Otprilike u ovdasnjem drustvu vlada "opstepoznato" misljenje da je ova drzava prezasicena sa raznim univerzitetima i da postoji hiperprodukcija kadrova (sto je malo cudno uzevsi u obzir da znacajan procenat ljudi nema zavrsenu ni osnovnu skolu). Otprilike sam i ja tako mislio. Jedna stvar me natjerala na razmisljanje.
U zadnje vrijeme malo sam se zainteresovao da nastavim fakultetsko obrazovanje, i istrazio usput malo svjetske trendove u ovoj oblasti. I ne lezi vraze, dodjoh do zakljucak da broj univerziteta u BiH je manji ili podjednak u odnosu na drzave sa priblizno istim brojm stanovnika.
Evo, ko ne vjeruje, neka se uvjeri:
http://www.eua.be/index.php?id=72
Ocigledno je da visoko obrazovanje postaje nesto obicno u svim razvijenim zemljama, i sve vise dostupno kao sto je bilo srednjskolsko prije nekih 50-ak godina. Standard u neku ruku. Znaci nije to nesto sto smo mi izmislili. Trend da manja mijesta dobijaju fakultete, pa cak i univerzitete je jasno uocljiv.
Postavlja se onda logicno pitanje: da li je uzrok relativne nepriznatosti ovdasnjih diploma nepostojanje pravog trzista rada, a ne osnivanje novih fakulteta (a ciju bi sudbinu to trziste isto tako trebalo odrediti)? Kao covjek koji bez formalne fakultetske diplome zaradjuje prilicne novce u IT struci (mnogo vece nego vecina diplomaca ovdasnjih visokoskolskih obrazovnih gromada), i koji je radi i za strance, mogao bi reci da je tako...
Sta vi mislite o ovoj problematici?