banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 14:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Podržavate li smrtnu kaznu?
DA 52%  52%  [ 23 ]
NE 48%  48%  [ 21 ]
Ukupno glasova : 44
Autoru Poruka
 Tema posta: Smrtna kazna
PostPoslato: 19 Sep 2007, 08:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Mnogo je tema bilo u kome je dosta forumaša na prvu ispoljilo bes i bilo spremno počinitelje sadistički kazniti (ja, npr), ali opet ima i nekih slučajeva koji su našli trenutak razumevanja, preporučili suđenje, max. zatvorsku kaznu i otvoreno se izjasnili protiv smrtne kazne.

Imamo primere sa dešavanjima u Beogradu, imamo u Rusiji čoveka koji je osuđen za ubistvo 49 ljudi, tvrdi da je ubio 63, a jedini mu je žal što nije ubio još jedno, da popuni sva mesta na šahovskoj tabli. Imali smo silovatelja-pedofila koji je 24h po puštanju na uslovnu silovao maloletnicu, elem, masa je zločina koji definitivno nisu adekvatno kažnjeni. Ja, lično, bio sam najviše potresen nakon vesti stare oko godinu ipo dana o trogodišnjoj Katarini Jovanović, jednog milog i preslatkog stvorenja, koje je nakon meseci i meseci seksualnog iživljvanja ljubavnika svoje majke konačno podlegla povredama.

Glasačko pitanje je krajnje jasno, tu se nema šta obrazlagati, ja otvoreno podržavam smrtnu kaznu, ali isto tako mi je jasno da ima ljudi sa sopstevnim mišljenjem. Zanima me zašto vi smatrate da npr. počinitelj gore navedenog zločina zaslužuje da živi, zašto zaslužuje da mu se pruži druga prilika, pa da opet napravi isto? Koji su vaši argumenti?

Hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 09:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
Kratko i jasno-da.

Mada sam se predomišljala da stavim ''ne'' u smislu mučenja dok sami ne odapnu.

Or somewhere in between.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 09:27 
Da...

Ljudi koji cine kriminalna djela su kao virus u organizmu i kao takve ih treba odstraniti!

Bas taj primjer u Bg-u je dobar, jer dokazuje da silovatelj ostaje silovatelj, naimje rijec je o osobi koja je vec cinila isto kazneno djelo i koja je isto ponovila nakon odsluzenja kazne.

Citiraj:

Mislis na dozivotnu kaznu ili muchenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 09:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Jan 2007, 17:59
Ne. Iako postoje serijske ubice, koje kao što rekoste ne zaslužuju da žive i koje žale samo što još koga nisu ubile, ipak sam protiv smrtne kazne. Pravo svakog čovjeka na život je neprikosnoveno i to je jedan opšti princip. Iako bi i ja u nekim slučajevima možda podržao smrtnu kaznu, protiv sam toga da ona bude sastavni dio krivičnog zakona, jer zakoni trebaju oslikavati više principe. Sem toga, uvijek bi postojala mogućnost zloupotrebe, greške suda, pogrešne presude i sl. i da onda nevinog čovjeka osude na smrt. Takođe, kad bi bila smrtna kazna, kriterijumi zločina za koje se ona dosuđuje bi mogli varirati, pa bi teoretski bilo moguće na smrt osuđivati ljude i zbog ne baš tako velikih prestupa.

Ako neko kaže, ako mi njega ne osudimo na smrt, on će ubiti još 10 ljudi - ne stoji. Prije svega ako bude u zatvoru na doživotnoj neće imati prilike bilo koga da ubije. A s druge strane zakon, odnosno država ne bi trebala da se izjednačava sa ubicom i da se sa njim obračunava na isti način kao on sa svojim žrtvama - time em što dodatno stvara smrt, em što izneverava već pomenuti princip neprikosnovenosti ljudskog života.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 10:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Chichivoy, slažem se s tobom. S tim da bih dodala da smrtna kazna ne bi trebalo da postoji pogotovo u nerazvijenim društvima kakvo je naše u kojem nema dovoljno prevencije da se zločini ne bi desili. A prevencijom smatram jednostavno društvo koje se brine za pojedinca na najbolji mogući način: od njegovog djetinjstva do njegove starosti, u kojem je stanje svijesti, mentalni sklop drugačiji, sistem vrijednosti, nivo obrazovnog sistema, zaštita ugroženih (zapravo bi u takvom društvu trebalo da bude što manje ugroženih), u kojem sve institucije funkcionišu u pravom smjeru......
Time se ne može uticati na potpuno odsustvo zločina, ali se većina njih može ipak spriječiti.
Kad god čujem za neki zločin, pomislim da je i čitavo društvo tu zakazalo. Svi treba pomalo da snosimo krivicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znači generalno, Frieda, ti, ja i Chichivoy smo pomalo krivi što je Mališa Jevtović do smrti silovao trogodišnju Katarinu Jovanović? Ako se već upoznati sa našim zakonom, jasno vam je da u svim slučajevima maksimalne kazne (40 god) se prilikom izricanja kazne mora doneti odluka o vremenskom roku kad će osuđeni biti u mogućnosti da traži pomilovanje.

Citiraj:
S tim da bih dodala da smrtna kazna ne bi trebalo da postoji pogotovo u nerazvijenim društvima kakvo je naše u kojem nema dovoljno prevencije da se zločini ne bi desili.

Ja bih baš ovaj argument iskoristio da ukažem na nešto drugo. Naša zemlja jeste nerazvijena, mala i siromašna. Upravo zbog toga sam uvjeren da se sa tako okorelim i opasnim umovima i ne može obračunavati na drugi način sem po "kineskom receptu." Neke gomile suđenja, žalbi, advokata, sudija koje plaća ta naša mala država nisu u stanju da pravdu isteraju na čistac. Pogotovo u slučajevima kad se kriminalac po izlasku na slobodu vraća istome i na isti način napada.

Frieda, ko je, odnosno šta je, konkretno po tebi krivo jer je devojka prekjučer silovana na Vračaru? Silovao je ranije, osuđen je, platio je kaznu društvu, pušten na slobodu... Silovao je opet, biće opet osuđen,... itd,itd.. Veliki ciklus života?

Svima nam je jasno da ni Srbija ni RS nisu u mogućnosti da izdržavaju i hrane na hiljade i hiljade robijaša. Zatvori su nam pretrpani i na odsluženje zatvorske kazne se čeka i po 5-6 godina. Napomenuću da gospoda ne mora da leži i da procedura za sređivanje radne dozvole traje dve sedmice i eto te svakim radnim danom od 07.00 do 19.00 vani.

Nemojte misliti da ne poštujem vaše mišljenje, ali vi se bazirate na nekim svojim principima i moralnim načelima, a ne pokušavate stvari da gledate subjektivno. Šta da se to desilo vašoj sestri, devojci, pa i vama samima? I dalje bi ostali pri tom stavu..."nije on kriv, mi smo krivi" ?

U svakom slučaju, hvala na odgovorima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Pa onda je cijeli svijet nerazvijeno drustvo :-? Ne desava se to samo kod nas, to se desava svgdje u svijetu. Primjer: Austrija, dva momka su "iz zabave" pretukli treceg (19). Posljedica zrtva je dozivotni invalid, nesposoban da se brine o sebi zbog teskih ostenjenja mozga. Zivi u cetru za rehabilitaciju. Ova dvojica su dobili 7 i 8 godina zatvora.
Dakle, poenta - povecati zatvorske kazne, ukinuti pustanje na vikend radi "lijepog" ponasanja. Pricate o pravima ljudi u globalu. Tako i o pravima ljudi koji su nanijeli dozivotne traume ne samo svojim zrtvama nego i njihovim porodicama. Sta je onda sa pravima zrtve??

Ubijes covjeka i kazes "zejabo se, necu vise" i sve je oprosteno? :-? Humanisti i moralisti, pokusajte (iako je to nemoguce) da se stavite na mjesto zrtve. Da li bi vi oprostili?? Da li bi vi bili zadovoljni njegovom malom kaznom?? Stavite se na mjesto roditelja silovanog djeteta(mada je nemoguce i ne daj Boze nikome) pa onda pricajte o "pravima ubica, pedofila i silovatelja".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 10:37 
Bravo Helena..to sam htjeo reci tj. napisati, ali nisam mogao tako lijepo srochiti. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 10:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
ljudi su stoka. da bi se stoka držala pod kontrolom, stoku je potrebno držati u strahu. kako i na koji način? to je na čobanima da dokuče...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam govorila o prevenciji.
Smrtnom kaznom jedno društvo poput našeg ne preuzima odgovornost za svoje propuste.
To što se kriminalac vraća vrlo brzo na slobodu opet je posredno propust društva. Zar ti ne mislite tako? Zar mi svi kao pojedinci nismo donekle krivi što svojom pasivnošću ne utičemo na to da se stvari promijene, nego sve ostaje na verbalnoj osudi zločina, a svaki dan se desi novi. To ne znači da ne treba kriviti kriminalca! Treba mu suditi i treba ga zatvoriti.
Ali, zašto se mediji više ne angažuju kad se dese ovakvi slučajevi? Zašto se zakoni ne mijenjaju tako da se kazne za pojedine strašne zločine povećaju? Zašto se u skupštini tako rijetko raspravlja o stvarima koje se tiču našeg praktičnog života tako da mi zaista osjetimo da se promjene dešavaju?

I kako samo nađete nešto što nisam ni napisala. Zar sam ijednom rekla da nisam na strani žrtve? Ljudi moji...
Takođe nisam govorila o "pravima ubica, pedofila i silovatelja", već o pravima čovjeka koja bi možda pomogla da on ne postane ubica, pedofil ili silovatelj. Meni se čini da sam takvim razmišljanjem još više na strani žrtve nego vi.

Poslednji put menjao Frieda dana 19 Sep 2007, 14:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
psyborg je napisao:
Da...

Ljudi koji cine kriminalna djela su kao virus u organizmu i kao takve ih treba odstraniti!

Bas taj primjer u Bg-u je dobar, jer dokazuje da silovatelj ostaje silovatelj, naimje rijec je o osobi koja je vec cinila isto kazneno djelo i koja je isto ponovila nakon odsluzenja kazne.

Citiraj:

Mislis na dozivotnu kaznu ili muchenje?

mučenje mučenje....kao što sam nedavno gledala mithbusterse..mučenje kapljicama vode....hmmmm ekslent :)

Or somewhere in between.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
Ja sam govorila o prevenciji.
Smrtnom kaznom jedno društvo poput našeg ne preuzima odgovornost za svoje propuste.
To što se kriminalac vraća vrlo brzo na slobodu opet je posredno propust društva. Zar ti ne mislite tako? Zar mi svi kao pojedinci nismo donekle krivi što svojom pasivnošću ne utičemo na to da se stvari promijene, nego sve ostaje na verbalnoj osudi zločina, a svaki dan se desi novi. To ne znači da ne treba kriviti kriminalca! Treba mu suditi i treba ga zatvoriti.
Ali, zašto se mediji više ne angažuju kad se dese ovakvi slučajevi? Zašto se zakoni ne mijenjaju tako da se kazne za pojedine strašne zločine ne povećaju? Zašto se u skupštini tako rijetko raspravlja o stvarima koje se tiču našeg praktičnog života tako da mi zaista osjetimo da se promjene dešavaju?

I kako samo nađete nešto što nisam ni napisala. Zar sam ijednom rekla da nisam na strani žrtve? Ljudi moji...
Takođe nisam govorila o "pravima ubica, pedofila i silovatelja", već o pravima čovjeka koja bi možda pomogla da on ne postane ubica, pedofil ili silovatelj. Meni se čini da sam takvim razmišljanjem još više na strani žrtve nego vi.

Frieada, konkretno sam već naglasio zašto, po nekom mom mišljenu država nije u stanju raditi nešto takvo. Nedostatak novca nas sprečava da u ovom trentku zatvorimo 3.600 ljudi koji stoje u redu čekanja za RS zatvore. Zatvori su pretrpani, uslovi očajni, tako da zaista nismo kao društvo u stanu držati stotine i stotine zlikovaca ceo život iza rešetaka. A napomenuo sam ti već da koliko god stroga kazna bila svako ima pravo da u jednom trenutku zatraži pomilovanje. Svako ima pravo da se pozove na neuračunljivost, a i sama znaš da se silovatelji uvek brane time "da su bili isprovocirani."

A mi kao društvo, ti i ja kao pojedinci zaista ne možemo ništa učiniti kad je neko rođen izopačen. Zaista ni društvo ni država ne mogu nadgledati sve i jednu porodicu i voditi evidenciju da li će roditelji nekoga maltretirati pa ga hitno slati kod psihologa i psihijatara na lečenje da ne bi postao silovatelj, pedofil ili ubica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frieda, i sama znas da je to utopijsko razmisljanje koje ne funkcionise u danasnjem svijetu. "Bolje sprijeciti nego lijeciti" je isuvise imaginarno za raznorazne kratke spojeve u ljudskim glavama. Treba sprijeciti da se ponovo desi - rigoroznim kaznama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:19 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Jan 2007, 17:59
Sokrat je rekao "Ko zna šta je dobro, taj neće činiti zlo" ili "Ko zna dobro taj i čini dobro" - ja se fala bogu sa njim doslovno ne slažem, jer ima kolko hoćeš ljudi koji itekako znaju šta je dobro, pa opet rade naopako, međutim to u principu može biti tačno. Jer zlotvori iako formalno znaju šta valja, a šta ne, tu istinu nisu primili srcem. Oni znaju kako glasi moralni zakon, ali ne i njegovu suštinu. A uzrok toga može biti razni: loš društveni uticaj, psihička bolest, loš splet okolosti itd. I to sve kad se sastavi čovjek recimo postane ubica ili silovatelj, jer mu se pomrači um. I po većini vas takvog čovjeka treba ubiti, a ne adekvatno kazniti i pokušati na neki način prosvijetliti ili bar izliječiti, ako je čovjek psihički bolestan.

A šta je sa pravima žrtve? Žrtva ako je mrtva, neće imati nikakve koristi od toga što ubijemo njenog ubicu. A ako je živa, time će se zadovoljiti samo njena primitivna težnja za osvetom, zbog koje i nju samu kasnije može gristi savjest.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Frieada, konkretno sam već naglasio zašto, po nekom mom mišljenu država nije u stanju raditi nešto takvo. Nedostatak novca nas sprečava da u ovom trentku zatvorimo 3.600 ljudi koji stoje u redu čekanja za RS zatvore.

I zato ih treba pobiti?

BlackHand je napisao:
A mi kao društvo, ti i ja kao pojedinci zaista ne možemo ništa učiniti kad je neko rođen izopačen. Zaista ni društvo ni država ne mogu nadgledati sve i jednu porodicu i voditi evidenciju da li će roditelji nekoga maltretirati pa ga hitno slati kod psihologa i psihijatara na lečenje da ne bi postao silovatelj, pedofil ili ubica.

Ne vjerujem mnogo u to rođen izopačen - u tome je stvar. Za razvoj osobe presudan uticaj može da ima društvo, okolina, vaspitanje.
Ne može se nadgledati i voditi evidencija porodica na način na koji ti misliš. Ali mogu se institucije više angažovati. Npr, neko dijete veliki dio svog vremena provede u školi. Učitelj bi trebalo da primjeti ako se dese neke promjene u njegovom ponašanju, ocjenama... i da razgovara sa djetetom... Dajem banalan primjer...

Helena je napisao:
Frieda, i sama znas da je to utopijsko razmisljanje koje ne funkcionise u danasnjem svijetu. "Bolje sprijeciti nego lijeciti" je isuvise imaginarno za raznorazne kratke spojeve u ljudskim glavama. Treba sprijeciti da se ponovo desi - rigoroznim kaznama.

A što se tiče utopije, mislim da je nemoguće da bude sve savršeno, ali "Bolje sprijeciti nego lijeciti" nije utopija, to je činjenica.

Poslednji put menjao Frieda dana 19 Sep 2007, 11:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čoveče božji ubio je šezdeset i troje i jedino žali što su ga uhvatili pre nego što je ubio šezdeset četvrtog! Žrtva neće imati ništa od toga..ali buduća žrtva bi mogla imati neke sitne koristi...tipa..da ostane živa.

A ti Frieda ili se praviš blesava ili si stvarno blesava. Dobro znaš na šta sam mislio, ali si i dalje spremna izvrnuti moje reči kako bi branila neki svoj stav. Moja je poenta jasna, a to hoćeš li je ti shvatiti ili ne, na tebi je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
A ti Frieda ili se praviš blesava ili si stvarno blesava. Dobro znaš na šta sam mislio, ali si i dalje spremna izvrnuti moje reči kako bi branila neki svoj stav. Moja je poenta jasna, a to hoćeš li je ti shvatiti ili ne, na tebi je.

Nisam tome sklona. A ne bih se nazvala ni blesavom. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro Frieda, ako vec mislis da "bolje sprijeciti nego lijeciti funkcionise" evo primjera....Svi ga znaju kao divnog, ugladjenog, perfektnog mladica, koji je eto "flipno" i ubio djevojku koju je do juce obozavao jer je ona prekinula sa njim?? Kako je tu drustvo zakazalo?

Kao sto rekoh treba sprijeciti da se ponovo desi - rigoroznim kaznama.

Ne zagovaram smrtnu kaznu (mada ...), nego strozije kazne za raznorazne zlocince. Sto Ventilator rece na drugo temi "za ubistvo se dobija isto kao i za kradju kikirikija".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
не. чињеница да је смртна казна укинута у готово свим цивилизованим земљама, говори за себе.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 11:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
Dobro Frieda, ako vec mislis da "bolje sprijeciti nego lijeciti funkcionise" evo primjera....Svi ga znaju kao divnog, ugladjenog, perfektnog mladica, koji je eto "flipno" i ubio djevojku koju je do juce obozavao jer je ona prekinula sa njim?? Kako je tu drustvo zakazalo?

Kao sto rekoh treba sprijeciti da se ponovo desi - rigoroznim kaznama.

Pa ne znam stvarno...! Ajde ponovo pročitaj moj post! Rekla sam nemoguće je da sve bude savršeno. O ovom slučaju ne znam detaljnije. Je ne znam da li je on možda nekada pokazao neku vrstu "izopačenosti"... Ali recimo da nije. I dobro, šta sad, i to se dešava.
Pobogu, ponavljam: Nemoguće je da sve bude savršeno, ne vjerujem u utopije, ali u mnogim slučajevima to "Bolje sprijeciti nego lijeciti" može da neke ljude poštedi toga da budu žrtve.

Ala! Ja svoje rekla. Doviđenja!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]