Prvo ti prouci Njegosa, pa onda pisi komentare, da ne ispane onako, kako sto je ispalo sa Mesom Selimovicem i njegovim Dervisom, gdje si nam tumacio njegove misli, a da nis razumio mnoge rijeci koje su se ranije upotrebljavale u bosanskom jeziku. Dobro sam ja tebi tada kazao. Mnogi nauce citati, ali ne raumiju procitano.
Ne mlati praznu slamu, ne upustaj se u rasprave o problemima koje ne poznajes. Uostalom, pogledaj sta je naslovljena tema.
Ako zelis diskusije o Njegosu i Gorskom vijencu, otvori taj naslov na podforumu knjizevnost, mozda se neko nadje da o tome raspravlja.
Ono sto ti meni zelis poruciti ili kazati nema nikakvu logicku podlogu, a evi i zasto. Objasnit cu ti to na primjeru Srbije. Kada su muslimani istjerivani iz Srbije 1870-1878.godine, da bi zadrzali svoja dobra:kuce, ducane, zemlju imali su nekoliko izbora:
- da se vrate kako vi kazete u "pradedovsku veru",
- da budu Srbi islamske vere, ili
- da da se u budce pisu i zovu Ciganima
Masa muslimana se iselila u Bosnu, a oni koji su ostali, radije su prihvatili da budu Cigani nego da se kako vi kazete vrate "pradedovskoj veri" ili da budu Srbi islamske vere, na cemu se istrajava od tada pa do dana danasnjeg.Do juce smo imali ciganske male-mahale u:Sapcu, Loznici, Uzicu, Nisu, Soko Banji, itd. Vjerujem da i danes neke postoje.Zasto su ljudu radije prihvatili da budu Cigane, nego da se se vrate u " pradedovsku veru" ili da budi Srbi islamske vere, kad im ponudjeni status pruza puno privilegija.
Zakon iz 1835.godine omogucio je mnogima koji nisu bili Srbi da Srbima postanu, pa su to mnogi iskoristili kao npr. preci N. Pasica, uglednog srpski politicar, koji je bio Jermen, ili Dr. V. Djordjevic predsjednik Vlade 1897.godine koji je bio Cincar, a da ne govorim o mnogima drugima kao sto su: B. Nusicu, J. S. Popovicu, itd, koji su isto tako bili Cincari. Neki dan si mogao procitati kako Baticu bivsem minstra Pravodjudja Srbije spocitavaju cigansko porijeklo.
E sad ti meni kazi. Zaso su muslimani Srbije radije prihvatili da bud Cigani, nego da se vrate "pradedovskoj veri" ili da budu Srbi islamske vere, kad je sve onako kako ti pricas, ili zasto su svi muslimani Podgorice i okoline pobijeni jer nisu htjeli da prihvate pravoslavlje, izuzev dvije porodice, koje su da bi sacuvali svoju djecu pristali da postanu pravoslavaci, o cemu Njegos sponosm pjeva, a ti meni sponosom prezentiras te stihove, kao neku objektivnu istinu. Objektivna istina je samo prolivena krv, a stihovi su rijeci koje su posluzile za opravdanje prolivene krvi.
Vazno je da covjek vjeruje, i da bude istinski vjernik, a kojoj ce vjeri pripadati, to ne najmanje bitna stvar. Kusturicin izbor, je njegov izpobr, i ja ne vidim potrebu da o njegovom izboru bilo ko raspravlja, kao sto niko ne raspravlja i nije puno raspravljao zasto je V. S. Karadzic kako Crnogorci kazu " zbog zenturace promijenio vjeru", jer svagdje je obicaj, pa i po vjerskim nacelima, da zena udajamom mijenja vjeru, a ne muz. Moras znati, da je licni izbor, licni izbor, i to nema nikakve veze s tobom ili samnom, ili bilo skim drugim.
Dakle, ocekujem odgovbor na postavljeno pitanje koje je jasno formulisano. Samo te molim, da budes konkretan.
|