banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 00:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Jan 2008, 10:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jan 2008, 22:22
Citiraj:
Radoj'ca, Radoj'ca opet ti po svome ko maksim po divizijii, kazes da ulazim u polemiku sa tobom? Sa kojom svrhom? Opet se ponasas kao samoproglaseni sveznajuci expert na temu CB. Ja znam dovoljno toliko da smatram da su tvoje teze bezvezne i da ne vrijedi "budali objasnjavat da je zemlja okruglastog oblika" .
Ja nemam potrebu da tebi dokazujem neke stavri, dok ti to vec imas. Neznam zasto si uopste otiso offtopic (mislim da si nastrebo par jednobojnih knjiga o bogumilima i CB i sada prosipas "znanje"), ali hej....sve se racuna, zar ne?

Ovo je bio biser hahahaha. Dovoljno zna o CB a pita koje su razlike izmedju pravoslavne i katolicke crkve hahahaha.

Pa da onda kazem jos nesto o temi.

Sluzbeno pismo katolicke crkve je latinica a pravoslavne cirilica bas kao sa nasih Humskih stecaka ili povelja bosanskih kraljeva.

Radojica ;-)

PS Ja se ne stidim svog imena, sta vise, mislim da je lijepo jer je nase izvorno ime a svako takvo ime je mala riznica naseg jezika (ma kako ga ti zvala). Dakle Radojica je i tvoje (ne licno)izvorno ime jer znaci nesto na jeziku kojim i ti pricas. Medjutim tvoje licno ime (koje sumnjam da je Natali) sigurno ne znaci nista na tvom jeziku jer ti se imana na nasem jeziku ne svidjaju. To je vec mali simptom stida od svog sopstvenog porijekla koje se uzimanjem stranog imena zeli da zamaskira.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 31 Jan 2008, 10:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Zagor-Te-Nay je napisao:

Eh Radojica, ja ne ulazim u tu polemiku o CB jer vidim da si toliko ubijedjen u svoju teoriju isto ko sto su nekad, neki, vjerovali da je planeta Zemlja ravna. Dakle nema smisla, jer cu ja ostati pri svome a ti pri svome. A vidim i da te Dilajla tamo razvali posteno. Sta je reci? :wink:

Ipak hvala na odgovoru. :wink:

мало је Радојко..то искривио...
1054 папа због своје гордости баца Анатему..на Цариградског Патријарха....јер Цариградски Патријарх и др. источни Птаријарси нису хтели да признају папи, првенство власти....а до тада је био први само по части..па човк хтео и јаре и паре....е тада долази до отпадије Рима од Цркве Христове..

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 11:38 
Pripravnik
Pripravnik

Slazem se Care u potpunosti sa tobom samo si izgleda preskocio sta sam ranije napisao pa da se citiram

Citiraj:
Evo ipak malog doprinosa ovoj temi. Katolicka dogma je da je sveti duh nastao i od oca i od sina a pravoslavna je da je nastao samo od oca. Neki istoricari tvrde da su zbog toga latinski izvori i spominjali bosanske krstjane kao paterane zato sto su vjerovali da sveti duh poizilazi samo od oca (pater).

Oko takvih sitnica su se prepucavali Rim i Carigrad dok konacno nije doslo do razdvajanja hriscanske crkve 1054 godine na istocnu i zapadnu mada je u pozadini svega bila borba za prevlast.

Radojica ;-)

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Само да ипак направимо разлику:
Свети Дух јесте једно од лица св.Тројице, у свему равноправан са Оцем и Сином,
он се не "ствара" јер је као и они апсолутан и предвјечан, већ исходи од Оца кроз Сина.

Догмат filouqe се превенствено појавио у Шпанији у 8 вијеку,
и још тада су и у самом Риму такво учење оцијенили као неправилно и површно.
Но нажалост са јачањем и ширењем франачке династије након стотину и нешто година,
они ће поставити своје епископе у Риму, који на власт доводе једног од њих ,
и тада то учење постаје званично проглашено у читавој западној европи.

Данас поједини римокатолички учењаци признају и прихватају да то учење није правилно,
и теолошки сукоб представљају као "лингвистички неспоразум",
пошто у грчком језику постоје два јасно одређена и различита израта "исходити од" и "исходити кроз",
за шта се у латинском користи исти неодређени израз filoque,
те га многи римокатолици данас и не користе.

+++

Што се самих календара тиче морам да исправим да нити један од наведених,
нити онај Јулија Цезара (јулијански), нити онај папе Гргура (грегоријански),
нису астрономскии тачни, јер оба након одређеног времена доводе до астрономских одступања.

почетком 20 вијека се на једном исхитрено сазваном и недовољно припремљеном православном сабору
покушало ријешити ово питање, а тада је са српским митрополитом у делегацији ишао и наш чувени астроном Милутин Миланковић
који је израдио свој календар, така најтачнији у свијету, а у сваком случају далеко прецизији од претходна два.
Стицајем историјских околности и лоше припреме сабор није успио,
а грегоријански календар су прихватиле неке помјесне цркве, док су неке остале при старом.

У сваком случају нити један од досадашњих календара није тачан ни прецизан,
и све су прилике да ће свијет морати у одређеном тренутку да се окрене Миланковићем
(или неком још студиознијем) календару који ће временска одступања смањити на могући минимум.

+++

Од времена издвајања Римске патријаршије од цркве до данас су се нажалост у Ватикану изродила многа крива учења:
- инквизиција (спаљивање неистомишљеника на ломачи)
- индулгенција (опроснице гријехва које су се давале у замјену за новац)
- крсташки ратови (постојање "светог" рата)
- безгрешно зачеће (теорија о безгрешном зачећу Марије од стране њених родитеља)
- антропоцентрично организационо устројство (умјесто Христоцентричног мистичког)
и многа друга.

+++

Вјерност исповиједања, односно следовања учењу Апостола и њихових ученика се одувијек у Византији држала не као нешто успутно и небитно,
већ као услов постојања, kao conditio sine qua non, о чему свједоче многе буре приликом појаве нових учења које су потресале и само Царство.

У тренутку раскола Византија је већ изгубила многе своје територије и борила се за сам опстанак,
пошто се арапско, касније отоманско царство убрзано ширило Блиским Истоком,
тако да је прича о "борби за превласт" апсолутна бесмислица.
Још гора лаж од свега (што потврђују и бројне историјске и археолошке студије) јесте та да је Европа слала крсташе у помоћ хришћанима:
управо највеће пљачкање Цариграда, са скрнављењем храмова па чак и силовањем монахиња и линчовањем свештенства се догодило од стране крсташа.

Византија је у том спору имала много шта да изгуби, а мало тога да добије,
и да су у питању биле истински у свједочењу вјере "споредне и неважне ствари",
а са друге стране политичке игре, данас не би било раскола, већ би Византија под политичким притиском попустила
и потписала унију са Римом, у накнаду за војну испомоћ у ратовању против Арапа и Турака.

Радојице, сагледајте ствари из више (историјских перспектива)...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 15:33 
Pripravnik
Pripravnik

Da u pravu si Damaskin. Moje nespretno izrazavanje je da se sveti duh "stvara" posto nisam vican dogmatskoj terminologiji. Medjutim iza borbe za prevlast stojim i dalje (sto se tice Vatikana). Recimo u Bosni Vatikan je pritiscima, ukljucujuci i slanje madjarskih krstasa, nastaojao da Crkvu Bosnasku dovede (prisili) pod okrilje svoje zone uticaja. Ranije sam naveo ali da ponovim. Vatikan je vjernike Crkve Bosanske nazivao "Pateranima" zato sto su vjerovali da sveti duh ishodi (samo) od oca (ovde cu da izostavim "kroz sina") nasuprot njihovim tvrdnjama da ishodi i od oca i od sina.

Dakle tacna terminologija dogme o svetom duhu je da; Sveti duh ishodi od oca kroz sina dok katolici (vecina) tvrde da; Sveti duh ishodi i od oca i od sina.

Ispravi me ako grijesim

Radojica ;-)

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 16:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2007, 01:03
Ако је схватање Свете Тројице код православних и католика различито, макар и за “јоту“, тешко је то назвати истом вјером, а то неки чине.
Скоро је папа римски поновио њихове јеретичке заблуде, тако да ће још дуго проћи до њиховог повратка Цркви.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]