vim je napisao:
Sta se moze uraditi po pitanju ovog problema
Trajno rjesenje ovog problema i nije da se covjeku pomogne parama ili hranom. Naravno, to je uglavnom najvise sto mi kao pojedinci mozemo uciniti, ali trajno rjesenje ovog problema je sasvim drugacije.
Trajno rjesenje je da se pomogne ovim ljudima da imaju svoj krov nad glavom i eventualno nesto organizovano da rade. Jer ako date covjeku pare ili hranu, on ostaje bez krova nad glavom i opet ce sutra biti gladan.
Drustvo toliko ulaze u neke nepotrebne stvari. Recimo zgradu vlade, koja da se nije pravila luksuzno je mogla s tim novcem napraviti jos najmanje 3 obicne zgrade sa 300 stanova, dovoljno da se svi beskucnici Banjaluke smjeste. A kad imaju krov nad glavom za hranu ce se nekako snaci, kao i za posao kao i ostali stanovnici.
Znaci rjesenje bi bilo da drzava ima prioritete da ulaze u pomoc najsiromasnijim stanovnicima ovog grada, a ne najbogatijim kao do sada sto je radila.
Vim, sve je to ok. Ali posla nemaju ni oni koji su boljeg obrazovanja, materijalne situacije, psihički zdraviji.
Ovo je društvo štele, ugleda, nepotizma i korupcije.
Beskućnika će uvijek biti, svaka vlast to zna, i zabole je. Ta zgrada vlade bi bila tu gdje jeste, da je prosječna plata u RS i 30KM.
To je tako. Trulo. Fakat.
Država je firma. Firma posluje sa partnerima od kojih ima koristi.
Trajno rješenje problema bi bilo, kako je Vader jednom spomenuo, promjena društvene svijesti na globalnom planu tako što će svaki pojedinac da radi na sebi i duhovno se razvija, pojedinačno i utemeljeno, a opet u cilju unaprijeđivanja kolektivne svijesti. Razvijanje ljudske solidarnosti.
Uvijek me je čudilo što dajemo pola marke -marku za željeznice. Kad bi svi zaposleni davali pola marke-marku mjesečno od plate za izgradnju doma za beskućnike, gdje bi nam bio kraj? Ali to se ne događa.
Moj rođak radi u kafiću i svakodnevno mu dođu zombiji, koji na poker aparatima i "voćkicama" skrše po 50, 100, 200 i više maraka buljeći u glupi aparat. Zar to nije ironija?