banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 00:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Cold turkey or...?
PostPoslato: 18 Jan 2008, 00:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Razmišljam da se malo skinem s kompa. U stvari, volio bih da se skinem malo više. :lol:
Da ne moram svako malo gledati šta ima novo na forumu, čekirati mail, igrati igre i uglavnom čačkati nešto, džabalebariti. Nije da imam nešto protiv vas ili ostalog, već, znate o čemu govorim...
Hoću svježvazduh, prirodu da nije sa desktopa, provučena kroz photoshop, hoću druga sredstva informisanja, dobre knjige, povećanu fizičku aktivnost, zdraviji očni vid, druženje sa prijateljima, život.

Zar je to teško?
Zar je teško biti za kompjuterom samo jednom u 7 dana? Ili barem sat vremena dnevno max.?

Šta vi mislite?
Neki pametan prijedlog?

Vader, ti si tu već godinama, šta je reći čova?

(Pada mi napamet glasanje ili anketa, možda kasnije dodam)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 01:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
ma opusti se..jos malo pa proljece i zdravo sajber svijetu...

valjda :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
I ja sam za takve stvari, ajde da organizujemo drustvo lecenih sajberasa :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ja da sam u Bl ne bi me comp vidio ni jednom mjesecno :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 11:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
provela sam previše vremena u šumi, brdima i poljima u zadnjih 4 godine da bi mi nedostajali. Neću objašnjavati u kom kontekstu. Uglavnom, ne nedostaju mi. I sajber svijet je sasvim fajn. 8) isto kao što volim svijet knjige i književnost koji je isto tako apstraktan i imaginaran, kao i slikarstvo isl.. kao i sajber svijet.. takva sam otkad znam za se :) :D

uostalom, mnoge stvari, koncepti i ljudi iz tzv. 3D, realnog svijeta su se pokazale kao neuhvatljive, lažne i prolazne. Po ovom nema pretjerane razlike između ova 2 svijeta.

a što se tiče očnog vida, pa već sam oćoravila mnogo prije sajberisanja, tako da mi je to svejedno :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 14:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ništa lakše nego ugasiti kompjuter kada ti dosadi. Ja sam sinoć počeo da čitam teme na forumu i onda lijepo ustao i sat vremena raspetljavao kablove iza kompjutera. Bilo mi interesantnije nego bilo šta na kompjuteru.
Mislim, kad skontam da moram sebe da tjeram da sjedim za kompjuterom - onda ga odmah ugasim.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2008, 15:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
dzabaleban je napisao:
Hoću svježvazduh, prirodu da nije sa desktopa

Zar ima prirode izvan desktopa? :D

dzabaleban je napisao:
Zar je teško biti za kompjuterom samo jednom u 7 dana? Ili barem sat vremena dnevno max.?

To ne samo da je teško već je i nemoguće za one kojima je posao vezan za kompjuter, i koji na forum dolaze u toku radnog vremena da malo "virnu", da se relaksiraju na par minuta, ili ako u nekom trenutku nemaju posla pa dođu da utuku vrijeme.

dzabaleban je napisao:
Šta vi mislite?
Neki pametan prijedlog?

Mislim da bi svakako bilo dobro poraditi na unplug-ovanju, organizovati vrijeme tako da se izađe u prirodu, u šetnju gradom, ali i za druge kućne aktivnosti kao što je čitanje knjiga, gledanje filmova jer i to je često produktivnije i više izgrađujuće od nekog više mehaničkog i nesvjesnog klikanja na razne linkove u nadi da ćeš vidjeti i pročitati nešto zanimljivo, mislim da se na tome nepotrebno izgubi dosta vremena a da toga često nismo ni svjesni.

dzabaleban je napisao:
Vader, ti si tu već godinama, šta je reći čova?

Pored ovog što sam već rekao...dobro bi bilo da svako nađe nešto što ga zaista ispunjava i da ostane u tome, ali i da naravno eksperimentiše i oko drugih stvari. Mnoge aktivnosti vremenom postanu mehaničke i radimo ih više iz neke inercije nego iz stvarnog zadovoljstva. Zna proći neko vrijeme prije nego što toga postanemo svjesni. Ja sam na sreću uvijek u takvim periodima imao jasan unutrašnji osjećaj koji mi je skretao pažnju na to da nešto nije u redu, da me to što tada radim ne ispunjava već to više radim pod uticajem inercije, da trebam prestati sa tim i okrenuti se onome što me ispunjava, i uvijek sam znao šta je to.

Ova inercija potiče od toga što smo radili nešto što nas je u nekom periodu i ispunjavalo, što je bilo zabavno, ali postoji mjera preko koje to više nije tako a tu granicu ne vidimo odmah pa nastavimo na silu istrajavati u nečemu, mehanički, pod uticajem inercije.

Čovjeku treba promjena, treba nešto što će unijeti neku svježinu, nešto novo. Ako nakon nekog vremena osjeti potrebu da se vrati nečemu što ga je prije ispunjavalo onda neka se vrati. Ne treba raskrstiti sa nečim za sva vremena već treba osjetiti kad-šta-kako-koliko. Treba dozirati. Klackati od jednog do drugog. Meni se dešavalo da me neka aktivnost u nekom periodu dosta ispunjava, a onda prestane da mi pričinjava takvo zadovoljstvo ali ja nastavim da je praktikujem, mehanički, ali kad vidim da to nije to onda pređem na nešto drugo, kasnije se opet vratim na ono prvo ali onda kad baš osjetim potrebu da mi to treba. Klackanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 15:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

u gledanju filmova i citanju knjiga nema interakcije. ovde ima. meni je ovaj sajber svet super, i rijetko mi dosadi, i mogla bih ovako godinama :D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 15:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
XIX century je napisao:
u gledanju filmova i citanju knjiga nema interakcije

Itekako ima. Sa dušom. Bar kod mene. To je mnogo kvalitetnija i više izgrađujuća interakcija nego isprazna interakcija sa ljudima kad za to nije ni vrijeme ni mjesto ni način.

Nema apsolutnih klasifikacija, već važi ono "kako kad, kako za koga".

Ne smije se reći: "Ovo je gore nego ono", jer sve je dobro u pravi čas. (Sirah 39, 34)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

interakcija u smislu dijaloga s drugom osobom ( bez obzira kojim sredstvima ostvarena) je nezamjenjiva.. ok, imas je s autorom knjige dok chitas njen sadrzaj, ali nije direktna, i nema dijaloga i promptnih replika...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 16:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
XIX century je napisao:
provela sam previše vremena u šumi, brdima i poljima u zadnjih 4 godine da bi mi nedostajali. Neću objašnjavati u kom kontekstu. Uglavnom, ne nedostaju mi. I sajber svijet je sasvim fajn. 8) isto kao što volim svijet knjige i književnost koji je isto tako apstraktan i imaginaran, kao i slikarstvo isl.. kao i sajber svijet.. takva sam otkad znam za se :) :D

Cini mi se da znam ko si i zasto je tvoj identitet tajanstve. Je li Radovane Karadzicu :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
haha,znam likove koji su se online "skidali" s neta :(
ma kakvi,nema nama pomoci,ni po cijenu dioptrije i sy carpalnog tunela :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2008, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
dzabaleban je napisao:
džabalebariti.

:lol: :lol: :lol: jesi dzabaleban ili nisi ha :wink:

a on topic - niko nikog ne tjera ni na sta. ako vidis da ti smeta ta "zavisnost" od kompa iskljuci ga. ako uzivas u cyber svijetu uzivaj opusti se nemoj osjecati grizu savjest. to je to.
a nije mi jasno zasto pitas druge sta drugo da radis pa jbm postojao je zivot i prije ovoga znas haha samo se prisjeti :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
Cini mi se da znam ko si i zasto je tvoj identitet tajanstve. Je li Radovane Karadzicu

:lol: :lol: :lol:
Stvarno nisi normalan....

OT:
To je jedna čista navika kojoj ne treba dati da se proširi i uveća. Ako se već to desi, najviše čovjek treba da se okrene organizaciji, istrajnosti i disciplini da bi se riješio kompjuterskog svijeta.
Dobro društvo i prijatelji (djevojka) koji će te "vući" dalje od "mašine" u neke druge aktivnosti po meni su od izrazitog značaja.
Bavljenje sportom, takođe dobar način da se čovjek udalji od komp.

Nikad nisam imao problema (možda zato i nisam prava osoba da o ovom raspravljam) da se udaljim od komp. i da kažem dosta za danas...čim osjetim bol u očima, zapitam se: što mi ovo treba? i uhvatim se nečeg drugog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Najbolje je da uopšte ne pališ kompjuter kad osjetiš da nemaš šta da radiš na njemu i da ćeš samo ubijati vrijeme. A u međuvremenu možeš recimo da izrađuješ goblene, brišeš prašinu, spremiš ručak, usisaš kuću. Budi, brate, malo koristan! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 23:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2008, 17:02
Frieda je napisao:
Najbolje je da uopšte ne pališ kompjuter kad osjetiš da nemaš šta da radiš na njemu i da ćeš samo ubijati vrijeme. A u međuvremenu možeš recimo da izrađuješ goblene, brišeš prašinu, spremiš ručak, usisaš kuću. Budi, brate, malo koristan! :)

i nanesi drva u kuću da ne ideš napolje po kiši...kod mene je komp interesantan samo zimi...valjda zbog toga što je dan kratak pa nemam šta raditi vani...a to da neko sijedi cijeli dan...ode kičma :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2008, 01:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Frieda je napisao:
Najbolje je da uopšte ne pališ kompjuter kad osjetiš da nemaš šta da radiš na njemu i da ćeš samo ubijati vrijeme.

Ja imam drugi problem, a to je da, kad me nesto interesuje, to moram odmah saznati, ako sam u mogucnosti, pa makar preko kompjutera, knjige, telefona, druge osobe. Zbog toga mi je komp cesto ukljucen, jer nekad cak i u nekom poslu, jelu, ucenju, sine mi nesto sto ne znam i sto moram jednostavno odmah saznati, da kasnije ne zaboravim, pa odmah dolazim ovamo, odvojim par minuta da to obavim i gotovo.
Poslije se lako zakaciti za nesto sto ti privuce paznju.
Sreca, pa postoji komanda na kompu kojom sebe natjeram da se ugasi automatski, pa makar ja to i ne htio u odredjenom trenutnku.

Ko je pominjao OKP? :)

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2008, 00:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Vader je napisao:

Pored ovog što sam već rekao...dobro bi bilo da svako nađe nešto što ga zaista ispunjava i da ostane u tome, ali i da naravno eksperimentiše i oko drugih stvari. Mnoge aktivnosti vremenom postanu mehaničke i radimo ih više iz neke inercije nego iz stvarnog zadovoljstva. Zna proći neko vrijeme prije nego što toga postanemo svjesni. Ja sam na sreću uvijek u takvim periodima imao jasan unutrašnji osjećaj koji mi je skretao pažnju na to da nešto nije u redu, da me to što tada radim ne ispunjava već to više radim pod uticajem inercije, da trebam prestati sa tim i okrenuti se onome što me ispunjava, i uvijek sam znao šta je to.

Ova inercija potiče od toga što smo radili nešto što nas je u nekom periodu i ispunjavalo, što je bilo zabavno, ali postoji mjera preko koje to više nije tako a tu granicu ne vidimo odmah pa nastavimo na silu istrajavati u nečemu, mehanički, pod uticajem inercije.

Čovjeku treba promjena, treba nešto što će unijeti neku svježinu, nešto novo. Ako nakon nekog vremena osjeti potrebu da se vrati nečemu što ga je prije ispunjavalo onda neka se vrati. Ne treba raskrstiti sa nečim za sva vremena već treba osjetiti kad-šta-kako-koliko. Treba dozirati. Klackati od jednog do drugog. Meni se dešavalo da me neka aktivnost u nekom periodu dosta ispunjava, a onda prestane da mi pričinjava takvo zadovoljstvo ali ja nastavim da je praktikujem, mehanički, ali kad vidim da to nije to onda pređem na nešto drugo, kasnije se opet vratim na ono prvo ali onda kad baš osjetim potrebu da mi to treba. Klackanje.

Klackanje potpisujem :D ( a za svetost u kontekstu Neleta i TLN ima kadtadtad da te ubijem ). :D

Citiraj:
Sreca, pa postoji komanda na kompu kojom sebe natjeram da se ugasi automatski, pa makar ja to i ne htio u odredjenom trenutnku.

Kako da to nastimam ? :P

Citiraj:
Cini mi se da znam ko si i zasto je tvoj identitet tajanstve. Je li Radovane Karadzicu :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

A ja se pitam odakle te znam. Dje stanujes XIX ? :lol:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 11:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
Sve zavisnosti se najbolje skidaju trcanjem. A i ne treba ti puno pameti i posebnih odluka, tehnika, volje, bla, bla, bla. Probaj pa nam javi kako je proslo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 14:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
dzabaleban ne odgovara vec par dana.... 8-[ mozda je USPIO? :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]