banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 11:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 03:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2004, 01:04
Evo mene opet!
Danas sam bio u Eko-Printu,kazu da odredim koju god hocu plocu,procesor i graficku pa ce mi je naruciti!

Zamolio bih vas da mi pomognete da odaberem to troje, posto nisam ni zamisljao da ce odabir novoga racunara biti ovoliko komplikovan, prije je to bilo mnogo jednostavnije!

Ako mozete da mi preporucite plocu sa cijenom od oko 200-300KM,
procesor 200-300KM i graficku 200 - 300KM

Jel' mi vrijedi uzimati ovaj
AMD Athlon X2 6000 Sck AM2 Box
ili nije velika razlika izmedju njega i
AMD Athlon X2 5600+ SckAM2 BOX
koji da odaberem i naravno koju plocu uz njega da uzmem, kod ploce mi je bitno da ima 3 PCI-slota(ako se to tako zove) u koje treba da "ubodem" modem,Fire Wire karticu i zvucnu 5.1!
I na kraju koju graficku uz sve ovo!

Znam da pomalo postajem dosadan, ali ne razumijem se nesto posebno u racunare pa mi je poterebna vasa pomoc da mi ne podvale nesto lose kao sto se zamalo i desilo?
Zahvaljujem :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 04:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Ploča kolju sam već preporučio: http://www.pan-ex.net/prikaz.php?roba=5 ... Komponente
Procesor: http://www.pan-ex.net/prikaz.php?roba=4 ... Komponente , s tim što ova cijena ovdje nije realna, treba da bude oko 250 KM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 09:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
heheheh cak i ako je dobro hladjen OC procesor moze da rikne jer faktora ima mnogo (napon struje, kvalitet ploce i napajanja, kvalitet izrade,...) :)
ono sto sam htio reci jeste da za 1200km, koliko je lik rekao da ima para, nema potrebe da OC nov procesor, pa da za pola godine razmislja o kupovini novog, kojeg ce opet navlaciti (jedno pitanje : da li vi kupujete majice i patike za broj manji pa ih razvlacite ? :P)
2160 jeste low end kad su u pitanju dual corci, a i po performansama smrdi
pustite 10 minutne testove, neka ga testiraju minimalno 4 mjeseca pod stalnim opterecenjem pa da vidim onda kakvi su rezultati

ps. dobar prijedlog za c2d e4500

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 11:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Procesor može odapeti i bez overklokovanja, ali se to ne dešava tako često. Toga je bilo više kad procesori nisu imali heatspreadere i radili su na većim voltažama i samim tim više se grijali. Uvijek će prije ploča riknuti ako nije dobro urađena nego procesor. Ako je dobro hlađen nema nikakvog razloga da se neko plaši da će mu procesor stradati. I jako je važno da je ploča dobrog kvaliteta.
Naravno da je bolje ko ima para da kupi jači procesor, ali ko nema odlična je i opcija overklokovanja, to sam već rekao.
E 2160 ne pripada donjem segmentu ponude procesora, on je u srednjem segmentu, mid end. Da su ga testirali 4 mjeseca isti bi bili rezultati. Ne znam zašto misliš da bi bilo neke razlike?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 13:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mid end ? kakav crni mid end :)
2140, 2160 i celeroni su low klasa
u mid spadaju e4400, e4500 pa cak i e6300

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Ne isplati se uzeti 4500, bolje je 4400(odnos cijena/performanse), kod AMD-a bi mogao uzeti x2 5200+ jer je najslabiji procesor sa 2Mb kesa, 6000+ ima samo veci klok (mnozilac)!

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 19:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Nov 2007, 19:15
ajoj, što smarate sa tim...ovo treba zabraniti. nek kupi šta hoće, samo nek ne davi više. kupuje komp od 1200 kermi a nema pojam ni šta uzima ni za šta uzima. takvih je kod nas 99% korisnika.
eto, ja imam semprona 3400+, AM2 pa mu ništa ne hvali, radi ko švajcarac...tiho i nečujno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 21:27 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
herminator je napisao:
ajoj, što smarate sa tim...ovo treba zabraniti. nek kupi šta hoće, samo nek ne davi više. kupuje komp od 1200 kermi a nema pojam ni šta uzima ni za šta uzima. takvih je kod nas 99% korisnika.
eto, ja imam semprona 3400+, AM2 pa mu ništa ne hvali, radi ko švajcarac...tiho i nečujno

Sta lupas majke ti?
Sta kao ako se ne cuje onda je extra extra brz? Sta ti imas od svog semprona? Ajd pokreni crysis? To sto kod nas ima neukih debila koji bi radije uzeli Intel P4 na 2.8 nego Core 2 Duo(BILO KOJI) to je nesto drugo! Druga stvar je sto to prodavaci maximalno iskoristavaju.
Slika
Evo vam slika pa kontaje sta je low-end,mid-end,high-end :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 11:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
low end procesor u audio/video obradi (jedino vazno mjerilo u "jacini procesora po kolezi BSE-u)
http://www.tomshardware.com/2007/09/12/ ... page9.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 12:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Jos da ima koji MB L2 vise...

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 12:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Nov 2007, 11:43
DIAB10 je napisao:
low end procesor u audio/video obradi (jedino vazno mjerilo u "jacini procesora po kolezi BSE-u)

razlike postoje, ali nisu toliko drastične da morate oko toga voditi polemiku. pri tome, većina vas nema pare ni za neke osnovnije potrebe a kamoli procesore i ostale komponente. samo traćite vrijeme uprazno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 10:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

DIAB10 je napisao:

koliko sam ti puta rekao da se manes tih testova :)
uostalom to sto si postovao samo dokazuje moje tvrdnje :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 11:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
dokazuje tvoje tvrdnje? skroz si u pravu, dokazuje da procesor jefitiniji 400 maraka moze da radi zanemarljivo slabije ili nekada cak i bolje od skupljeg brata. "da se manem testova"? a sta je za tebe relevantno i kako ti provjeravas jacinu procesora? tipa ono ako ne znam sta je dobro znam sta je skupo? :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 13:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

pa ako ti gledas mp3 enkodiranje tebi uopste nije potreban dual core:)
uostalom zasto na tom testu nisu overklokovani i ostali procesori ? :)
a i taj tvoj procesor ne radi zanemarljivo slabije vec se ne moze ni porediti sa ostalim procesorima na testu :)
hej, ja bar ne tvrdim da je procesor koji je low class bolji od high-mid ili high class procesora :)
jel to tebi znak dobrog procesora ?
kako ti gledas procesor ? ako je oko 150 km mora da je daleko bolji od onog od 400km? :) (Yugo bolji od Mercedesa ?:P)
jedan od faktora koji se provjeravaju jeste kako izlazi na kraj sa nekim zahtjevnim renderingom u 3dmaxu ili obradom/montazom video materijala, a 2160 se tu ne moze pokazati jer radi na magistrali od 800MHz, dok ostali rade ili na 1066 ili na 1333 i razlika nije u nekih 5%
ako je bas tako divan i bajan onda uopste ne postoji razlog da Intel izbacuje bolje procesore :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 16:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Nov 2007, 11:43
BSE je napisao:
pa ako ti gledas mp3 enkodiranje tebi uopste nije potreban dual core:)
uostalom zasto na tom testu nisu overklokovani i ostali procesori ? :)
a i taj tvoj procesor ne radi zanemarljivo slabije vec se ne moze ni porediti sa ostalim procesorima na testu :)
hej, ja bar ne tvrdim da je procesor koji je low class bolji od high-mid ili high class procesora :)
jel to tebi znak dobrog procesora ?
kako ti gledas procesor ? ako je oko 150 km mora da je daleko bolji od onog od 400km? :) (Yugo bolji od Mercedesa ?:P)
jedan od faktora koji se provjeravaju jeste kako izlazi na kraj sa nekim zahtjevnim renderingom u 3dmaxu ili obradom/montazom video materijala, a 2160 se tu ne moze pokazati jer radi na magistrali od 800MHz, dok ostali rade ili na 1066 ili na 1333 i razlika nije u nekih 5%
ako je bas tako divan i bajan onda uopste ne postoji razlog da Intel izbacuje bolje procesore :)

tako je orby

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 19:35 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Slazem se sa @BSE, hm, donekle.

E2160 low-end procesor koji sam po sebi jer namjenjen za office racunare. Fazon je sto se taj procesor ubitacno overclockuje. Za malene pare mzoete dobiti procesor koji se jednako dobro ponasao kao stock X6800 sto morate priznati da je impresivno. Onaj ko se vec bave profesinalnim renderingom, onda treba da uzme quad-core a ne da razmislja o e2160.

Evo testovi gdje se overclockovan E2160 poredi sa Core 2 Extreme X6800.
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di ... html#sect0
http://xtreview.com/addcomment-id-2302- ... eview.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]