evo da i ja koju kazem, nisam odavno,
elem rado pljujem po muskom rodu, radi gimnastike li u ovoj prilici ne bih,
momcima u Bl stvarno nista ne fali,
ima svakakvih i raznih,
i mislim da smo u zabludi po tom pitanju da su ljudi u Bl zatucani, ograniceni svojom malom sredinom, itd.
mobilnost bosanaca (ili ako vam je draze srba) je zaista velika u poredjenju sa drugim narodima,
mozda imaju manje para ali su ih okolnosti (citaj rat) natjerale da mrdnu dupe i to je jedina pozitivna stvar koja nam je od rata ostala,
prosjecan njemac mozda ima vise para da putuje ali on opet ima para da otputuje na majorku koja se nezvanicno zove njemackom republikom,
ode tamo i druzi se samo sa njemcima, sjedi u hotelu ili pored bazena, mora, nebitno, pije pivo i ne nauci ama bas nista,
a nas je bosanac morao otici u svedsku pa nauciti jezik, pa obicaje, pa zavrsiti skolu, pa naci posao, pa se vrati na ljeto pa to isprica, pa ga posjeti njegov drug iz djetinjstva,
da ne duzim,
mislim, da ne kazem sigurna sam, da je prosjecan banjalucanin daleko daleko bolje informisan o drugim narodima, obicajima itd. od prosjenog mu counteparta iz recimo njemackog Halle/a ili Rostock/a koji su to negdje po broju stanovnika,
zato se vise i zali, jer zna da ima i bolje, a onaj u Halle/u pojma nema,
e sad da je bolje informisan clan intelektualne elite iz NY to jeste, stoji,
al to ne znaci da se trebamo ubedaciti zbog toga,
mozda jeste malo teze da se nadje srodna dusa ako si sam daleko od prosjeka, al da se moze moze se, malo vise objektivnosti i naci ce se,
moja ticerka njemackog - njemica jeste koja zivi u BG gdje i ja trenutno, kaze kako je primjetila da su srpkinje mnogo brze prihatile zapadne tendencije od srba, pa zato tesko nalaze pratioce, i odlucuju se da ostanu same,
i to jeste tacno,
al ako se malo vise potrude nasi su momci prijemcivi za zenski uticaj, mogu i njih da povuku za sobom,
danas sam puna optimizma,
na kraju ono jest da ja vise ne sjedim u BL, al dodjem cesto i zelim se jednog dana vratiti, otisla sam samo zbog posla, i bojim se da toga u BL zaista nema, dobrog posla u dosta struka,
ali momaka je vazda bilo napretek, ja se ne bih bedacila na tu temu,
pa jos kad je ljeto..
eh
|