banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 19:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Gasimo svjetla
PostPoslato: 28 Nov 2007, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2007, 18:54
Gasi...

Austrija ukida obvezu paljenja svjetla na vozilima po danu

Austrijsko istraživanje je pokazalo da automobili s upaljenim svjetlima emitiraju više ugljičnog dioksida, pa se teže uočavaju vozila na dva kotača i pješaci...

Austrijska je vlada odlučila da vozači na austrijskim cestama od početka iduće godine neće više morati danju paliti svjetla na automobilima. Austrijska vlada poziva se u toj odluci na istraživanje jednog austrijskog instituta te na zaključak da automobili s upaljenim svjetlima emitiraju više ugljičnog dioksida. Studija je, između ostalog, došla do zaključka da se sigurnost ne povećava vožnjom s upaljenim svjetlima danju. Naprotiv, u tim se uvjetima teže primjećuju vozila na dva kotača, a posebice pješaci.
U većem dijelu zapadne Europe i u Hrvatskoj obveza upaljenih svjetala za vožnju na snazi je već nekoliko godina.
U svim zemljama gdje se na bilo koji način govorilo o tome treba li propisati obvezu vožnje sa svjetlima po danu i danas postoje različita mišljenja. Jedni upozoravaju na veću potrošnju goriva i time veće onečišćenje okoliša i povećane troškove održavanja vozila, a drugi na to da se zbog svjetla po danu bolje i brže uočavaju vozila, te se događa manje prometnih nesreća, što je nemjerljivo u odnosu na štetu zbog veće potrošnje goriva i drugih prigovora.
Tako su u Njemačkoj stručnjaci izračunali da se zbog povećane potrošnje od samo 0,2 litre na 100 kilometara na 46 milijuna osobnih vozila emisija ugljičnog dioksida povećava za 2,8 milijuna tona, a dodatni trošak za vozače 1,6 milijardi eura, odnosno oko 35 eura po vozilu. Tom trošku treba pribrojiti i cijenu zamjene žarulja glavnih svjetala, koje traju znatno kraće nego inače, pa bi sveukupni trošak mogao biti dva, tri puta veći.
Istodobno istraživanja prometnih instituta u Nizozemskoj, Njemačkoj i Norveškoj upućuju na zaključak da dnevna svjetla imaju dobar učinak u povećanju sigurnosti prometa, osobito u sprječavanju teških prometnih nesreća.
Na području istraživanja rezultati govore da je broj nesreća, ovisno o zemlji, za 1000 do 3000 manji, odnosno, zbog korištenja svjetala po danu broj nesreća se smanjuje od 2,5 do 7,5 posto. To je i te kako značajno kada se zna da u Europi na godinu u nesrećama na cestama pogine oko 42.000 ljudi.
No, Hrvatska neće slijediti primjer Austrije. Kako javljaju iz MUP-a, trenutačni je prioritet izmjena Zakona o prekršajima u sklopu kojeg će se mijenjati i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. No, kako tvrde u MUP-u, za sada nema prijedloga kojim bi se ukinula ili izmijenila odredba koja propisuje paljenje svjetla na vozilima i po danu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 15:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Za povecanje CO2 ne treba nikakav institut, jasno je da povecanja potrosnja energije izaziva povecanju potrosnju goriva.

Sto se tice pjesaka:

Nas pogled se jednostavno fokusira za ono sto bljesti. I tu su pjesaci u minusu jer ostaju izvan aktivnog vidnog polja vozaca koji se nesvjesno koncetrisu na nadolazece vozilo sa upaljenim farovima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 15:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Kad smo kod "kontravidljivosti" - jos davno sam govorio da u je slucaju jarkog sunca svijetlo auto sa upaljenim svjetlima slabije vidljivo nego ono bez. A ljudi mi se smijali...
A sto se tice ekologije - Nijemci nikad nisu ni uveli obavezna svjetla! Bas zbog emisije CO2 ;)
Svjetla van grada 0-24 - nema problema, ali koji ce ikome u gradu :-? E, sad, sto neki idioti ne pale ni po magli i kisi to je vec druga stvar...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 15:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Po meni auto putevi, brze ceste i stvarno opterecene magistrale bi trebale ostati pod rezimom obaveznih svijetala (izuzev mozda ljetnjih mjeseci).

Kad si kod sunca, kako je predvece kad je sunce nisko a ti vozis cestom koja prolazi kroz sume - isprekidano. Koja su tad auta vidljivija ;)

Mada stoji i to tvoje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Meni iskreno mnogo lakše primjetiti automobil sa upaljenim farovima u bilo kojim uslovima....i nekako mi je "lakše" što je uveden ovaj zakon i kod nas...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 19:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako lakse primjecujes automobil sa upaljenim svijetlim, istovremeno lakse iz vidnog polja gubis pjesake i bicikliste.

To je pisac htio reci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
Kako lakse primjecujes automobil sa upaljenim svijetlim, istovremeno lakse iz vidnog polja gubis pjesake i bicikliste.

To je pisac htio reci.

....imam još nekoliko tema koje mi nisu jasne pa ću ti poslati na pp da mi pojasniš....

Unapred zahvalan Anakin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 20:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sva pitanja mozes postaviti ovde. Forum za to i sluzi :)

Evo i jedna fotografija kao primjer:

Slika

Nadolazece vozilo sa upaljenim farovima odvlaci paznju vozaca sa grupe pjesaka.

Za one koji razumiju njemacki i fiziku:

http://www.bmvit.gv.at/verkehr/strasse/ ... tamTag.pdf

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 21:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jannet, malo si pozurila sa ukidanjem zakona :wink: . Naime, Evropska unija je vec odredila da sva nova vozila od modelske 2010/2011. godine moraju biti opremljena tzv. ''dnevnim svijetlom''. Sadasnje koristenje tzv. oborenog svijetla je tek kompromis u prelaznom periodu.

''Dnevno svijetlo'' su npr. ''macije oci'' kod novijih modela BMW-a.

Za sada su tek sledeci modeli opremljeni tim dodatkom:

Audi: A4, A5, A6 i A8 u kombinaciji sa Xenon-om
BMW serije: 1, 3 Coupé i Cabrio, 5, 6 i X5
Citroën: C6
Lexus: LS 600h
Mercedes: nova C-Klasa
Renault: nova Laguna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2007, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
glupo je reci da ti samo svijetla odvracaju paznju od pjesaka i ostalih "manjih " ucesnika u saobracaju, ipak tu postoji milion nekih vecih razloga
Meni recimo vise paznje odvlace xenoni, ne zato sto mi smetaju vec jednostavno sto se isticu od ostalih. Ili neki dobar automobil, ili fina kuca pored puta ili bilo sta drugo. A upaljena svijetla vise i ne primecujem. Cak naprotiv, sada mi paznju odvlace auta koja NEMAJU upaljena svijetla...
Ja mislim da je ovaj zakon i uveden zbog budala koje ne pale svijetla ni po magli ni kisi ni ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]