banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Spagete!
PostPoslato: 07 Avg 2007, 02:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Inace, spagete su moje omiljeno jelo pa hocu da ih znam sama spremiti.
Interesuje me da li neko zna kako napraviti dobar preliv za spagete? Kako ga vi pravite? Sta sve stavljate u njega? Dosadilo mi da stalno jedem gotove prelive. U njemu i jeste sva car spageta. Ja sam pokusavala nesto da mixam. Nije lose, ali treba biti bolje. Pa?

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 08:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Kupi blender, natrpaj paradajza i sveg povrca koje volis i eksperimentisi sa zacinima. Jebo meso.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 09:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Pa nije neki preljev, ali meni je ova kombinacija mnogo ukusna...
U špagete dodaš tunjevinu (sad zavisi da li je voliš...), kuhani kukuruz, svježu sitno isjeckanu papriku, mali sira tvrdog edamera isjeckaš na kockice i sve to pomiješaš sa pavlakom da poveže smjesu... ja na to stavim malo bosioka... Ovo se služi hladno, toplo je bljutavo...
... nisam neki stručnjak za soseve...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 11:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Ja pravim sos od paradajz i sampinjona....meni je odlican.

Skuvas paradajz, da skroz omeksa i da ga ladano mozes oguliti, i onda ga izmiksas ili samo viljuskom izgnjecis...izdistas luk, dodas paradajz i sapminjone, sve to lagano krcka, i pozelji zacina, biber so, vegeta ili sta vec volis, ja volim malo jace pa dodam i chilli :D prelijes spagete i preko izrendas sir...uh, odlicno bude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 15:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

To izgleda njam, samo bez luka :)!
Ja sam jela u masteru, sa mljevenim mesom, ali naravno ima jos nekih dodataka, pa kontam kad mogu oni mogu i ja! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Blind_Guardian je napisao:
To izgleda njam, samo bez luka :)!
Ja sam jela u masteru, sa mljevenim mesom, ali naravno ima jos nekih dodataka, pa kontam kad mogu oni mogu i ja! :D

Luka mora biti, ali samo ovlash.
Pazi.
Poprzis sitno kosani luk, samo malo... na ulju.... onda dodas svjezi paradajz, ali ga ogulis, da ogulis... onda on pusti vodu i dinstas... dinstak koliko ti volja... onda dodas gnjeceni bijeli luk... pa dinstas jos malo.... i na kraju istreses konyervu tunjevine u komadima, ali iscjedi ulja koliko god mozes. Cim se tnjevina zgrije, skidaj... nemoj da se tunjevina krcka, onda ispusti neki smrad.
Eto, probaj... jednostavno i jeftino.

Ali imam ja pitanje....
Da li spagete ispirati... hladnom vodom? Da li ih ispiratu uopste? Neko kaze da, neko kaze ne. Sjecam se jednom Voki Kostica kako kaze da se spagete ne ispiraju jer saperes neki smek sa njih.... naravno zavisi od samog tijesta, jer ako je smece neko nije ni bitno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 21:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Ne moras da "ispiras" odnosno polivas hladnom vodom. Dovoljno je da stavis malo ulja u vudu u kojima se kuhaju ili da kad skines sa sporeta dolijes malo hladne vode u serpu. A nikakav "smek se ne izapira nego je to samo zbog ljepljenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2007, 23:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2006, 16:11
Što se mene tiče,meni su špagete,makarone super i bez ičega tj najbolje su bez tih preliva... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 11:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kaya je napisao:
Što se mene tiče,meni su špagete,makarone super i bez ičega tj najbolje su bez tih preliva... :wink:

Ja ih nekad volim jednostavne, ali ne bes bez icega.... recimo maslinovo ulje, gnjeceni bijeli luk i malo persuna ili bosiljka.
Ekstra... samo oprez sa bjelanom, samo malcice najbolje je napraviti kao blegu marinadicu prije nego sto skuhas spagetoniuse, da maslinovo pokupi smek sastojaka.... samo umjereno i stomak se vam reci hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 19:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
moj recept za saft za spagete na koje sam inace PRESLABA mljac :D :D :D

----izdinstati na ulju i vodi crni luk na kockice isjecen, vegeta, so , zatim staviti mljeveno meso (junetina) to dinstati (dok meso prestane biti crveno) - (ako hoces da bude gusci saft kasicica-2 brasna se brzo umuti u to) i dodati paradajz sos (onaj sto mama napravi za zimnicu :D ) ili koncentrisani u tetrapaku npr ima neki zove se POMI cini mi se + malo vode.... to kuvati nekih 15tak minuta i na kraju dodati origano a malo gnjecenog bijelog luka ako hoces (ja to ne volim :D )

javi kako je ispalo :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
@Antidope - ja ispiram toplom vodom (da se ne ohlade) i mislim da je dobro da se isperu i onda ih vratim u serpu u kojoj su se kuvale, ali prvo na dno serpe stavim malo ulja i onda to sve promijesam - tako se dobro odvajaju a i "oprane su" :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ima milion sosova za špagete... Meni je omiljeni pesto genovese, a on se može kupit i gotov u Tropicu. Taj sos se ni sa čim ne miješa, sem po želji posuti parmezanom...
Ja imam recept za kućno pravljenje pesta, al nikako da se nakanem. Trebam kupit mali avan jer se u njemu stuca bosiljak i bijeli luk. Ako neko zna gdje ima da se kupi....
Što se tiče sosova s tunjevinom... Mi smo sad na moru kuvale neki sos iz kesice (paradajz) i dodavale tunjevinu... Bilo je odlično. Ja inače jedem s gljivama ili s povrćem. Imam odličan recept s piletinom i povrćem. Pasta se skuva i ocijedi. Ne pere se. Ako nećete da vam se zalijepe, stavite zericu ulja u njih još pri kuvanju.
Posebno kuvate veeeeliku papriku i zaleđeno povrće (tu ima najviše vrsta i najviše se isplati :D). Papriku ostavite u velikim komadima, ne smije biti prekuvana. Meso se peče, a onda se u njega doda svo povrće... Peče se u woku i mora biti u svom sosu. Dodajte malo sojinog sosa. Ne smije se prekuvat povrće. Znači da ne bude bezukusno. Wok je savršena posuda. U njoj sve bude ukusno, ništa ne izgubi šmek. :D Na kraju kad sve to bude kuvano/pečeno u wok dodati i pastu. Mogu biti špageti, a mogu i tagliatelle...
Ovo je baš oveći ručak i treba dosta vremena da se napravi. Ispadne ga dovoljno za 4 osobe....
Ako nemate wok, povrće se malo ukuva i meso se malo više ispeče, al ništa pregrozno... Razlika je u ukusu, al i ovako je dobro. Kod kuće sam radila bez woka.
Inače, imam mali milion recepata za špagete...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2007, 12:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

EiLeen...
Ajd' ako ti nije teško ostavi mi još koji recept za špagete, ali domaći neki... :D
Thanks.. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2007, 02:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Joj, samo dan-dva nakon postavljanja ove teme sam se toliko prejela spagetama da mi je bilo muka, pa napravih pauzu!
Citam ja ove recepte i na kraju skonatm da spojim od svakog po nesto i dobijem sledece:

Citiraj:
Skuvas paradajz, da skroz omeksa i da ga ladano mozes oguliti, i onda ga izmiksas ili samo viljuskom izgnjecis... dodas paradajz i sapminjone, sve to lagano krcka, i pozelji zacina, biber so, vegeta ili sta vec volis.
Zatim staviti mljeveno meso (junetina) to dinstati (dok meso prestane biti crveno) - (ako hoces da bude gusci saft kasicica-2 brasna se brzo umuti u to) i dodati paradajz sos to kuvati nekih 15tak minuta i na kraju dodati parmezan! Dodati luk (ne znam kako se zove ali je sitan kao vegeta, tako da ga ni ne vidis kad ga stavis na hranu) :D !

Kako bi ovo izgledalo? Probacu za koji dan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2007, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

F.I. je napisao:
EiLeen...
Ajd' ako ti nije teško ostavi mi još koji recept za špagete, ali domaći neki... :D

Jesi ikad radila cannellone? Njih možeš kupit u Tropicu, pa ću ti ja objasnit kako te prave... Mogu ići sa špinatom i sirom ili sa sirom, šunkom i vrhnjem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2007, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Meni je dobar preljev sa sampinjonima i pavlakom...

На высокий берег на крутой.

Poslednji put menjao Nek@d_sam_bio_W@lter dana 13 Avg 2007, 12:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2007, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
EiLeen je napisao:
F.I. je napisao:
EiLeen...

Jesi ikad radila cannellone? Njih možeš kupit u Tropicu, pa ću ti ja objasnit kako te prave... Mogu ići sa špinatom i sirom ili sa sirom, šunkom i vrhnjem...

njam njam, moze i blitva umjesto spinata

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2007, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, da, tebi sam već rekla da obožavam cannellone... Njam...Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2007, 16:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

NIsam... :(
kad kupim, javljam se... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Avg 2007, 11:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
EiLeen je napisao:
Ima milion sosova za špagete... Meni je omiljeni pesto genovese, a on se može kupit i gotov u Tropicu. Taj sos se ni sa čim ne miješa, sem po želji posuti parmezanom...
Ja imam recept za kućno pravljenje pesta, al nikako da se nakanem. Trebam kupit mali avan jer se u njemu stuca bosiljak i bijeli luk. Ako neko zna gdje ima da se kupi....

Inače, imam mali milion recepata za špagete...

Ma imas avane i u kineskim, Tropicu .....zavisi koji hoces keramicki, drveni, mada mozes bosiljak isjeckati ,bijeli luk izgnjeciti u onoj spravici kako god da se zove......

A pa daj te recepte.....

Ja pravim one obicne sa fasiranim mesom, sos paradajzom , lovorov list, origano i ostali zacini.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]