Sinoc na omladinskom forumu tema Abortus....dosta zanljiviih gostiju i razlicitih misljenja....
Mada i nekih misljenja koja izazivaju zaprepastenje...
Na ovom forumu se dosta pricalo o ovoj temi, ali zanima me da li ste gledali emisiju i kakav stav imate o misljenju gostiju..ili lican stav uopste???
Abortus je ubistvo da ili ne?
Dr Sanja Sibincic (ginekolog) mi se u svom izlaganju uopste nije pokazala kako treba, na kraju je ispala kasapin....ne upotrijebivshi prave argumente da obrazlozi sa medicinskog apsekta...
Dr. Savo iz Bg mi je bio najsimpaticniji i najpotpuniji po tom pitanju , sa extra primjerima
Prvo, treba razgraniciti sta je embrion, a sta fetus.
Embrion je plod do 4 mjeseca intrauterinog(IU) zivota, a fetus je plod koji pocinje "ozivljava" od 4 mjeseca IU zivota.
Sa aspekta anatomije,tj. embriologije zaista smatram da u onom trenutku kad se spojio spermij sa jajnom celijom da je nastao zivot i to je nesto tako genijalno i neopisivo regulisano. Tada smo samo 1 celija, pa nakon 1-2 sata, dve celije, pa se broj celija umnozava(tzv. morula, blastlua, gastrula pa do embriona....)
To je anatomski, ali fizioloski je druga prica koja j je specificna..plod ne moze apsolutno nikako da se razmnozava da nema tijela majke...ja bi rekla da je taj embrion do 4 mjeseca ustavri dio tijela majke, koje ona vaskularizuje, ishranjuje...
Ako majka zeli mozda da ugradi silikone, operishe nos znaci da zeli da promijeni dio svog tijela, tako isto i sa trudnocom koja je u zaceku. Fizioloski, embrion je dio njenog tijela, koji umire ako nema dovoljno kiseonika, hrane koje mu daje majka svojim krvotokom.
Fetus kao nasljednik ...pravno stanoviste (imala sam sinoc debatu sa pravnicima o tome bash)...donekle je OK...ako majka dozivi nestrecu,zavrsi se fatalno, plod se spasi (od 7 mjeseca pa na dalje) naravno da fetus treba da se spasi i da je to nasljednik, ali ne moze se embrion smatrati nasljednikom jer da se nesto desi majci u tom periodu trednoce, fetus ce da ugine 100%, nema niti aparata, niti doktora koji ga moze razviti i spasiti.
Rezimiram, anatomski abortus jeste ubistvo buduceg zivota, ali fizioloski (funkcijski), taj zivot dok se vrshi abortus nije sposoban da zivi i da obavlja sve funkcije sam , kao covjek, znaci fiziol. to nije potpun zivot.
Pa kod nas u BL se spashavaju bebe koje su se prije vremena rodile cak i u 28 nedelji..uz veliki trud, aparate, i dosta komplikacija. Na Zapadu kazu da spashavaju bebe od 26 nedelja.
A pluca pocinju da se razvijaju tek od 31 nedelja IU zivota. Onda skontajte koje su to komplikacije ako se prije vremena rodi, i koliko je zapravo plod zavisan od majke, i zasto kazem da je dio tijela majke.
I kod nas abortus je uglavnom radi DO: 9-10 nedelje trudnoce....uglavnom...
Na kraju, ja licno bi uvijek , ako dodje zena na abortus, a udata je ima vec 1,2,3 djece i nece vishe..uvjijek bi pokushala da je uvjerim da rodi...jer u tom slucaju abortus nikako ne opravdavam (osim u slucaju bolest majke ili ploda i drugih med. kontraindikacija). Jer gdje ima za 2 ima i za trece sigurno....
ALi ako se na abortus odluci maloljetna osoba, ili mladja djevojka, koja je stupila u intimne odnose neobazrivo, a nije spremna na materinstvo, ili nije spremna da se uda, ili rodi dijete tog svog partnera......ja ne vidim nikakvu osudu i takva djevojka/zena IMA PRAVO da odluci sta zeli da uradi od svog ploda/tijela i svoje buducnosti.
A to da je cin abortusa...gadljiv..ne treba puno pricati...izgleda monstruozno...ali izgleda ocajno i amputacija noge, operacija karcioma, metastaze po trbuhu i mnoge druge ocajne dijagnoze. Medicina pogotovo hiruske grane su krvave i sablasne....
I na kraju....safe sex je kljuc svega znaci prevencija a ne abortus kao kontracepcije NIKAKO.... kondom prije svega...pilule manje-vishe...ali kondom 2,5 KM 3 komada Durex-a i mirno 'spavash'....uz naravno paznju i odgovornost prema aplikaciji istog

)