Banjaluka je svakim danom sve drugacija, sto je po meni i dobro i lose. Dobro je da se stvari mijenjaju, ali loshe je sto sve vishe u grad dolaze neki ljudi koji uopste nisu za grad, tako da stavraju sliku u koju se jako tesko uklopiti.
Meni je zao zbog toga, ali pravo da vam kazem ja iz pika mogu da prepoznam ko je rodjen u gradu i ko je tu odrastao, zivio, nacin ponasanja, opustenost, dozivljavanje grada i svega onog sto se tu desava.
Jasno je da se ljudi krecu, migriraju da dolaze "neki nov klinci" ali problem je taj kao sto rekoh da ti ljudi bas nista ne osjecaju prema ovom gradu, vec samo i iskljucivo gledaju sebe (ne kazem da je to lose), ali do te mjere gledaju sebe da stvaraju losu klimu, netrepeljiv ambijent za zivot i rad. MNoge ljude to frustrira i mene na momente, da neko ko je juce dosao, ti blokira pristup,zatvara vrata, nema saradnje, nema pristupacnosti o osmijehu da ne pricam. Osmijeh i lijepa rijec ne kosta nista ali cini cuda. To je nekim jako tesko da shavte, ili nece.
Druga stvar, izjava da je "Banjaluka selo", molim vas lijepo, ne da ne stoji , nego zapravo govori koliko malo ste prosli, vidjeli , dozivjeli . Nijedan grad u BL nije proevropskiji od Banjaluke.
Otidjite na 20 km od centra , ne treba dalje, pa cete vidjeti koliko je manje sadrzaja, kakav je mentalitet i kako se zivi. Prema tome, budite sretni da je BL to sto jeste i da ste tu gdje jeste.
Ne kazem da ne moze bolje, moze svakako i treba i ja bih voljela masu toga josh, ali ne moze prije zore svanuti.
Svanuce tad kad se ljudi zaposle i budu imali normalna primanja i kad budu sebi mogli prisutiti ulaznicu za pozoriste od 10 KM, multiplex od 4 KM ili Aquanu od 7 KM. A toliko je tema na forumu kako je sve to skupo, preskupo a opet na drugoj strani se kuka kako nista nema u gradu od sadrzaja.Ima , ali sve kosta. Dakle, koliko para toliko muzike.
Treca stavr, vezano za ove visoke prosjeke. Ja imam jako bliske prijatelje sa prosjekom 9,0-10,0. Neki su nezaposleni a neki rade ali na losim mjestima, bezperspektivnim, dakle prosjek nije mjerilo dobrog zaposlenja.Nikakvo.Nazalost. Mozda ubode jedno u milion, posreci mu su ili jaka stela kao i obicno.
I sama imam sa faxa prosjek preko 8 , radim tj. crncim,ali ne zalim sene kukam, ja tako hocu , necu da sjedim pa radim 2 posla. Ne cekam od drzave nista, da cekam sjedila bih kuci, ovako se borim za sebe. Ne moze u startu i super plata i pozicija, mnogi to nece da shvate pa se frustrijaju. I meni je tesko da sve to nije kako sam zamisljala, ali boze moj radim, pa bice, sto vishe radim, bice prije. Neki to ne dozivljavaju tako, ali jednostavno nece da se strose, ili nisu agilni do te mjere. No svi smo razliciti.
Steta je sto drzava po zavrsetku studija ne brine o svojim obrazovanim gradjanima, ne obezbedjuje uslove za situiran zivot , no socijalizam je srusen tako da nema povratka na staro. Takodje pravi kapitalizam nam josh nije dosao, dakle zivimo u doba prelaza, traznicije, kad treba zivjeti kapitalisticki i raditi a drzava se ne posnasa kao kapitalisticka , niti nas tako placa a mi radimo li radimo. No sta je tu je, zivjeti s e mora, boriti se mora, ko zeli da prihvatati i moze da zivi takvim nacinim, prihvata, ko ne on ide negdje dalje, pa boze moj. Zivot je more.