banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 19:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
nije sad to poenta price, vec sto nas slagase za olimpijdu i ne objavise kako je prosla nasa sugradjanka...

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 08 Dec 2007, 15:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Enterprajze, ako nekad izađeš kod mene na ispit, podsjeti me da te oborim. Ne znam iz kojeg ispita imaš taj zadatak, ali sigurno je u pitanju ili numerika (tj. traži se približno rješenje) ili matematika 1 gdje je polinom namješten tako da mogu da mu se nađu nule. Mi ovde govorimo o TAČNOM rješenju, tj. onom koje se dobije pomoću konačne primjene algebarskih operacija, a ne o numeričkom, a takvo rješenje u opštem slučaju ne može da se nađe.

Dalje, Njutnov metod JESTE metod tangente, a kombinacija metoda tangente i metoda sječice zove se, inventivno - kombinovani metod.

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 08 Dec 2007, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Harvester je napisao:
Enterprajze, ako nekad izađeš kod mene na ispit, podsjeti me da te oborim. Ne znam iz kojeg ispita imaš taj zadatak, ali sigurno je u pitanju ili numerika (tj. traži se približno rješenje) ili matematika 1 gdje je polinom namješten tako da mogu da mu se nađu nule. Mi ovde govorimo o TAČNOM rješenju, tj. onom koje se dobije pomoću konačne primjene algebarskih operacija, a ne o numeričkom, a takvo rješenje u opštem slučaju ne može da se nađe.

Dalje, Njutnov metod JESTE metod tangente, a kombinacija metoda tangente i metoda sječice zove se, inventivno - kombinovani metod.

rekao sam da imam iz numerike. U tom slucaju ti meni ne mozes da odgovoris na sledece pitanje:
Koliko iznosi broj pi?! Ajd da vidim...
Vrlo malo stvari u matematici je bas potpuno tacno. Gdje god da ti se javi javi razlomak (ne svi) ili korijen, greska odmah postoji. Tako da je glupo uopste reci da to sto si dobio nije rijesenje. Ono jeste, ali moze i tacnije. Sve zavisi koliko ti zada E (epsilon). Slazem se, cak i tada to nije potpuno tacno rijesenje, ali za vecinu prakticnih problema je to dovoljno. Ne vidim gdje sam ja to pogrijesio, a ni ti... Druze profesore... :roll:
Ispit je numerika, nisam ga jos polagao, za sad ga samo slusam

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2007, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Enterprajze, Enterprajze...
Bojim se da praviš materijalnu grešku u svom tumačenju. Mislim, kontam ja šta ti pokušavaš da kažeš, ali promašuješ poentu.
U matematici NEMA greške, jer se ona bavi tačno određenim aksiomama uz tačno određena pravila zaključivanja. Npr. broj pi je odnos između obima i prečnika kruga. Kad u računu dobiješ npr. rezultat 3*pi, to je TAČNA vrijednost. E sad, da li ćeš ti taj broj pisati u decimalnom obliku i pri tom ga zaokružiti na toliko i toliko cifara, to je već stvar problema kojim se baviš. Dakle, npr. TAČNA vrijednost odnosa obima i prečnika kruga označena je sa pi i tu je kraj priče. Prema tome, odgovor na tvoje pitanje je: Broj pi iznosi - pi. Mada je pitanje malčice bleskasto, jer to je isto kao da si pitao koliko iznosi broj 2.
Tu se sad polako približavamo poenti - uzmimo npr. broj korijen iz dva. Kolika je njegova "tačna" vrijednost (šta god tog bilo)? Potpuno nebitno - ono što je bitno je da je korijen iz dva pozitivno rješenje algebarske jednačine iks na kvadrat = 2. Slično, npr., četvrti korijen iz dva jeste drugi korijen iz drugog korijena. Itd. Dakle, matematičare zanima način na koji se rezultati rješavanja određenih jednačina dobijaju konačnom primjenom tih operacija (a ne kako se ti rezultati bilježe u decimalnom obliku - to zanima one koji se bave konkretnim primjenama, npr. fizičarima i sl.).
E sad, problem sa već pomenutim origamijem - oni uzimaju sistem aksioma koji je "jači" od Euklidovog, odnosno neke konstrukcije za koje se zna da postoje (ali ih je nemoguće izvesti) oni smatraju za poznate. Uz takvu "dodatnu pomoć" još je Arhimed izveo trisekciju ugla - ali to je varanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa to i ja kontam. Obojica smo u pravu, rijesenje se moze naci, ali ono nije nikada dovoljno tacno.
Kao da ja tebi kazem odredi mi tacno koliko metara oznosi obim kruga precnika 1 metar.
Ne mozes ga odrediti apsolutno tacno, jer ni pi nije apsolutno tacan.
Znam, sad ces ti da mi kazes da taj obim iznosi - pi :)
ali... papirici djole, papirici :)
Nemoj me pogresno shvatiti. Meni je apsolutno jasno da je nemoguce naci POTPUNO rijesenje jednacine 5-tog i veceg stepena. Ali za vecinu problema koji se srecu u bilo kojoj naucnoj oblasti, moze se naci dovoljno tacno rijesenje.
Apsolutno rijesenje se dobije za E tezi nuli, a to je nemoguce izracunati

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2007, 23:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
ono što je bitno je da je korijen iz dva pozitivno rješenje algebarske jednačine iks na kvadrat = 2.

jeste, a sta da bi da treba napraviti metal duzine korijen iz 2? :D
ista poenta. Nikada ga neces moci napraviti bas bas bas korijen iz dva. ali ce ti (mozda) duzina od 1.41 biti sasvim dovoljna. Jebga, ja studiram masinstvo, zato tako i razmisljam :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2007, 00:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[Enterprise] je napisao:
Harvester je napisao:
ono što je bitno je da je korijen iz dva pozitivno rješenje algebarske jednačine iks na kvadrat = 2.

jeste, a sta da bi da treba napraviti metal duzine korijen iz 2? :D
ista poenta. Nikada ga neces moci napraviti bas bas bas korijen iz dva. ali ce ti (mozda) duzina od 1.41 biti sasvim dovoljna. Jebga, ja studiram masinstvo, zato tako i razmisljam :wink:

Ali ne možeš napraviti metal ni dužine DVA! Čim brojeve bacaš u neku konkretnu primjenu, npr. mjerenje neke dužine, momentalno dolazi do greške, bez obzira da li je u pitanju pi ili korijen iz dva ili obična dvojka. Matematika kao nauka je savršena, ali svijet je nesavršen :D

(Usput, ne možeš reći "pi nije tačan". Brojevi nisu iskazi pa da imaju tačnost i netačnost.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2007, 02:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Enterprajz, pazi ovako...
pronaci OPSTE rjesenje jednacine petog stepena znaci, ako imas da je jednacina petog stepena oblika a*x^5+b*x^4+c*x^3+d*x^2+e*x+f, da mozes da izrazis svih 5 rjesenja te jednacine preko koeficijenata a,b,c,d,e,f. znas, kao ono sto imas za jednacinu drugog stepena x = -b-korijen (b^2-4ac) / 2a ili x = -b-korijen(b^2+4ac)/2a. a to je nemoguce uraditi.
no, nisam dobro procitao, ona kanda nije nasla opste rjesenje jednacine 5 stepeena, nego je koristila neke jednacine 5 stepena.
naravno, mnoge jednacine 5 stepena se mogu jako lako i tacno rijesiti, ali se ne moze naci OPSTE rjesenje jednacine 5 stepena preko koeficijenata.

bizarno je sto si se uhvatio broja korijen iz dva, koji jeste iracionalan, ali je konstruktibilan. dakle, mozes pomocu lenjira i sestara konstruisati duz duzine korijen iz dva (ako ti je data duz duzine 1). no, problem sa trisekcijom ugla (i jos nekim problemima) je sto ne mozes konstruisati duz duzine PI pomocu lenjira i sestara. iz nemogucnosti da se to uradi slijedi nemogucnost da se proizvoljan ugao podijeli na tri jednaka dijela samo pomocu lenjira i sestara. a to je ono sto je ona "uradila".
usput, takodje, zbog istih razloga, ne mozes ni, ako imas dat krug, samo pomocu lenjira i sestara konstruisati kvadrat koji ima jednaku povrsinu kao dati krug. no, to je "uspjelo" jednom srbinu nedavno, cak su i novine pisale o tome
:lol: :lol: :lol: neki penzionisani inzinjer

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2007, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Milanko Djeric je napisao:
ozes pomocu lenjira i sestara konstruisati duz duzine korijen iz dva

ne ne mozes, u tome je i poenta te price. Napravices duz duzine 1.41, ali to nije korijen iz 2. Rijesenja postoje, ali nedovoljno tacna.
Nemojte da od misa pravimo slona kada je jasno sta svaki od nas pokusava da kaze :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2007, 17:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
ne ne mozes, u tome je i poenta te price. Napravices duz duzine 1.41, ali to nije korijen iz 2. Rijesenja postoje, ali nedovoljno tacna.
Nemojte da od misa pravimo slona kada je jasno sta svaki od nas pokusava da kaze Laughing

ne, mozes da napravis duz duzine TACNO korijen iz dva, npr. tako sto napravis jednakokraki pravougli trougao cije su obje katete duzine 1 (onda je hipotenuza duzine korijen iz dva).
potpuno promasujes poentu. PI i korijen iz dva nisu isti u tom smislu, jer ne postoji takav nacin da konstruises broj PI, zbog cega navedeni problemi i jesu nerjesivi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ne postoji nikakav nacain da ti konstruises broj 2. To sto ces ti napraviti mozda ce da bude 1.99999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999 metara (npr) , ali to nije 2. Kontas li me sad????!!!!!
kraj price.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 16:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Joj oko cega vi diskutujete i bezveze se prepucavate...

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2007, 20:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja mislim da je baš zabavno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...alo, a tema...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2007, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma tema je deplasirana, već se mjesecima nije ništa čulo, pa ćemo smatrati da se cura povukla u ilegalu. Ili je možda spičio voz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2007, 08:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
[Enterprise] je napisao:
ne postoji nikakav nacain da ti konstruises broj 2. To sto ces ti napraviti mozda ce da bude 1.99999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999 metara (npr) , ali to nije 2. Kontas li me sad????!!!!!
kraj price.

Tebe treba vratiti u osnovnu skolu da shvatis sta je matematika. Prvo u fizici mozes konstruisati broj 2, isto kao sto mozes konstruisati 2.0 i 2.000, al vjerovatno ne mozes 2.0000000000. Ako bas hoces mozes otici u Zenevu i uzeti onu duz sto oznacava metar i poduplati je. Ali matematika nema veze sa tim. Matematika se zasniva na iznosenju zakljucaka iz poznatih aksioma. I tacnost i preciznost tu nemaju mjesta, matematika je egzaktna nauka za razliku od fizike i drugih prirodnih nauka. Preciznost ne postoji u matematici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2007, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znam ja dobro sta je i kako "radi" matematika. Ali je ocigledno da se moj pojam matematike i vas znatno razlikuju. Za mene je mat. samo alat za koristenje u nekim drugim primjenjenim naukama. Sto mat. sama po sebi svakako nije
PS to nije duz vec sipka! Tebe treba vratiti u osnovnu skolu da shvatis razliku izmedju duzi i sipke :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 03:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

prvo, ovo sve nije skretanje s teme, jer pokusavam objasniti zasto nije moguce uraditi ono sto je ta cura navodno "uradila".

@enterprise : ne razumijes se bas u matematiku, pa zato ne razumijes sta ti govorim. pod pretpostavkom da mozes da kostruises duz duzine TACNO jedan, mozes da konstruises duz duzine korijen iz dva, a ne mozes duz duzine PI, i to je problem sa dijeljenjem ugla na tri dijela, kvadraturom kruga i duplikacijom kocke (tri klasicna problema koja se ne mogu rijesiti)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 12:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Nov 2007, 21:03
od datuma kada je trebala da ode prosla su 2 mjeseca, a rezultati su trebali da budu prije mjesec dana - tako kaze stampa. Mene ne zanima vase prepucavanje, vec da li postoji ta takozvana olimpijada u oktobru kojoj niko ne moze uci u trag, sta je to ona navodno rijesila, jer u razlicitim izvorima razlicito pise. i na kraju krajeva ako je sve ovo laz na sta svi dokazi upucuju. KO JE TO SMISLIO? e zanima me taj biser KO? i Kasipovic sam kaze da nema pojma o cemu se radi kada mu je ona to navodno objasnjavala, ali ce pruziti svu finansijsku pomoc.

Koliko je uspješna u matematici najbolje potvrđuje podatak da je u periodu od 21. jula do 5. avgusta treći put boravila u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva i između 30 učenika s područja bivše Jugoslavije, za koje se zna da posjeduju talenat za matematiku, uspjela se izboriti da uđe u prvih pet kojima je data mogućnost da rade na svojim projektima.

ovdje nije njeno ime vec sasvim nekih drugih koji rade na nekom projektu vezano za origami

"Još u osnovnoj školi neko mi je rekao kako su lijepe djevojke uvijek glupe, a pametne ružne. Bilo je to poražavajuće za mene i tada sam sama sebi rekla da ću najprije toj osobi, a onda i cijelom svijetu dokazati da to tako ne mora da bude. I sada s ponosom mogu reći da mi to već neko vrijeme jako dobro uspijeva", objašnjava Jelena svoju želju za uspjehom.

bezveze

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Milanko Djeric je napisao:
prvo, ovo sve nije skretanje s teme, jer pokusavam objasniti zasto nije moguce uraditi ono sto je ta cura navodno "uradila".

@enterprise : ne razumijes se bas u matematiku, pa zato ne razumijes sta ti govorim. pod pretpostavkom da mozes da kostruises duz duzine TACNO jedan, mozes da konstruises duz duzine korijen iz dva, a ne mozes duz duzine PI, i to je problem sa dijeljenjem ugla na tri dijela, kvadraturom kruga i duplikacijom kocke (tri klasicna problema koja se ne mogu rijesiti)

momak, ja imam 2 devetke (mat. 2 i 3) i jednu sedmicu (mat. 1) na masinskom fakultetu.
Sta znaci konstruisati duz duzine korijen iz dva (npr). To znaci nacrtati je i/ili napraviti istu sipku te duzine. Ja se APSOLUTNO slazem da je ta konstrukcija moguca, ALI SAMO U TEORIJI. A onog trenutka kada ti uzmes sestar i trokut u ruke, vec si napravio gresku koju ti matematika ne dozvoljava!
Konstrukcija tih brojeva o kojima toliko diskutijemo je moguca samo u TEORIJI, a crtanje i konstruisanje NIJE TEORIJA vec praksa!
ja znam da ako uzmes pravougli trougao koji ima katete 1 i 1 da ce hipotenuza biti korijen iz 2. I racun to zaista pokaze (naravno), ali to je sve teorija i tu to moze da prodje, ali ne i na crtezu!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]