banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 08:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Dec 2007, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Utrnuli prsti ili bol koji se širi kroz šake i celu ruku prestavljaju prve znakove mogućeg sindroma „karpalnog tunela” ili ukleštenog živca ruke, bolesti karakteristične za one koji dugo kucaju na tastaturi kompjutera, objavili su nemački naučnici. Ovo oboljenje, koje karakteriše otok tetiva, nastaje usled prevelike aktivnosti zgloba, a do toga obično dolazi upotrebom neanatomske tastature ili loše postavljenih ručki volana bicikla, prenela je agencija DPA. Zapaljenje živca ruke najviše pogađa ljude između 40. i 70. godine starosti. Ukoliko se ne leči, bol može da se proširi iz ruke u vrat i da dovede do manjka snage u prstima, tako da i jednostavni zadaci, kao što je otvaranje boce, mogu da postanu nemogući. Lečenje se sprovodi pomoću antiinflamatorika i steznika, ali ukoliko takav tretman ne pomogne, lekari često preporučuju operaciju. (RTS)

PREPOZNAJETE LI VEC SIMPTOME?JA NAZALOST,DA... :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
hm,

onda bi pijanisti trebali biti super artritični :-?

ne, ne prepoznajem takve simptome.. jedino što me nekad boli vrat ili ruke.. a šake i ne baš, osim da nekad ujutru posle spavanja utrnu, al to je bilo ponekad i bez tastature

ja sam se ovo pribojavala pa sam pita fizioterpeuta, ima li neka vježba za preventivu .. ima jedna u kojoj držiš kesu u ruci u kojoj ima barem 3 kg tereta, ionda mašeš gore dole kesom, pri čemu ti je rame spušteno a ruka opuštena.. pa ponoviš na drugu stranu.. u svakom slučaju mislim da je zdravo nositi kese u rukama, pa žene na pijacu i natrpajte što više, pa u ruke, i onda kući

:fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 15:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Davno je mene počelo da hvata u zglobovima, i desnom ramenu. Samo što sam to odmah ozbiljno shvatio pa više nemam tih problema. Meni se i dan danas podsmijavaju zbog toga što koristim drugačiju tastaturu i što držim miša skoro pa uz samu tastaturu. Treba čitav dan kucati i buljiti u monitor...

Elem, evo šta sam sebi kupio za prošlu novu godinu:
http://www.microsoft.com/hardware/mouse ... px?pid=043
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
avv super fora blue.. baš izgleda ono oblikovana za fine pokrete zglobova

ne znam, ja već dugo drndam po ovome, nisam imala problema.. uvijek sam se trudila da radim vježbe, vozim bike, izbjegnem auto što više mogu, a što više pješke i sve druge fore- sve to utiče

al ima i prirodna predispozicija.. moja baba nikad tastature nije vidjela a cijeli je život imala reumu i te tegobe :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 15:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Može biti da imaš sreće pa dobro podnosiš stres koji stvara dugotrajno držanje tijela u određenom položaju. Nekima to teže pada, pa se dovijamo na razne načine.

Kad sam već kod toga, evo jednog programa koji služi kao alarm i upozorava na to da je vrijeme za pauzu. Čak predlaže i vježbe koje čovjek može da uradi, sa sve animacijama. :)

http://www.workrave.org/welcome/

Radi i na windowsu i na linuxu. Kod mene piše da je to RSI prevention tool. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 18:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Rjesenje su ergonomic tastature, wrist pads, mouse pads sa wrist relaxerom na njoj.

Posto radim na kompu svakodnevno, upoznata sam sa tim, bila sam i na predavanju kako pravilno sjediti i preventirati bol. Bolovi uzrokovani misom i tastaturom mogu da se jave u sakama, cijeloj ruci, vratu, pa cak i tjemenu. Ako vam se jave ovi bolovi, a meni jesu jednom kad sam previse radila, doktor vam moze dati tablete koje ce misicni bol ukloniti (muscle relaxers), a nakon toga vazno je nauciti kako pravilno sjediti i koristiti comp.

Evo neke osnovne slike drzanja za one koji dugo sjede na kompu

Slika

Uglavnom ako vas vise interesuje guglajte ergonomics.[/url]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 22:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Super su ergonomske tastature, samo problem je što kod nas baje još nisu provalile da to postoji. Kod nas se mogu kupiti Microsoft modeli koji su preskupi za naš standard, a od silnih jeftinih kineskih koje se uvoze ja nisam još vidio nijedan ergonomski model.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma grozno,ja koristim dosta laptop u nekom polusjedecem polozaju(iako znam sve lose strane ),ne pridrzavam se :( evo vec nekoliko mjeseci me unistava zglob desne ruke,ne boli samo ako je fiksiram elasticnim zavojem,vec me frka hvata sta ce tek kasnije biti,a znam da sam sama kriva :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 00:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Na sta smo spali, pre su deca lomila ruke i iscasavala zglobove na igralistu a sad na tastatur :roll: :roll: :roll: Katastrofa, ali tako je,. Meni monitor ne stoji ispred vec malo u desno. Nedavno sam ga prebacio sa leve strane stola jer mi se vrat bio ukocio. Kicma i kriva od sedenja. Pa cak i kad sedim dok gledam TV ja malo zakrenem gornji deo tela, navika od kompa :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 01:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Mar 2006, 18:16
monitor je na ~20cm, tastatura pijacarka za 2km, corav sam, grbav sam i super mi je
a nemogu ni tu flasu da otvorim al to je vec iz drugih razloga;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 02:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nista,od sad okupljanja pravimo u nekoj banji,jer cemo izgleda uskoro svi na rehabilitaciju:(
a vec smo negdje konstatovali da je vise od pola foruma coravo :lol:
ja sutra odoh ortopedu jer mi je ruka kriticna pa vam javim kakva vas sudba ceka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 02:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
ima da tipkas nosom :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 02:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
i see dumb people je napisao:
monitor je na ~20cm, tastatura pijacarka za 2km, corav sam, grbav sam i super mi je
a nemogu ni tu flasu da otvorim al to je vec iz drugih razloga;)

:lol: :lol: :lol:
Pridružujem se kolega, osjećam sve isto kao i ti. Ja bih stavio naglasak na "super mi je". Evo ja ću otvoriti flašu. Živjeli! :drinking: :drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
ja od kada sam dobio prvi comp... ~7god. unatrag, koristim jednu te istu tastaturu i jos uvek nisam nasao/vidio bolju.... obicna compaq bjela, ni na sta ne lici, nema nikakvu dodatnu funkciju ali tipkanje je uzivancija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2007, 08:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Frenki je napisao:
ja od kada sam dobio prvi comp... ~7god. unatrag, koristim jednu te istu tastaturu i jos uvek nisam nasao/vidio bolju.... obicna compaq bjela, ni na sta ne lici, nema nikakvu dodatnu funkciju ali tipkanje je uzivancija.

Posle tog vremene, mora da je crna sad vec :)

Svidja mi se ova sto blue koristi. Moja neka slim
http://www.btc.com.tw/english/2-7-07keyboard.htm#6300
Nije losa, svidja mi se samo zato sto je slim.
Ali moracu uzeti neku bolju jer od malena se mora cuvati :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2007, 01:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

e samo da znate da sam ja prvi forumski baksuz kojem je dijagnostikovan sindrom karpalnog tunela(a nazalost,vjerujem da vas ima jos poput mene,pa ako imate neke od simptoma koje sam vec napisala,pravac doktoru da ne dodjete u situaciju da vas sjeckaju :( )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2007, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
azdajica-ny je napisao:
ma grozno,ja koristim dosta laptop u nekom polusjedecem polozaju(iako znam sve lose strane ),ne pridrzavam se :( evo vec nekoliko mjeseci me unistava zglob desne ruke,ne boli samo ako je fiksiram elasticnim zavojem,vec me frka hvata sta ce tek kasnije biti,a znam da sam sama kriva :x

Problem kod laptopa je sto ima zracenje gore od mobilnog telefona kako sam citao, pa ako se drzi na nogama ili lezis u krevetu i drzis ga na stomaku nije dobro jer zraci puno zbog bezicnog povezivanja sa internetom. :oops:

azdajica-ny je napisao:
e samo da znate da sam ja prvi forumski baksuz kojem je dijagnostikovan sindrom karpalnog tunela(a nazalost,vjerujem da vas ima jos poput mene,pa ako imate neke od simptoma koje sam vec napisala,pravac doktoru da ne dodjete u situaciju da vas sjeckaju :( )

Pa tek imas 2000 poruka i vec dobila karpal sindrom. Nije to od foruma. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2007, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

2000 s ovim nickom,ostarilo se pa zaboravila sifru hahaha 13 sam svakodnevno bar 3-4 h online tako da...bolje da cutim :x

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]