banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 10:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: VISA ELECTRON
PostPoslato: 25 Okt 2007, 12:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
izvinjavam se ako je tema slicna ovoj bila, ja je nisam pronasao, pa zato otvaram temu u nadi da mi neko da pojasnjenje
naime, otisao sam u banku kako bih se raspitao o doticnoj kartici ubijedjen da je njena namjena iskljucivo kupovina preko interneta (knjige na Amazonu i E-Bayu me inetersuju), da bi me docekao hladan tus kad mi je zaposlenik u banci rekao da kupovina preko neta ide obicnim kreditnim karticama

moze li mi neko reci kojem qrcu sluzi onda Visa Electron ? Koliko se meni cini da sam nacuo da je ona namjenjena iskljucivo kupovini preko neta, a sad sam zbunjoza :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Ne bih da ispadne da te pravim ludim, al' mozda si cuo za Visa Virtuon karticu. Visa Electron se od Visa Classic ili Visa Revolving kartice razlikuje po nacinu kako tu karticu tretira banka, dok je nacin koristenja na strani korisnika u sustini isti. Visa Electron je vezana na tvoj tekuci racun i omogucava ti koristenje sredstava raspolozivih na tvom tekucem racunu (ili sa pogodnostima koje ti banka odobri, poput "dozvoljenog minusa"), dok se Classic i Revolving kartice tretiraju kako "brzi krediti" i banka u momentu nastanka obaveze otvara kreditnu partiju na kojoj vodi tvoje zaduzenje (u slucaju da se ne radi o jednokratnoj isplati). Revolving kartica radi slican posao, sa time sto ti banka sa tekuceg racuna svaki mesec skida odredjen iznos (koji se izrazava procenutalno u odnosu na dug, npr. 10% od ukupnog iznosa duga). Na ostatak duga se redovno obracunava jaka kamata i dok se snadjes eto te u dugovima.

Drugim recima, il' trazi klasicnu kreditnu karticu sa obezbedjenjem pologom na racun ili trazi da ti daju one neke brojeve koji su potrebni da bi se Visa Electron koristila preko neta. Ovo drugo ne daju sve banke, a i najsigurnija varijanta je da uzmes Visa Classic karticu neke "strane" banke (odobrenje Visa kartice ne zavisi od firme od koje kupujes robu, nego od servisa koji za njih proverava ispravnost kartice - meni se desilo da je PayPal uredno prihvatio uplatu, ali je jedan drugi sistem 'ladno odbio karticu jer se BiH nalazi na crnoj listi, bez obzira sto je Visa bila "strane" banke).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 14:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Имаш тему коју сам ја отворио већ, Visa Electron Reiffeisen банке може да се користи за плаћање преко paypal-a (самим тим и ebay-a). Провјерено из неколико извора. На картици имаш цијели 16-цифрени број картице и 4-цифрени CVV2 број.
Oно што је мени остало неодговорено јесте колика је провизија банке, paypal-a, ebay-a?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 16:37 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Warlock je napisao:
Revolving kartica radi slican posao, sa time sto ti banka sa tekuceg racuna svaki mesec skida odredjen iznos (koji se izrazava procenutalno u odnosu na dug, npr. 10% od ukupnog iznosa duga). Na ostatak duga se redovno obracunava jaka kamata i dok se snadjes eto te u dugovima.

Zasto bi onda neko uopste uzimao Revolving karticu? Koja je njena prednost u odnosu na Classic?
Ako sam dobro skontao, za Classic ti stavljas polog kojeg mozes da koristis i gdje ti se skida odredjen procent kad placas, a ne mozes da predjes taj ulozeni iznos, dok kod Revolving pare se uzimaju sa tekuceg racuna, samo sto odredjen iznos banka uzima i na mjesecnom nivou, shodno dugu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 17:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Obe kartice tj. oba karticna rezima rade tako kako si ti rekao. Razlika je u tome sto Clasic uslovno receno uzima "ratu", a revolvin "procenat".

Konkretno:

Imas limit na Visa Classic kartici 600 KM i u toku meseca (npr. 24. u mesecu) mozes da se toliko zaduzis, a na dan 24. kada banka vrsi skidanje tvojih zaduzenja moras imati 600 KM (odn. onoliko koliko si se zaduzio).

Kupio si ormar od 800 KM na 8 rata - skinuce ti 1. ratu 100KM
Kupio si televizor od 1500 KM na 10 rata - skinuce ti 1. ratu 150KM
Kupio si gorivo 5x50KM - skinuce ti 250KM
... da ne nabrajam dalje, tvoje zaduzenje za taj mesec je 400KM i banka ce ti toliko skinuti.

Ako si sve ovo radio Visa Revolving karticom, tvoje zaduzenje je 400KM ali ti banka skida samo 10% od tog zaduzenja, dakle pravi ti kredit od tog duga, puca jaku kamatu, a zaduzenje ti prenosi u iduci msecec. A ti ces npr. i iduci mesec sipati 200KM goriva i kupiti nesto za 100... a oni ce novo zaduzenje pridodati starom (400KM iz prve ture - 10% sto su ti skinuli = cca 360KM + 300KM novog zaduzenja = 660KM + nekakva kamata od 10%tak posto = cca 700KM, a oni ti skinu samo 10% tj. 70KM, pa im dugujes 630KM + novo zaduzenje i tako u nedogled).

Nije bolja, samo ti omogucava da sa manje para potrosis vise i bolje se zaduzis. Svi bankarski savetnici zato opominju da se ne zalece za revolving karticama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 14:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
pa ne mislim ja sad visiti na netu i kupovati mali milion knjiga na koje sam bacio oko :)
u svakom slucaju hvala na odgovorima
samo jos jedno pitanje na koje trebam malo pojasnjenje
naime uslov koji mi je bankar rekao za visa classic jeste da je godisnja clanarina 30km i da trebam staviti na racun 100km, pa me interesuje da li to znaci da mogu od tih 100km da vrsim kupovinu ili to u stvari predstavlja minimum ispod kojeg ne mogu da idem tj. 100km + dodatne marke za koje mogu da kupujem ?

ps. medi sorry nisam primjetio temu :(

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Visa electron primaju na nekim sajtovima, ali visa credit je prihvatljiva skoro svugdje zato sto ima osiguranje, a i mnogo je manji rizik krivotvorenja. Druga stvar vissa electron moze dobiti svako dok visa kredit ne moze pa onda vise povjerenja imaju u visa credit, odnosno classic.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ljudi da ne otvaram novu temu, ovo je hitno! Da li pare koje se sad uplate na karticu (razvojna banka) mogu odmah da se dignu? ili bar sutra ujutro??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2007, 19:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
EiLeen je napisao:
Ljudi da ne otvaram novu temu, ovo je hitno! Da li pare koje se sad uplate na karticu (razvojna banka) mogu odmah da se dignu? ili bar sutra ujutro??

Pa po svim pravilima bi trebalo ili odmah ili u roku nekih 8 sati. Ja preko Zeptera mogu odmah.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]