banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 17:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: problem sa hmmm?
PostPoslato: 03 Dec 2007, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
E ovako ljudi: prije par mjeseci sam vas sve izmučio sa temom (isto na hardware-u) - kako mi se komp gasi, zamrzne, ne radi.... i na kraju, nakon svih testova skontao da MB nije u redu.
I evo novi komp, nova konfiguracija, i novi problemi. :D
Dobio sam:
MB ECS amd690gm-m2
AMD Athlon Orleans 64 3200+
1xddr2 kingmax 1gb 667MHz

HDD mi je ostao i dalje pATA MAXTOR 80gb.
I LG cdrw/dvd isto pATA
Ta dva uredjaja su na istom controller-u.

E problem je nastao, prvi put kad sam instalirao daemon tools i strasno mi usporio win xp kad se digao, zato sto on trazi da se iskljuci kernel debugger (inace nece raditi) i napravi virtual drive. JA tu opciju ne znajuci prihvatio i eto. Nakon toga sam morao raditi sis restore jer nije bio u stanju da dodje do add remove/programmes da izbrise daemona. Sad sam kupio sATA rezac i opet mi komp stopa (u windowsu), kao da sam instalirao virtual drive. Da li neko ima pametno rjesenje?

Da li je moguce da se nekako sata i pata controlleri ne mogu "usaglasiti"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 00:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Jul 2007, 19:00
Znam da će izgledati glupo podpitanje ali da li si u control panel-u pod regionaln and language postavkama stavio neku drugu zemlju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 00:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Pogledaj drajvere za SATA kontroler, ako su neki AMD vrati na Microsoftove. Promijeni SATA port na ploči, pogledaj U BIOSU kako je namješten SATA kontroler ali nemoj odmah mijenjati jer možeš dobiti crni ekran, ako ništa od ovog ne pomogne pogledaj ima li novi BIOS za tu ploču. Neki kontroleri nisu kompatibilni sa SATA optikom mada je to nova ploča i ne bi trebala da pati od toga.

Vrh

Tema posta: Re: problem sa hmmm?
PostPoslato: 04 Dec 2007, 08:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Znam da je glupo pitanje, ali gdje pored živog Asus-a, Gigabyte-a, MSI-ja.., nađe ECS? Postoji razlog zašto su ploče "lowcost" proizviđača jeftinije...
Nazad na problem. Flešuj BIOS najnovijom verzijom, pa reinstaliraj Windows (obavezno sa integrisanim SP2). Nakon toga instaliraj čipset drajvere (u njima je zapakovana i grafika) i to ne sa pratećeg CD-a, već najnovije, sa AMD-ovog sajta. Nakon toga instaliraj Microsoft UAA driver, zvuk (sa Realtek-ove stranice) pa ostalo po želji...
I da, SATA optike ne vole AHCI, pa ga isključi, ako već nije (u BIOS-u, SATA stavi u IDE mod).
PS: Kao i uvijek, update BIOS-a radiš na svoju odgovornost!

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2007, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
ned123 je napisao:
Znam da je glupo pitanje, ali gdje pored živog Asus-a, Gigabyte-a, MSI-ja.., nađe ECS? !

I ja htejdoh pitati. Jedino ako nije dobio kompletnu konfiguraciju takva kakva jeste

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2007, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
ned123 je napisao:
Znam da je glupo pitanje, ali gdje pored živog Asus-a, Gigabyte-a, MSI-ja.., nađe ECS? !

I ja htejdoh pitati. Jedino ako nije dobio kompletnu konfiguraciju takva kakva jeste

A i jeste pomalo glupo pitanje.
Nisam ni ja birao. - Tako sam dobio.
"Regional settings" necu ni da komentarišem.. :-?
Flash biosa neću raditi jer je ploča pod garancijom. U opisu novih drivera nisam vidio nikakve promjene što se tiče SATA-e.
Ne znam ko je pomeniu AHCI, ali zaista, u njemu uopšte ne vidi cd pogon, iako tu komp ne štopa. U legacy IDE prepozna cd, ali štopa, u native IDE nit` ga vidi, a i štopa.
I da, ako vam nešto znači, BIOS ga normalno vidi, ali u win-u mi stvara probleme.

poz, i pišite ako imate još rješenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 02:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
Citiraj:
"Regional settings" necu ni da komentarišem..

zasto mozda je bas to

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2007, 02:43 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
"Regional settings" necu ni da komentarišem.. :-?

U Deamon tools-ima postoji bug (neznam jesu li ga ispravili u nekoj od zadnjih verzija) vezana za regionalne postavke. Ako staviš neku našu zemlju (bih, srbija, hr ..) dešava se upravo to što se tebi desilo.

Imas li instalirane Deamon Tools-e?
U kom smislu štopa u Windows-ima? Jel kad se Windows-i već dignu ili i u toku samog dizanja?
Da li imaš instaliran bilo kakve drajvere za ploču?
Jesi li gledao u Device Manageru da nemas kakvih žutih upitnika, pogotovo poslije mjenjanja postsvki u BIOS-u (ACHI itd)?
Takođe u device manageru pogledaj pod SATA/IDE kontroleru kakvo je stanje sa transfer modom (DMA-PIO).
Otiđi u Computer Managment pa pogledaj u Event Viewer-u pod System da li ima kakvih upozorenja.
Da li si probao sa nekim drugim SATA rezačem, možda je taj neispravan ili probaj taj svoj na nekom drugom računaru. Provjeri kako stoji SATA kabl, pregledaj ga optički da nije oštećen (malo vjerovatno ali sam naletio na par iščupanih, hint. nevuci za kabl nego za konektor), ponovo prebodi i sa ploče i sa rezača (po opisu problema nevjerujem da je to ali ko zna)

Citiraj:
Flash biosa neću raditi jer je ploča pod garancijom. U opisu novih drivera nisam vidio nikakve promjene što se tiče SATA-e.

Nije valjda da i to sad spada u garanciju?
Koji je model SATA rezača, možda i to pomogne u nalaženju problema?
Jesi li probao sa reinstalacijom drajvera za ploču?
Na kraju nije loše uraditi chksdk (nepitaj zašto, drugi put ću objasniti)
Uh baš nabaca pitanja. I na kraju što rekao ned123 kad ništa neupali reinstaliraj XP po njegovom uputstvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 11:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro, izvini, nisam dobro postupio, jer nisam razumio "podpitanje".
Nemam više daemon tools, tako da ću se sa njim bakćati malo kasnije. :)
Windows mi štopa kad se podigne. Ali sad sam maloprije uzeo opciju u BIOS-u enable sata controller, a ištekao sam dvd rezač, i ustanovio da i tada štopa. U Dev. Manageru nema nikakvih uzvičnika, ali ono što sam
primijetio je to i da uopšte nema SATA/IDE kontroller, već samo IDE ata/atapi controllers, - sad da li je to to..?...
Kabl mi izgleda ispravno, i ne vučem za kabl nego za konektor. Nemam nigdje isprobati ni uzeti od koga sata-u. "Flash biosa neću raditi jer je ploča pod garancijom", to sam napisao jer su mi rekli drugi da to ne bih trebao raditi...To ću uraditi na samom kraju (reinstalaciju windowsa), kad se uvjerim da se ne može ništa učiniti po ovom pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 13:50 
Pripravnik
Pripravnik

Ajde ti prvo vidi u add/remove programs da li uopste imas instalirane drajverer za chipset. Ako ti XP stopa i bez rezaca onda je problem nesto sasvim drugo.
Jesi li pogledao u Device Manageru pod tim sto imas (IDE ata/atapi controllers) da ti disk nije otisao u PIO mod?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 16:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
A što se ti uzalud mučiš ako je sve to pod garancijom? Vrati onima od kojih si kupio neka se oni muče. Taman ti mogu flešovati BIOS pa možda to riješi probleme. Ako ne neka mijenjaju ono što je neispravno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]