banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 13:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 10:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Lijepo rečeno bojmen

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 11:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Kao prvo ne podrzavam abortus i mislim da se treba raditi na tome da ih bude sto manje.Ali kad procitam neke komentare dodje mi da povratim!

Ja smatram da je po samom cinu oplodnje djete zivo.
Mislim,sama jajna celija je ziva,ima sposobnost razmnozavanja (diobe).Spermatozoid je ziv.
I to je jedini dio u kome se slazem sa Bojmen-om.

Bojmen:"Zato je ocito da je abortus u bilo kom stadijumu bremenitosti namerni prekid zivota coveka kao bioloske individue"
Analogno tome,svaki broj spermatozoida izbacen iz testisa kao posljedica samozadovoljavanja je ubistvo (tj. genocid) koji je u odnosu na smrt jedne jajne celije zastrasujuc!
Gdje je tvoj glas protiv tog gnusnog cina ubijanja ogromnog broja djece?

Bojmen:"Sto se tice zena koje pripremaju otrove u nameri da izazovu pobacaj, kao i onih koje uzimaju otrove za ubijanje ploda, one podlezu kazni propisanoj za ubice"
Ne znam koliko si obrazovan,ali ako si zavrsio osnovnu skolu jasno ti je da zene ne stvaraju djecu same.
Gdje je tvoj kamen za razbijanje muske glave (posto je na zenu vec bacen)?
Ako ti imas pravo izvaditi zub koji te boli (ili bubreg...),zasto mislis da mozes drugima zabraniti da imaju ista ta prava?

Bojmen:"Nesumnjivo je da je kod nas abortus zakonski dozvoljen cin. Mislim da mi spadamo u jednu od malobrojnih zemalja svijeta gdje je abortus dozvoljen i djeci od 16 godina."
Zapravo sa 16 godina mozes abortirati bez odobrenja roditelja,dakle samostalno.Ispod 16 godina jedan roditelj mora odobriti taj cin svojim potpisom.

Bojmen:"Ovo moze da bude jedan od odgovora na pitanje zasto smo nesrecan narod, zasto zivimo u bijedi, zasto nas svi j* i zbog cega smo ga poduvali.
Narod koji ubija svoju djecu je narod bez buducnosti."
Da imamo bolju i izvjesniju buducnost,da je manje nesreca svuda oko nas,da je manje bijede - manje bi bilo i abortusa (tj. ubijanja djece)!
Da je manje ljudi koji samohrane majke tretiraju kao bludne,razvratne zene - takodje bi bilo manje abortusa,a vise samohranih majki!

Bojmen:"Abortus zbog toga sto u nasoj okolini ne vole samohrane majke itd itd je cista glupost."
Pravi se nasao da se javi. :roll:
*ebote,pa da mozes razapeo bi ih ili potpalio lomacu ispod njih.Mozak ti je zakljucan u podrum srednjeg vijeka!

"Kada je pravila djecu trebala je o tome da razmislja."
Djete,daj upisi se u osnovnu skolu,molim te.Tamo ces saznati da zena ne pravi djete od cokolade,brasna ili ga nacrta karminom.Mora da se *ebe (da izvinu normalni i kulturni posjetioci ovog foruma) sa OSOBOM MUSKOG POLA!!!
Zasto muskarci kad prave djete (po tebi) ne moraju o tome da razmisljaju (ustvari po tebi ne moraju ni o cemu da razmisljaju,ma ne moraju ni da ucestvuju!)?

"Zena koja u takvoj situaciji abortira ce gotovo sigurno da nastavi sa razvratnim zivotom, a ona koja se odluci da rodi dijete dobija sansu da se iskupi, i odgajajuci dijete, doprinese i svom duhovnom napretku i konacno spasenju."
Upravo o takvom stavu okoline ja govorim!Upravo o ovakvim osobama koje ne vole samohrane majke,koje im lijepe razne etikete i uzimaju sebi slobodu da nasrcu na njih,jer one kao jedva cekaju jos jedan *urac i jos jednog nedo*ebanog "muzjaka" sa nedostatkom mozdanih celija!
Ti govoris o religiji i duhovnosti.Prosvijetli malo sebe,izbaci tu mrznju iz sebe,ko si ti da osudjujes?
Spasi prvo sebe i budi primjer drugima kako do konacnog spasenja.
Prvevelik grijeh mrznje i osude je na tvojim ledjima da bi mogao baciti kamen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 11:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader i Bojmen,da li znate da je za djete potrebna jedna jajna celija i jedan spermatozoid.
Mozda nema nikakvih naznaka o tome u Bibliji,ali u biologiji za V razred osnovne skole svakako ima.Obogatite svoju literaturu,prosvijetlite se.Dobro ce doci za spas vasih dusa. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 12:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

bojmen rekao odnosno citirao:
Citiraj:
"Sa tacke gledista savremene biologije (genetike i embriologije) zivot coveka kao bioloske individue pocinje od momenta spajanja muske i zenske polne celije"

ventilator rekla:
Citiraj:
Vader i Bojmen,da li znate da je za djete potrebna jedna jajna celija i jedan spermatozoid

Poenta: ventilator rekla isto što i bojmen a ovamo se nešto buni

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 13:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ne slažem se baš sa Venti. Jer bi se po logici njenoj i svaka jajna ćelija koja nije oplođena smatrala ubistvom. Čini mi se da jajna ćelija, kroz neko vrijeme izbacuje iz tijela. Ili tako nekako, davno je bilo kad sam o tome učio. Uglavnom, u otprilike redovnim intervalima ženin organizam stvara novu jajnu ćeliju.
Ali, ovde je slučaj spoja spermatozoida i jajne ćelije. To je nešto sasvim drugo. To je budući organizam. Spermatozoid sam za sebe, ili jajna ćelija, sama za sebe, se ne mogu razviti dalje. Nije to isto, nikako.

Dalje, mislim da je procenat abortusa u SAD daleko veći nego što je to slučaj kod nas. To sa ekonomskom situacijom može imati uticaja, ali i ne mora. Vidi se na primjeru razvijenih zemalja.

I zabezeknuti tatica bi morao da snosi neku odgovornost za dijete, naravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 15:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
brzi je napisao:
ali sam gledao na ultrazvuk bebu u utrobi majke i mogu ti reci da se osim neke mutne slike nista i nevidi a kamo li srce.Da nebude zabune vidio sam to kada je moja zena isla na pregled a sto se tice jasnoce slike preko ultrazvuka mogao bih navesti "tonu"primjera gde je cika doktor rekao da ce biti musko ili zensko nije bitno a rodilo se ono drugo,znaci nevidi se previse a kamo li srce.

Vidi se sve uglavnom na ultrazvuku, i sve te mutne slike znace onom ko to razumije i moze d a definise sve to sto vidi :wink:
Srce se sigurno vidi i njegove kontrakcije...
Postoje moderni UZ aparati koji daju troodimenzionalnu sliku i sve se fantasticno moze vidjeti.
JA sam gledala prve slike jedne maje bebice uradjene obicnim UZ aparatom, doduse iz Britanije, ali jako dobro se vidi:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 15:47 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Mozda cu biti malo opsiran (i naporan), ali sta da se radi, dugo se nisam petljao po forumima :)

ventilator je napisao:
Kao prvo ne podrzavam abortus i mislim da se treba raditi na tome da ih bude sto manje.Ali kad procitam neke komentare dodje mi da povratim!

Zar sam tako gadan? Od cega povracas? Moras malo smanjiti dozivljaj kad to citas, ja sam apsolutno iz svog posta iskljucio stvari na relaciji feminizam-sovinizam. I uopste je to nebitno za ovu temu.

Citiraj:
Ja smatram da je po samom cinu oplodnje djete zivo.
Mislim,sama jajna celija je ziva,ima sposobnost razmnozavanja (diobe).Spermatozoid je ziv.
I to je jedini dio u kome se slazem sa Bojmen-om.

Bojmen:"Zato je ocito da je abortus u bilo kom stadijumu bremenitosti namerni prekid zivota coveka kao bioloske individue"
Analogno tome,svaki broj spermatozoida izbacen iz testisa kao posljedica samozadovoljavanja je ubistvo (tj. genocid) koji je u odnosu na smrt jedne jajne celije zastrasujuc!

Prvo, ovo nisam ja izmislio, nego je u pitanju citat covjeka koji je valjda kvalifikovan za te stvari, svakako kvalifikovaniji od nas ovdje. Bas zbog toga sam i stavio njegove rijeci ovdje.
Sto se tice analogije, u pitanju je tvoja analogija.
Ako cemo ici dalje u tvom razmisljanju, onda kad covjek pljune ili si malo pusti krvi, i to bi se moglo smatrati ubistvom? Eritrociti, limfociti... to su valjda zive celije? Pa ajd mozemo i nokte tu da uvrstimo. Ili u procesu pravljenja djece, samo jedan oplodi jajnu celiju, a ostali - stotine hiljada, milioni - budu ubijeni. Da li se i na taj nacin to moze posmatrati?

Ukoliko pak nesto smatras zivim ako ima sposobnost diobe (govorimo o mikrosvijetu), onda ti je jasno da ni spermatozoid niti jajna celija po tom osnovu ne spadaju u tu kategoriju.

Blue je nesto slicno rekao o tome, i mislim da je jasno.
Ali ajd ako cemo se tuci na relaciji musko-zensko, kod naseg ubistva bar nema krvi ;)

Citiraj:
Bojmen:"Sto se tice zena koje pripremaju otrove u nameri da izazovu pobacaj, kao i onih koje uzimaju otrove za ubijanje ploda, one podlezu kazni propisanoj za ubice"
Ne znam koliko si obrazovan,ali ako si zavrsio osnovnu skolu jasno ti je da zene ne stvaraju djecu same.
Gdje je tvoj kamen za razbijanje muske glave (posto je na zenu vec bacen)?

Eto vidis kako ti fino stvari izvlacis iz konteksta i podmeces teze?
Ovdje je proces stvaranja djece manje-vise nebitan.
Radi se o odluci sa 6. Vaseljenskog sabora i ja to smatram dosta relevantnim misljenjem.

Pretpostavljao sam da bi neko mogao (ali ne za tebe) da pomene kamenovanje i slicne stvari. Posto sa tim ocito nisi upoznata, kazna u SPC koja se odnosi na ubice (za razliku od zapadnih inkvizitora) vezana je iskljucivo za nenasilne metode, a to se u konkretnom primjeru odnosi na zabranu pricesca i druge zabrane slicne tome.

Sto se tice samog cina cedomorstva, tebi drugi, pa izmedju ostalog i otac djeteta, mogu da govore sta i kako da radis, ali konacna odluka ostaje na tebi (uopsteno govoreci) i tice se samo tebe. Nece muski popiti otrov (potpisati papir...), nego ona koja nosi dijete. Prema tome, ja ovdje ne iskljucujem odgovornost sa muskarca, cak nisam ni zensko zbog necega osudio, nego navodim cinjenice kakve jesu.
Vjerovatno i za muskarce postoji neka vrsta kazne, ali u globalu nisam kompetentan da tumacim vjerska pitanja.
Evo npr. ako te bas interesuje to toliko, grijeh se jednako racuna za oba bludna bica (za sex je potrebno dvoje:)) u okviru vanbracnog opstenja itd itd.

Citiraj:
Ako ti imas pravo izvaditi zub koji te boli (ili bubreg...),zasto mislis da mozes drugima zabraniti da imaju ista ta prava?

Ja nikome ne mislim da treba zabraniti vadjenje zuba ili jetre ako hoce, ali mislim da se itakako treba zabraniti ubijanje djeteta u utrobi.

Evo ti primjer prakse kod nas: imamo neku zenu u 6-7. mjesecu trudnoce
i ona odluci da "odustane". Samo ubijanje tog djeteta u utrobi je nesto "sasvim normalno", poslije toga malo se to iscisti, usisa i gotova stvar (na stranu razne komplikacije itd mozda nece moci imati sledece itd). Medjutim, kada se to isto dijete rodi (recimo ranije, za inkubator), kada bi uzeo francuski kljuc, mlatno ga po glavi (i ubio), doktor bi isao u zatvor.
Razlika je samo u tome sto je dijete bilo napolju i unutra. To ti je jedan od primjera relativiziranja prava zene.
"To je moje dijete, u mojoj je utrobi, ja ga hranim, ja sam ga stvorila, ja ga mogu i ubiti!"
Jedan od primjera odvojenosti ploda i majke moze da se iskaze i kroz problem hiv-a.
Poznato vam je da je u toku trudnoce moguce da majka bude zarazena hiv-om, a da se to ne prenese na dijete (u principu se ne prenosi; sam cin porodjaja je druga stvar), prema tome, to nam govori u jednoj mjeri izmedju povezanosti majke i ploda.
Zub je tvoj sastavni dio, iz njega ne moze da izraste drugi zub niti moze narasti do dva metra. Stvarno su ovakva poredjenja neprikladna.
Nadam se da ne mislis ovako i da je to samo stvar tvoje ljutnje zbog necega sto ti se mozda ucinilo da sam rekao. Oprosti mi ako sam te uznemirio, to mi nije bila namjera.

Citiraj:
Bojmen:"Nesumnjivo je da je kod nas abortus zakonski dozvoljen cin. Mislim da mi spadamo u jednu od malobrojnih zemalja svijeta gdje je abortus dozvoljen i djeci od 16 godina."
Zapravo sa 16 godina mozes abortirati bez odobrenja roditelja,dakle samostalno.Ispod 16 godina jedan roditelj mora odobriti taj cin svojim potpisom.

Znaci to je olaksavajuca okolnost? Ili ne?
Ne znam, meni je to prilicno morbidno... ucenica drugog razreda srednje skole nije bila skroz informisana oko onih stvari, maloljetna je, ali ima 16 godina, pa moze samostalno otici kod doktora (kao kod zubara) i da se za trenutak ratosilja tog suvisnog i nepotrebnog tereta. Do sledeceg puta, pa konacno dok poslije intervencije ne postane neplodna (onda ce biti srecna, moci ce da se j* kako i gdje hoce [ovo je cisto sarkasticna opaska, ne moras da protumacis to kao osudu zenskog roda]).

Citiraj:
Bojmen:"Ovo moze da bude jedan od odgovora na pitanje zasto smo nesrecan narod, zasto zivimo u bijedi, zasto nas svi j* i zbog cega smo ga poduvali.
Narod koji ubija svoju djecu je narod bez buducnosti."
Da imamo bolju i izvjesniju buducnost,da je manje nesreca svuda oko nas,da je manje bijede - manje bi bilo i abortusa (tj. ubijanja djece)!
Da je manje ljudi koji samohrane majke tretiraju kao bludne,razvratne zene - takodje bi bilo manje abortusa,a vise samohranih majki!

I o ovome je neko prije nas pricao nesto.
U Francuskoj, domovini abortusa, svako trece novorodjeno dijete je crnac. Oni se ne ciste, za razliku od francuskinja kojima je odlazak na abortus rutinska stvar, pa i pored toga sto su ispred nas pooodoobro odmakli po pitanju standarda, ekonomije itd.
Mozda ces reci "Pa eto, oni se ubijaju a dobro im ide", sto nije istina. Imaju oni dosta problema koji se sa 4000 km ne primjecuju. Jedan od pomenutih je i 2030-2050. godina, kada ce tamo ne-Evropljani biti manjina. Drugi je npr. izrazito neproporcionalan odnos izmedju broja penzionera od 80 godina i mladih ljudi koji bi trebalo da za njih daju doprinose (zato se i uvoze ljudi sa strane). Ovo je druga tema i nema smisla sada da tako daleko idemo.
I jos nesto, ta prica o tome kako se nema para, tesko izdrzavati djecu itd itd.. pa bio je kod nas nedavno komunizam, bilo je para pa su ljudi opet masovno isli na kasapljenja.
To je jedna obicna glupost. Kao da malo dijete moze puno pojesti i kao da je to sve toliko zahtjevno.
Ako ima za dvoja usta, ima i za treca i tako redom.

Citiraj:
Bojmen:"Abortus zbog toga sto u nasoj okolini ne vole samohrane majke itd itd je cista glupost."
Pravi se nasao da se javi. :roll:
*ebote,pa da mozes razapeo bi ih ili potpalio lomacu ispod njih.Mozak ti je zakljucan u podrum srednjeg vijeka!

Govoris o osudjivanju, a slusaj samo sebe!
Kakav srednji vijek, lomaac.. o cemu ti pricas jeb?
Malogradjanski mentalitet tipa "joj sta ce reci komsija", ili identicno cistis kucu pa prljavstinu bacis ispod tepiha itd je za mene licno nevazna kategorija.

Ti mislis da je opravdano ubiti dijete da drugi ne bi kojim slucajem pomislili kako je tamo neka cura kurva i sta ja znam??

A sta, ako ga ubije, onda drugi nece saznati da ona radi ono, i ona ce u njihovim ocima biti vrijednija i odgovornija, samim tim tako ce i objektivna predstava o njoj biti promjenjena? Bice bolja pred sobom?
To je krajnje licemjerje. Svi se slamaju od k*ca, a ovamo ako jedna rodi onda ce biti kurva.
Ja izbjegavam takve ljude i takvo okruzenje i trudim se da se sto vise udaljim od takvih razmisljanja.

Citiraj:
"Kada je pravila djecu trebala je o tome da razmislja."
Djete,daj upisi se u osnovnu skolu,molim te.Tamo ces saznati da zena ne pravi djete od cokolade,brasna ili ga nacrta karminom.Mora da se *ebe (da izvinu normalni i kulturni posjetioci ovog foruma) sa OSOBOM MUSKOG POLA!!!
Zasto muskarci kad prave djete (po tebi) ne moraju o tome da razmisljaju (ustvari po tebi ne moraju ni o cemu da razmisljaju,ma ne moraju ni da ucestvuju!)?

Kada i gdje sam ja rekao da muskarci ne moraju nista da razmisljaju niti ne snose odgovornost? Ako te interesuje moj stav oko toga, slobodno pitaj, a ne da mi ovdje implantiras neke svoje kompleksaske ideje.
Muskarac ima moc da oplodi, ali i zensko ima moc da kaze ne i da ne rasiri noge.
Oko abortusa odgovornost na zeni lezi prvenstveno u tome sto se dijete nalazi u njenom tijelu i sto komunisticko-satanistickim zakonima ima mogucnost da ga ubije.
Kamo srece da taj vid genocida nikada nije izmisljen, uopste ne bi ni trebali da pricamo o toj odgovornosti.
I na kraju, odgovornost uvijek ne podrazumijeva krivicu i patnju.
Mozda mislis da je to neka "nepravda" sto zensko radja, a muskarci samo ubadaju pa se onda zajebavaju.
Trebala bi ponekad da se zapitas zbog cega je zensko dobilo tu privilegiju i zbog cega je bas zenama dat tako odgovoran zadatak?

Citiraj:
"Zena koja u takvoj situaciji abortira ce gotovo sigurno da nastavi sa razvratnim zivotom, a ona koja se odluci da rodi dijete dobija sansu da se iskupi, i odgajajuci dijete, doprinese i svom duhovnom napretku i konacno spasenju."
Upravo o takvom stavu okoline ja govorim!Upravo o ovakvim osobama koje ne vole samohrane majke,koje im lijepe razne etikete i uzimaju sebi slobodu da nasrcu na njih,jer one kao jedva cekaju jos jedan *urac i jos jednog nedo*ebanog "muzjaka" sa nedostatkom mozdanih celija!

O kakvim osobama? Sta sam ja to lose rekao?
Ja sam apsolutno ubijedjen da (ogromna vecina) zena koja u takvoj situaciji odluci da rodi nece ici dalje u svojim pohodima (ili podatnosti), za razliku od ove druge kojoj se pruza prilika i koja je pred velikim iskusenjem da nastavi po staroj praksi, padajuci sve dublje i dublje u ponor.

Saplitanje, jahanje ili vodjenje ljubavi, nazovi to kako hoces i idealizuj, ali cinjenica je da u takvoj situaciji gdje muskarac u datim okolnostima ostavi zensko nema niti je bilo ljubavi, prema tome, sam nastavak nocevanja na Banj-brdu itd predstavlja iskljucivo zadovoljavanje poriva, razvrat i bludnicenje. Ja nikoga zbog toga ne osudjujem, neka svako radi sta misli da je najbolje, ali takav zivot zasigurno se ne moze opravdati.

Ako si ti (ili tvoje kolegice) imala problema u vezi sa temom o kojoj govorimo (trudnoca, raskid, abortus) to ne znaci da trebas generalizovati sve muskarce, niti da u svojoj panicnoj frustraciji meni ovdje lijepis neke etikete i napadas me apsolutno bez razloga. Ako si nasla muskog koji te iskreno voli i postuje, taj te sigurno nece ostaviti 'kad zagusti', a ako si nasla nekog koji te smatra rukohvatom, to je vec tvoj problem i sta si dala/uradila/ces_uraditi povodom toga.

Citiraj:
Ti govoris o religiji i duhovnosti.Prosvijetli malo sebe,izbaci tu mrznju iz sebe,ko si ti da osudjujes?
Spasi prvo sebe i budi primjer drugima kako do konacnog spasenja.
Prvevelik grijeh mrznje i osude je na tvojim ledjima da bi mogao baciti kamen.

Ja nikoga ne osudjujem niti ikome branim da ide svojim putem, samo iznosim cinjenice bez ikakvih relativiziranja i maskiranja.
Ja licno smatram da za drzavu, iz funkcije koja joj sleduje, jeste itekako u interesu da zabrani abortus, ili bar da odgovarajuci nacin to ogranici.
Abourtus je tek jedno od mnostva pitanja vezanih za nase zakonodavstvo i samo poimanje drzave, vlasti i uloge ljudi u svemu tome. Nakon 50 godina mraka, u toku skoro 10 godina okupacije, sistem vrijednosti je znatno poremecen i degradiran. Potrebno je mnogo toga da ucinimo, ako hocemo da izadjemo napolje iz tog mraka.

Izrazi koje pominjes - kamen, mrznja, srednji viejk, zaostalost, osuda - a koji nemaju veze sa mojom porukom, pravo me asociraju na jos jednu aktivistkinju neke od gomile nevladinih organizacija (u Srbiji 4000, kod nas ih cak nisu ni prebrojali). Ne znam stvarno zbog cega si me toliko napala, ili sam ti se isprecio na poslu, ili imas nesto protiv mene, ili si gadno iskompleksirana i obmanuta.

U svakom slucaju pozivam te da pazljivo citas ono sto napisem i sa malo manje strasti i predrasuda (hehe jos jedan nvo izraz) komentarises moje izjave.

Uostalom, tema je abortus (a mislim da sam po tom pitanju bio sasvim jasan), a ne odnosi na relaciji musko-zensko i problemi koji se u tim odnosima povremeno jave.

Toliko za sada, sve vas pozdravljam.
Bojmen superheroj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 16:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
ventilator je napisao:

Venti, sorry, ali ovo je glupost :lol:

Ubistvo spermija ili jajne celije..ma daj....
Svaka jajna celija propadne svakog mjeseca , svakog menstrualnog ciklusa (u periodu ovulacije) , ako se ne oplodi, a zna se d a tokom plodnog razdoblja cijelog zivota jedne zene se stvori svega ukupno 400-500 zrelih i sposobnih za oplodnju jajnih celija.
Dok jedan ejakulat ima oko 100 miliona spermija, a oni i sami propadaju,ponovo nastaju, to je sasvim normalan proces... i cak bolje je sto en miruju, jer sto vise nastaju i propadaju, vise se stvaraju, pokretljiviji su, sve je bolje :wink:
Tako da propadanje pojedinacnih polnih muskih ili zenskih celija ne prestavlja nikakvu smrt!!!

Oplodjena jajna celija-zigot ,tek ima mogucnost diobe, i kada takva propadne ili bude unistena moze se govoriti i prekidu buduceg zivota!

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bojmen:"Ako si ti (ili tvoje kolegice) imala problema u vezi sa temom o kojoj govorimo (trudnoca, raskid, abortus) to ne znaci da trebas generalizovati sve muskarce, niti da u svojoj panicnoj frustraciji meni ovdje lijepis neke etikete i napadas me apsolutno bez razloga. Ako si nasla muskog koji te iskreno voli i postuje, taj te sigurno nece ostaviti 'kad zagusti', a ako si nasla nekog koji te smatra rukohvatom, to je vec tvoj problem i sta si dala/uradila/ces_uraditi povodom toga."

Ne,ja nisam abortirala.Neke moje prijateljice (ne u krugu najboljih,vise kao poznanice) jesu.
Tema abortus je bila vec dva puta i tu sam jasno izlozila svoj stav o tome (tj. govorila sam u svoje ime).I ne,ne sluzim kao rukohvat,niti sam se uzivila u savremeni tempo mjenjanja seksualnih partnera (vec sam napisala o tome u temi djevicanstvo ili nesto slicno tome).
Dakle ja ne bih nikada abortirala iz sledecih (sebicnih?) razloga:
Citiraj:
Ja licno nisam se bavila "tim sportom" u mladim ludim pubertetskim danima,a sada imam dovoljno godina i smatram se dovoljno zrelom da bih se mogla upustiti u takvu "avanturu" kao sto je podizanje djeteta bez podrske oca tog djeteta.
Ne bih se mogla odluciti na abortus iz mnogo razloga:
-griza savjesti,ne bih mogla leci i mirno zaspati,ne bi mogao proci dan da me nesto ne podsjeti na moj surovi i okrutan postupak,samookrivljavanje...
-ne bih mogla zivjeti normalno,svaki dan bih se pitala da li bi to djete bilo djecak ili djevojcica,kakve bi oci imalo,kakvu kosicu,kako bi se zvalo,sta bi voljelo jesti...ma milion bolnih misli bi mi prolazilo kroz glavu...
-kad god bih vidjela djete na ulici pomislila bih - sad bi i moje bilo ovoliko,sad bi i ono pravilo svoje prve korake ili sad bi poslo u skolu,sad bi...ali ja sam ga ubila...
-ako poslije ne bih mogla imati djece(sto je najveca kazna za jedno zensko bice po mom misljenju)iako to mozda ne bi bila posljedica tog abortusa vec ko zna cega,uvijek bi me mucila mogucnost da je to posljedica bas tog nepromisljenog cina...
-ako bih poslije imala djece stalno bih mislila da sam mogla imati jos jedno,da su moja djeca mogla imati brata ili sestru,da sam imala malo vise hrabrosti...
Razloga zaista ima milion.
Koliko god da je tesko sam se boriti kroz zivot i biti samohrana majka(a taj naziv za sobom u ovom primitivnom drustvu povlaci i mnogo ruznih epiteta),nijedno djete jos nije umrlo od gladi,svako djete se rodi sa svojom nafakom kako kazu stari ljudi.
Sam podizati djete...da je to tesko - jeste,ima tu puno brige,strahova,problema koji iscrpljuju covjeka,ali oni koji imaju djecu slozice se da je djete svega toga vrijedno i da se sve to zaboravi u trenutku kad se dvije tople djecije rucice sklope u zagrljaj oko tebe.Jedan siroki djeciji osmjeh moze da ucini cuda i da "posustalu" i iscrpljenu majku pretvori u zenu spremnu da se golim rukama bori protiv lavova,protiv cijelog svijeta,svega...protiv "vjetrenjaca bogova"...

Ne osudjujem one djevojke koje su abortirale(imam par prijateljica koje su to ucinile).To je bio njihov zivot i njihova odluka.
Djevojke koje su abortirale...hm,ne mogu i nemam pravo reci da one nisu smjele da odluce u ime tog nerodjenog djeteta,jer ko sam ja da umjesto njih(tih djevojaka)odlucujem o njihovom zivotu!Ispalo bi da one ne smiju odluciti o svom djetetu i njegovom zivotu(a ujedno i o daljem toku svog zivota),a ja smijem odlucivati o zivotu tih djevojaka koje nemaju bas nikakve veze samnom i mojim zivotom,a to nije realno,nije objektivno.

Roditi kao samohrana majka ili abortirati?Odluka je teska i idealno bi bilo da ne dolazi do takvih situacija.Mislim da svaka djevojka ima pravo da odluci sama bez osudjivanja okoline u bilo kojem slucaju,ma sta da odlucila.Ja imam prava reci samo za sebe da se ne bih mogla odluciti na abortus.

Ja ne podrzavam nikoga,ali ne zelim ni da osudjujem.U svakom slucaju,ako bih osudjivala - osudila bih i oca i majku djeteta.Jer djete nije samo 'njen problem'!Djete nije ona pravila SAMA i nije ona sama bila ta koja nije razmisljala o KONTRACEPCIJI!

Citiraj:
Abortus se,nazalost,koristi kao najcesce sredstvo za kontrolu radjanja.Mlada mama ima planove:vise obrazovanje,ganjanje karijere ili je maloljetna i nema sredstava da uzdrzava djete...
Naravno na prevenciju rijetko ko misli.Kontraceptivna sredstva se zanemaruju.
U slucaju da ih i koriste mladi su vrlo cesto nedovoljno obavjesteni i nemaju potrebno znanje.Mnogi roditelji to smatraju tabu temom,u skoli su ucenici kao licnosti zanemareni,a i sto se tice nasih zdravstvenih radnika - ima ih svakakvih.
Treba prihvatiti cinjenicu da danas mladi vrlo rano stupaju u seksualne odnose(godine u kojima sam se ja jos igrala sa lutkicama danas su uobicajene za prvu trudnocu koja zavrsava abortusom).Posto je to ono na sta ne mozemo uticati,trebalo bi pokusati bar popraviti situaciju edukacijom te djece u vezi sa kontraceptivnim sredstvima.
Ako pogledate bilo koji tinejdzerski casopis vidjecete da su pitanja iz 's.o.s. rubrika' vise nego smijesna,a dosta ih nazalost pocinje sa "iskusna sam,ali nije mi jasno...(zatim slijedi pitanje koje je najcesce za nekomentarisanje)."
Sto se tice osoblja u nasim drzavnim apotekama,to je blagi uzas.Najljubazniji su u apoteci u gospodskoj,a najgori u apoteci "Prvi maj"(kod poliklinike).
Veoma cesto sam u prilici da kupujem razna sredstva za prijateljice,koje zbog neugodnih dogadjaja u apoteci ne zele vise ici nesto si kupiti.Djevojke bukvalno imaju traumu od "dragih apotekarki".Tako vrlo cesto imam priliku vidjeti one grozne poglede,cudne osmjehe,zlobne komentare(a imam 25 )...Mene licno to ne dotice,ali mogu samo zamisliti kako je nekoj djevojcici koja bi da se zastiti,ali nakon 'terapije apotekarkinog uzasnog ponasanja' vjerovatno kaze sama sebi da joj je to zadnji put da je tu usla.
Najsmjesniji primjer bih navela:
Prije godinu i po,poznanica koja je hodala sa mojim komsijom,zamolila me je da umjesto nje idem kupiti "pilulu za dan poslije"(cura je iz Srbije,trenutno je bila tu).Objasnila sam joj da bi se trebala prvo konsultovati sa ginekologom,da to nije preporucljivo,a pogotovo s obzirom na njene godine,da je veoma bolno i da se preporucuje samo u krajnjoj nuzdi.Ali posto je insistirala,pristala sam.
U privatnim apotekama mi rekose da imam to kupiti u Crnoj Gori ,u Srbiji ,ili u privatnoj ginekoloskoj ordinaciji.
U apoteci "Prvi maj" apotekarka mi je rekla:"Pobogu djevojko,pa ti previse gledas americke filmove,ha-ha-ha,curo draga pa to ne postoji,to ima samo u tim filmovima.Pa sta ti mislis."Zahvalila sam se i izasla pitajuci se da li je doticna cula i za andol i kako je uopste dospjela u apoteku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 20:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bojmen:"Ti mislis da je opravdano ubiti dijete da drugi ne bi kojim slucajem pomislili kako je tamo neka cura kurva i sta ja znam??"

Ne,JA to nisam rekla.Ja sam rekla da misljenje,tj. stav sredine ima uticaja na odluku!
Najveci uticaj ima stav partnera (oca djeteta).Po mom misljenju - PRESUDAN.Najveci broj abortusa maloljetnih majki je upravo izazvan negativnim stavom muskarca koji je otac djeteta prema toj trudnoci.
Ako mlada djevojka ima podrsku s te strane bice joj mnogo lakse.Medjutim negativan stav ce je zasigurno demoralisati,pogotovo izjave tipa:"Otkud znam da je djete moje?" ili "Ko zna cije je pa sad hoces meni da ga podvalis!" izrecene bez ikakvog dokaza da ga djevojka vara u cilju izbjegavanja odgovornosti,tj."pranja ruku" odmah na pocetku od svega,od buduce majke,od svog djeteta (on ga je u svom srcu vec ubio,mnogo prije nego zena u slucaju da se odluci na abortus).
Veoma vazan uticaj ima podrska ili izostanak podrske roditelja.Ako oni izraze pozitivan stav mlada majka ce znati da ima podrsku u prevazilazenju teskoca,da ce imati rame za plakanje kad joj je tesko,da nece biti odbacena (covjek je drustveno bice i odbacenost boli!!!).
Ako otac djeteta i roditelji imaju pozitivan stav uticaj sredine je tek zlobno bockanje sa kojim se lako izboriti uz podrsku najblizih.Znaci podrskom najvoljenijih se moguci abortus moze izbjeci.
I ti sto nemaju pametnijeg posla nego da 'etiketiraju' nekoga nazivima "kurva',"drolja","bludnica" neka krenu prvo od svoje kuce (preko majke,sestre,rodjake...) .Tu ce imati dovoljno posla da ce ih proci volja za etiketiranjem prije nego sto ostali i dodju na red.

Bojmen:"Muskarac ima moc da oplodi, ali i zensko ima moc da kaze ne i da ne rasiri noge."
ZENA IMA MOC DA ZACNE,ALI I MUSKARAC IMA MOC DA KAZE NE I NE SKIDA GACE (ni svoje ni njene)!Ili najcesci slucaj - muskarac ima 'moc' da ne navaljuje k'o pijan na plot!

Bojmen:"Oko abortusa odgovornost na zeni lezi prvenstveno u tome sto se dijete nalazi u njenom tijelu i sto komunisticko-satanistickim zakonima ima mogucnost da ga ubije."
Odgovornost lezi samo na zeni zbog priklanjanja struji brojnijih i jacih,tj. osudi zene i prebacivanju odgovornosti samo na nju (sovinisticki stav),nazivanja zena (i samohranih majki i onih koje su abortirale) svakakvim imenima,a da se ne kaze ni jedna rijec protiv muskarca koji je ucestvovao koliko i zena u stvaranju tog djeteta.Muskarac se ne proziva (raznim pogrdnim imenima) niti se poziva na odgovornost.
U slucaju da zena rodi i trazi alimentaciju ona je tako jadna i bjedna da je o tome smijesno i pricati (najcesce 50 maraka).Razmislite koliko kosta krevetac,pelene,zdrava ishrana za dojilju,kremice,doktori...koliko kosta zdrava ishrana djeteta,voce,odjeca,skolske knjige...

Bojmen:"Mozda mislis da je to neka "nepravda" sto zensko radja, a muskarci samo ubadaju pa se onda zajebavaju."
Ja licno to smatram blagoslovom!

Bojmen:"Uostalom, tema je abortus (a mislim da sam po tom pitanju bio sasvim jasan), a ne odnosi na relaciji musko-zensko i problemi koji se u tim odnosima povremeno jave."
Abortus je POSLJEDICA.PROBLEM SE RJESAVA OD UZROKA!
A uzroci vezani uz ovu problematiku su mnogobrojni.Neprihvatanje odgovornosti oca,a osudjivanje samo majke je glavni problem "kolektivne svijesti koja je jednostrana" kako u osudi [zene] tako i u precutnom prastanju i oslobadjanju bilo kakve odgovornosti [muskarca].

"Ako je abortus grijeh onda je drkanje genocid!" - je jedan veoma poznat grafit,koji sarkasticno govori o JEDNOSTRANOJ OSUDI,o prozivanju zene ubicom,dok se muskarac oslobadja odgovornosti precutno!
Znam ja da tijelo izbacuje neoplodjenu jajnu celiju.Imam podsjetnik na to svakih 28 dana.
Zena moze imati spontani pobacaj i to nije ubistvo.Namjerni prekid trudnoce se naziva ubistvom.
Onda nista mnogo bolje od toga nije ni NAMJERNO rasipanje reproduktivnog materijala u cilju "nicega".Zena ne moze zadrzati jajnu celiju u sebi svojom voljom ako ona nije oplodjena.Ona ce biti izbacena bez njene volje.Muskarci 'namjerno' razbacuju svoje spermice kojekuda i oslobodjeni su bilo kakve odgovornosti.
U svakom slucaju to je bila ironicna izjava,nikako bukvalna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2002, 02:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ah...

lepo sam vam rekao na pocetku.
Ne treba doci do razmislljanja o abortusu.
O tome treba da paze oba partnera. I ON i ONA.
Ako im se ne svidja kondom, neka probaju nesto drugo.
Ali, naravno bez onog vadjenja pre vremena jer cesto TO znabiti prekasno jer se i pre samog ejakuliranja izbaci par kapi... Dovoljno za zacece.

Eto. 8) 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2002, 14:17 
Pripravnik
Pripravnik

Ventilator rece:

Ne osudjujem one djevojke koje su abortirale(imam par prijateljica koje su to ucinile).To je bio njihov zivot i njihova odluka.

Naravno da je njihov zivot u pitanju i da nije primjereno mijesati se, ali pored njihovog u pitanju je jos jedan zivot a to nije isto kao vadjenje zuba, moras priznati.
I jos kad vec toliko govoris o osudjivanju, da li ti osudjujes onog tipa koji je prosle godine (oko Doboja) zeni odsjekao glavu pred djecom?

Djevojke koje su abortirale...hm,ne mogu i nemam pravo reci da one nisu smjele da odluce u ime tog nerodjenog djeteta,jer ko sam ja da umjesto njih(tih djevojaka)odlucujem o njihovom zivotu!Ispalo bi da one ne smiju odluciti o svom djetetu i njegovom zivotu(a ujedno i o daljem toku svog zivota),a ja smijem odlucivati o zivotu tih djevojaka koje nemaju bas nikakve veze samnom i mojim zivotom,a to nije realno,nije objektivno.

I zaista, one polazu najvece pravo da odluce o sudbini svog djeteta, ali to moramo razgraniciti i sa pravom na ubistvo. Koliko god da snose prava i koliko god da ima problema, nemaju pravo da ga ubiju!
Sto se tice prava na odredjivanje daljeg toka svog zivota, one su to pravo imale i eksploatisale sve do trenutka zaceca. Nakon toga mijenja se stanje stvari i nuzno je prilagoditi se novim okolnostima; njihov dalji tok zivota odredjen je samim cinom zaceca i tada je kasno za promjene.

Sto se tice ovog zadnjeg dijela, kad kazes a ja smijem odlucivato o zivotu tih djevojaka, da li pod tim podrazumijevas tzv famoznu "osudu" ili pravo da se angazujes oko zabrane abortusa?
Jer ako podrazumijevas ovo drugo, tu se radi o tome da se ta stvar tice svih nas. Ne smijemo zatvarati oci pred ubijanjem djece, kakav je to narod, drustvo, drzava gdje je moguce na legalan nacin ubiti djecu? Boli me k* sto je to dozvoljeno u Americi ili kojekuda, to nije u redu i treba se zabraniti i nema bas ama nikakve veze sa odredjivanjem zivota i petljanjem u prava pojedinaca. Ako je nekome bas toliko stalo i zeli da ubije dijete neka to uradi ilegalno ili neka ga ubije pa ide u zatvor poslije toga.
Ljudska prava su samo jedna glupost, floskula uvedena od strane NWO oligarhije kao jedan od nacina i jedan od putica ka ostvarenju njihovog konacnog cilja (o tome drugom temom i drugom prilikom) i kada se bojle razmisli to nema nikakve veze sa ovim slucajem. Pa na kraju, i samo to dijete u utrobi ima neka "ljudska prava". Ko njega pita za to?

Pa sta sad, npr. neko tamo ima babu u kuci koja zauzima prostor, zdere, zajebava citav dan, gundja i pametnuje, i sada taj neko sebi treba da odredi svoj zivot, svoju sudbinu i buducnost tako sto ce da ubije beskorisnu babu i oslobodi resurse. A u cemu je razlika izmedju babe i bebe? Baba je svoje prozivjela, pred bebom tek dolazi zivot. Baba bi cak ponekad mogla i da se brani, a beba nije ni svjesna (zapravo, cesto i jeste!) da ce biti ubijena od strane onog koji bi trebao da je voli najvise na svijetu. Uostalom, slican primjer sam vec naveo..

Roditi kao samohrana majka ili abortirati?Odluka je teska i idealno bi bilo da ne dolazi do takvih situacija.Mislim da svaka djevojka ima pravo da odluci sama bez osudjivanja okoline u bilo kojem slucaju,ma sta da odlucila.Ja imam prava reci samo za sebe da se ne bih mogla odluciti na abortus.

Kao sto sam maloprije rekao, mi nemamo prava da se pravimo ludi i gledamo kako se ubijaju bespomocna bica.
Ja necu nikoga da osudjujem (ali da se zna, ta majka treba da trpi slicnu osudu kao i onaj gore primjer za klanjem!) i nije mi stalo do toga da neko najebe i slicno, samo smatram da drzava treba zabraniti ili bar izvrsiti znatne restrikcije kod mogucnosti abortiranja.
Postoji milijardu nacina da se izbjegne trudnoca.

Sto se tice te price o samohranim majkama, ponavljam ZVANICNE statistike:
- 82% je u braku
- 70% ima rijeseno stambeno pitanje

Iz ovoga se vidi da se u vecini slucajeva ne radi o samohranim majkama, zbog kojih je kobajagi potrebno svima dati pravo da mogu da abortiraju.
Misilm da se u RS godisnje izvrsi oko 30-40 hiljada abortusa. Prema ovim statistikama, znaci da su samo nekih 18% u pitanju tzv. samohrane majke (a nije bas da su sve samohrane).
Druga stvar, neko je ranije pomenuo mogucnost davanja u sirotiste. Ako je dijete preveliki teret za zivot, karijeru i ostalo, neka istrpi tu trudnocu i da ga u sirotiste. Mislim da bi svako dijete vise volelo da odraste u sirotistu nego da ne odraste nikako.

Ja ne podrzavam nikoga,ali ne zelim ni da osudjujem.U svakom slucaju,ako bih osudjivala - osudila bih i oca i majku djeteta.Jer djete nije samo 'njen problem'!Djete nije ona pravila SAMA i nije ona sama bila ta koja nije razmisljala o KONTRACEPCIJI!

Jasno je da se tu odgovornost ne moze ograniciti samo na majku. Vidis, tamo neka izreka kaze "Postoji razlika izmedju onoga sto je pisac hteo i da kaze i citalac da cuje". To isto tako i u ovom slucaju, ja nisam mogao pretpostaviti da ces ti npr. biti feministicki zagrijana, da ces iz nekih mojih izjava tamo nekim sistemima izvuci neke desete zakljucke.
Ja sam se pokusavao fokusirati da dam odgovor na temu: Abortus, da ili ne, i nisam se opterecivao nekim manje vaznim stvarima za to (sto ne znaci da su to manje vazne stvari za nesto drugo).

U sklopu toga sam zensko pominjao u kontekstu toga sto se radi o bicu koje daje konacnu odluku o ubistvu. Jasno je to (i slazem se uglavnom) sto pricas za uticaj sredine, oca, roditelje itd itd i jasno je da tu ima puno problema (eto npr. zensko je zasigurno oko tih stvari izdrzljivije od muskaraca). Sto se tice same odluke o ubistvu, kad on kaze "Zakolji" naravno da i on sam snosi dio odgovornosti za to.

U vezi sa tim saljem ti i dio teksta sa sajta Pravoslavnog duhovnog centra Vladike Nikolaja:

Citiraj:

STA JE CINITI MAJKAMA I OCEVIMA KOJI SAGRESISE PRED GOSPODOM GREHOM DETEUBISTVA

Najpre neka oboje ispovede u hramu svesteniku Crkve Hristove, svoj teski greh, i majka koja ga je neposredno izvrsila, i otac koji je, kao njen suprug, za njega pred Bogom takodje odgovoran. Majka neka vise nikada i ne pomisli da abortira i neka svojoj deci vazda svedoci o gresnosti pobacaja. Svoju krivicu pred Bogom neka pokusa da ublazi radjanjem dece. Neka se moli Bogu za svoju umrlu decu i sebe i muza, i otac neka se kaje i moli Gospodu za decu svoju i suprugu i samoga sebe u grehu svome. Greh je moguce pokrivati i dobrodeteljima pred Bogom. Narocito, ako uspe da od abortusa nekog drugog odgovori, gresni roditelj moze da nadje neko olaksanje dusi svojoj. U svakom slucaju, roditeljima odgovornim za smrt deteta u utrobi majcinoj valja da, cisteci se Pokajanjem, potpunije upoznaju zivot Hristove Crkve i njime dostojno zive...
....
...

Evo sto se tice i same zakonske regulative, ja se slazem potpuno i sa tim da se kod slucaja tih zaceca itd itd na odgovarajuci zakonski nacin i rijesi odgovornost i obaveze muskarca u tom slucaju. Necu sada da razmisljam o mogucim modalitetima, to ostavljam feministickom pokretu neka iskonstruisu kako hoce, samo neka se na kraju taj sramotni cin zabrani.

A sto se tice toga sto pokusavas implantirati o KONTRACEPCIJI, ja to nigdje nisam pominjao niti sam dao svoj stav o maloumnom pitanju da li je do muskarca i zene da se brine o tome. Smatram to pitanje velikom gluposcu i uopste je nevazno za stvar o kojoj raspravljamo.
Relevenatno je mozda jedino u slucaju kad neko izgubi argumente, izgubi kompas, hoce da na tamo neke nacine diskredituje sagovornika itd itd.

Abortus se,nazalost,koristi kao najcesce sredstvo za kontrolu radjanja.
To bi se tako mozda moglo zvati u Kini (nekada) ili kod Siptara i Afrikanaca. Kod nas se moze zvati jedino sprecavanje radjanja, jer nas i bez abortusa jedva da bi bilo dovljno da bioloski opstanemo kao narod.

Treba prihvatiti cinjenicu da danas mladi vrlo rano stupaju u seksualne odnose(godine u kojima sam se ja jos igrala sa lutkicama danas su uobicajene za prvu trudnocu koja zavrsava abortusom).Posto je to ono na sta ne mozemo uticati,trebalo bi pokusati bar popraviti situaciju edukacijom te djece u vezi sa kontraceptivnim sredstvima.

Kako ne mozemo popraviti? Pa moze se sprijeciti kod djece koja jos nisu rodjena ili nisu dovoljno porasla...
Ni jedan roditelj se ne smije pomiriti sa cinjenicom da mu se dijete jebe npr. sa 15-16 godina.

Svako od vas moze u 2-3 sata ujutru da primjeti cete "tinejdzera" cca 5-6 razred kako hodaju gradom. Koji to roditelj moze pustiti svoje (pogotovo zensko) dijete da se u to vrijeme smuca po gradu?
U Americi, kolijevci demonokratije i ljudskije prava, konzumiranje alkohola zabranjeno je svima do 21 godine (a isto taku su i izlasci ograniceni itd itd), a kod nas se djeca svih uzrasta masovno razbijaju, i to je jos dobro ako se ostane samo na alhokolu.
Moze se to sve sprijeciti i itekako dovesti u red, samo je problem u tome sto mi to necemo da uradimo, smatramo da to sada nije bitno i u principu nemamo ni ideja ni ljudi koji bi ih sproveli.

Sto se tice osoblja u nasim drzavnim apotekama,to je blagi uzas.Najljubazniji su u apoteci u gospodskoj,a najgori u apoteci "Prvi maj"(kod poliklinike).

E vala si to dobro rekla.
Ona krmaca u Prvom maju, cini mi se da je neka bucmasta sa naocarama (i brkovima:), stvarno je odvratna i bezobrazna zena. I kod najobicnijih stvari tipa andol/aspirin vrlo se bezobrazno ponasa, mogu da zamislim onda kakva je kod drugih stvari...

Ne,JA to nisam rekla.Ja sam rekla da misljenje,tj. stav sredine ima uticaja na odluku!

U pravu si, slazem se. Sredina ima uticaj, ali nema odgovornost.

Najveci uticaj ima stav partnera (oca djeteta).Po mom misljenju - PRESUDAN.Najveci broj abortusa maloljetnih majki je upravo izazvan negativnim stavom muskarca koji je otac djeteta prema toj trudnoci.
Ako mlada djevojka ima podrsku s te strane bice joj mnogo lakse.Medjutim negativan stav ce je zasigurno demoralisati,pogotovo izjave tipa:"Otkud znam da je djete moje?" ili "Ko zna cije je pa sad hoces meni da ga podvalis!" izrecene bez ikakvog dokaza da ga djevojka vara u cilju izbjegavanja odgovornosti,tj."pranja ruku" odmah na pocetku od svega,od buduce majke,od svog djeteta (on ga je u svom srcu vec ubio,mnogo prije nego zena u slucaju da se odluci na abortus).

Kao sto sam govorio, krivi su oboje. Za ubistvo nema opravdanja (u konkretnom slucaju, generalno govoreci).
To sa muskarcima i tim fazonima (iz serija:) svakako bi se na neki nacin trebalo rijesiti, ti ako hoces sloboodno predlozi kako (osim ciscenja), pa da saljemo prijedlog zakona Narodnoj skupstini :)
To sto pricas o ubijanju u srcu, zalosno jeste, ali ocigledno je na cemu ja taj odnos zasnovan. Zena, kao trezvenija i odgovornija, treba da se iskljuci iz tako necega.

Bojmen:"Muskarac ima moc da oplodi, ali i zensko ima moc da kaze ne i da ne rasiri noge."

Ventilator:"ZENA IMA MOC DA ZACNE,ALI I MUSKARAC IMA MOC DA KAZE NE I NE SKIDA GACE (ni svoje ni njene)!Ili najcesci slucaj - muskarac ima 'moc' da ne navaljuje k'o pijan na plot!"

Ma daj, nemoj zajebavati sada. Da li je on prvi prodro ili se ona prva natakarila nevazna je stvar. Za karacinu je potrebno dvoje. I nemoj sada da generalizujes stvari, kao svi muskarci su agresivne zivotinje koje mrze sve i hoce samo rupe a sve zenske su andjeli (sa otkopcanim pojasom nevinosti).
Nisu muskarci ti koji uvijek povedu inicijativu, to si mogla lako i oko sebe da primjetis. I druga stvar, ko god povede (opet 1000ti put ponavljam), potreban je neko drugi da prihvati.
Ako je on naporan i dosadan, odjebi ga. Biraj drustvo.

I sta sada kada smo ovo apsolvirali? Ko je onda kriv? Musko ili zensko?
Heh...

Ventilator:"Odgovornost lezi samo na zeni zbog priklanjanja struji brojnijih i jacih,tj. osudi zene i prebacivanju odgovornosti samo na nju (sovinisticki stav),nazivanja zena (i samohranih majki i onih koje su abortirale) svakakvim imenima,a da se ne kaze ni jedna rijec protiv muskarca koji je ucestvovao koliko i zena u stvaranju tog djeteta.Muskarac ........... zdrava ishrana za dojilju,kremice,doktori...koliko kosta zdrava ishrana djeteta,voce,odjeca,skolske knjige..."

Ma daj, kako ti znas ko je koliko pogrdnih rijeci kome uputio? Sta si se toliko uhatila tog vrijedjanja?
Vec je receno, ako je problem oko podizanja djeteta i tudjih pogleda, moguce je djecu anonimno poslati u sirotiste i zdravo. Problem rijesen.
Slazem se oko svih tih placanja itd itd itd ali to nema veze sa temom.

Bojmen:"Uostalom, tema je abortus (a mislim da sam po tom pitanju bio sasvim jasan), a ne odnosi na relaciji musko-zensko i problemi koji se u tim odnosima povremeno jave."

Ventilator:"Abortus je POSLJEDICA.PROBLEM SE RJESAVA OD UZROKA!
A uzroci vezani uz ovu problematiku su mnogobrojni.Neprihvatanje odgovornosti oca,a osudjivanje samo majke je glavni problem "kolektivne svijesti koja je jednostrana" kako u osudi [zene] tako i u precutnom prastanju i oslobadjanju bilo kakve odgovornosti [muskarca]."

Prvo, gledajuci statistike gore navedene, jasno je da se ogromna vecina abortusa vrsi unutar braka. Prema tome, tu nema nikakvog neprihvatanja odgovornosti itd itd. Radi se o tome da su supruznici neodgovorni i onda kada se omakne redovno se upraznjuju ture ciscenja. "Sta ce mi jos jedno dijete, nemam ni za sebe, gladna usta, bijeda, sirotinja, ko ce to skolovati ovo ono bla bla avaj odustani". Znam i neke ovakve slucajeve, i stvarno se zgrazavam kad to cujem. "Sta ima komsija, djes bio", "Ma evo isli malo na ciscenje, stas omaklo se jebaji ga. Sta ce mi djeca, i ovo sto imam previse je i mozak mi popise."

Dalje, gledajuci prema prvom dijelu statistika, jasno je da ljudi nisu upuceni u kontracepciju; onda mozemo zamisliti kako je sa odvezanom djecom.

Jos dalje, svemu tome uzrok je 50 godina komunizma i 10 godina rata i okupacije.
Sto se mladjih tice, neodgovorni roditelji su krivi sto ih nisu naucili i pravilno vaspitali. Kako ce ih i nauciti kada se i u njihovo vrijeme jebo svak sa svakim, cistilo se kako se gdje stigne (sjetimo se onog serijala, kako se zove... lude godine? kao neki tinejdzeri imaju problema pa im je tesko bla bla bla gluposti). Sta ces, naucio ih Tito. Vec njihovi roditelji su oko tih stvari vise vodili racuna, ali to se lako presjeklo u periodu 45-49, kada su komunisti pobili vise stotina hiljada uglednih ljudi (inteligencija, svestenstvo itd), a ove druge su protjerali, kada je revolucija svoje pipke svuda prosirila.

Sreca pa nema vise Tite i komunista (nema?), sada treba gledati kako dovesti stvari u red (i otjerati okupatora).

Kada se glavni uzroci otklone i ljudi nauce sta valja sta ne valja, onda ce i same situacije koje traze abortus (a oko kojih si se vise fokusirala) biti znatno znatno rjedje i tome ce se prilaziti iz sasvim drugog ugla.

"Ako je abortus grijeh onda je drkanje genocid!" - je jedan veoma poznat grafit,koji sarkasticno govori o JEDNOSTRANOJ OSUDI,o prozivanju zene ubicom,dok se muskarac oslobadja odgovornosti precutno!

Pa ako cemo malo preciznije :) grijeh se mijenja sa ubistvom.

Vidis, ja tu misao malo drugacije tumacim. Drugim rijecima, grafit nam govori otprilike ovako: Ako se to sto je zena abortirala moze smatrati ubistvom, onda se drkanje moze smatrati genocidom.
Iz ovoga je jasno da se tamo nekim sistemima moze doci do zakljucka da su muski masovne ubice i da su grijesi zenskih mnogo manji u poredjenju sa njihovim grijesima.
Jedan drugi zakljucaak naveo bi nas na to da iz toga sto se drkanje ne smatra grijehom i ubistvom (obrnuta implikacija) ne mozemo ni abortus pod tim svoditi (mislim da u oba slucaja zensko bolje prolazi)

U svakom slucaju mislim da je veca vrijednost misli u nacinu na koji je iskazana, a ne u poruci koju nosi.

U svakom slucaju to je bila ironicna izjava,nikako bukvalna.

To znaci da me ne pokusavas proglasiti borcem za onaniste/onanistom?
Znaci mogu da pricam slobodno? :)

Znam ja da tijelo izbacuje neoplodjenu jajnu celiju.Imam podsjetnik na to svakih 28 dana.
Zena moze imati spontani pobacaj i to nije ubistvo.Namjerni prekid trudnoce se naziva ubistvom. ..znaci slazes se sa ovim..

Onda nista mnogo bolje od toga nije ni NAMJERNO rasipanje reproduktivnog materijala u cilju "nicega".Zena ne moze zadrzati jajnu celiju u sebi svojom voljom ako ona nije oplodjena.Ona ce biti izbacena bez njene volje.Muskarci 'namjerno' razbacuju svoje spermice kojekuda i oslobodjeni su bilo kakve odgovornosti.

Rasipanje reproduktivnog materijala ne obavlja se samo pri drkanju, obavlja se i pri jebanju (ko ne voli ove izraze neka ne cita, dosadilo mi je stavljati zvjezdice) gdje se koriste kontraceptivna sredstva, tj. pri svakom odnosu gdje cilj nije dobijanje djeteta nego cisto zadovoljenje.
Na srecu, mislim da na svijetu, a i kod nas ima sasvim dovoljno reproduktivnog materijala da se moze omoguciti i njegovo 'rasipanje'.
Uostalom, medicinske studije govore o tome da je prije pravljenja djeteta pozeljno da se alat malo 'provjetri', tj. da bude aktivan neko vrijeme u normalnim granicama. Na kraju, kod muskaraca mozemo govoriti i o fizicko-fizioloskoj potrebi povremenog praznjenja, koja opet zavisi i od odredjenih faktora...

Kada si se vec toliko uhvatila za rasipanje (pitam se zbog cega se toliko bunis :-? ), mozda pokusavajuci da na lomacu stavis kompletan muski rod, onda je neophodno i da pomenemo akvitnosti 'druge strane', koja nije bas andjeoski blistava kako se nekad voli predstaviti. Ako nije tako, onda me interesuje ko kupuje i koristi artikle sa ovog sajta: http://www.dildo.com? Ili da pomenemo primjer one (maloumne) serije "Seks i grad", gdje nam je prikazan ideal americke zene (kojem teze domace feministkinje, ili bar tako glume zgrcuci lovu i polozaje na racun onih nize pozicioniranih, za cije interese se kobajagi bore) - slobodne, komunikativne, izbrrljive, dobro situirane, napredne, podatne, egocentricne itd itd.

Uff, naporna bi ova rasprava:)

Dakle, da rezimiramo, ja ponavljam svoj stav:

Abortus je deteubistvo. Ne postoji opravdanje za ubistvo. Potrebno je zakonski regulisati tj. znatno ograniciti abortiranje kod nas. Neophodno je pokrenuti siru drustvenu inicijativu koja ce zakonski i institucionalno (...edukacija, akcije, trece dijete, djeciji fond, zanimanje majka, stanovi, zdravstvena zastita, institut za majku i dijete...) rijesiti siru grupu problema koji se, pored ostalog, jednim dijelom vezu i za sam abortus, a drugim dijelovima se vezu i za stvari kao sto su bioloski opstanak nacije, problem starosne granice/penzija, problem radne snage, problem mladih obrazovanih ljudi i tako dalje redom.

Ima li ko sta doda?
Ima li ko da se buni?

Bojmen

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2002, 15:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

ventilator je napisao:
Abortus je POSLJEDICA.PROBLEM SE RJESAVA OD UZROKA!

A uzrok su rana pa onda kasnije i česta stupanja u seksualne odnose u mjeri i sa osobama sa kojima to ne treba raditi. Ako ćemo već o uzrocim to je uzrok a ne nešto drugo. Ali svo današnje (satansko) društvo preko časopisa, filmova, serija, intereneta i drugog uči da je dobro stupati u seksualne odnose kad i sa kim ti se ćefne, da je to čak jako poželjno, da si onda i veća faca a da si luzer ako ne radiš tako i da si čudan i nečist ako si ne-daj-bože nevin.

Citiraj:

Ti i ja vidimo problem na drugoj strani.

Zašto sa ne može uticati na rana stupanja u seksualne odnose a može se edukovati o kontacepciji?!? Pa edukovanje o gluposti ranog a onda i čestog stupanja u seksualne odnose je takođe edukovanje. Što se to ne radi? To eto mnogima ne odgovara, jer "jao šta ću bez seksa" i ti fazoni. Nisam ja protiv seksa, daleko bilo, ali ovo što se danas radi... :evil: :evil:

A kad bi se to pitanje stupanja u seksualne odnose dovelo na neki normalan oblik i kad bi se u seksualne odnose upuštalo samo sa osobom do koje ti je jako mnogo stalo, sa osobom sa kojom imaš (i koja prema tebi ima) jake emocije - pravu ljubav, što podrazumijeva dužu vezu iza sebe mjerenu mjesecima onda bi bilo manje neželjenih trudnoća jer bi bilo manje seksa po principu "što više seksa sa što više osoba to bolje" a sa manje neželjenih trudnoća bilo bi i manje abortusa a još ako i dođe do neželjene trudnoće kod para koji odgovara paru kojim sam gore opisao (istinski jake i iskrene emocije, duže i bolje poznanstvo) tu će biti i manje potreba za abortusom pa će se takva djeca rađati tj. kad bi sve bilo kako sam rekao potrebe za abortusom ne bi ni bilo.

Slažem se ja da se treba edukovati i o kontacepciji ali to nije uzrok problema već ovo što sam pisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 12:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2002, 01:00
djecu treba radjati. sta serete bez veze i toliko pisete. ako neko abortira zna zasto je to uradio.ili je mlad i glup ili je morao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Eh...
Citiraj:
...kad bi se u seksualne odnose upuštalo samo sa osobom do koje ti je jako mnogo stalo, sa osobom sa kojom imaš (i koja prema tebi ima) jake emocije - pravu ljubav, što podrazumijeva dužu vezu iza sebe mjerenu mjesecima...

...gdje bi nam onda bio kraj... :) :) :)

Citiraj:
Ima li ko sta doda?
Ima li ko da se buni?

Htjedoh ja štošta napisati, al' nisam znala odakle da počnem, ni gdje ću završiti, pa sam odustala... :D
Mislim da se zabranom abortusa ne bi ništa postiglo. Kad sapun jače stisneš, on isklizne...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 14:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Najgora je napisao:
Eh...
Citiraj:
...kad bi se u seksualne odnose upuštalo samo sa osobom do koje ti je jako mnogo stalo, sa osobom sa kojom imaš (i koja prema tebi ima) jake emocije - pravu ljubav, što podrazumijeva dužu vezu iza sebe mjerenu mjesecima...

...gdje bi nam onda bio kraj... :) :) :)

Da, gdje bi nam kraj bio kad bi onda bilo više poštovanja u muško-ženskim odnosima, više iskrenih emocija, manje neželjenih trudnoća pa samim tim i manje abortusa i ovakvih rasprava. A da ne kažem koliko bi bilo manje polnih bolesti.

Da, gdje bi nam kraj bio...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 16:08 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Htjedoh ja štošta napisati, al' nisam znala odakle da počnem, ni gdje ću završiti, pa sam odustala... :D
Mislim da se zabranom abortusa ne bi ništa postiglo. Kad sapun jače stisneš, on isklizne...

Hmm... koliko vidim, malo sam previse teksta napisao, mozda sam previse isao u detalje... Htio sam da rascistim sto vise stvari i da ne ostavljam previse prostora raznim tumacenjima itd itd. Ovako, sad se nikome ne da citati :)

A sto se tice sapuna, zavisi na koji problem mislis, posto smo ovdje dosta toga pomenuli.
Glavni problem (bar sto se tice teme), deteubistvo, bio bi otklonjen. Ostalo se samo tim ne bi moglo rijesiti, naravno, zato i pominjem siru drustvenu akciju.

Uzroci svih tih problema dugo su nastajali pa ne bi bilo realno ocekivati njihovo razrjesenje preko noci i raj na zemlji, ali mislim kada bi se odredjeni koraci preduzeli, rezultati bi bili vidljivi vec za par godina.

A sto se tice Vadera, tu nema sta ni da se doda ni da se oduzme ;)_

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bojmen:"A sto se tice toga sto pokusavas implantirati o KONTRACEPCIJI, ja to nigdje nisam pominjao niti sam dao svoj stav o maloumnom pitanju da li je do muskarca i zene da se brine o tome. Smatram to pitanje velikom gluposcu i uopste je nevazno za stvar o kojoj raspravljamo.
Relevenatno je mozda jedino u slucaju kad neko izgubi argumente, izgubi kompas, hoce da na tamo neke nacine diskredituje sagovornika itd itd."
Mislim da je manje gubljenje kompasa i argumenata (???) pominjanje kontracepcije u vezi sa abortusom - sto sam ja uradila,nego pominjanje "onog tipa koji je prosle godine (oko Doboja) zeni odsjekao glavu pred djecom?" i ubijanje beskorisne babe radi oslobadjanja resursa - sto si ti pomenuo.
Budimo malo realni,bez teatralnih izraza.Nisu me se dojmili.Ovdje nismo da bi smo se obavezno slozili u svemu,vec da bi iznijeli svoja misljenja i raspravljali o temi.
Evo misljenja nekih kompetentnih ljudi o zabrani abortusa:

"Stvar lične slobode
- Planiranje porodice je lični stav i lično građansko pravo svakog pojedinca - rekao je profesor dr Vladimir Paunović, neuropsihijatar i predsednik Srpskog lekarskog društva, napominjući da je neposredno po saznanju o odluci Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve ovo ugledno strukovno udruženje reagovalo svojim zvaničnim stavom.
- U svakom slučaju, u tom smislu je mnogo prihvatljivija kontracepcija, nego radikalan zahvat kakav je abortus. Ali, to je posledica kulturnog nivoa i prosvećenosti naroda i samo od toga zavisi da li će se ovi drastični metodi zameniti humanijim. Činjenica da lekari po strogo određenim uslovima obavljaju ovakve zahvate nipošto ne znači da oni to čine sa zadovoljstvom. Naprotiv. S druge strane, očekivati od naroda, od pojedinaca, svest o problemu "bele kuge", a verujem da je odluka Sinoda motivisana prevashodno tim razlogom, nije realno. Svest o toj vrsti regresije nije dovoljna da bi neko odustao od planiranja potomstva, bar ne u ovim uslovima.
Zabrana abortusa bi iznedrila mnogo drastičnije probleme: od ilegalnih pobačaja, preko nadribabica i priučenih vidara, u lošim ili nikakvim uslovima, što sigurno nosi ogromnu opasnost po zdravlje i život žene, kao i veliki rizik da posle takvog zahvata više uopšte nema potomstva.
- A toga bi bilo, sasvim je sigurno - kaže profesor Paunović. - Otuda i ovakav stav Srpskog lekarskog društva."

U svom reagovanju na odluku Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, profesor dr Spasoje Petković, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije, izjavio je:
"Naime, čak i ako bismo apstrahovali zakonske obaveze lekara i omogućili im da poslušaju savet Crkve, te zahvate bi obavljala potpuno nestručna lica u potpuno neodgovarajućim uslovima. U bolnice bi nam dolazile žene sa sepsom i pred umiranjem. Ko će onda snositi tu odgovornost?"

Nedavno održani seminar u organizaciji Eparhije vranjske propratio je, između ostalih zanimljivih, i temu "Abortus i demografski problemi balkanskih zemalja".Zanimljivo je, međutim, da su među publikom primećeni tek dvoje-troje vranjskih ginekologa što, opet, upućuje na zaključak da je ostalim njihovim kolegama potpuno stran crkveni pristup ovom problemu, ili se možda još uvek sećaju odluke SPC od pre dve godine da ginekolozima i babicama zabrani pristup u crkvu, označivši ih glavnim krivcima za to što je Srba sve manje.
Podaci su, nema sumnje, zabrinjavajući, ali bi se učesnicima skupa mogao zameriti pomalo jednostrani pristup problemu. Jer, abortus nije ženin hir, na njenu odluku utiče mnogo drugih faktora na koje ona ima zanemarljiv ili nikakav uticaj. Pre svega, ekonomska situacija, društveni status, bračno stanje, zdravstvena i socijalna politika. Za većinu pobrojanog odgovorna je država, ali je njena odgovornost za ovakav katastrofalni saldo stanovništva tek ovlaš pomenuta u izlaganjima govornika. Uostalom, evo šta na sve to kažu ginekolozi, oni koji nisu viđeni na ovom skupu ali su, bar isto toliko, pozvani da o tome govore.
Dr Miroljub Džikić, načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja, kaže da "niko od ginekologa nije oduševljen kada treba da obavi abortus i ima kolega koji to uopšte ne rade", ali ga, na drugoj strani, "obavezuje zakon".
- Abortus je, definitivno, najružniji deo najlepše profesije na svetu i najgora kontracepcija. Lekari su, međutim, najmanje krivi za to. Društvo je najviše doprinelo da nekad najradosniji trenutak u životu žene bude u, velikom broju slučajeva, njena najveća trauma. Ekonomska kriza, nezaposlenost, neizvestan socijalni status, nerešene porodične situacije, na kraju i psihička nespremnost da se brine o detetu, sve su to razlozi koji navode ženu na takvu odluku - objašnjava dr Džikić.
NJegove pacijentkinje su žene koje su, pre nego su se odlučile na takav korak, dobro razmislile o svim razlozima za i protiv tako da, tvrdi, tu nikakvo ubeđivanje ne pomaže.
- Nemam ni prava na tako nešto. Evo samo jedne situacije. U ordinaciju ulazi žena izbeglica, živi u sportskoj hali, ne radi ni ona ni muž, a već ima troje dece. Kako da joj kažem da treba da rodi i četvrto kad ni sa ovo troje ne zna šta će, s kojim kontra argumentima? Ili, devojka je jedva došla do posla, uslov je bio da nije u drugom stanju, u suprotnom njeno radno mesto dobiće drugi. Zamislite njen problem - navodi dr Džikić.
Dr Džikić kaže da je najlakše zabraniti abortus, ali se time ništa neće rešiti, naprotiv.
- Povećaće se broj ilegalnih abortusa. Evo, recimo, u Poljskoj je zabranjen abortus, ali zato Poljakinje idu u Rumuniju ili neku drugu susednu zemlju. Znate, kad neko ne želi dete naći će način da to reši. Možda zvuči surovo kad ovako pričam, ali je tako - smatra dr Džikić.
Rešenje je, slaže se i naš sagovornik, opet u rukama države. Jer, ova naša nikako ne stimuliše rađanje. Prvo, edukacija mladih prepuštena je, uglavnom, njihovim ličnim saznanjima, nedovoljno su informisani, mnogi od njih čak potpuno neupućeni. Na drugoj strani, dečji dodaci su mizerni, kasne godinama, cene dečje hrane, odeće, obuće, kozmetike su previsoke i za dublje džepove, a kamoli za običan svet.
- Pa, molim vas, dečja cipelica broj 23 duplo je skuplja od cipele 45. Gde je tu logika - pita se dr Džikić.
I stvarno, gde je tu logika?

Dakle zabrana abortusa nije rjesenje.Treba edukovati mlade,treba uticati na poboljsanje ekonomske situacije,treba mladima omoguciti razne sportske i kulturne aktivnosti,mjesta za druzenje,a ne da 'ubijaju dosadu' sexom,opijanjem i drogama.Ali nisu oni tome krivi!Kriv je sistem,krivo je skolstvo,krivi su roditelji.Omladina je zrtva.Zabraniti abortus znaci preseliti ga u ilegalu.I ne da se ne bi povecao natalitet,vec bi mnoge zene podlegle ili ostale sterilne pri tim zahvatima.

Jos bih nesto zeljela dodati.
Ti previse vjerujes toj statistici,a ona nije tacna.Zapravo ta statistika je vjerovatno radjena na osnovu izvjestaja drzavnih bolnica.Privatni ginekolozi su izostavljeni.
Prvo,u drzavnim bolnicama ne registruju svaki abortus (dovoljno je platiti nesto :wink: ).
Drugo,u drzavnu bolnicu na abortus idu zene,jer su osigurane i jeftinije je.Znaci izostavljene su maloljetnice i djevojke koje ce radije otici kod ginekologa u privatnu ordinaciju.
Kod privatnika se desava svasta.Ne pitaju za godine,rade svoj posao,uzimaju novac i NE REGISTRUJU NISTA!
Znam djevojcicu koja je sa 14 abortirala negdje van BL,njen dobar prijatelj je znao doktora koji joj je to uradio u nekom drugom gradu (drzavna bolnica).Niko joj nije provjerio RH faktor,nista.Morala je napustiti bolnicu sto prije (bila je iscrpljena i malaksala,kod kuce je lezala nekoliko dana,jer se osjecala lose).Platila je to 100 KM tada (za doktora,da se pocasti :wink: ),jer je islo preko poznanstva (inace bi je izaslo 200 KM = abortus u drzavnoj bolnici,ilegalno odradjen,kao da ga nije ni bilo).Njen abortus nije registrovan,naravno.I nije usao u statistiku!
Druga djevojka koju znam je dva puta abortirala (to nigdje ne pise u zdravstvenom kartonu :wink: ),a tek su joj kod drugog abortusa rekli da treba da primi injekciju u slucaju treudnoce jer je RH nergativna,da djete koje bi rodila ne bude degenericno.
Zapravo svi za koje znam da su abortirali,njihovi doktori nisu postupili po zakonskoj regulativi,tj. nisu unijeli nikakve podatke o tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 20:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U sustini i ja i ti (kao i svi ovdje) su protiv abortusa.Svi mislimo da treba sprijeciti da do toga dodje.
Ali zabranom abortusa se nista ne postize.(Moje licno misljenje)Kao ni osudom maloljetne majke bilo da rodi (kako li je nemoralno zivjela,rospija jedna - kao da je mogla sama da siri nemoral,bez muskarca) ,bilo da abortira (a to sto je musko jednako krivo,jer je ili to odmah predlozilo ili ni jednom jedinom rijeci to nije pokusalo da sprijeci,a o zajednickom ucescu u pravljenju tog malog bespomocnog bica da i ne govorim - se nigdje ne spominje).
Dakle,moje misljenje je da u prici o abortusu otac djeteta zasluzuje jednaku osudu drustva (majku ionako svi vec osudjuju) jer on jedino nema djete u svom stomaku,a niti jednim gestom to ne pokusava sprijeciti.Dakle,precutno se slaze s tim cinom ili ga jos i podstice ponekad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 20:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Pa, mi se ovde protivimo abortusu. I droga je zabranjena, pa se ilegalno švercuje. Legalizacija bi donijela još goru situaciju.
Mislim, abortus je ubistvo. To ne može biti porečeno. Ne vidim zašto se dijete ne bi moglo roditi i ostaviti u sirotištu. Mnogo je bolje biti živ, i imati šansu da nešto učiniš od sebe, nego ne biti ništa. (čak ne dobiti priliku da postaneš svjestan svoje okoline i svega na svijetu)
Kažu, neće imati srećno djetinjstvo ako bude u sirotištu. Pa, ljudi, to je neviđeno glup argument. Zato, ne dajmo mu da ima djetinjstvo uopšte. Čiji je to život med i mlijeko? Dajte djetetu šansu da samo odabere svoj put i život.
I još jedna glupost, ne sviđa se komšijama to što cura nije udata. Pa daj da ubijemo dijete. Strašno.
Komšiju koji sere na moj i račun mog djeteta bih zatjerao u tri lijepe. Ne vjerujem da bi mi se više obratio sa svojim torokanjem.

P.S. Jeste li znali da 5 od 6 embriona ne preživi prvih 8 sedmica trudnoće?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]