Zaposlila bih osobu koja bolje obavlja posao.
Vjera mi nije problem sve dok je zaposlenik ne donosi sa sobom na posao.
A sto se tice davanja love da bi se dobilo radno mjesto - meni je to sasvim razumljivo...jer iako se ljudi zaposljavaju da bi zaradili - ljudi i daju mito da bi zaradili i imali sigurniji buducnost...
Jer rad kod privatnika je danas sveden na robovlasnistvo malte ne, pa se tako nekom isplati dati par hiljada maraka za dobar posao u drzavnoj sluzbi. Odradi ta osoba jednu godinu za dzabaka (da namiri stetu), ali zato ima osiguran posao u kojem ima pravo na bolovanje kad je bolesna (kod privatnika ako si bolestan idi na biro pa budi bolestan), na slobodne dane u vrijeme drzavnih praznika (prosetaj malo gradom pa vidi koliko privatnika, tj. njegovih radnika, ne radi na praznike - mislim, te koji ne rade ti je lakse izbrojati), trudnicko, normalan godisnji odmor (a ne deset dana skupa sa subotama i nedeljama, ako godisnji uopste postoji), regres, zimnica, razni dodaci tipa prevoz, topli obrok, dodatak na nocni rad ili posebno placen rad praznikom, ako u toj djelatnosti postoji potreba za rad svim danima i slicno ("sitnice" koje u privatnim firmama ne postoje ili postoje samo fiktivno), radno vrijeme od 8 sati (a ne 10 i vise, kao kod privatnika)...
I realno gledano isplati se cusnuti nekome lovu za normalan posao na drzavnim jaslama.
Da sistem funkcionise ne bi bilo toliko zainteresovanih za cuskanje, jer rad kod privatnika ne bi mogao biti bas takvo robovanje - da radna i druge inspekcije rade svoj posao za koji su dobro placene, a jako ga lose (ili nikako) rade...
Da sistem funkcionise ne bi bilo ni onih spremnih da uzmu mito i prime 'mito-davca' na radno mjesto - jer bi uslijedi kazna...ali kako kod nas nema ni zakonani pravde ovaj dio se ne odnosi na nas...
A sto se tice tuzakanja i ogromnih odsteta, kod nas ljudi umiru pa odstete nema, kradu se milioni pa niko ne odgovara, a kamoli da bi se nesto poduzelo po pitanju diskriminacije pri zaposljavanju...
Pa ljudi ovdje hladno stampaju upitnike koje zainteresovani za posao popunjavaju, a upitnici sadrze pitanja poput:
Da li imate namjeru radjati?
Ako imate djecu ko vam ih cuva?
Ako treba ostajati duze na poslu zbog prijema robe, do kasnih vecernjih sati (prijevoz nije obezbjedjen), da li bi vam to smetalo?