XIX century je napisao:
Ti si sad psihijatru dao veću moć od svoje unutrašnje vjere i snage. Ajde sad još jednom porazmisli.. zavisi od vrste problema.. evo primjer donne i njene mame kad joj ništa psihijatri nisu pomogli... da je bila vjernica i vjerovala u vječni izvor snage i milosrđa- Boga, možda bi bilo drugačije?
Ne bi.
Citiraj:
Čim izjednačavaš gatanje i vjeru, vidim koliko ti je dubok uvid u ove stvari.. meni je vjera pomogla kad nije mogao ni prijatelj, ni mama, ni psiholog, ni knjiga, ni profesor, ni posao.. kad je sve palo na testu, vjera u BOGA me podigla..ovo nije neki kliše iz knjige, već moje autentično životno iskustvo.. a ti pričaj šta hoćeš.. i to nije bila vjera na osnovu neke self-help knjige kako ti impliciraš, već je došlo ne znam ni ja iz kakve dubine mog bića.. ustvari, jednostavno je, obratila sam se Nevidljivom za pomoć, kad ništa drugo nije pomagalo..vjeruj mi da je izliječenje mnogo dugotrajnije i postojanije od psihijatrijske terapije - zato što dolazi iznutra, a ne izvana.
Ti se i dalje obracaj Nevidljivom, ko zeli nek otvara tarot, meni ne smeta, ali strasno iritira popovijedanje gdje mu nije mjesto. Imas poseban podforum koji se bavi religijom.
Citiraj:
Nemoj samo psihijatru davati nadzemaljsku moć, svega ti. psihijatar ti jedino može pomoći ako i ti svojom voljom to želiš i sarađuješ.
Ko psihijatru daje nadzemaljsku moc? Ja govorim o stvarnim problemima, koje psihijatri, vjerovala ili ne, rjesavaju.
Vjera nikog nije izvukla iz sizofrenije, ali je sizofrenija mnoge uvukla u vjeru.
Da li je religioznost, obracanje Nevidljivom, dijagnoza?