banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 20:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 13:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Proizvodjaci govore o granici na +7'C - tada ljetne gume (navodno) gube svoje osobine. Za zimske gume ne postoji neka gornja granica, ali kao sto rekoh, mnogo se brze habaju pri ljetnim temperaturama. I znaju da proklizu na vecim brzinama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
the_grunf je napisao:
Ja procitah da se zimske gume koriste na ispod 5 stepeni celzijusa. I ja se slazem da je najbolji dupli komplet, pogotovo ako se imaju 2 seta feluga.

Sve je to OK.... ali kako koja guma. nekoj odgovara vise hladno, a nekoj toplo vrijeme. Savi definitivno ne odgovara toplo vrijeme..... da ne kazem vrelina nasih cesta ljeti...
Ja imam licno oskustvo sa goodyearom da je jako otporan (smjesa gume) na visoke temperature i ljeti je fenomenalna..... koja bi, zaboravio sam, ak nebi jeftina u svakom slucaju.. ali mi je na autu prezivjela 5 proljeca, ljeta i jeseni... a nekad i dobar dio suve zime.........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Adac preporucuje Sava S3 155/70 R13 kao najbolju cijena-kvalitet, jaca je od Goodyeara i ostalih.........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
imam problema sa pronalazenjem gume 215 14c m+s za kombi?

pogledao sam sa http://www.4gume.com i zvao fimre gdje je pisalo da ima
i samo sam nasao firestone m+s ali mi je malo poskupa

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 11:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
M+S ne znaci nista u smislu upotrebljivosti te gume u zimskom periodu. To nije nikakav standard. Kada kupujete gume gledajte da li ima oznaku za snijeg ili tako nesto sto nedvosmiusleno pokazuje da je guma zimska.

Sve druge kombinacije nisu to.

Ovo vazi za takodje za sva 4x4 vozila.

Btw. Sava se pravi Poljskoj?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 13:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sava, Fulda, Dębica - sve ih je kupio GooD Year i stancaju sve modele u svim zemljama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 13:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Citiraj:

Ja sam kupio, za Reno Kangu dostavni, Tigar CargoSpeed 175 14C u ASD u Dervišima. Imaju natpis All Season, bile su oko 90 KM. Solidna guma, imao sam prije njih neke Dunlop isto 14C, bile su teško smeće... auto na 100 km/h pri kiši opasno "zapliva". Sa ovima nemam tih problema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2007, 20:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Za zimske gume vazi da su slabije na kisi. Dakle oprez! Aquaplaning je jos jedan razlog zasto treba uzeti uzu zimsku gumu od one ljetnje, odnosno da zimska ne bude bas presiroka. Jednostavno, uza guma lakse prosjeca lokve :D

Na Ladu sam nabacio 4 komada Barum Polaris 2, srednja ocjena na testovima, dobra na snijegu i ledu, losija na kisi. Par maraka skuplja od Tigar Wintere.

Vidjecemo kako se ponasa na snijegu, za sada mogu reci da je izdrzala nekoliko km ''divljanja'' i testiranja (divljanje sa Ladom, kako to smjesno zvuci) bez proklizivanja i zanosenja na mokrom seoskom putu punog blata i lisca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 09:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Jel iko imao iskustva sa Falken-on?

Dobio sam gratis 4 zimske gume ovog proizvođača

Slika
Citiraj:
Falken HS437
* Nova smesa na bazi slike
* Odlična upravljivost u svim uslovima
* Izvrsno prijanjanje na snegu i kiši
* Moderan usmereni dizajn gazećeg sloja

Falken je ogranak japanske kompanije Sumitomo Rubber Industries. Posebno orijentisana na sportska vozila i tjunere.

trebam danas otići da ih majstor montira.

Mislim, poklonu se ne gleda u zubi :D :D :D , al eto čisto da pitam... :wink:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 15:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nesto losije od Barum, ADAC ih ne preporucuje. Dobra je na suvom kolovozu, dok je jako losa na mokrom.

Ali, ponavljam, vecina zimskih guma ima problema sa mokrim kolovozom.

I jos jednom, i ta poklonjena zimska guma je bolja od one najskuplje ljetnje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2007, 21:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo jos nesto da dodam:

Zamislite novu najbolju zimsku gumu: Ucinak 100%
Zamislite istu tu zimsku gumu sa 1mm plicom ,,sarom,,: Ucinak 84 %
Zamislite opet tu gumu na ivici zakonske prihvatljivosti, odnosno sa 4 mm dubokom sarom: Ucinak 68 %

E sada zamislite najbolju NOVU ljetnju gumu: Ucinak 35 % od nove zimske ili pola istrosene zimske.

Sad zamislite da morate zakociti.

P.S. Zimska guma u ljetnjim uslovima, osim sto se trosi i gubi svojstva, produzuje zaustavni put vozila i preko 5 m.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kao sto sam obecao, napisacu par redova necega sto treba biti recenzija guma Barum Polaris 2 koje imam na Ladi Kalini.

Kao sto znamo, u zadnje dvije sedmice smo imali prilicno dosta snijega na putevima, cak odavno nije bilo ovako.

Ako se sjecate kada je pao prvi veci snijeg, u pondeljak 24.12. uvece isao sam nerasciscenim putem prema Klasnicama. Na zadnjem semaforu na izlazu iz BL - udes. Ostatak puta srecom nista. Lada ide u prosjeku 70 km/h, trake mjenjem bez problema gazeci onaj snijeg izmedju kolotraga. Auto je prilicno upravljivo i to je neka max. brzina za te gume u tim uslovima. Na usponima nema apsolutno nikakvih problema.

Dalje, narednih dana doslo je do jaceg zahladjenja i ugazavanja snijega na pojedinim pravcima. Polaris i dalje dobro nosi Kalinu sa 4 odrasla putnika, cak i kroz brdovite seoske makadamske puteve. Naravno, nerasciscene ili jedva nesto. U ovom slucaju, kao i slucaju potpune ,,bljuzge,, zna doci doci do slabog zanosenja zadnjeg kraja pri malo naglijem ulasku u krivinu. Sjecate li se Nove godine? Ni najmanji problemcic, a samo da znate kuda sam vozio ;)

Jucerasnja poledica je iskustvo za sebe, vozio sam po jednom putu koji nikako nije posipan i gdje se ugazeni snijeg bukvalno poledio. Tu naravno nema sta ocekivati, vec druga i 30 na cas maksimalno. Iako je rijec o veoma losem putu, nije bilo ni najmanjeg zanosenja (a znalo mi se desavati ranije sa istom brzinom, ali losim gumama) a kamoli sletanja.

Nekoliko sam puta zaustavljao auto na usponima od nekih cirka 7-8 % na podlogama sa razlicitim snijegom (vlaznim, suvim, ugazenim, bljuzgom) i sve i jednom sam kretao bez problema. Osim u jednom slucaju kada je auto bilo puno, ali tada sam se samo vratio nazad 10 metara i uz malo zaleta rijesen problem.

Lance sam stavljao samo jednom u selu na krivini od 90% nakon koje dolazi uspon od preko 10%. Makadam i ugazen snijeg a pozadi zakacena prikolica. Prije i poslije sam prolazio bez problema istim tim putem, bez prikolice, naravno.

U ove dvije sedmice sam napravio oko 1000 km i mogu reci da su se gume itekako isplatile. Po meni za ovu klasu automobila imaju ocjenu -4. I to iskljucivo zbog sitnih manjakavosti vezanih za aquaplaning i zanosenje u dubljoj bljuzgi i kao rezervi koju imam prema eksplataciji u visim brzinama (nisam jos probao).

Kocenje u zavsinosti od podloge i prilagodjivanja brzine istoj je sasvim u redu. Nisam imao kriticnih situacija zbog velikog proklizivanja ili neceg slicnog.

Inace, nivo buke je zanemariv, a potrosnja je izmedju 8 i 8,5 l/100km.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Michelin gume, kako sam cuo ali nisam probao, bolje i od good year-a. Ali i najskuplje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 23:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Jel iko imao iskustva sa Falken-on?

The_new_Statesman je napisao:
Dobra je na suvom kolovozu, dok je jako losa na mokrom.

Htio sam da kupim i prijatelj koji je imao mi je rekao isto ovo. Kaze da su previse "plasticne".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 01:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Driver je napisao:
Citiraj:

Ja sam kupio, za Reno Kangu dostavni, Tigar CargoSpeed 175 14C u ASD u Dervišima. Imaju natpis All Season, bile su oko 90 KM. Solidna guma, imao sam prije njih neke Dunlop isto 14C, bile su teško smeće... auto na 100 km/h pri kiši opasno "zapliva". Sa ovima nemam tih problema.

po kisi vozim svaki dan, :D sa dunlopovim gumama, i nemam problema. zavisi od asfalta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 11:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Jednom sam se opekao na Barum,i nikad vise.Skinuo sam ih i bacio sa auta cim sam ga popravio.
Ne bih ih preporucio ni najgorem neprijatelju,gume su bile letnje,temperatura 30+,stare dve god (od dana kada su napravljene),istrosene maks 1.5-2mm sare,kocenje na pravcu,znaci idealni uslovi...

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 20:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
ja imam ove sava eskimo s3 i stvarno sam zadovoljan. kada je onaj prvi snijeg pao imao sam jos uvijek ljetne gume i kakav je to preporod bio kad sam stavio ove zimske. te eskimo mi je dosta ljudi preporucilo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 11:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2006, 12:54
bzvz je napisao:
ja imam ove sava eskimo s3 i stvarno sam zadovoljan. kada je onaj prvi snijeg pao imao sam jos uvijek ljetne gume i kakav je to preporod bio kad sam stavio ove zimske. te eskimo mi je dosta ljudi preporucilo...

ja jos nisam vozac ali moj cale kaze da su savine gume dobre i da imaju dobro drzanje na cesti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 19:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2004, 13:21
Ja imam i 4 zimske savine s3 i cetiri ljetne takodje savine, evo vec druga godina! Ja sam zadovoljan....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2008, 09:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
ljetne gume imam od Pirelli-a P7, zimske su mi Goodyear-a. Sa njima sam jako zadovoljna.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]