banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 18:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 11:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Okt 2007, 13:12
blejalo je napisao:
alx.iznogood je napisao:
@borisdj

potpuno se slazem! svaka cast!

čekaj alexa ajd se malo usaglasi, meni se čini da si za obaranje kriterija a sad odjednom si za povećanje ... malo konfuzno...

nema se tu sta usaglasiti, principijelno, ja jesam za to da stipendije dobiju njbolji studenti, i to stoji... i da nije bilo ove sarade sa predsjednockom stipendijom ne bi bilo nikakvih problema... ali, na nesrecu, problem je to sto je ovakav nacin stipendiranja nepravedan, pogresan i diskriminirajuci... nije moje stanoviste, da se razumijemo, da se da stipendija bilo kome, " aj sad spustaj kriterijume, da svi imamo po index, 200 km mjesecno, i taloge na zubima od kafe... i cirozu jetre, mnogi ;)".

Citiraj:
glupa su poređenja tipa ti imaš prosjek 6 i nisi zaslužio stipendiju, trebaš uzeti u obzir da neki ljudi ma kako spremili ispit zavise od okolnosti u kojima su se našli (neko od njih radi kao konobar da bi osigurao egzistenciju, neki jako dobro spreme ispit ali profesor im upiše 7-8 iako su znali sve, ustao čovjek na lijevu nogu ili mu se ne dopada tvoja faca ili zbog ocjena od ranije)...

to je sad tehnicko pitanje koje, koliko god bilo ocigledno da nije dobro rijeseno, za sada nema valjanu alternativu, ili bar jos nije dosla do nadleznih kod nas... subjektivnost uvijek nosi taj rizik, pretjerane subjektivnosti, ali ima i svoje prednosti, nad izopacenom objektivnoscu.

Citiraj:
ove desetke što su dobile stipendije velika većina je upisano što zbog prijateljstva- stranačke linije,doduše ima i onih koje su mehanički zapamćena knjiga i znanje koje do sledećeg ispita ispari... zapravo, jako je mali broj onih studenata koji su usvojili znanje da sad se igraju tom materijom a dobili 10 takvih je možda 20ak iz onog spiska...

ovo je stvarno jedna od najvecih, hmmm, (da ne kazem nesto teze) izvala izrecenih u posljednje vrijeme, da bih te zamolio da malo razmislis o tom stavu, i mozda editujes taj post... cisto cu ti dati grace periood da se iscupas sa ovim ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
alx.iznogood je napisao:
Citiraj:
ove desetke što su dobile stipendije velika većina je upisano što zbog prijateljstva- stranačke linije,doduše ima i onih koje su mehanički zapamćena knjiga i znanje koje do sledećeg ispita ispari... zapravo, jako je mali broj onih studenata koji su usvojili znanje da sad se igraju tom materijom a dobili 10 takvih je možda 20ak iz onog spiska...

ovo je stvarno jedna od najvecih, hmmm, (da ne kazem nesto teze) izvala izrecenih u posljednje vrijeme, da bih te zamolio da malo razmislis o tom stavu, i mozda editujes taj post... cisto cu ti dati grace periood da se iscupas sa ovim ;)

:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 11:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
@alexa, a ti ko fol ne znaš za ovo, kako se 10 upisuju preko partijske linije na filozofskom???

iskreno, ova peticija što si ti - vi (scibl.info) pokrenuli je:
alx.iznogood je napisao:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 12:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jan 2008, 00:39
jos jednom cu ponoviti ocjena je uvijek bila i ostala najnajmanje mjerilo znanja tako da prilikom dodjela stipendija treba uzeti i neke druge "parametre" u obzir
PS Ovo tvrdim zato sto vecinu ljudi koji imaju 9ke ili 10ke su nabubacili knjigu a od toga nakon ispita nista ne znaju!
I to su mi najbolji studenti, ma dajte... sramota je takve studente promovisati i diciti se njima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 12:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
I ne slazem da to trebaju dobijati samo socijalni slucajevi.
Predsjednicka stipendija je za najbolje studente.
Znaci nama trebaju obrazovani ljudi i stipendija je donekle i moralni vid nagrade za ulozeni trud. Za one koji imaju malo para nek oforme neka socijalna primanja.

Pošto se dijeli novac, a ne plakete i spomenice, mora se uzeti u obzir materijalni položaj studenta prilikom dodjeljivanja stipendije.

Da se mene pita, to bi išlo ovako:
1) utvrdi se kolika je suma raspoloživa za dodjelu stipendija.
2) utvrdi se minimalni iznos stipendije
3) sa fakulteta se pokupe podaci o prosjeku, broju obnovljenih godina, uspjesima na takmičenjima. Studenti sami donose potvrde tipa izvještaj o plati roditelja za zadnja tri mjeseca (kad može za kredit, može i za stipendiju), nezaposlenosti roditelja, broju članova porodice, sve moguće birokratske potvrde.
4) na osnovu tih podataka se lijepo 'odsiječe' granica do koje se može ići. Recimo, prošle godine smo imali 100 studenata sa prosjekom iznad 9.5 i lošeg materijalnog stanja, te će oni dobiti stipendije. Ove godine imamo samo 50 takvih studenata, pa se potreban nivo za dobijanje stipendije spušta na 9.3, jer takvih studenata ima 100. I tako svake godine 100 studenata dobije stipendiju, dijeli se koliko se ima i granica do koje se ide zavisi samo od raspoloživih sredstava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 12:40 
Početnik
Početnik

blue nije los prijedlog ali opet ima ovo
"ocjena je uvijek bila i ostala najnajmanje mjerilo znanja tako da prilikom dodjela stipendija treba uzeti i neke druge "parametre" u obzir
PS Ovo tvrdim zato sto vecinu ljudi koji imaju 9ke ili 10ke su nabubacili knjigu a od toga nakon ispita nista ne znaju!
I to su mi najbolji studenti, ma dajte... sramota je takve studente promovisati i diciti se njima!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 12:56 
Veteran
Veteran

Metod ocjenjivanja nije uopšte ujednačen, ne postoji standard u opštoj upotrebi. Vidi se po razlici u prosjeku na različitim predmetima, na različitim fakultetima, pa i u različitim vremenskim periodima.
Ipak, prosjek jednog studenta je vezan za njegov rad i ponašanje tokom studiranja.

Takođe, ne može se sad od komisije za dodjelu stipendija tražiti da lično ispita znanje svakog studenta iz svakog predmeta da bi sama utvrdila koliko je ko naučio. Vrijeme i sredstva za dodjelu stipendija su ograničena, uradi se ono što se može. To nije sistem koji će biti apsolutno pravedan, već samo sistem koji se trudi poboljšati proces studiranja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 12:58 
Početnik
Početnik

ne to je sistem pranja para i nista vise
postoji bar 10kriterijuma koji mogu dati sud o nekom studentu i to se odma moze vidjeti na fakultetu i bez komsija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
sad smo zagrdili sa raspravom... pa mislim što praviti razor medju ljudima zbog novca???
ako postoji mogućnost (a ona postoji) motiviši ljude da više uče,npr. recimo ako si na samofinansiranju a prosijek ti je 6 ponudi mu cijenu školarine 100KM manju...
jednostavno vlast koristi fakultete da smanji broj nezaposlenih a mi se glođemo oko stipendija pravedne - nepravedne, suština je da oni koji završe fakultet teško nalaze posao u svojoj struci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 14:00 
Veteran
Veteran

sicbl.info je napisao:
ne to je sistem pranja para i nista vise
postoji bar 10kriterijuma koji mogu dati sud o nekom studentu i to se odma moze vidjeti na fakultetu i bez komsija

De ih navedi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 16:46 
Početnik
Početnik

1. da li je ocistio godinu na vrijeme
2. da li je na jedan ispit izlazio 10x da bi dobio 10
3. da li je nesto korisno uradio u zivotu neki projekat i sl.
4. da li radi nesto uspjesno pored studiranja
5. kakvi su mu uslovi za zivot, ucenje i sl.
jos?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 17:19 
Veteran
Veteran

Dakle, ti predlažeš da se vrednuje to što si naveo, a ne ocjena i prosjek?

1) Zašto bi neko ko je dobio sve šestice, ali očistio godinu u junu imao prednost u odnosu na nekog ko je dobio sve devetke, a očistio godinu u oktobru?

2) Zašto neko ko poništi šesticu, pa dobije desetku slabije poznaje gradivo od nekog ko prihvati šesticu?

3) Zašto dati veći uticaj priznanjima drugih institucija, umjesto priznanjima fakulteta, pri dodjeli stipendije?

4) Ovo što si naveo pod 4 spada pod 3.

5) Zašto neko sa prosjekom 6.0, ali zato vrlo siromašan, da dobije stipendiju, umjesto nekog ko je takođe siromašan, ali ima prosjek 9.0?

Dakle, ne možeš da isključiš ocjene i prosjek kao kriterijume.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 00:31 
Početnik
Početnik

da ne mogu i ne zelim ali ocjene ne trebaju biti jedini kriterijum

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 31 Jan 2008, 13:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Okt 2007, 13:12
blejalo je napisao:
@alexa, a ti ko fol ne znaš za ovo, kako se 10 upisuju preko partijske linije na filozofskom???

daaaj, molim te, pa zar stvarno mislis da je neko toliko retardiran (izvinte na izrazu, ali) da povlaci veze kako bi dobio 10 iz, sta ja znam, srbistike, ili istorije filozofije 2, ili djecije psihologije... a ne neke tamo ekonomije, prava, anatomije, ili sta ja znam... mislim, profesor engleskog ili istorije, naspram diplomiranog pravnika, nije bas neka teska karijerna odluka... zapitaj se, gdje bi ti radije bio da imas veze...

p.s.
evo za 4 godine provedene na flozofksom, prvi put cujem za tu pricu... mozda sam premalo vremena provodio slusajuci kafanske price... ko zna...
licno nisam clan niti jedne partije ni stranke, a ne stidim se reci da sam se nadobijao 10-ki u toku studiranja...

p.s.s
mogu da kazem otvoreno da na filozofskom vladaju kriterijumi koji su nizi u odnosu na neke, ponavljam neke fakultete, ali to je otprilike to... koliko ja znam...

Vrh

Tema posta: Re: Peticija
PostPoslato: 31 Jan 2008, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Istina. Filozofski je stvarno najlakši fax i svako ga može završit... Lakši od gimnazije, predmeti su stvarno mačja guza....

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 12:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2007, 13:53
EiLeen je napisao:
Istina. Filozofski je stvarno najlakši fax i svako ga može završit... Lakši od gimnazije, predmeti su stvarno mačja guza....

Ma ako redovno ucis nece biti problema ni na jednom fakultetu...a istina je da su neki fakulteti laksi,neki tezi...na vecinu se upisujes vezom,a ne znanjem...a upravo sam otvorio temu...mislim da se prosjek spusti na 8,00, pa oni ce ga sledece godine povecati na 9,oo...a realno gledajuci prosjek od 8,5 je sasvim ok...a cini mi se da bi pokretac ove teme zelio da svi studenti dobiju stipendiju,e pa to nije moguce...inace ja imam prosjek 8,1 i nisam dobio stipendiju-NARAVNO...a da bi svi imali dovoljan podsticaj treba da ostane kako jeste!!!

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 18:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Jul 2007, 15:32
vidim da se ovde mijesaju neke stvari koje se ne bi trebale mijesati, a daju prioriteti nekim neprioritetnim, pa evo mog misljenja:

1. prva crta koja se treba podvuci je obnvaljanje godine znaci automatsko ukidanje stipendije (a po mom licnom misljenju, ne bi stipendiju trebali dobiti ni ovi koji izadju u socijalnom roku da ciste godinu).
2. govorite o faklutetima koji su laksi ili tezi? kome su to oni laksi/tezi - vama ili svim studentima? ja vam garantujem da lako mozete naci gomilu dobrih, a sigurno i iznadprosj. studenata sa nekog tehnickog faxa koji ne bi ni priblizno briljirali na nekom drustvenom - evo prvi moj doktor, rekao je da ga nista u zivotu nije interesovalo osim medicine i da je totalna tuta za jezika, ni jedan strani ne moze covjek da nauci...
znaci kad poredite fakultete to ne mozete raditi na osnovu licnog iskustva. istina da bi sigurno neko ko ima 9+ na elektro faxu mogao bez problema istim prosjekom zavrsiti npr. pravo ili njemacki jezik, nebitno, ali je istina isto tako da taj neko lako moze da ima jednakog kolegu/koleginicu koji bi se na tim drugim faxovima borili za prolaz, tako da poredjenje fakulteta nije jednostavno koliko ga neki predstavljaju. najjednostavnije je da se napravi vrednovanje fakulteta, kao sto je to (bio) slucaj sa vrednovanjem uspjeha u razlicitim srednjim skolama, pa lijepo koeficijent, pa da se vidi ko gdje stoji. slazem se da je generalno npr. teze zavrsiti medicinu ili elektro fax, pogotovo u odnosu na privatne fakultete.
3. i dalje stojim pri tome da je ova zemlja siromasna da sakom i kapom dijeli pare gdje i ne bi trebala, da smo tako bogati kako neki predstavljaju, digla bi nam se industrija na noge tj. cjelokupna ekonomija, a ne bismo bili vezani za Euro (sto je naravno samo zasluga evrope koja to cini jer uvidja da koliko toliko stabilna ekonomska situacija drzi ovu zemlju van mogucih eskalacija itd... ali to je druga tema).
4. 8.5 je za mene minimum za bilo kakav razgovor o stipendiji, a ne automatizam - nakon cega treba uzeti u obzir ostale detalje, sto neko rece, soc./materijalni status, prosjek i koeficijent fakulteta, te po meni isto bitno - relevantnost fakulteta -. Svi znamo da je masa nezaposlenih ekonomista na birou, zasto stipendisati iole veci broj studenata tog fakulteta? "Stipendija" za mene znaci stimulacija, pa samim tim treba stimulisati ono sto je najpotrebnije ovoj drzavi (opet nekako druga tema)...
5. primalac predsjednicke stipendije, kao najvece, po meni ne bi trebao imati pravo ni na koju drugu (manju).

------
iz nekih postova sticem utisak da bi neki studiranjem da zarade, to nije smisao stipendije, smisao je prvenstveno usmjeravanje i "guranje" talenata da sto dublje udju materiju, da se od njih stvore strucnjaci od kojih ce se kasnije te stipendije 100struko vratiti - a takvih primjera nigdje...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]