banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 00:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Jesu li maloljetnici koji spavaju sa odraslim ženama stvarno žrtve?

Američki sudovi bilježe sve više slučajeva u kojima su žene optužene i osuđivane na zatvorske kazne zbog seksualnih odnosa sa maloljetnicima. Posljednji slučaj tiče se učiteljice koja je osuđena na 6 mjeseci zatvora zbog seksa sa 16-godišnjim učenikom, a optužena je žena unatoč presudi dobila sažaljenje mnogih, pa čak i suca. Optužena naime nije silovala "žrtvu", a mladić je odbio svjedočiti protiv svoje ljubavnice. Postavlja se pitanje može li se, pravno gledano, jednako suditi stvarnim zlostavljačima i onima koji su prekršili (zastarjeli) moralni zakon.

http://www.nytimes.com/2005/12/11/weeki ... ref=slogin

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2002, 22:53
zah je napisao:
koji su prekršili (zastarjeli) moralni zakon.

radi se upravo o ovome...starim moralnim nacelima...ee da je meni sa 16 bilo biti sa nekim profesoricama pito bi vas ja ko je tu zrtva :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Uvijek sam se čudio kad kažu: Žena silovala muškarca.

Pitao sam se da li je to uopšte muškarac skontao? Ili se samo okrenuo na drugu stranu i nastavio spavati :lol:

Druga stvar je potencija u napetim i stresnim situacijama. Zamisli npr da ti neka luda ženska prosloni štoljpi na čelo i kaže: E sad ima da ti se digne! :roll: :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
dzabaleban je napisao:
Uvijek sam se čudio kad kažu: Žena silovala muškarca.

Pitao sam se da li je to uopšte muškarac skontao? Ili se samo okrenuo na drugu stranu i nastavio spavati :lol:

Druga stvar je potencija u napetim i stresnim situacijama. Zamisli npr da ti neka luda ženska prosloni štoljpi na čelo i kaže: E sad ima da ti se digne! :roll: :oops:

uopste se ne mora "njemu dici" da bi ga ona -silovala- pa ti vidi :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
pamella_morrison je napisao:
uopste se ne mora "njemu dici" da bi ga ona -silovala- pa ti vidi :wink:

:-? ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Ma ljudi često brkaju pojmove vezane za silovanje, odnosno ne znaju kako se sve može izvršiti ovo k.d., i takođe da izvršilac može biti žena (ne samo muškarac) itd, itd...

I wish to see the lost in me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 01:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma da, postoje jasni pravni parametri kojima se može suditi za silovanje.

nekad to može biti i proizvoljno, labavo itd

npr, desilo se da moj bivši meni kaže.. e ajmo sad, a ja kažem ..baš sad nešto ne mogu, ajmo ujutru.. a ipak to uradimo tad kad se meni ne radi.. jel to silovanje?

:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 02:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
XIX century je napisao:

npr, desilo se da moj bivši meni kaže.. e ajmo sad, a ja kažem ..baš sad nešto ne mogu, ajmo ujutru.. a ipak to uradimo tad kad se meni ne radi.. jel to silovanje?

postoje jasni parametri i nikad nista nije LABAVO u zakonu.
Revan je dobro rekla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 02:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pamella_morrison je napisao:
XIX century je napisao:

postoje jasni parametri i nikad nista nije LABAVO u zakonu.
Revan je dobro rekla.

ma jasno.

nego ja sam recimo znala jednu francuskinju. ona mi je pričala da ju je mužsilovao, a bili su u braku 15,20 godina.. mislim da nije prijavljivala

kako ovo 'dokazati'

a statistike kažu da je najviše silovatelja poznavalo 'žrtvu' i to dobro: suprug, dečko, radni kolega, prijatelj, komšija

itd :-?

u tom smislu sam rekla 'labavo'.. jer je teško dokazivo
al oni opet imaju svoje vrlo jasne parametre za dokazivanje ( koliko god meni mogli biti blesavi, oni su relevantni jer su sudski)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 08:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Poenta je u mogućnosti druge osobe da izrazi svoju saglasnost, ili odsustvo saglasnosti. Ukoliko nema te mogućnosti onda se može raspravljati o mogućem silovanju.

Citiraj:
Rape is defined as forced, manipulated or coerced sexual intercourse (or other sexual act) against the will of the victim. If the act occurs while the victim is unconscious, asleep or otherwise unable to communicate unwillingness, it is still considered rape.

http://www.wpi.edu/Pubs/Policies/Judicial/sect16.html

Citiraj:
is the non-consensual penetration orally, anally, or vaginally by genitalia, foreign objects, or other body parts.

http://www.sarsonline.org/defhelp_definitions.php

Neki čak i pokušaj podvode pod silovanje (lično mislim da neuspio pokušaj ne može imati istu težinu, taj koji je pokušao se možda pokazao kao generalno nesposoban da takvo nešto uradi):
Citiraj:
attempted or actual sexual intercourse by the use of force or the threat of force

highered.mcgraw-hill.com/sites/0072487747/student_view0/glossary.html

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2007, 11:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
zah je napisao:

30 godina za takvu sitnicu(misli se na Silviu Johnson). Pa ti Amerikanci su zaista ludi sa tim njihovim zatvorima i kaznama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Poenta je u mogućnosti druge osobe da izrazi svoju saglasnost, ili odsustvo saglasnosti. Ukoliko nema te mogućnosti onda se može raspravljati o mogućem silovanju.

Citiraj:
Rape is defined as forced, manipulated or coerced sexual intercourse (or other sexual act) against the will of the victim. If the act occurs while the victim is unconscious, asleep or otherwise unable to communicate unwillingness, it is still considered rape.

http://www.wpi.edu/Pubs/Policies/Judicial/sect16.html

Citiraj:
is the non-consensual penetration orally, anally, or vaginally by genitalia, foreign objects, or other body parts.

http://www.sarsonline.org/defhelp_definitions.php

Neki čak i pokušaj podvode pod silovanje (lično mislim da neuspio pokušaj ne može imati istu težinu, taj koji je pokušao se možda pokazao kao generalno nesposoban da takvo nešto uradi):
Citiraj:
attempted or actual sexual intercourse by the use of force or the threat of force

highered.mcgraw-hill.com/sites/0072487747/student_view0/glossary.html

Boldirala sam ključne riječi koje podržavaju onu moju tezu "labavo"..

to, npr. 'otherwise unable to" je veoma proizvoljo... može žena biti u recimo labilnom emotivnom stanju (recimo žalost), i muškarac to iskoristi da je izmanipuliše i seksa se sa njom... ( a nema sile)
isto se može obaviti silovanje da nema znakova siline u penetraciji u prodiranju (što mislim da je jedan od najsnažnijih dokaza na sudu)
dakle, veoma teško dokazivo.. pošto se ta "sila" može obavljati( i to veoma često) na emotivno-mentalnom planu, bez fizičke sile.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Citat:

znači ja gurnem kist u usta drugarici na likovnom i to je silovanje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
dzabaleban je napisao:
Citat:

Izgleda. Kako ce onda zubari raditi, neki koji ne vole zubara mogli bi ih optuziti za silovanje. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 20:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Ma to mi je bezveze :)
Mislim, kojem tinejdzeru to nije san? Cuj silovanje?
Ali dobro, zakon je zakon. Fazon je sto posle toga iako ta ucitelja odseta neosudjena uvjek ce je pratiti neka sugava reputacija tako da opet nije dobro...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2007, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Citat:

:lol: :lol: :lol: :wink: hahaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 01:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja sam mislio da nesto kazemo o sesksualnim odnosima starijih zena sa maloljetnim osobama, a posebno nastavnog osoblja u skolama. Da li je po vasem misljenju uredu ako nastavnica zavede svoga ucenika, i jos ima snjim i seksualne odnose.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 01:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:

U zakonu je skroz jasno određeno kad je djelo izvršeno a kad je pokušano. To se zna u svakom slučaju. Ne može doći do situacije da neko nešto 'podvodi' ili ne podvodi. Za pokušaj se kažnjava isto kao da je djelo izvršeno, a može se i blaže kazniti. (to je upravo zbog ovoga da pokušaj nekad ne može imati istu težinu izvršenog djela, a nekad s obzirom na okolnosti ipak i može, pa je u zakonu ovakvo rješenje).

Ovaj engleski tekst otprilike odgovara definiciji silovanja prema našem zakonu, pisala sam o tome više puta pa mi se ne da ponovo.

Inače, zakonski opis svakog djela, tj. uslovi za njegovo postojanje, uslovi kažnjivosti, su stvar materijalnog prava. Dokazi i konkretna primjena Krivičnog zakona su stvar procesnog prava, odnosno krivičnog postupka koji je uređen Zakonom o krivičnom postupku. To su dvije različite stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 01:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Ja sam mislio da nesto kazemo o sesksualnim odnosima starijih zena sa maloljetnim osobama, a posebno nastavnog osoblja u skolama. Da li je po vasem misljenju uredu ako nastavnica zavede svoga ucenika, i jos ima snjim i seksualne odnose.

Stvarno smo skrenuli s teme, već sam bila napisala svoj post pa sam onda vidjela ovaj, a kako je forum spor ovih dana...

O ovoj temi je vrlo teško ozbiljno razgovarati, na forumu i uživo jer mnogi mladi momci vole da se hvale "uspjesima" kod, uslovno rečeno, starijih žena. Uglavnom izmišljenim. To dođe kao neki fazon, a ne znaju ni oni šta pričaju. Ja lično mislim da to nije u redu. Bez obzira na možda i najbolje namjere (ako se o takvima može govoriti) ta starija osoba iskorištava mlađu, to je neminovno. Manje ili više svjesno. Te dvije osobe nisu u istoj situaciji i ne trebaju biti zajedno. Koliko god ti dečki mislili da su neki frajeri ili šta već, oni su obična djeca i na neki način žrtve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 08:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Revan: Ne može doći do situacije da neko nešto 'podvodi' ili ne podvodi

Ma može, eno definicije u kojoj je svaki pokušaj proglašen silovanjem. :)

Šalim se, sigurno znaš bolje od mene kako stvari stoje sa zakonske strane. Komentarisao sam tu jednu definiciju koju sam našao. Naravno da ne mislim kako stvari poput impotencije daju ljudima pravo da drugima urade šta hoće kad je u pitanju seksualno (ili bilo kakvo) napastvovanje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]