banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 00:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Nov 2007, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
Rezultati inspekcijske kontrole u RS
Neispravno gorivo prodaje 20 pumpi
Autor: Aleksandar Macanović |

Najavljene strože kontrole
BANJALUKA - Glavni republički tehnički inspektor Lazar Stojanović rekao je da je od 342 benzinske pumpe u Republici Srpskoj, obuhvaćene inspekcijskom kontrolom, na 20 zatečeno tečno gorivo neusaglašeno sa standardima i parametrima o njegovom kvalitetu.

Stojanović je na konferenciji za novinare saopštio da je u 11 slučajeva reč o dizel gorivu - u devet slučajeva snižena je tačka paljenja, u jednom povećana sadržina vode, a u jednom je bila veća sadržina sumpora. „U dva slučaja se radilo o motornom benzinu sa neadekvatnom bojom i smanjenim brojem oktana, dok je kod bezolovnog benzina u jednom slučaju bio povećan sadržaj sumpora, a u jednom veći sadržaj benzena“, naveo je Stojanović.
On je dodao da su kontrolisana 43 uvoznika naftnih tečnih goriva, da je dve trećine kontrola obavljeno na granici, prilikom uvoza, a da se pronađene neusaglašenosti sa kvalitetom odnose uglavnom na mazut sa povećanim sadržajem sumpora. Stojanović je naveo da je od 14 obavljenih kontrola namenskog korišćenja lož-ulja u dva slučaja, i to u rezervoarima kamiona preduzeća „AS prevoz“ d.o.o. iz Srpca i „Čivčija turs“ d.o.o. iz Banjaluke, pronađeno lož-ulje. On je upozorio da će u narednom periodu inspektori posebno pratiti usaglašenost kvaliteta tečnih naftnih goriva sa standardima i parametrima tamo gde su pronašli nedostatke. Stojanović je rekao da su prijave koje su inspektori podneli nadležnim sudovima u postupku rešavanja. Ovim kontrolama, obavljenim od 1. maja do 30. septembra ove godine, obuhvaćeno je 1.047 uzoraka tečnih naftnih goriva na pumpama i 436 uzoraka naftnih derivata kod uvoznika tečnih goriva.

Višak vode, manjak oktana
U evrodizelu pronađenom u „Novoj trgovini“ d.o.o. Banjaluka i na benzinskim stanicama u Krupi na Vrbasu i Rebrovcu utvrđeno je da je tačka paljenja evrodizela na ovim pumpama 44, odnosno 47,5 stepeni Celzijusa, iako je minimalna propisana vrednost 55 stepeni Celzijusa. Sličan problem evidentiran je kod evrodizela na pumpama AD „Petrola“ Banjaluka na benzinskoj stanici u Boriku, Ljubiji, Srpcu i Brodu. U „Đukić petrolu“ d.o.o. Banjaluka na pumpi u Velikom Blašku sadržaj vode u evrodizelu bio je veći 1.000 miligrama po kilogramu, iako je maksimalna propisana vrednost 200 miligrama po kilogramu. Benzin (MB-98) na pumpama firme „Petrić“ d.o.o. Vršani-Bijeljina u Janji, Obudovcu i Vršanima je umesto propisane bistroplave boje - bistrosmeđe boje. Boja benzina se razlikuje i na pumpama firme „Transjug L“ iz Lončara na dva mesta u Lončarima i na jednom u Donjem Žabaru, a gorivo osim toga ima i manje oktana od propisane vrednosti.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2007, 17:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Dobro je ne sipam ni na jednoj od navedenih, pitam se kakav ce biti sa kvalitetom OMV sto se otvara na tranzitu :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2007, 18:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 18:04
heh... taj bistrosmeđi benzin je garant iz neke septičke jame u blizini :(
no, takođe ne punim ni na jednoj od gore navedenih, a zadovoljan sam trenutnim kvalitetom svoje pumpe.

samo, mogla bi tu neka malo oštrija inspekcija da zareda...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 00:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ja sipam kod Tane ...... a najvjerovatnije cu se presaltat na OMV jer mi je pred nosom ..... al mislim da tane ima ok gorivo, cini mi se od slovenaca iz Petrola da uzima i da ne mulja kasnija sa njim.
OMV je standard i nemate sta da brinete....... trenutno "the best" u BiH dokazano..... pogotovo dizel, kako ono "sprint" dizel + sada "alpine" dizel koji nece zaledit nikad, nema sanse.

Dobar je i "Eko" dizel na idealu....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 15:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Molotov je napisao:
OMV je standard i nemate sta da brinete....... trenutno "the best" u BiH dokazano..... pogotovo dizel, kako ono "sprint" dizel + sada "alpine" dizel koji nece zaledit nikad, nema sanse.

Koliko znam OMV nema neke svoje globalne standarde po pitanju kvaliteta goriva, već gledaju zakonsku regulativu svakog tržišta i prilagođavaju se njima tako da budu tu negdje oko granice dozvoljenog kvaliteta. Odnosno, prodaju "najlošije dozvoljeno" gorivo, koje odgovara normama konkretne zemlje.
To znači da ne očekujete da će OMV gorivo u BiH biti istog kvaliteta kao u Hrvatskoj ili u Austriji jer memamo iste norme kao oni. Možda će goriva imati iste nazive kao vani, ali količina sumpora i drugi parametri kvaliteta će sigurno biti drugačiji (odnosno po nas lošiji).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 16:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Kad ste vec spomenuli tu pumpu.Meni pare vec cekaju da naspem 50l 100oktanskog goriva na OMV-u,pa da vidim kako onda sa njim auto ide...
Sto se tice OMV-a u Mostaru je bas OK gorivo na OMV-ovoj pumpi tako da ne verujam da ce nesto losije biti u BL.

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zali boze para... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 17:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne razumem :-?

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma to ti je samo marketinski trik, tesko da ces u voznji osjetiti bilo sta. Ali eto probaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 17:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Slusajuci price ljudi koji su probali 100oktansko gorivo,zadovoljni su,auto je osjetno zivahnije i kako kazu auto im cak i manje trosi. Nista ja ne kazem,vreme ce pokazati,nikada nisam nista tvrdio na osnovu tudjeg misljenja pa tako ni sada,kada probam javljam svoja iskustva.

P.S. Bilo kako bilo - "merak" nema cenu :).

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 17:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma znam da nema cijenu, ja licno nisam nikada probao ali znam masu koji su to ipali jedno vrijeme i brzo odustali, vjerovatno im paljevina po dzepu nije bila dovoljno srazmjerna ubrzanju :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 18:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2007, 12:57
The_new_Statesman je napisao:
Ma to ti je samo marketinski trik, tesko da ces u voznji osjetiti bilo sta. Ali eto probaj.

neki dan je bio prilog na jednoj stranoj emisiji bas na tu temu...na automobilima male snage razlika je neprimjetna, npr do 100ks...dok je na imprezi wrx sti razlika bila 14ks...

pozz Zex! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2007, 19:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Oooo zdravo Pass.
Jbg. znaci nas nema tu :D

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-