banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 20:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 15:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 11 Dec 2007, 23:10
Pozdrav !

Ja vec danima pokushavam da saznam neke informacije u veze prijemnog ispita na Banjaluchkom ETF-u. Slao sam mailove na office@etfbl.net kao i na so@etfbl.net. Niko nishta ne odgovara vec par dana. Nadam se da ce ovdje biti ljudi koji mogu da mi pomognu.

Inache, interesuje me gradivo koje se radi na prijemnom ispitu. Da li je "Zbirka matematike za pripremu prijemnog ispita na tehnichkim i prirodno-matematichkim fakultetima" sasvim dovoljna ili treba da nabavim josh neku knjigu? Zbirka je sa Beogradskog FON-a. Zatim,kako se boduje uspjeh u srednjoj shkoli kao i na prijemnom? Znam da se prosjek iz svakog razreda sabira i mnozhi sa 2. Tako je u Srbiji. Ali ovdje vidim da ljudi imaju preko 40 bodova. :-? Sa kojim koificjentom se bnozhi broj osvojenih bodova na prijemnom, itd. itd.

Na sajtu i u informatoru nishta ne pishe vezano za prijemni. Jedino da fakultet prima 180 studenata godinje. Pocheo sam da spremam matematiku pa hocu da znam shta mi je dalje chiniti. :) Sve informacije su dobro doshle.

EDIT : A da, interesuje me i cijena samofinasirajucih studija?

Hvala unaprijed! Srdachan pozdrav !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 18:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
Što se tiče zadataka koje bi trebao vježbati i gradiva, najjednostavnije ti je (i neuporedivo najefikasnije) da nabaviš zbirku: Zadaci sa kvalifikacionih ispita. Ta zbirka se prodaje na fakultetu i poslije nje ćeš vidjeti kakvi zadaci se vrte na tom prijemnom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 18:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
ETF nije skup. Kad uzmeš da je semestar 40KM i još uz to da se ladno možeš prstiti pred profesora iako si njegovu knjigu kopirao, ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 18:57 
Voajer
Voajer

@daamir hvala ti na odgovorima. Potrudicu se da u skorije vrijeme nabavim gore pomenutu zbirku. Nisam iz Banja Luke tako da ce to ici malo tezhe ali imam sasvim dovoljno vremena.

Ostaje samo ovo oko bodovanja. Na koji nachin se dobija ukupan broj bodova, tj. kojim brojem se mnozhi broj bodova osvojenih na prijemnom ispitu i kako ide ovo sa bodovima iz srednje shkole....

Srdachan pozdrav !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
za vjezbu ti treba tablica mnozenja i to je dovoljno da polozis prijemni..

E sad da ga zavrsis trebace ti....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 11:42 
Voajer
Voajer

Isreno se nadam se je tako! :roll:

Ali opet me interesuje ovo bodovanje. Na kojin nachin, shta, kako!? Ako neko zna bilo bi dobro da podjeli sa nama. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2007, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Vjeruj: ETF je najlakše upisati.

Zbog deficita zainteresovanih studenata oni primaju i one koji loše odrade prijemni i imaju loš prosjek iz srednje.

Ne znam tačno na koji način boduju, ali mogu se raspitati 8)

Ova cifra od 40 KM po semestru je za studente na budžetu, a samofinansirajući, mislim da ne plaćaju više od 400 KM godinu.

Samo ti spremaj prijemni i razvali =>neće biti teško upasti na budžet :)

PozZz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2007, 09:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
PusH je napisao:

Ali opet me interesuje ovo bodovanje. Na kojin nachin, shta, kako!? Ako neko zna bilo bi dobro da podjeli sa nama. :D

Evo ovdje se nalazi konkurs od ove godine.
Dakle, prijemni ispit se polaze iz matematike.
Kao sto je kolega vec rekao, dovoljna ti je ona skriptica sa svim zadacima sa prethodnih prijemnih ispita.
Na prijemnom ispitu mozes da osvojis ukupno 100 bodova. 50 maksimalno na ispitu, i 50 na osnovu opsteg uspijeha u srednjoj skoli. (znaci tvoj prosjek tokom cetiri godine pomnozis sa 10)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2007, 17:40 
Voajer
Voajer

prasica je napisao:
Vjeruj: ETF je najlakše upisati.

Zbog deficita zainteresovanih studenata oni primaju i one koji loše odrade prijemni i imaju loš prosjek iz srednje.

Ne znam tačno na koji način boduju, ali mogu se raspitati 8)

Ova cifra od 40 KM po semestru je za studente na budžetu, a samofinansirajući, mislim da ne plaćaju više od 400 KM godinu.

Samo ti spremaj prijemni i razvali =>neće biti teško upasti na budžet :)

PozZz

Spremicu prijemni najbolje shto budem mogao, bice dobro ako dobijem budzet. :D
Ne morash se raspitivati za ovo oko bodovanja, za sada mi to nije toliko vazhno ali hvala u svakom sluchaju ! ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2007, 17:49 
Voajer
Voajer

WeeBoo je napisao:
PusH je napisao:

Evo ovdje se nalazi konkurs od ove godine.
Dakle, prijemni ispit se polaze iz matematike.
Kao sto je kolega vec rekao, dovoljna ti je ona skriptica sa svim zadacima sa prethodnih prijemnih ispita.
Na prijemnom ispitu mozes da osvojis ukupno 100 bodova. 50 maksimalno na ispitu, i 50 na osnovu opsteg uspijeha u srednjoj skoli. (znaci tvoj prosjek tokom cetiri godine pomnozis sa 10)

Odgovorili su mi na mail. Dali su mu broj za informacije ali nisam zvao. Sledece sedmice treba da mi stigne zbirka iz Banja Luke pa cu malo da obratim pazhnju. :)

Pozdrav !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 01:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
ko jos u danasnje vrijeme, pored zivog pmf-a, upisuje etf. boze cuvaj, boze sacuvaj!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
^^^
A шта ти то имаш против ЕТФ-а, да чујемо? Конкретно?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 12:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
A шта ти то имаш против ЕТФ-а, да чујемо? Конкретно?

jedino to sto smatraju da imaju ekskluzivno pravo da jedino kod njih u republici moze da
se studira informatika, i sto su urgirali da se ukine informatika na pmf-u, vjerovatno da ne bi pravila konkurenciju njihovom blistavom programu. a program im je da crknes od smijeha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ниси ми конкретно одговорио, шта није у реду са програмом на ЕТФ-у? По чему је програм смијешан?

Укидање одсјека на ПМФ-у нећу да коментаришем.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ниси ми конкретно одговорио, шта није у реду са програмом на ЕТФ-у? По чему је програм смијешан?

Укидање одсјека на ПМФ-у нећу да коментаришем.

pa, informaticke predmete koji imaju veze sa matematikom im predaju ljudi koji
nemaju veze sa matematikom, sto bas i nije neka kombinacija. a i program je,
makar kad sam zadnji put gledao, bio prepun nekih predmeta koji imaju veze
sa inzinjerstvom, a nemaju veze sa onim sto se u svijetu zove computer science.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 15:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па управо то и јесте циљ, да се ствари изучавају што више са инжењерског аспекта, и нови план и програм управо то форсира. ЕТФ производи инжењере, а не аналитичаре и теоретичаре. Прочитај програм на ЕТФ-у за предмете са треће и четврте године за смјер информационе технологије, и све ће ти бити јасно. Углавном се изучавају тренутно актуелне IT технологије (TCP/IP, Java EE, C# и .NET, connectionless мреже, релационе базе података, интегрисани информациони системи, мултимедијални системи, електронско пословање,...) и њихова конкретна имплементација и екслоатација. Изучавање онога што се у свијeту зове Computer Science и није циљ, што говоре и сами називи смјерова: информационе технологије и рачунарски инжењеринг.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa, zasto im onda smeta smijer informatika na pmf-u (koji je ukinut voljom prorektora koji je sa njihovog fakulteta), na kojem se doticne stvari uopste nisu izucavale, nego se izucavalo samo ono sto se zove computer science? dakle, nije bilo preklapanja predmeta, svako bi izucavao svoj domen informatike, sto je u svijetu sasvim normalno.
al gospodi je smetalo sto informatika na pmf-u njima oduzima studente, pa su je ukinuli.
to je ono sto me nervira kod etf-a. a sto se tice samog programa, onaj koga inzinjerske stvari interesuju, njemu je, naravno, mnogo bolje da upise etf. samo, mislim da vecinu ljudi to ne interesuje (sto i oni znaju) i da se vecina zezne kad upise te informatike tamo. no, bas njih briga, dok imaju studenata, imace i para...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Зашто је укинут одсјек на ПМФ-у, не знам и зато нећу да коментаришем.

Али, то што ти кажеш да се људи "зезну" што су уписали информационе технологије и да то не желе и да се кају, једноставно није тачно.
Ето, нас је на информационим технологијама на 4. години око 15. Друга смо генерација која ће завршити по новом наставном плану и програму. Атмосфера је одлична, раде се практичне ствари, рјешавају практични (инжењерски) проблеми, посјећују фирме. Сувопарне теорије готово да и нема више на 4. години, већину времена смо у лабораторији, како и треба да буде. Ја то кајање о којем ти причаш не видим, чак, насупрот од тога.
Проблеми наравно и даље постоје, доста их је, али напредак је видљив.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 17:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

znam samo da podosta studenata prelazi sa etf-a na pmf, a ne bas mnogo u suprotnom smijeru. sad, zasto je to tako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2007, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Први пут чујем то да студенти са ЕТФ-а прелазе на ПМФ?! Знам већину добрих студената на ЕТФ-у, и никад нисам чуо да је неко прешао на ПМФ, или причао ишта везано за то. Да се тако нешто и десило не видим какав је то аргумент против ЕТФ-а и онога што се изучава на њему ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]