banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 21:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2001, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da li biste vjerovali kad bi vam neko rekao za 3D renderovanu animaciju u full scren-u, koja zna i da zapinje na slabijim masinama, koja traje punih 11 minuta sa muzikom cijelo vrijeme u pozadini, sa hrpom tekstura, a koja je velicine NEVJEROVATNIH 64k (kilobajta)?!?!?!?!?!

Animacija je u originalu 1.9 GB (rijecima: gigabajta) ali je sabijena u 64k (rijecima: sezdeset i cetiri kilobajta)!!!!!!!!!

Radi se o .exe fajlu i jedini uslov da to odgledate je da imate instaliran directx8 i solidan racunar (ne mora biti ekstra jak).
Imam je pa ako je neko zainteresovan da vidi svojim ocima neka ostavi mail pa cu mu poslati ili neka mi se javi mailom.

Uopste se ne radi o virusu mada ce vecina od vas to pomisliti.

Ovakve stvari se zovu intro-i i postoje vec godinama, mozda su neki od vas vec culi za to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2001, 17:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Jul 2001, 01:00
Vader dobro ti mene nafura na to, mada opet mislim da nas samo lozis. U svakom slucaju daj cire neki link gdje mogu vishe saznat o tome...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2001, 18:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Neke linkove ka nekim introima sam imao ali linka ka ovom meni glavnom i najimpresivnijem nisam imao. Njega mogu samo poslati mailom, i ja sam ga dobio mailom. Ako mi ne vjerujes onda nikom nista.
Meni je ovo malo smijesno: imam nesto toliko fascinantno da ljudi ni ne vjeruju da to moze biti tacno; pri tom ne mislim samo na ovu animaciju vec i na neke druge mnogo mocnije stvari od ovoga.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>mada opet mislim da nas...</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

A kad si ranije mislio da vas lozim kao je ovo "opet"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2001, 23:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
hehehe
Vader ...
Fr011.exe
Fr08v101.exe
Heaven7w.exe
itd ..
mekka symposium :)

Imam ja vise demo-a ... simpaticno je kako rade ljudi i sabijaju .. kao programiraju i tome sl ..
1.91 gb podataka .. bi proletilo kroz comp da je full video , kad se saberu sve texture, vertex bufferi, muzika itd ..
15 minuta traje :)
Real time, sve texture, animacije, zvuk se "proizvode" po algoritmima, formulama ... asemblerski kodovano, programirano, zapakovano i "nabildano" ... cudo jedno sta ti ljudi rade .....

farbrausch je pravio taj demo ... nisu "uzeli" turnir ... heaven7 je po ziriju bio najbolji .. no meni je ubjedljivo fr08 najbolji demo, intro ili kako ko vec zove koji sam ikad pogledao ..
Evo par linkova pa pogledajte sta trenutno rade .... itd ..

http://www.farb-rausch.de
ms.demo.org

Uzivajte

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2001, 23:57 
Majstor
Majstor

E da .... momci su optimizovali taj demo za Nvidia GF kartice no moze sljakati i na drugim opengl kompatibilnim akceleratorima ... (npr na voodoo2 banshee-u kod mog drugog racunara veoma lijepo sljaka, uz par nepravilnosti ...)
istina je da bi bilo pozeljno imati malo jacu masinu ..... no neka pII sa akceleratorom odlicno reprodukuje to "sareno cudo"

:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2001, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>Fr011.exe
Fr08v101.exe
Heaven7w.exe</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

To je to :smile:

Na mom slabom racunaru fr08 radi odlicno dok takodje odlicni heaven7 radi dosta slabije i u manjoj rezoluciji. Prosto je fascinantno kako je fr08 optimizovan kad se uzme u obzir sta sve tu ima i koliko je velika animacija.

Kad smo vec kod ovoga, ovo je zivi dokaz koliko bi sav software mogao biti optimizovaniji. Danasnji programeri ne obracaju mnogo paznje na to jer je novi hardware sve jaci, memorije sve brze i jeftinije pa ih nije briga. Ne brinu se mnogo za to jer je poznato da hardver gura razvoj softvera i obrnuto. Ovi entuzijasti koji prave introe i sa njima se takmice na simpozijumima dokazuju da bi svi programi, igre, operativni sistemi mogli biti mnogo optimizovaniji i manji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2001, 13:16 
Majstor
Majstor

Vader ........ ja to govorim godinama .... (zvuci kako da imam 75 godina .. no od recimo 95 godine ...) Tad je sve pocelo tromo, aljkavo, software pretrpan glupostima, nista optimizovano, kako su cd-ovi poceli da se sire postalo je jos gore ..
Naravno i ovi demo-i su ogranicenih mogucnosti .. neke stvari se ne mogu uraditi pomocu istih .. no ako nista drugo programi i igrice bi mogli biti duplo manji :)
C64 scena jos uvijek radi ... demoi za c64 se prave jos i danas .... mene je uvijek cudilo kako su ti ljudi mogli tako dobro praviti programe i igrice a imaju samo 64kb na raspoloaganju ;)
P.S. skinuo sam jos mnostvo demo-a ... vecina ih je jos na download listi (sad sam na urc-u ..s tedim sate :)) pa sporo ide .. no mnogi su zanimljivi .. pogotovo ovi iz 2000. i 2001. god ...
par komada cu skinuti jos iz 96., 97. god. itd :)
Pozdrav .....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2001, 18:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ajde ako imaju neki bas dobri daj mi ako imas direktne URL-ove da ih poskidam. Jesu li svi od 64k?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2001, 19:24 
Majstor
Majstor

Tu i tamo .. nisu svi 64kb ...
ima i vecih .. i manjih ...
imam "pobjednika" mekka-e 2k1 isto od fr-a ...
nisam na svom compu .. tj na drugom sam .. a ne da mi se "presaltavati" monitor .. no napisacu ti veceras post sa nekim url-ovima pa skidaj ...
Uzivaj ..

Toliko od mene ... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2001, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Naravno da se sad ne vrsi optimizacija kad nije potreba (u vecini slucajeva) jer bespotrebno je na to gubiti vrijeme. Danas programi rade mnogo vishe od neke animacije koja je pracena zvukom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2001, 20:35 
Majstor
Majstor

Heh misko ... pa to nije bilo kakva animacija ... real time full 3d, zvuk takodje .. ima tu problematike poprilicno ;))))
a cinjenica je da se danas ne stedi na prostoru .. ne kazem ja da bi programi trebali biti =< 64 kb .. neka jednostavno zauzimaju 50 mb umjesto 150 mb ...

P.S. dl-ovao sam jos par demoa .. neke cak iz 97 god. koje rade pod dosom (dos4gw je potreban da bi se pokrenule .. svga grafika :)))) jeste kockastko tu i tamo .. ali tad je to bilo "san snova" ;)

Toliko od mene ... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2001, 20:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pa to sam i ja rekao. Danas nikom ne pada na pamet da se muci sa optimizacijom kad je hardver na trzistu veoma jak i sve jaci, memorije sve brze i jeftinije itd. A to da danasnji programi rade vise od tamo neke animacije uopste ne znaci da ti programi ne bi mogli biti mnogo optimizovaniji. Ali i bez obzira na jacinu hardvera svi korisnici su zahvalniji na optimizovanijem softveru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2002, 14:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Nov 2001, 01:00
Mozda novac lezi vise u razvoju hardware nego u optimalizaciji softwarea sto za mene je puno veci napredak i naravno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2002, 13:27 
Majstor
Majstor

Heh da ... ako gledamo sa strane tehnickog/tehnoloskog napredovanja ...

Sa druge strane ... ako napravimo optimizovan software koji potpuno iskoristava sve mogucnosti hardware-a onda bi se danasnji programi mogli vrtiti i na mnogo sporijim masinama ...
dobili bi munjevito brze programe, tako da opet dolazimo do faktora brzine... a on je, tako gledano, relativan ;)))

Ovako neoptimizovan software samo stimulise razvoj hardware-a i dobijamo exponencijalni razvoj... no sutra je i taj software "za baciti", kao i hardware koji je bio napravljen zbog njega ...

Sta dobijamo ??
svaki mjesec kupovati novu plocu, procesor, memoriju, disk... posto je izasla nova verzija OS-a, omiljene igrice, programa itd .. :)

Najbolje je da se vratimo 386-icama i vrtimo tetris ili prince-a razmisljajuci kako cemo za 2-3 godine kupiti 486 koji ce izaci naredne godine ;)))))))
Ili jos bolje - na C64 .. tamo su programi i igrice bili maksimalno optimizovani.. svaki bit se stedio ;)))) a danas se usteda svodi na 595MB umjesto 620MB ... jake li ustede ;) (ubacili kompresiju na sliku iz setup-a i eto ustede ;))))))

Toliko od mene :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2002, 18:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ma možemo mi da kukakmo do mile volje ali onima koji prave hardver i onima koji prave softver ne odgovara optimizacija softvera. Ni jednima. Hardverašima ne odgovara jer kad bi svi pravili softver koji radi na 386-ici niko ne bi kupovao ove nove njihove umotvorine. A softverašima ne odgovara jer je teže pisati optimizovan kod, treba više zasukati rukave i mozak pa im se ne isplati mnogo.
Ovo je generalan osvrt, a gledano pojedinačno ima softveraša kojima se pomalo isplati optimizovati kod. Recimo hrvatska igra Serious Sam je odlično optimizovana, grafički odlično izgleda i odlično radi na slabim računarima. Tako da je kupuju i oni sa slabijim hardverom pa se programerima malo i isplati...ali to je sitno, pojedinačan primjer.
Ali generalno gledano optimizacija softvera se ne isplati ni harverašima ni softverašima.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Sta dobijamo ??
svaki mjesec kupovati novu plocu, procesor, memoriju, disk... posto je izasla nova verzija OS-a, omiljene igrice, programa itd</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Baš je tako i tako će i dalje biti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2002, 19:31 
Majstor
Majstor

Da .. to stoji ako gledamo sa materijalne strane .... a o userima i njihovoj lovi ??

Sta je tu je .. idemo dalje :)

Toliko od mene ............ ??//\||

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2002, 20:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

I ti i ja znamo da njih nije briga za nas krajnje korisnike i našu lovu već ih je briga za svoju lovu. Zato to tako i rade. Idemo dalje :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2002, 00:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Racunari su uvijek bili skup sport.!
Ali uporedite software od prije 10 godina i sad ili recimo od priej 5 godina i sad ..
pa pogledajte samo razliku u kvaliteti software a ne i u njegovoj hardversko/softverskoj zahtjevnosti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2002, 13:50 
Majstor
Majstor

Heh ... stoji to ...
ali ni izgled sw-a nije presudni faktor ... i sam znas da se u nekim zemljama jos uvijek vrte stare dos/win3.11 aplikacije, koje savrseno rade i ne zele ljudi da mijenjaju.. stare masine.. ne treba ulagati puno itd :)
Tako da je i to pomalo relativno ..
Glavna mana danasnjeg sw-a je "sareno, medemo, napucano, turbo look" ... UI i treba biti lijep, ali i pregledan i koristan... a vecina programa su od samog install programcica napucani, full animacije, slike itd .. :)
samo opterecuje .. a kao da cu ja gledati puno kako mi neki program ili arhiver (skoro svi win arhiveri izgledaju ultra napucano sa grafikom ;)))) izgleda ... :)))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2002, 00:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 21 Jul 2001, 01:00
Veoma interesantan trailer....Pogledaj te obavezno. Znam da su prije imali i bolje, ali dunno sta su uradili.
http://www.derbauer.de

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]