banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 22:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: NetBeans 6.0 preview
PostPoslato: 14 Maj 2007, 22:29 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Nisam mogao a da se ne javim u vezi nove verzije NetBeans-a. Iako radim sve u konzoli, pravo se zadivim kada vidim kako ovi vizuelni alati napreduju.

Download: http://bits.netbeans.org/download/6.0/m ... es/latest/
Informacije: http://www.netbeans.org/community/relea ... index.html

NetBeans sada dolazi sa puuno dobrih alata (enterprise i visual web alati su doradjeni, dok su profiler i gui editor integrisani) i novina. Tako sad NB podrzava Ruby - on Rails, a mene je posebno shokirala vijest da uz NB dolazi i JME game editor :) Za one koji ne znaju, u NB-u se moze raditi i C++, a plugin-zi su svemoguci bas kao i kod eclipsea.

Sto jest jest - java stvarno napreduje 8)

Moj bod u bitci Eclipse vs NetBeans ide ovom drugom, jer eclipse stvarno ocajno radi na X platformama, dok je NetBeans podjednako dobar (ocajan) ne zaviseci od OS-a :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 21:41 
Urednik
Urednik

Jebote vi ko da se plašite dobrih vijesti :P

Izašao je još jedan preview. Donosi integrisan Visual Web plugin (radi ono što i MS Visual Developer).

Ajde svi vi Java, Ruby i C++ fanovi marš na netbeans.org i isprobajte skalameriju!

Naređenje,
poz!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 03:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
che.guevara je napisao:
Jebote vi ko da se plašite dobrih vijesti :P

Izašao je još jedan preview. Donosi integrisan Visual Web plugin (radi ono što i MS Visual Developer).

Ajde svi vi Java, Ruby i C++ fanovi marš na netbeans.org i isprobajte skalameriju!

Naređenje,
poz!

Kad sam pocinjo uciti javu(nikad je nenauci) izbarao sam kao IDE NB(tad je bila verzija 5.0). Mnogo mi se nako vise svidjao nego eclipse, ali ipak ko sam ja, kad o javi sko da nemam blage veze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 16:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Avg 2006, 22:48
Evo ja koristim NetBeans 5.5 i vrlo je dobar.
Za sada ga koristim za razvoj j2me aplikacija i za divno cudo cak ima i RAD za izradu formi itd...( ali ipak, meni se vise svidja da sam pisem kod).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 21:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
che.guevara je napisao:
Ajde svi vi Java, Ruby i C++ fanovi mar¹ na netbeans.org i isprobajte skalameriju!

Ja sam Ruby fanboi, al' mi je drazi vim. ;)

U svakom slucaju cu mozda ovo isprobati, ipak nekad IDE zna biti korisna stvarcica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 11:48 
Urednik
Urednik

Bravo altoid, Vim rulz - znači - nikad, ama baš NIKAD neću da ostavim vim. Btw, postoji plugin za NetBeans (jedan od najpopularnijih) koji dodaje vim komande u editor :) Dakle, ESC /void main :) U objašnjenju plugina stoji "Ovo je za ljude koji su navikli da koriste Vim. Ako niste koristili vim, ne pokušavajte da shvatite poentu ..." :)

Drugo, mislim da je Gertjaan skoro izjavio da današnji jezici mogu sve i svašta, jedino je razlika u "alatima", a i oni napreduju stalno. Pa sad, ja mislim da treba znati iz konzole, ali dobro je imati i neki IDE. Beans, Eclipse - svejedno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 14:44 
Početnik
Početnik

joe rulz 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 16:45 
Urednik
Urednik

culaja je napisao:
joe rulz 8)

Ajde Ćulaja nemoj sad bezze u Offtopic :P

Poz ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 18:20 
Početnik
Početnik

jbg i vi ste presli pricati o vim-u, pa reko da ja spomenem svoje cedo :)
inace, prije sam malo radio u vim-u i sad sam sve zaboravio.

Ontopic:
Instalirao sam Netbeans na win i napravio sam c++ aplikaciju, pokusao sam da namjestim compiler da mi bude MSVC++, ali Netbeans ga uopste nije prepoznao. Da li su podrzani ms-ovi compileri?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 19:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
"Ovo je za ljude koji su navikli da koriste Vim. Ako niste koristili vim, ne poku¹avajte da shvatite poentu ..."

Haha, bas tako. Da budem fer, izgleda da isto vazi i za Emacs. Ja samo znam da sam skoro predao pismeni prije par mjeseci sa par ":w" na tih 10-ak stranica. :D

che.guevara je napisao:
Pa sad, ja mislim da treba znati iz konzole, ali dobro je imati i neki IDE. Beans, Eclipse - svejedno.

Zdravo je znati snaci se u "golijim" editorima. Ja se cesto vrtim po Linux/BSD masinama na kojima je vim uvijek instalisan, pa mi je vrlo drago da sam nesto vjest u njemu. Takodje znam par osnovnih komandi u nano-u, jer neki bazicni sistemi stizu bez vim-a, (npr. Gentoo, pa je zgodno da mogu na brzaka da editujem neke config fajlove prije nego sto instalisem vim).

S' druge strane, IDE-ovi imaju svoje prednosti. Ja sam neko vrijeme koristio Eclipse za Javu na faksu, i nisam se previse navikao prije nego sto sam poceo vim koristiti (projekti nisu bili dovoljno kompleksni da obavezuju IDE), ali mi je uvijek bilo korisno da mogu vise fajlova otvoriti u isto vrijeme u istom prozori (tab-ovi moji dragi). Na Windozeru mi je isto vrlo vrlo korisno ako IDE ima konzolu, jer uopste nisam ljubitelj MS-DOS (Prompt)-a.

Sve zavisi od vrste programiranja kojom se ko bavi. Za godinu dana PHP-a ni jednom mi nije zatrebao IDE, a nakucao sam se podosta (u svom ne-tako-skromnom misljenju). Neko ko pise kompleksniji OO kod ce znati cijeniti sve dzidza-midze koje se mogu naci u Eclipse-u, NetBeans-u, itd.

(Ajoj, jesmo u Off-Topic zaglibili. :lol:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 20:25 
Početnik
Početnik

uopste nije offtopic. samo nastavi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 23:37 
Urednik
Urednik

Sve je to diskutabilno. Zato nam možda treba malo kvalitetniji nivo diskusije :)

Veliki projekti nisu nužno vezani uz velike alate - kao prvo - činjenica je da početnici obično traže "najbolji IDE". Dakle popularnost integrisanih developerskih okruženja najveća je među noobovima a ne među profesionalcima :)

Veliki projekti, opet, često su "goli". Dakle SVN + Vim + Ant + tabla na kojoj je nacrtan UML (tj. dobri šabloni). Iako je okruženje minimalističko - stvar radi. Nema bagavog i zahtevnog IDE-a, dobri i konfigurabilni konzolaški alati rade odličan posao ako njima upravlja onaj ko zna posao - vrlo zanimljivo :)

Ali evo, gdje dobro dođe Binz - ona njesra oko web servisa, soap-a npr. Klik-klik-finish. Imate klasu generisanu iz WSDL-a koju možete odmah da iskoristite u kodu. To je recimo zgodno. Ruku na srce sve to može i iz konzole ;)

Uglavnom poenta je da vi probate ovaj IDE :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 01:02 
Početnik
Početnik

ide je odlican. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 01:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Veliki projekti, opet, èesto su "goli". Dakle SVN + Vim + Ant + tabla na kojoj je nacrtan UML (tj. dobri ¹abloni). Iako je okru¾enje minimalistièko - stvar radi. Nema bagavog i zahtevnog IDE-a, dobri i konfigurabilni konzola¹ki alati rade odlièan posao ako njima upravlja onaj ko zna posao - vrlo zanimljivo :)

Ciljao sam prvenstveno na kompleksne projekte, ne obavezno velike.

Da se izraznim tacnije, kompleksnost sam definisao (za ove svrhe) kao 1000 redova koda u kojima postoji 25 funkcija sa po par desetina redova koda koje zovu jedna drugu k'o spagete, ili cak bukvalno spaghetti code. Veliki projekat ne mora da bude tako granularan, nego moze da bude jedan main() method sa gomilom stdlib funkcija koje svako zna.

U kompleksnom slucaju IDE bi mogao biti koristan ako hover preko imena funkcije daje neke informacije (npr. comment block za tu funkciju), jer moze znatno ubrzati kopanje. Primjer za ovo je (iako nije IDE) PHPXref (jako korisna stvarcica, baj d vej).

Za veliki projekat kao u gornjoj definiciji to uopste nije potrebno. Da li mi treba da hover preko printf()? Vjerovatno ne (nekom sigurno da, ali recimo da programer zna jezik kojim se bavi).

Ovo je naravno samo jedna perspektiva i jedan primjer, al' su meni najdraza licna iskustva, bila moja ili tudja. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 08:56 
Urednik
Urednik

altoid je napisao:
Da li mi treba da hover preko printf()? Vjerovatno ne (nekom sigurno da, ali recimo da programer zna jezik kojim se bavi).

Pa čak i da ti treba, vim i to podržava :lol: Ctrl+P je lista upotrebljenih riječi, a za full inteli sense kad su C i Java u pitanju tu je: http://insenvim.sourceforge.net/

Vim brate i IDE i shell i SDK i planer i sve. Vim operativni sistem :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 16:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006, 16:51
koristio sam vim neko vrjeme ali sad sam ga zaboravio.
Komunikacija izmedju racunara i programera se sve vise svodi na jezik blizi ljudima. A vim je upravo suprotno od toga. Zar se nebi racunari trebali potruditi da razumiju nas ljude, a ne suprotno.
Treba ti par mjeseci da naucis vim i konstantno ga moras kotistiti nebi li zaboravio komande. I sta na kraju imas ? napises neki tekst za par sekundi brze ?
I sama poenta OOP-a jeste da se programerski jezik sto vise priblizi ljudskom.

NetBeans IDE je odlican jer prikazuje javadoc od klase ili metoda koji trenutno kucas.
Takodje prikazuje ikone, recimo ako je metod nasledjen pored njega stoji nesto ( neznam ni ja sta ). Dakle kod je mnogo pregledniji. I plus imas one pluseve i minuse pored svih { }.
A jel to moze Vim ?
Takodje moze iscrtavati antialiased text ...

Mada za pocetnike koji nemaju predstavu kako to sve funkcionise bilo bi ljepo da se vrate korjenima i urade koju aplikaciju u notepad-u i shell-u.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 20:59 
Urednik
Urednik

Može, lejmeru, ali nije ni potrebno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 01:50 
Majstor
Majstor