banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Nov 2007, 14:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=19729

katastrofa, kad sam gledao horor filmove mislio sam to je izmisljeno ali sad ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2007, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
i ja samovo negdje sinoc procitala,ovo je zaista strasno,prije nekih 15ak god sam bila na nekom pregledu u Beoradu,na djecijoj klinici za neurologiju i psihijatriju(neuroloski i psihijatrijski pacijenti nisu cak ni fizicki odvojeni!!!ogromne sobe s 20ak kreveta,vezana djeca ,nesto jezivo i jos uvijek imam traume od tog iskustva,tj noci provedene u toj bolnici a mogu misliti na sta tek lice psihijatrijske ustanove zatvorenog tipa :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2007, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
meni je stvarno zao ljudi koji su umno hendikepirani...i ne zna se gdje je gore stanje...svugdje se uglavnom lose ponasa prema njima :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2007, 20:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Uzasno, sinoc je bilo na americkoj televiziji, evo i linka:

http://www.msnbc.msn.com/id/21790870/

Ja stvarno nisam imala snage to gledati, samo se pitam kako oni koji to rade toj djeci, i svi nadlezni mogu nocu spavati bez imalo grize savjesti. Uglavnom drago mi je da su ovaj put stranci uradili ovakvu reportazu, nadam se da ce sada vlasti nesto uraditi i da ce se prekinuti muke te jadne djece.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2007, 10:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
kako to da pomenuta agencija četiri godine istražuje problem u nekoj zemlji, a da pritom nije imala nijedan kontakt sa njenim zvaničnim institucijama?
cudno.

inace, slike su grozne. najezio sam se. zalosno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2007, 12:24 
Grozno i neljudski!

Umjesto da ih vezu za krevete zasto ne postave jednog covjeka kraj njih da pazi na to da oni sebi "ne iscupaju usi, i ne iskopaju oci" (u sta NEVJERUJEM jer imam radno iskustvo sa takvim slucajevima).

Tipican balkanluk, neko ispija kafice i zdere bureke na radnom mjestu dok su djeca "s mirom" privezana...

Nadam se da ce se osvijestiti (i pozatvarati manijake koji su odgovorni za ovu situaciju) i promijeniti stanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2007, 18:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
ovako gospodo , ovo stvarno izgleda grozno i sasvim nerazumljivo ljudima koji nisu u struci . i meni stvarno strasno izgleda ,jer na taj nachin ne radimo , ali ne radimo ni sa takvom problematikom djece pa prema tome i neki nacin i razumijem kolege , i na vjerovatno opste zgrazavanje svih vas stacu u zaštitu njih .
Predlažem datom novinaru koje blate profesiju da provede tipa 20 dana u jednom recimo centru za autizam gdje budu agresivna i autoagresivna djeca i da vidim kako ce suzbiti te napade kako smiriti djete dok ne dobiju terapiju .

Citiraj:
Umjesto da ih vezu za krevete zasto ne postave jednog covjeka kraj njih da pazi na to da oni sebi "ne iscupaju usi, i ne iskopaju oci" (u sta NEVJERUJEM jer imam radno iskustvo sa takvim slucajevima).

jel ne vjerujete ? jeste li kad vidjeli autoagresivnog autistu u napadu histerije i samopovredjivanja ?da vidim ko ga mozhe smiriti drzati da ne povredi/ubije sebe ili nekoga drugog , da li stvarno mislish da ga jedna osoba mozhe kontrolisati i da li ste svjesni o kakvoj se problematici tu radi ?pitanje gdje ste to imali radno iskustvo u takvim slucajevi i sta ste to vidjeli ?

Citiraj:
Tipican balkanluk, neko ispija kafice i zdere bureke na radnom mjestu dok su djeca "s mirom" privezana...

vjerovali ili ne svaki radnik/ca ima pravo na pauzu za doručak ,tako i navedene kolega iz Srbije , najlakse je pljuvati po nečijem radu ne poznavajuci datu problematiku ,

sto se tiche dječaka sa "dg. spina bifida" je fizički deficit nesrastanje trticne kosti narodenim rijecnikom recheno sto indikuje neporkertnost i nefukcionalnost donjih extremitetima, ne pishe nishta o mentalnom stanju datog dječaka koje je vjerovatno primarni razlog vezivanja ,jer spina bifida se vezuje i za cerebralnu paralizu hidrocephalus kao i druge dg. , može biti i u kombinaciji sa mentalnim deficitom ali i ne .

no bojim se samo da je ovo samo ispolitozavano , a djeci i navedenim domovima neće biti ni bolje ni gore nakon što ova afera padne u zaborav :(

Poslednji put menjao groznium dana 17 Nov 2007, 01:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2007, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Ljudi koji nisu zdrvstvene profesije ovakav pristup dozivljavaju kao zlostavljanje, ali kao sto groznium rece, osobi ometenoj u razvoju koja zapada u krize ne moguce je iskontrolirati agresiju prema sebi i okolini, da joj nisu onemoguceni pokreti. To je za njih vece dobro nego da povredjuju sami sebe ili ljude oko sebe. A da se to desava stalno, to nije istina i mislim da je ispolitizovana prica...

Psihijatrijske dg su "rupa bez dna" a terapija naravno da stavlja pod kontrolu ali takve osobe sa teskim psihickim poremecajima su nepredvidive, a to sve moze samo da zna onaj ko radi sa takvim pacijentima. A svi ti koji rade na takvim mjestima treba da imaju duplu platu zdravstvenog radnika, jer nakon izlaska iz takve ustanove, po zavrsetku radnog vremena, treba smoci snage i reci : "zdrav sam, sve je OK oko mene, idem sada svojoj kuci i normalnoj porodici" , u svakom slucaju ja im se divim, jer ono 'malo' sto sam provela kroz studij na takvoj klinici i sto sam vidjela, bilo je dovoljno da steknem takav stav...
Nedaj boze nikome...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 01:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

groznium je napisao:
ovako gospodo ovo stvarno izgleda grozno i sasvim nerazumljivo ljudima koji nisu u struci . i meni stvarno strasno izgleda jer na taj nachin ne radimo ali ne radhimo ni sa takvom problematikom djece pa prema tome i n neki nacin i razumijem kolege i na vjerovatno opste zgrazavanje svih vas stacu u zaštitu njih .
predlazhem datom novinaru koje blate profesiju da provede tipa 20 dana u jednom recimo centru za autizam gdje budu agresivna i autoagresivna djeca i da vidim kako ce suzbiti te napade kako smiriti djete dok ne dobiju terapiju .

Citiraj:

jel ne vjerujete ? jeste li kad vidjeli autoagresivnog autistu u napadu histerije i samopovredjivanja ?da vidim ko ga mozhe smiriti drzati da ne ubije sebe ili nekoga drugog , da li stvarno mislish da ga jedna osoba mozhe kontrolisati i da li ste svejsni o kakvoj se problematici tu radi ?pitanje gdje ste to imali radno iskustvo u takvim slucajevi i sta ste to vidjeli ?

Citiraj:

vjerovali ili ne svaki radnik/ca ima pravo na pauzu za doruchak ,tako i navedene kolega iz srbije , najlakse je pljuvati po nechijem radu ne poznavajuci datu problematiku ,

sto se tiche dječaka sa "dg spina bifida" je fizički deficit ne srastenje trticne kosti narodenim rijecnikom recheno sto idikuje neporkertnos i nefukcionalnost donjih extremitetima, ne pishe nishta o mentalnom stanju datog dječaka ,jer spina bifida se vezuje i za cerebralnu paralizu hidrocefalus kao i druge dg.

no bojim se samo da je ovo samo ispolitozavano , a djeci i navedenim domovima neće biti ni bolje ni gore nakon što ova afera padne u zaborav :(

nazalost radila sam sa autisticnom djecom i znam kako to izgleda,ne daj boze nikom da ima nekog u svojoj blizini,to je strasno,ali isto tako u civilizovanom svijetu to daleko drugacije izgleda od ovog,kao sto vec napisah pa mi nemamo odvojenu djeciju neurologiju od psihijatrije sto je strasno(doduse,za ovo znam da je u beogradu)ali nesto se ne sjecam imamo li mi to uopste u bl?pozitivno je sto konacno imamo centar zastiti me i taj vrtic ali sve je to tek u pelenama,i ta jadna djeca ometena u razvoju su zasluzila da zive

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 01:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
strašno

ne zna se jel gore pacijentima ili osoblju

:( :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 02:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

znam azdajica-ny da ste radili sa djecom sa autizmom kao što kažete u savremenom svijetu to ne izgleda tako , lično smatram da to tako nije ni kod nas i daje ova priča napuhana , ali kao i kod nas tako i u svijetu posteje određene situacije u kojima ste primorani vezati pacijenta što nikako ne znači da su isti konstanto vezani ,kao što je fotkano u Srbiji moglo je biti i i bilo gdje po bijelom svijetu prilikom intervencije , jer ovdje je očigledno da je cilj datog NVO bilo da nađe nešto bombastično i opravda na kraju krajeva svoj dolazak.jer kako ej moguće da za 4 godine tog "istraživanja" nitko u Srbiji pojma nema da se to radi i da se za te 4 godine nisu susreli ni sa jednim relevantnim organom vlasti .

Što se tiče dječije neuorologije , znam da Zotović postaje regionalni centar u Bosni za Bobath tehniku za ostale bolničke insitucije ne znam mislim da ne jer ni vrtić Marija Mažar ni Centar zaštiti me nisu medicinske nego vaspitne ustanove za djecu ometenu i razvoju . Kod nas kako rekoste je ovo sve u začetku ali stavri idu na bolje i društvo je prihatila osobe ometene u razvoju kao dio svoje cjeline što i jest .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 11:10 
Groznium, simplicity... i ostali...

Nije mi jasno da ljudi mogu raditi sa autistima i i dalje biti tako stereotipni u svom pogledu na problematiku.

Ovako, ja sam radio par godina sa autistima i GARANTUJEM da ih jedan covjek moze zaustaviti da se ne povrijede (ako nije tako onda ja nisam covjek....)
Postoje metode rada koje su razradjivane godinama i koje daju rezultat.
Prvo se mora ambijent u kome se nalaze prilagoditi problematici, a one sobe sa krevetima apsolutno nisu takva sredina, tamo bih i ja sam sebi "iskopao oci"..
Jedna metoda rada (od 100-injak) je npr TEACCH, jednostavna i veoma efikasna, primjenljiva na jednom sirokom spektru za autiste, posebno kod djece... pronadjite malo informacije o njoj na net-u i naucite se nesto.

Mislim da su u Srbiji ipak jako zaostali u nacinu rada sa autistima, i da bi se trebali malo bolje obrazovati. Zar vas nije zabrinulo to da sve ostale zemlje bruje o tome kako se neljudski postupa sa autistima u Srbiji... mislim, u svakoj drzavi na planeti ima autista... a vi jedini znate "kako je to raditi sa njima".

Nadam se da ce medjunarodne organizacije malo baciti oko na to stanje i ponuditi neki program obrazovanja kako bi se problem rijesio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 14:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nije mi jasno da ljudi mogu raditi sa autistima i i dalje biti tako stereotipni u svom pogledu na problematiku.

Ne radim sa takvom problematikom (autistima ) nego sa nečim drugim uglavnom sa licima djecom sa kombinovanim smetnjama (cerebralna paraliza , downov sindrom koji osim osnovne dg imaju mentalni deficit ) a kakva je situacija u Bg jer znam da postoji centar za autizam ( u koji ste vjerovatno išli na obuku ako ste radili u projektu koji je funkcionisao par godina u Bl i ako živite u BL) kao da u centrima u Srbiji rade po navedenoj TEACCH metodi i smatram da nisu zaostali http://www.centarbgd.org.yu/o_nama_7a.htm
bez nagađanja jer čisto sumnajm da i vi znate kako je tamo mogu pitati koleginicu koja je radila u centru za autizam u BG , sa druge strane nisu svi autisti isti i pitanje je da li ste imali agresivne ili autogresivne gdje u datom momentu morate reagovati ,ali kao i kod nas tako i u svijetu postoje određene situacije u kojima ste primorani vezati pacijenta što nikako ne znači da su isti konstanto vezani sa druge strane u datom izvještaju nije navedeno ništa kojoj dg. se radi , što može biti različito jer kao što kaže simplicity
Citiraj:
Psihijatrijske dg su "rupa bez dna" a terapija naravno da stavlja pod kontrolu ali takve osobe sa teskim psihickim poremecajima su nepredvidive,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 14:45 
Da zaista, nisu zaostali, ono sto smo vidjeli na snimku je ocito bila fotomontaza...

Dajte molim vas, pa nije valjda i ovo preslo u politiku da se ubjedjujemo da ono sto vidimo svojim ocima nije istina!

Objasnite mi molim vas u kojoj je to situaciji neophodno vezati dijete za krevet? Za mene i za zakone mnogih drzava je to zlocin. ako je potrebno zaposliti dva covjeka, ili 10 da se pobrinu o tom djetetu u toj situaciji onda se to i uradi, bolje je nego vezati ga i ostaviti nasamo. Ucinite jedan pokusaj i vezite sami sebe jednu pola sata... pa nam javite kako ste to dozivjeli, a onda zamislite jedno dijete u toj poziciji cija percepcija mozda ne dozvoljava "razumjevanje" slituacije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja sam radila i u vecim grupama a i sa djecom pojedinacno,opet ponavljam,samo sa autisticnom,ali ko je i malo bolje upucen,zna da ta djeca uglavnom imaju vise problema,tj da autizam prati mnogo toga,bila sa u jezivim situacijama,ali nikad se ni meni ni mojim radnim kolegama nije desilo da vezu djecu niti mi je kad takvo nesto palo na pamet,za takav posao moras imati hladnu glavu,dobre nerve,puno strpljenja i ljubavi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Postoje situacije u kojima je potrebno vezati pacijenta za krevet;ja sam radio na odjelu koji uopste nije psihijatrijskog tipa,ali smo imali slucajeve sa Alchajmerom koji sebi iscupaju infuziju,skinu se goli i tako krvavi setaju po drugim sobama i plase ostale pacijente,ajd sto to izgleda grozno,ali sto su i opasni i izvor infekcija,a o psihijatrijskom slucajevima ne treba trositi rijeci. To sto je pacijent dijete ne znaci da ne moze biti agresivan i opasan po sebe i okolinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2007, 20:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Da zaista, nisu zaostali, ono sto smo vidjeli na snimku je ocito bila fotomontaza...

Dajte molim vas, pa nije valjda i ovo preslo u politiku da se ubjedjujemo da ono sto vidimo svojim ocima nije istina!

Objasnite mi molim vas u kojoj je to situaciji neophodno vezati dijete za krevet? Za mene i za zakone mnogih drzava je to zlocin. ako je potrebno zaposliti dva covjeka, ili 10 da se pobrinu o tom djetetu u toj situaciji onda se to i uradi, bolje je nego vezati ga i ostaviti nasamo. Ucinite jedan pokusaj i vezite sami sebe jednu pola sata... pa nam javite kako ste to dozivjeli, a onda zamislite jedno dijete u toj poziciji cija percepcija mozda ne dozvoljava "razumjevanje" slituacije...

Ovako da razjasnimo na snimku nema nijedan slučaj da je autista vezannjih sam naveo radi približivanja situacije ,vi jeste radili sa autizmom ali da lis te ikada vidjeli psihijatrijskog pacijenta bilo i dijete ?
da li ste ikad bili na psihijatrijskom odijeljenju bilo gdje u Čirkin polju ili negdje drugdje i šta mislite šta se tamo poduzima u sluačju velikih napada autoagresije? ?Da li ste vidjeli kada veliki napad agresije ili autoagresije psihijatrijskog pacijenta i garantujem da tamo navedeni dječak sa "dg spina bifida " što sam već napisao ništa govori o njegovom mentalnom stanju već o fizičkom hendikepu i vjerujem da je stvarno imalo velike napade autoagresije kao što je i opisano ? Da li je veći zločin pustiti dijete da se samopovređuje ili ga tih 10 minuta smiriti vezanjem ili držanjem jer je faktički isto da liga jedna osoba drži ili je svezano šta hoćete reći da treba samo recimo 4 osobe da drže jednog pacijenta a u bolnici ih ima 200 ? ,recite mi šta ćete uraditi ako terapija ne djeluje ? , ali naravno da se pacijent ne ostavlja samog NIKADA u takvim situacijama i zato postoje sobe za izolaciju ali uz prisustvo osoblja . Najbolje otiđite kao volenter u najbližu instituciju koja se bavi psihijtraskim pacijentima i vidite . Što se tiče zaposlenja većeg broja radnika vi kao da ste pali sa Marsa pa mislite da živimo u Švedskoj ili negdje drugdje gdje jaka socijalna služba pa da se radna mjesta otvaraju svaki put kad se poveća broj pacijenata .
Dalje nek dati NVO napravi snimke sa svojih psihijarskih odijeljanja pa nek ih pusti u javnost pa da vidimo kako će reagovati ?

Lično ni meni ni bilo kojem mojoj kolegi/inici nikad napamet ne bi palo da vežemo niti jedno dijete ali mi ni nemamo takvu problematiku jer na kraju krajeva takva problematika niti ne može biti upisano u vrtić jer treba proći komisiju stručnog tima sastvaljenog od psihologa , defektologa fizijatra i pedijatra .

Citiraj:
ali nikad se ni meni ni mojim radnim kolegama nije desilo da vezu djecu niti mi je kad takvo nesto palo na pamet,za takav posao moras imati hladnu glavu,dobre nerve,puno strpljenja i ljubavi...

potpisujem

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 09:26 
Opet, nemogu da shvatim zasto tako grcevito branite sliku koju smo vidjeli.

mozda bih trebao pojasniti moj pogled na to:
Ono sto sam ja primjetio na videu je soba sa masom kreveta u kojoj djeca leze, neka su vezana... posebno djecak o kome govorite za kojega u komentaru na video lica koja su ga snimila kazu da nije rijec o 10-minutnom vezanju vec o gotovo konstantnom. Tvrdnje da su neka od djece lezala u svom urinu ne zelim dalje da komentarisem jer ne mogu sam ocijeniti da li su tacne.

Za mene je sama slika prostorije bila grozna. Ja sam radio sa autistickom djecom, na zatvorskoj psihijatriji, akutnim odjelima psihijatrije u tri drzave, specijalnim odjelima za psihopate, na lijecenjima za narkomane sa tezim psihickim problemima... jedan sam od osnivaca cjelokupne teorije i metode rada koja se koristi za rad sa agresivitetom i poremecajima licnosti (ne zelim da objasnjavam metodu jer bih raskrinkao svoj identitet na forumu).

Vezanje ljudi se koristi i na zapadu (najvise u zatvorima ili na akutnim odjelima psihijatrije) i pravila su sljedeca: djecu, i autiste nikada ne vezati.. vezanje je dozvoljeno samo za odrasle koji su trenutno u stanju psihoze i koji mogu ozbiljno ozlijediti sebe ili nekog drugog. Vezanje mora biti u posebnoj, odvojenoj prostoriji i smije trajati maximalno 30 minuta (odnosno koliko je potrebno da im se da sedativ i da pocne djelovati). U toku tog vremena kraj vezanog moraju biti najmanje 2 radnika.... napominjem da je ovo u veoma iznimnim situacijama i da se dese 2-3 slucaja vezanja godisnje.

ali, najvaznije u svemu... umjesto da raspravljamo sta je pogresno sta nije, hajdemo malo pogledati na stvari konstruktivno... jedini nacin da autistima omogucimo normalan razvoj je da se sa radom krene u ranoj mladosti za sta je osnova jedna normalna i sigurna sredina (opet da naglasim - to nije jedna soba sa krevetima koja vise lici na logor nego na ustanovu za njegu djece).
Kao primjer uzmimo Skandinaviju gdje danas osobe sa Downs syndromom uspjesno zavrsavaju gimnaziju. Moj kolega iz Mostara (psihijatar) tvrdi da je to nemoguce... Znaci ocito je da ako skandinavci mogu mozemo i mi, i da bi se neki pogledi i metode trebali malo preispitati i popraviti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 09:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Žalosno je i velika tuga da se i ovakve stvari koriste za politička prejebavanja!
Jer ja ovde ništa sem toga ne vidim!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 10:17 
Tiki the Boyler je napisao:
Žalosno je i velika tuga da se i ovakve stvari koriste za politička prejebavanja!
Jer ja ovde ništa sem toga ne vidim!

Ne vidim bas puno politike u diskusijama... mada se mozda malo osjeti u pozadini emocija...

Za mene je ova diskusija bitna jer se radi o tretmanu djece, i drago mi je da se probudi diskusija jer se nadam da ce mozda imati malo konstruktivnog poticaja na stanje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]