banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 237 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Avg 2002, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Gledate li vi Dnevnik ili Vijesti? Ja to inače ne gledam ali u zadnje vrijeme su sve interesantnije, sad dnevnik na HRT rijetko počne sa "političar ovaj uradio ovo, otišao u posjetu toj i toj zemlji..." i tome slično već ide višeminutni izvještaj o velikim poplavama u Evropi i u Hrvatskoj (ovih dana), pa onda bilo je i velikih požara u USA, pa oko Moskve, pa poplave u Kini, a sa druge strane velike suše na drugim dijelovima Zemlje. Pa onda političko-vojna zaoštravanja odnosa, vidim opet bi lako moglo biti frke na Bliskom istoku i mogli bismo gledati nastavak utakmice Irak - USA, naravno na terenu Iraka. Večeras bila vijest da je kolumbijski predsjednik proglasio vanredno stanje jer imaju jako mnogo kriminala pa će i vojska morati da se obračunava sa tim i to uz finansiranje iz nekog vanrednog poreza. Itd.

U zapadnoj Evropi opšti i totalni pad ekonomije i standarda, rast nezaposlenosti, raste nezadovoljstvo u narodu, nacionalizam sve izraženiji, frka sa manjinama kojih ima sve više (npr. Turci u Njemačkoj), neke pokrajine hoće da se odvoje od matične zemlje (npr. u Španiji i Italiji) pojavila se i epideimija "legionarske bolesti" u Britaniji i Španiji, sad ih još tuku ove poplave koje će vrlo skupo da ih koštaju a i onako se niko od njih više ne može pohvaliti sa jakim finansijskim stanjem. Sve ove će ih još dodatno slabiti i slabiti. "Pucaju" jake firme (npr. WorldCom kao i onda druga ekstra jaka firma u USA, jake avio kompanije u USA, onaj neki jači provajder u Evropi ili šta je već što daje link drugim provajderima, Mirko je pisao o ovome itd.) Itd...

U Americi narod u stalnom strahu od novih napada, posebno što je Bin Laden najavio nove "poslastice" oko 11. septembra. Čak i da samo blefira to je dovoljno da čitava USA bude u panici što se i vidi, jedna bakica iz Britanije je doživjela taj njihov strah i rekla "Kao da su zbog straha od terorista izgubili zdrav razum". Itd...

Sve ovo je samo mali mizerni mikronski dio o onome šta se sve dešava na planeti, o padu standarda i ekonomije u "razvijenim" zemljama, o zaoštravanju odnosa kao uvodu u nove sukobe, o totalnom poremećaju klime koji je sve izraženiji ovih godina sa tendencijom da bude (i biće) još gore. Itd...

Svega ovoga je bilo ali nikad u ovom intenzitetu i u tako kratkom vremenu uz tendenciju da bude još i gore što i mnogi analitičari najavljuju.

Ja sam tokom samo zadnjih mjesec i po dana u jedan fajl sakupljao vijesti ovakvog tipa koje sam pronalazio na internetu i mislio sam ih ovde postaviti ali kad sam vidio koliko toga ima neću to raditi već ću samo neke postavljati i komentarisati.

Ako neko ima da postavi neke interesantne vijesti u prilog svemu ovome neka postavi. Ako neko ima ličnog iskustva i dodira sa ovim neka piše, npr. o ekonomskoj situaciji u drugim zemljama.

Iz svega ovoga svako bi mogao vidjeti da se NEŠTO dešava.

Pitao bih vas:

Vidite li da se nešto dešava?
Šta se to po vama dešava?
Zašto se to dešava?
Da li ste iznenađeni što se to sve dešava? Ako niste ili ako jeste: zašto niste ili jeste?
Nazirete li ishod (rezultat) onoga što se dešava i onoga što će se dešavati i kakav je?
Da li je loše što se ovo dešava? Zašto?
Da li je dobro što se ovo dešava? Zašto?
Da li sve ovo ima neku svrhu i ako ima koja je?

Da li ste uopšte razmišljali o svemu ovome? Ako niste kad mislite početi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2002, 08:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ih, Vader, gled'o pa prest'o. :D
Blesavo vrijeme je krenulo unazad 10-ak godina. A katastrofe su inače popularne u vijestima. Strah od terorizma je idealno oruđe za kontrolu ljudi, američkoj vladi je drago što ima takav argument za sve što radi. Imaš 1984-u, pročitaj, sve je lijepo opisano.
Posljedice zagađenja su evidentne, a ratova je uvijek bilo, i biće. Vijesti k'o vijesti, teže da budu što gledanije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2002, 10:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Vijesti k'o vijesti, teže da budu što gledanije.

Bojim se da ti nisi shvatio. :(

Ne puštaju se na vijestima takve vijesti zbog bolje gledanosti (čudno da to misliš) već zato što tih gore opisanih događaja ima sve više i više, mnogo više nego ranije pri čemu je to i dalje rastuća funkcija. Da, svega toga je bilo (pa baš i ne svega) ali ne u ovoj mjeri!!
Alo!!! :D

Vijesti ovog tipa ima sve više ne samo na TV nego i na internetu, novinama, pišu se i knjige o opštem i vidljivom porastu frke na svijetu a svega toga do samo prije desetak godina nije bilo! A veće je iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec pa i iz dana u dan.

Gledajte vijesti, gledajte šta se dešava po svijetu, stražite

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2002, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
(Nemam pametnijeg posla, pa bih ovo malo isjeckala i poluozbiljno pokušala odgovoriti... :) )
Citiraj:
Vidite li da se nešto dešava?

Čudne se stvari zbivaju...
Citiraj:
Šta se to po vama dešava?

Hmmm, recimo da je haos 'malo' uzeo maha i da se sad vraća sve ono što su ljudi uradili, a nisu mislili na posljedice tih svojih radnji.

Citiraj:
Zašto se to dešava?

Zato što je došlo vrijeme za to.

Citiraj:
Da li ste iznenađeni što se to sve dešava? Ako niste ili ako jeste: zašto niste ili jeste?

Ne, zato što sva ta zbivanja nisu bila tako trenutna i skokovita, nego se sve dešavalo malo laganijim tempom, pa se čovjek valjda navikne.

Citiraj:
Nazirete li ishod (rezultat) onoga što se dešava i onoga što će se dešavati i kakav je?

Možda će ljudi malo početi da koriste glavu i za nešto drugo, osim za frizuru. ;) Takođe je izvjesno da će se mnogi poubijati, na ovaj ili onaj način.

Citiraj:
Da li je loše što se ovo dešava? Zašto?

Ne znam. Zato što ne znam. :)

Citiraj:
Da li je dobro što se ovo dešava? Zašto?

Ko zna zašto je to dobro.

Citiraj:
Da li sve ovo ima neku svrhu i ako ima koja je?

Vidjeti tamo kod ishoda.

Citiraj:
Da li ste uopšte razmišljali o svemu ovome? Ako niste kad mislite početi?

Pa kontam ja tako o svemu po malo, ali ništa pretjerano. ;) Kad su pitali neku babu od 100+ godina koji je njen recept za dug život, ona je rekla da se ne treba nervirati zbog stvari na koje ne možete uticati. Ja nekako gledam da taj princip primijenim.
Od ovog gore pobrojanog, najviše me zabrinjava klima.
Mah, mah!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2002, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Najgora moram priznati da sam oduševljen odgovorima :)

Mada mogu se na sve ovo dati i opširniji odgovori ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2002, 08:22 
Veteran
Veteran

Najgora, ako bude glasanje za komentatora na RTRS-ovom dnevniku, ja ću da glasam za tebe. ;)

Elem, ako sam dobro čuo juče: tornado u Rumuniji?!
E, to je već nešto. Za tornado su potrebni specifični uslovi koje Rumunija ne ispunjava. Mislim, onda može da bude i kod nas jedan, kad već ima kod njih.
Ali, sjećam da su često na vijestima tako neke poplave, ili požari, ili zemljotresi. Ne primjećujem ništa više od uobičajenog, ako izuzmemo rumunski tornado. (koji se možda nije ni desio, kad sam to 'čuo' bio sam u nastojanju da obavim više radnji istovremeno)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2002, 10:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Ne primjećujem ništa više od uobičajenog

Možda ništa više od uobičajenog u odnosu na juče.
Ali npr. u odnosu na prije deset godina?
A u odnosu na prije samo par godina?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2002, 11:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
He he he! Sad ću da se uobrazim! :lol:
( Pošto sam ja pisala odgovore, nisu nikako mogli biti opširniji, jer ja ne znam drugačije nego u 3 riječi. ;) U srednjoj školi me prof. uvijek maltretirala zato što su moji pismeni radovi bili "fini, pametni, jasni i nevjerovatno kratki". ;) )

Juče sam gledala one silne poplave u Češkoj i Njemačkoj. Voda im je do prvog sprata, cirka 3m. Strašno!

Ćao!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2002, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Baš juče je bilo na Dnevniku kako je Prag pod vodom i da će ako tako nastavi biti ugrožena neka najveća znamenitost, neki stari most ako se ne varam. I rekoše da se to ne pamti zadnjih 100 godina, ustvari ako se ne varam od 1890. godine. To se onda u svakom slučaju ne može nazvati uobičajenim. Al' ajd' da je to samo u Češkoj...

I još rekoše da neko (valjda vlada i dužnosnici) pozivaju razvijene zemlje da prihvate odgovornost za poremećaj klime.
Sad je malo kasno da pričaju o odgovornosti :(

A pazite ovo:

12.08.2002.
Azijska braon magla utiče na klimu
Naučnici pri Ujedinjenim nacijama upozoravaju da magla sačinjena od raznih zagađivača plovi nebom iznad južne Azije, menja vremenske uslove, uzročnik je više hiljada preranih smrti, te uništava poljoprivredu i ekonomiju. Istraživanje koje je sprovela organizacija Program za čovekovu okolinu pri Svetskoj organizaciji ukazuje da je magla, debela tri kilometara, a poznata kao azijska braon magla, sačinjena od izduvnih gasova industrije, elektrana, vozila i šumskih požara, ali isto tako i od dima više miliona neadekvatnih šporeta koji rade na kravlji izmet. Oblak negativno utiče na monsunske kiše, te je odgovran za velike suše i poplave, kao one koje su nedavno pogodile Pakistan, Indiju, Bangladeš i Nepal. Naučnici takođe kažu da magla izaziva bolesti disajnih organa. (BBC)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2002, 17:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Čitam maloprije vijesti na HRT3, Češka u gadnoj situaciji, Vltava 7.5 metara iznad normalnog nivoa a raste 10-15 cm na sat, 50.000 ljudi do sada evakuisano. Predsjednik rekao da je spreman primiti inostranu pomoć.

A vijest poslije ove da je dolar strašno pao. Mislim da je slabiji od eura.

Vijest poslije ove da Evropske dionice padaju, što se inače često čuje u zadnje vrijeme.

O ekonomiji i njenom opštem padu u mnogim razvijenim zemljama ću još pisati.

Vjerovatno mi nećete vjerovati kad kažem da je opšti pad ekonomije, loše klimatsko stanje i rast nezadovoljstva i nacionalizma u razvijenijim zemljama prvenstveno zbog toga što su te zemlje učestvovale u rasparčavanju Jugoslavije i uopšte u događajima oko Jugoslavije ali ja ću ipak to reći :)

Evo jedna vijest stara 5 dana

09.08.2002
Nevreme u Rusiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Italiji
U ruskoj luci Novorossiysk, na Crnom moru proglašeno je vanredno stanje zbog obilne kiše. Prema prvim neslužbenim podacima 7 je ljudi poginulo, a 100 ih je nestalo u poplavama. 440 ljudi je evakuisano sa tog područja. Iz poplavljenih kuća na jugu Češke evakuisano je 2.000 ljudi, a jedna je osoba poginula. Evakuacije zbog poplava traju i u Austriji, a olujnim nevremenom pogođena je i Italija, kao i Velika Britanija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2002, 18:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

14.08.2002
Veći deo Praga pod vodom
Češke vlasti naredile su novu evakuaciju građana iz Praga nakon što je grad i dalje na udaru nezapamćenih poplava; novi rast vodostaja Vltave umanjio je nade da će voda tokom jutra početi da opada. Zvaničnici već tvrde da su ovo najteže poplave koje su grad pogodile u poslednjih petsto godina. Veći deo Praga je pod vodom i u ranim jutarnjim satima počela je evakuacija stanovništva sa desne obale Vltave. Sa leve obale reke još ranije je evakuisano oko 40 hiljada osoba. Pred vodenom stihijom u Češkoj je domove napustilo ukupno oko 200 hiljada ljudi.

14.08.2002
IBM otpušta radnike, avio kompanije se tresu
Uprava kompanije IBM odlučila je da otpusti 15.600 od svojih 320.000 radnika, nakon što je objavljena zarada te kompanije u drugom ovogodišnjem tromesečju. Nisu poznati nikakvi drugi detalji. Postoje naznake da bi američka avio-kompanija United Airlines mogla slediti primer kompanije US Airways, koja je već objavila bankrot. United Airlines je u julu imala gubitak od 459 miliona dolara. Takođe, kompanija American Airlines je objavila da će otpustiti 7.000 radnika u narednih sedam meseci, a takođe će prizemljiti flotu od 74 aviona koji se koriste za letove srednje dužine, u pokušaju vraćanja profitabilnosti izgubljene nakon prošlogodišnjih terorističkih napada. (VOA)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2002, 15:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Trenutno su vijesti preplavljenje izvjestajima o prirodnim katastrofama, mada mozda tek sad postajemo svjesni toga, jer se desava tu, pored nas. U Istocnoj i Zapadnoj Evropi je opsti haos, nisu samo vodene mase uzrocnici stete, kriticnije je u mjestima gdje se nalaze hemijske fabrike. Ekoloske posljedice ce biti neminovne :cry: . Danas su izvjestavali o Dresdenu (istocni dio Njemacke) gdje su morali namjerno potopiti odredjene objekte da ne bi usljed ispiranja zemlje doslo do odrona i rusenja. Problematicno je i pitanje sta ce se dogoditi sa grobljima. Navodno da su sad vec krenula pomjeranja zemlje, obaranje kamena, a da ne spominjem mogucnost ispiranja do samih tijela, brrr :o Ljudi su cak pozurili da jos jednom poloze cvijece (jos dok imaju mogucnost :cry: )
Sav ovaj opsti haos nudi i mnostvo fascinirajucih prizora, koji su istovremeno i tragicni...
Slika postanskih vozila:
http://www.spiegel.de/img/0,1020,204678,00.jpg

Slika jedne poznate opere u Dresdenu:
http://www.spiegel.de/img/0,1020,204638,00.jpg

Materijalna steta ce biti tesko procjenjiva. Danas je javljeno da ce 5000 nezaposlenih iz Berlina dobiti kratkotrajno posao i to ce biti angazovani u akcijama uklanjanja smeca nakon povlacenja vode kao i za stabilizovanje brana pomocu vreca pijeska.

Vader, objavio si vijest o IBM-u. Nazalost, i jedna moja prijateljica krajem godine mora da napusti tu firmu, jer tu ispostavu zatvaraju potpuno :(

Ishod svega je jos neizvjestan, ali kad i najvece americke avio-kompanije stoje pred bakrotom, pitam se kako ce onda da prezive oni mali?!

Na razvoj u Njemackoj veliku ulogu ce sigurno da odigra moguca smjena vlasti na izborima u septembru. Bilo kako bilo, nezadovoljstvo je veliko, sve privredne grane su zahvacene recesijom i taj trend se primjecuje vec u zadnje dvije godine. Prije toga su poceli da ukidaju neke povlastice, u zdravstvu su recimo postepeno uveli posebnu naplatu za stomatoloske usluge, pausalni iznosi za lijekove su povecani, trazi se finansijsko ucesce prilikom stacionarskog boravka u bolnici, isto vazi i za dolazak hitne pomoci... Sve su to bile usluge, koje su prije bile dio zdravstvenog osiguranja, a sad se placaju dodatno. Starosna granica za odlazak u penziju se povecava, sad cak i zene trebaju da rade do 65. godine, a mladji ljudi moraju da sklapaju dodatna osiguranja da bi pod stare dane mogli da racunaju na bilo kakvu mirovinu (sve to mimo onog redovnog placanja :evil: ). Broj nezaposlenih je ove godine prvi put presao magicnu granicu od 4.000.000. (to je nekih 5% od ukupnog broja stanovnistva). Svi ovi trendovi su hrana za formiranje i ucvrscivanje desnjackih, nacionalisticko nastrojenih pokreta.

Ja licno ne vidim osnovu za nekakvo znatno poboljsanje situacije, ali vidjecemo jos sta ce se dogoditi. Zanima me kakva su iskustva u drugim zamljama "bogatog" Zapada.

Pozdrav,
Jack

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2002, 15:53 
Veteran
Veteran

Neobično je da su poplave zahvatile Evropu. Dosada su se tim 'aktivnostima' bavile samo azijske zemlje. A sad su oni na suvom.
Što se tiče ekonomske situacije, to datira već duže vrijeme. Mislim, taj porast nezaposlenosti je konstantan. Kao žaba u vodi, znate ono, ako polako podgrijavate onda se i ne primjećuje. Samo što ljudi nisu žabe pa im već dopire do mozga da se situacija značajnije pogoršava.
Ono što mene čudi jeste da se u kompjuterskoj branši dešavaju takvi potresi. Jer, sve u vezi računara je u ekspanziji. Jedini promašaj jesu kompanije koje su željele da ostvare značajniju zaradu na netu, pogrešno vjerujući da je to moguće ukoliko ne posjeduju infrastrukturu. (telefonski kablovi, centrale, frekventna područja... ) Te su oguljeni i pojedeni od strane telefonskih kompanija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2002, 11:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

16.08.2002
Evakuacija građana u jugoistočnoj Nemačkoj
U jugoistočnoj Nemačkoj u toku je masovna evakuacija žitelja ugroženih poplavama. Nekoliko desetina hiljada ljudi bilo je prinuđeno da napusti domove, a nedaleko od Drezdena, gde se reka Elba izlila iz korita, u toku je izgradnja ogromnog šatorskog naselja. Nabujale vode, koje će, kako se predviđa, rasti do petka posle podne, prete istorijskim objektima i umetničkom blagu Drezdena. Nemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da je više od četiri miliona ljudi pogođeno poplavama, koje je nazvao nacionalnom katastrofom. Situacija je kritična i u Slovačkoj, ali se vode u susednoj Češkoj povlače. (BBC)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2002, 00:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Desilo se nešto interesantno. Dobro, to nekima vjerovatno nije interesantno ali meni jeste :)

Radi se o tome da je proplakao Jerusalimski Zid plača. Ono što je interesantno je da se to poslednji put desilo 70. godine nove ere a tad su kao što i istorija uči Rimljani razvalili Jerusalim. Sve to je bilo po Hristovim riječima koga su razapeli tridesetak godina ranije. Kad su Hrista vodili da ga razapnu neke žene su plakale za njim a on im je rekao "ne plačite za mnom nego plačite za sobom i za djecom svojom", za Jerusalim je rekao "razbiće tebe i djecu tvoju u tebi, i neće ostaviti kamena na kamenu, zato što nisi (s)poznao vrijeme u kome si pohođen".

Radi se o tome da Jevreji, većina, nisu spoznali Božijeg poslanika u Isusu Hristu i zbog toga im je on rekao ovo što je rekao da bi 70. godine Zid plača proplakao i onda su Rimljani razvalili Jerusalim, po Hristovom proročanstvu.

Više od 19 vijekova nakon toga Zid plača kažu da je opet proplakao, kažu iscurilo sto litara čiste vode a rabin zadužen za zid rekao da je to Božiji znak.

Ja lično mislim da je vrlo moguće da je ovo znak identičan onom iz prvog vijeka. Radi se o tome da sada na Zemlji nisu prepoznati Božiji poslanici kojih ima i da je vrlo moguće da će biti gadno zbog toga jer poslije prvog "plakanja" je uništen Jerusalim koji je bio grad u kome su tokom starozavjetne istorije bili Božiji ljudi, grad koji je bio centar tadašnje duhovnosti (bar je to trebao da bude). Moguće je da će i sada uskoro nastradati grad i područja gdje se nalaze Božiji ljudi. Pokazatelja za ovo ima i sa drugih strana...

Ova vijest je bila u "Politici" od 29.07.2002.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2002, 14:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Vader je napisao:
Zid plača kažu da je opet proplakao, kažu iscurilo sto litara čiste vode a rabin zadužen za zid rekao da je to Božiji znak.

Cula sam za ovo , ali isto tako sam cula da je pukla vodovona cijev koja se nalazi iza Zida placa, i da voda curi zbog tog kvara....
:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2002, 15:31 
Veteran
Veteran

Rosy,
:D :D :D

I ja sam čuo jutros to za vodovodni kvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2002, 16:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

I ja sam čuo svašta ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2002, 12:56 
Veteran
Veteran

Možda i nije baš odgovarajući post, ali ne znam gdje da ga postavim. ;)
Sjećate se one nesreće kad je Suhoj pao i pobio publiku na nekom aeromitingu u Ukrajini?
Elem, rekoše mi, a ja nisam vidio, da je bio na vijestima snimak nekog NLO-a koji je izletio iz obližnje šume i udario avion, prije nego je pao. Ovo NLO nemojte tumačiti kao svemirski brod, uglavnom letilo je i ne zna se šta je. Dakle, NLO. Pa kažu da su takvi objekti viđeni blizu Bijele Kuće!?
Je l' neko čuo ovo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2002, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Je l' neko čuo ovo?

Ja jesam...sad :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 237 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]