Citiraj:
momak, ja imam 2 devetke (mat. 2 i 3) i jednu sedmicu (mat. 1) na masinskom fakultetu.
Sta znaci konstruisati duz duzine korijen iz dva (npr). To znaci nacrtati je i/ili napraviti istu sipku te duzine. Ja se APSOLUTNO slazem da je ta konstrukcija moguca, ALI SAMO U TEORIJI. A onog trenutka kada ti uzmes sestar i trokut u ruke, vec si napravio gresku koju ti matematika ne dozvoljava!

pa ti si neki mnogo pametan djecko
recimo da imam malo vise osnova za pricu o matematici od tebe.
elem, ono o cemu se govori u problemu trisekcije ugla, koji je doticna "rijesila" je,
naravno, teoretska konstrukcija, a ne "otiso ja u sumu na kozari, ocjeko rast pod uglom od seset stepeni i onda ga podjelio natri dijela u bobu"
dakle, dok su neke konstrukcije, kao npr. duzi duzine korijena iz dva teoretski moguce, kostrukcija duzi duzine PI nije.
inace, sto se te jelene tice, da matematicka olimpijada postoji, u to nema nikakve sumnje. takodje, nema nikakve sumnje da je matematicka olimpijada ove godine odrzana u VIJETNAMU i da tamo nikakva jelena males nije ucestvovala (kao, uostalom, ni bilo koje prethodne godine), makar ne u ekipama bosne i srbije. sad, jel bila u americkoj ili ruskoj ekipi, u to ne ulazim. takodje, izvesno je da se matematicka olimpijada sljedece godine
odrzava u madridu, spanija, ali, posto je doticna ove godine upisala fakultet, to znaci da je za tu olimpijadu prestara.
to nam sve govori da je ta prica o olimpijadi obicni drek