi posto na zapadu gotovo da nema proizvoda bez aspartama. Naravno, stetan je kao i sve, ali stetan je i obicni vazduh pa se dise. Naime kisik je oksidant koji uzrokuje promjenu dnk i time posredno starenje, ali mora se disati. U sustini aspartam je manje stetan od secera ukupno gledano za obicne ljude. Naravno, stetan je za one koji su alergicni, ali za njih je stetno i mlijeko. Da ne bih trubio puno procesljajte malo po internetu, ja sam ovo jos davno istrazivao. Naravno, ne moze se reci da je sasvim u redu, ali ni druga hrana nije pa se jede. Slicno je i sa genetski modifikovanim namirnicama.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
vim je napisao:
ali stetan je i obicni vazduh pa se dise. Naime kisik je oksidant koji uzrokuje promjenu dnk i time posredno starenje, ali mora se disati.

stanislave preterano sereš :lol:

http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 07:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
ju jbt.....kad dođem kući baš ću da pogledam dal ga ima u KIKI bombonama..ljudi da znate kako ja žderem te bombone...

Or somewhere in between.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo ima ga i u Danone voćnom jogurtu. A jedem svaki dan voćni jogurt. :( Nije ni čudo što je tako nedebljiv - ima 0.1% mliječnih masti i nema šećera. I otrovan je... :( :(

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Pa jebiga, ili ces se udebljati ili otrovati. Ne mozes i jedno i drugo.
Tj. ni jedno ni drugo :D

Citiraj:
Naime kisik je oksidant koji uzrokuje promjenu dnk i time posredno starenje, ali mora se disati.

Hoces li prije ostariti ako dises ili ako ne dises? :D

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lol...
Ma nije do debljanja, nego stvarno volim voćni jogurt, a i dobar je za probavu.... A kad ni nema sa šećerom... Glupi Talijani... :roll:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
:x Prestrašno!!! Imala sam negdje spisak svih tih aditiva, gluposti i otrova koji se dodaju proizvodima, svrstanih po štetnosti, ali ko bi gledao svaki proizvod koji kupiš. A i ne vjerujem da sve prikazuju, bar što se domaćih proizvođača tiče. Užas, užas.....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]