obrenovic je napisao:
Koliko ja znam KOST je nastao ugovorom o saradnji saveza koji su istupili iz SOBL-a.
Sobl nikako nij eni legitiman i legalan predstavnik studenata. Zasto-
1- statut sobla krsi zakon o visokom oobrazovanju- clan 103. zakona- statut ili drugi osnovni dokument visokoskolske ustanove predvidja uspostavu Studentskog predstavnickog tijela.
NIKAKO STATUT SOBL-a- clan 1 njegovog statuta- SOBL je studentsko predstavnicko tijelo,
2- statut sobla krsi statut univerziteta- clan 127. pravo da budu birani imaju za studentsko predstavnicko tijelo imaju svi studenti univeryiteta upisani na godinu studija u skolskoj godini kada se bira stud pred tijelo. statut sobla- predvidja samo clanove sobl-a clan 13 statuta SOBLa- obaveze clanova su da placaju clanarinu... ynaci da bi se ja kandidovao moram da platim clanarinu
3-statut sobla krsi akademske slobode- SOBL je registrovan po zakonu o udruzenjima i fondacijama- kao udruzenje gradjana- u tom zakonu clan 14 stoji- clan udruzenja moze biti svako fizicko ili pravno lice koje dobrovoljno pristupi udruzenju, Dok statut sobl-a kaze da se clanom sobla postaje upisom na univerzitet.- zakonom je propisano dobrovoljno clanstvo a ne clanstvo po automatizmu.
E zato se raspadaju.
pa nazovi ministarstvo prosvjete i kulture i pitaj za tu stavku da univerzitet formira studentsko predstavnicko tijelo i lijepo ce ti reci da je to prva stvar koja ce ici u iducim izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju ad se mijenja jer je nevjerovatno da univerzitet osniva neku studentsku organizaciju koja ce predstavljati studente i to kao drugo pravno lice. nema logike i u ministarstvu kazu da je graska sa tim stavom u tom clanu.
nemam statut ali ne vjerujem da ima da pise da se placa clanarina, pogotovo da se mora platiti neka clanarina kako bi se moglo kandidovati (moguce je da je postojao obrazac za prijavu koji se placao kao na univerzitetu u i.sarajevu 2km, za to ne znam da li je bilo).
ostalo necu zasad komentarisati jer nemam kod sebe izmjene zakona od prosle godine da vidim sta tacno stoji.
kako god uporedis sobl je legitimniji od kost organizacije.
ponavljam,
zasto se ljudi iz kost nisu organizovali i kandidovali svoje ljude za skupstinu soblA i ako imaju podrsku koju spominju ladno bi oduvali (skoro) sve i "preuzeli" sobl i nastavili kontinuitet upravljanja univerzitetskom organizacijom?