epek je napisao:
Lada Niva prolazi kuda ni koza ne moze

Nije to bas tako. A to moze potvrditi bilo ko, ko je imao ozbiljnijih terenskih iskustava sa Nivom. Kada se napravi odredjen broj modifikacija (air-lock, korekcije na lisnatim oprugama, zamena/izmena glupavih zastitnih limova na kocnicama koji samo prave probleme, ojacanja sasije i karoserije bla, bla) onda je to sasvim drugacije vozilo (doduse, to povlaci i ulaganje).
Generalno Niva je prilicna bizuterija od auta. Vozio sam par komada sto cestom, sto Zlatiborom, Tarom, Delibatskom pescarom, Rtnjem (sa 1.7i i 1.9TD motorima) i bilo je problema sa motorima, sa pregrejavanjem, sa diferencijalom, sa kardanom, klasicno lupanje menjaca u pod. Ako diferencijal nece da se zakljuca, onda treba auto zaljuljati na kvacilu, pa onda hoce i takve neke stvari. Naravno da sa takvom cenom se i ne moze mnogo ocekivati, ali ja samo navodim neke nedostatke kontrukcionog resenja.
Suzuki Samurai (modifikovan, sa dizel motorom iz Golfa 2, odvojenim zakljucavanjem diferecijala (mn.)) je izuzetno sposobno terensko vozilo, naravno samo za cistu terensku voznju. VAZ-ovi su se izuzetno lose pokazali (naravno da je nas narod odma' pravio modifikacije sa motorm iz popularnog Tamica) jer su preteski i presiroki.
Dobra stvar kod ovih vozila je sto i ako se ostete (sto je neminovno u terenasenju) popravak nije previse skup.
Gledao sam "u akciji" najnoviji Grand Cherokee i X5 (da, postoje ljudi koji te aute voze po gadnim terenima) i sve price o sminkeraju tu padaju u vodu. To su punokrvni terenci, koji mogu savladati i najteze detalje samo ako ih vozi iskusan terenski vozac. Na Zlatiboru, na kombinaciji uklizan led-sneg X5 (sa sirokim gumama) je uz pomoc elektronike prosao solidan uspon gde je moja niva stala na prvoj trecini.
Jos niste zaspali?