Evo.. iz prve ruke... ali kad ti ja ispricam moj slucaj, mozda ces odustati od operacije
Tako sam ja kao odrasla osoba, sa jedno 23 godine, imala ucestale upale, jedno godinu dana i vise... alergicna na penicilin... ( privatno mislim da sam bakterije kupila na seherovom bazenu jer sam cesto isla na plivanje u tom periodu)
Elem, doktor mi onda kaze " na tebi je da odlucis, ja mislim da treba da vadis, jer kao sto vidis nepenicilinskom zamjenskom terapijom ne mozemo nista izlijeciti) tak oje i bilo ( npr. ja popijem 3 ture nepenicilinske zamjene, a upala se vrati za 3 sedmice) mislim sve bi to bilo u dure da mi toliki lijekovi nisu poceli smetati na stomak, i to tako ucestalo... zbog toga sam i pribjegla operaciji ( mislim da je indikacja za operaciju.. .vise od 3,4 napada/upale u godini dana)
E sad, ja bih sve dala da sam mogla ici na totalnu anesteziju. Doktorica Gnjatic je radila operaciju i kaze " odrastao krajnik = osoba starija od 19 godina, ima rizike svojevrsne u smislu da ja moram asistirati, ispljuvavati krv jer vise krvari a to ne mogu kad sam pod totalkom,.. onda smo radili pod lokalnom)
Ja imam nizi tlak, ujutru pred operaciju ti dadnu injekciju nekog sedativa, cini mi se, a sedativi spustaju tlak tako da sam ja sva bila klonula)
Da predjemo na vrhunac radnje
Ja sjedim, dvije sestre babaroge me drze za ruke da se ne bi trzala jer doktorica mora da radi i mroam biti 'fiksirana', puna usta instrumenata.. jako neugodan osjecaj tjera na povracanje ( savjetujem da drzis oci zatvorene)
desni otisao brzo ( bio manji).. lijevi se prelomio ( bio veci) pa je dvaput "hvatala"....... uzas
Sreca u nesreci je da je zena divna, i kao osoba i kao doktor.. ne znam hoces li kod nje raditi
a uslovi gore ( jedna noc je bila cini mi se) onda ides kuci... grozni uslovi.. npr. WC je ljepsi neki javni na nekom zboru i tako..
Kad ti popusti anestezija, onda krenu bolovi.. morala sam biti mjesec dana u kuci posle toga ( jer su pluca osjetljiva)... prvo sam jako smrsala jer nisam mogla jesti, a poslije sam se ugojila, i nikad nisam skinula tih 4,5 kg

al dobro
sve u svemu ostane ti neka rupetina u grlu.. ovako je pravilo " krajnik je dobar i ima svoju funkciju ak je zdrav. u suprotnom, treba van"
Gnajticka mi jer rekla kad ih je izvadila da su bili grozni, i bas za vadjenje.
Imaj na umu da u danasnje vrijeme mnogi doktori kalkulisu i zbog parap ti indiciraju klinicke slike za operaciju, koje bas i nisu objektivno za operaciju. Tako malo mucni glavom. na tebi je odluka
i jos nesto, ak oti se da trpiti i biti strpljiva, krajnici znaju "atrofirati" sami od sebe, pa onad prestanu i upale i sve ostalo.. ali trebas proci muku do toga
pozdrav i sretno