banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jul 2007, 14:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ima li price da bi ovo moglo zazivjeti i kod nas?
Razgovarao sam prije par nedelja sa jednom mladjom apotekarkom, bas smo se dotakli teme abortusa, u Hrvatskoj je valjda vec uveden ovaj "hemijski abortus" (nemojte me drzati za rijec!). Nazalost, kod nas, ako dodje do nezeljene trudnoce, jedino rjesenje za zenu koja ne zeli djete jeste klasicni abortus, znaci, narkoza, onaj odvratni sto, forcepsi, testere (ako je plod prevelik), ziva trauma :(

Ukratko, radi se o abortusu pomocu pilula, uz 3 posjete ginekologu:
1. utvrdjivanje stepena trudnoce,
2. dobijanje pilula koje zaustavljaju rast ploda (uz koje idu slabija krvarenja i manji bolovi)
3. nakon 2 dana pilule koje izazivaju slabe kontrakcije i istiskivanje ploda u vidu iscjedka. (jaca krvarenja i jaci bolovi, navodno nesto jace od menstrualnih).
Naravno, treba otici na kontrolu za 3-4 sedmice, jer su ove pilule oko 95% efikasne.
Moguce je prekinuti trudnoce stare do 9 nedelja.

Meni se ovaj vid abortusa cini daleko manje traumatican od standardnog abortusa, a prilicno je ucinkovit (oko 95%). Ima li neko informacije da li postoje ikakve sanse da se takva praksa pocne i ovde provoditi, i kakve su nuspojave, "iz prve ruke"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 14:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Ja sam za to čula od jedne doktorice još prije dvije godine... sad se ne sjećam da li je rekla da je u upotrebi ili tek treba da krenu sa tom praksom...
... pa ako se već mora to napraviti, izgleda bezbolnije... a da li je zaista tako...??? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hm, ako nista, cini se da je manja trauma psiholoska!
A vezano za standardni abortus, uvijek postoji rizik od neplodnosti, kao i rizik (koji nosi svaka operacija pod opstom anestezijom) da li cemo se uopste probuditi iz anestezije, tj. kako ce tijelo podnijeti anesteziju :-? Kada uzmes ta 2 faktora u obzir, cini mi se da se isplati rizikovati bolove i duze krvarenje, ali me bas zanima koliko traje to krvarenje u prosjeku, i koliko boli?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 18:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Povratiću... Baš djeluje grozno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
imas nesto da nam priznas rakun?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 19:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
koliko sam ja citala o ovome.. takav abortus moze ostaviti dugotrajne negativne posljedice na hormonalni sistem i reproduktivne organe zene. U nekim zemljama su te pilule zabranjene na trzistu zbog velikog stepena rizika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 22:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
U svakom slučaju bilo kakav vid abortusa je traumatično iskustvo za ženu, ali ako već dođe do toga bolje je da fizički prođe što bezbolnije! tako da ja podržavam pilule tog tipa!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 03:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
ova metoda abortusa je dozvoljena do 7-me sedmice, a u velikoj britanji, norveskoj i svedskoj do 9-te sedmice.
u francuskoj se koristi jos od oktobra 1988.

medikament se zove mifegyne(mifepriston), koji se uzima prvi dan (600mg) naravno posle svih potrebnih pretraga(ultrazvuk, nalazi urina, nalazi krvi, rh faktor...). deluje na fazon da izaziva spotani rani pobacaj. 48 sati nakon uzmanja tableta trudnoca je prekinuta. treceg dana se uzimaju tablete hormona prostaglandina, koji potpomaze izbacivanje svega toga iz materice. reakcije na prostaglandin su individualne, ali uglavnom jako bolne sa mucninama, povracanjem...
lekari preporucuju da se pri uzimanju prostaglandina obavezno istovremeno uzme i nesto protiv bolova.
naravno, postoje zene koje nemaju apsolutno nikakvih bolova.
nakon 1-3 sata posle uzimanja prostaglandina dolazi do krvarenja. u suprotnom je potrebno uzeti novu dozu prostaglandia.

krvarenje je od osobe do osobe razlicito jako. moze da traje od 6 - 12 dana. uglavnom je obilnije no klasicno menstrualno krvarenje.
u 2 - 5% slucajeva je posle abortusa medikamentima ipak neophodan hirurski zahvat.

naravno, metoda nije moguca za grupu zena koje su strastveni pusaci, koje imaju preko 40. godina, koje imaju neka hronicna oboljenja ili koje duze vremena primaju kortisonterapiju.

podrzavam ovaj metod abortusa jer je mnogo manje traumatican no klasicni i zvuci vise "humanije i normalnije".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 10:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
Mifegyne je hormon koji je po svojoj strukturi sličan hormonu progesteronu. Ovaj lijek blokira djelovanje progesterona, i on ne može da djeluje, pa ni ostanak rane trudnoće nije moguć. Tako dolazi do krvarenja i prestanka trudnoće.
Mifegyne se uzima pod nadzorom doktora u obliku tableta, i do krvarenja dolazi naredni dan. Isto traje od 7-12 dana. Nakon 36-48 sati, opet pod nadzorom doktora, ženi se stavlja čepić ili tableta prostaglandina u vaginu, i tada dolazi do prekida trudnoće. Ponovna kontrola je za 10-14 dana.
Mislim da je ipak ovaj metod ipak pristupačniji ženama, i manje bolan, barem psihički. Jer je dovoljno strašna činjenica da ćeš se riješiti svog nerođenog djeteta, iz bilo kog razloga, a pogotovo operacione sale, anestezija.....
Šteta što kod nas ne postoji, sigurno bi se određeni broj žena odlučio za ovaj metod. Ali, mi smo zaostali za Evropom u svemu....
Iznenadila me priča moje koleginice koja mi je rekla da njoj abortus na Paprikovcu nije rađen u totalnoj anesteziji, već u lokalnoj,tako da je bila svjesna svega što se dešava, i dodatno se traumatizovala. Opet znam da se u privatnim klinikama abortusi rade u totalnoj anesteziji, što mi je opet mnogo normalnije, i manje stresno za samu ženu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
mislim da sam vec negdje o ovom pisala,i ameri to poodavno rade,ma meni je to jezivo kao i svaki drugi vid abortusa-traume s prakse iz srednje skole :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mišur je napisao:
Mifegyne se uzima pod nadzorom doktora u obliku tableta, i do krvarenja dolazi naredni dan.

sto se krvarenja tice, individualno je, moze, a i ne mora. cak kod nekih zena, jako mali procenat, je dovoljno uzimanje samo mifegyne, prostaglandin uopste nije ni potreban.

Citiraj:
opet pod nadzorom doktora, ženi se stavlja čepić ili tableta prostaglandina u vaginu

prostaglandin se moze uzeti i oralno u obliku tableta, sto je po meni prakticnije.

Citiraj:
Iznenadila me priča moje koleginice koja mi je rekla da njoj abortus na Paprikovcu nije rađen u totalnoj anesteziji, već u lokalnoj,

kada bih morala raditi abortus uvek bih se odlucila na lokalnu anesteziju, nikada totalnu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 01:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Nisam nesto pretjerano zadivljena tim tabletama, jer vjerovatno moze doci do hormonskog poremecaja. Ne znam puno o tome, ali sam jednom htjela da uzmem tablete da odgodim menstruaciju i savjet apotekarke je bio da (ukoliko nije strasno hitno) ne uzimam i da mi je bolje rizikovati odlazak na more nego citav zivot (ovde ih kod nas nema kupiti). Zasto? Prvo, ne mozes da koristis bilo koje tablete, jer ne odgovaraju sve tablete jednom organizmu. Znaci, to mora da ti propise ginekolog, a kod nas i nisu posebno strucni. Ukoliko dodje do "greske" i ginekolog propise pogresne tabelete mogu se javiti, naravno, ozbiljne posljedice. Jer ipak to su hormoni...
Smatram da je tako i sa ovim tabletama. Ne znam koliko je smanjena "psihicka trauma". Iskreno, mislim da moze biti cak i gora. Ne znam koliko bi te tablete bile sigurne kod nas i koliko su doktori strucni. Po meni bilo kakvo ubacivanje hormona je opasno, jer nikad ne znas sta moze da se desi. Samo pomisao da zaustavljaju rast ploda govori o njihovoj jacini, so no thx! :angel:

poz

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Khm, ako malo proucis biohemiju, skuzices da najveci broj hormona ima visoko specificno djelovanje, tj. da djeluju samo na jednu grupu celija. Sto ce reci: kad uneses taj hormon u organizam, nece poremetiti funkciju ili tkiva drugih organa. Unose se gotovo iskljucivo hormoni koje samo tvoje tijelo takodje proizvodi, tako da nema pricha o "stranim materijama" i slicno, jednostavno, povecaju ti nivo nekog hormona u tijelu da bi postigli odredjeni efekat. Naravno, postoje hormoni sa nesto sirim spektrom dejstva. Naravno, hormonalna ravnoteza u tijelu je krhka, ali ne bas toliko... I nemojte govoriti te nase prostonarodne (seljacke) "ipak su to hormoni" :roll: Pa ako je hormon nije lav hebote, kao da ces umrijeti cim uneses malo prostaglandina ili nekog drugog hormona :roll: Jedi vise soje - tijelo ce luciti vise estrogena, jedi vise prokulica - lucices vise testosterona, ali ne treba se igrati, ipak su hormoni u pitanju! :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Khm, ako malo proucis biohemiju, skuzices da najveci broj hormona ima visoko specificno djelovanje, tj. da djeluju samo na jednu grupu celija. Sto ce reci: kad uneses taj hormon u organizam, nece poremetiti funkciju ili tkiva drugih organa. Unose se gotovo iskljucivo hormoni koje samo tvoje tijelo takodje proizvodi, tako da nema pricha o "stranim materijama" i slicno, jednostavno, povecaju ti nivo nekog hormona u tijelu da bi postigli odredjeni efekat. Naravno, postoje hormoni sa nesto sirim spektrom dejstva. Naravno, hormonalna ravnoteza u tijelu je krhka, ali ne bas toliko... I nemojte govoriti te nase prostonarodne (seljacke) "ipak su to hormoni" :roll: Pa ako je hormon nije lav hebote, kao da ces umrijeti cim uneses malo prostaglandina ili nekog drugog hormona :roll: Jedi vise soje - tijelo ce luciti vise estrogena, jedi vise prokulica - lucices vise testosterona, ali ne treba se igrati, ipak su hormoni u pitanju! :roll:

Evo ovako

Glupo je da poredim zene i kuje, ali obje su sisari, evo primjer

Zenka psa od moje tetke je imala taj abortus injekcijom, kad je bila stara oko 1 godinu. Mi smo se odlucili na to jer smo pitali veterinara " moze li od toga biti posljedica kasnije" .. on je rekao " ne bi trebalo"
U redu onda.. mi se dogovorimo, ja sam isla sa njima.. bila je cini mi se, po jedna injekcija svaki dan, tri dana.. ili tako nesto ( nebitno)

Kad je ona porasla, oni je pokusavali pariti, tj dosla u 'zrele godina za parenje" oko 4 godine.. medjutim, bezuspjesno.... 2, 3 puta lazne, pseudo trudnoce ( svi simptomi i laktacija) ali kad se trebala poroditi, samo "izduvala" tj nema kucica

Kad je najzad, slucajno i zatrudnila, tj. neplanirano... dodje trudnoca do kraja i toliko se zakomplikuje, jedno kuche rodjeno mrtvo, drugo umrlo u njoj, zaglavilo se, radjen klasicni carski rez da bi ga izvadili, kuja jedva ostala ziva, da se jos malo cekalo dobila bi sepsu

Pa sad vi meni recite da nema posljedica od abortusa s injekcijama/tabletama. Jer ja sam ubijedjena da se sve desilo upravo zbog toga. Sve su to bili nekkavi "hormonalni statusi" jer su joj poslije carskog reza otkrili i ciste i sta sve ne na jajnicima i materici. Sve se zavrsilo vadjenjem i materice i jajnika.

Kad sam rekla veterinaru koji je radio carski rez da je ona od imala taj abortus kad je bila stara godinu dana i pitala da li je to moglo uzrokovati sav onaj haos oko trudnoca i hormona, on nije nista rekao. Ali mi je rekao da je ta injekcija povucena s trzista i da se vise ne koristi. Sta mislite zasto? On nije naveo razlog, ali meni je potpuno jasan.

Toliko od mene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da, ali te tablete se koriste jos od 88-me. da imaju tolike nus pojave, bile bi vec davno povucene sa trzista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 15:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nikada ne mozes porediti humane i zivotinjske medikamente, jer su humani daleko daleko detaljnije proucavani i bezbjedniji. Tako da ovaj primjer sa kujom i nije bas najsretniji :-? I nakon klasicnog abortusa postoji mogucnost da se ostane neplodno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Nikada ne mozes porediti humane i zivotinjske medikamente, jer su humani daleko daleko detaljnije proucavani i bezbjedniji. Tako da ovaj primjer sa kujom i nije bas najsretniji :-? I nakon klasicnog abortusa postoji mogucnost da se ostane neplodno.

A ja mislila da se ljudski ljekovi testiraju prvo na zivotinjama, i lijekovi i kozmetika. A oni se testiraju na ljudima? Gdje ima da se i ja prijavim, mora da je dobro placeno?

OK

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mmm, lijek za ljude prolazi razne faze testiranja, one prve, grublje i rizicnije se obavljaju na zivotinjama, kada se prodju rizicne faze i trebaju se dobiti svi fini detalji i reagovanja, logicno je da se testiraju i na ljudima, nece pustiti tek tako na trziste lijek koji nije proban na ciljnoj grupi :s
Trebaju proci godine dok se jedan humani lijek nadje u slobodnoj prodaji.
Kod zivotinjskih su malo blazi i kriteriji i kontrole, znas vec "krepa krava, nikom nista".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2007, 02:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Rakun_Slavko je napisao:

Hormon koji unesem nece poremetiti funkciju drugih organa? Pa, normalno. To se moze jednostavno zakljuciti i posve je logicno. Ja sam pisala o neprofesionalnosti nasih ginekologa da odrede tacne tablete za sprjecavanje menstruacije a kamoli tablete koje su mnogo jace i opasnije. Btw, to mi je rekla "prostonarodna" apotekarka sto implicira nisam to izbacila iz svoje glave "samo tako da se nesto napise". Jedno je pisati a drugo sebe staviti u tu poziciju. O zadnjem dijelu necu da diskutujem s obzirom da nisi ti taj koji ce unositi malo hormona da bi izvrsio "laksi vid" abortusa.

Sta se desava po zapadu, to stvarno ne znam. Ovde je ponekad upitno da li ces se vratiti nakon odlaska zubaru!:lol:

poz

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2007, 08:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ah, kod nas :(
Nisam te htio napadati, nego kad cujem tu nasu narodnu "hormoni su to", ma generalno sve nase narodne mrzim jer pojma nemaju a filozofiraju (pogotovo babe, 90% baba misli da ljekari nemaju pojma, da one bolje znaju, mislim, koji su se krivi obrazovali 8-9 godina, gledali teletabise i pokemone na faksu? :roll: ).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]