Razmišljao sam da li da se ovde javim, jer kao što sam nedavno rekao na jednoj temi ne volim da se opravdavam i branim. Prepuštam drugima da iznesu svoja mišljenja.
Ali ću navesti ponešto, da branim duhovnost i sve dobro kod ljudi. Da se raščiste neke stvari.
Prvo, trebalo bi pogledati temu koju sam noćas otvorio:
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=31156
Po meni, a možda griješim, Damaskina nije pogodilo moje mišljenje o krštenju (koje sam iznio na staroj temi prije više od 4 godine, što doduše ne znači da ne stojim iza toga) već ga je pogodilo moje brisanje postova zadnjih dana, a što sam objasnio u temi koju sam noćas otvorio. Nije se do sada bunio iako imamo različita mišljenja, nego ga je kao odjednom pogodilo moje mišljenje o krštenju, koje sam argumentovao i sa kojim se i jedan tadašnji pravoslavac načelno složio. Nešto sasvim drugo je u pitanju. Jednostavno, kriterije sam pooštrio, uvrede koje nisam trebao puštati prethodnih mjeseci sada više ne dopuštam. Neki su se zbunili naglom promjenom jer su vidjeli da im ne prolazi ono što im je prolazilo, pa su zato digli hajku, i pri tome se hvataju za bilo šta da me pokušaju diskreditovati, pa je u tu svrhu naletila tema o krštenju, a mogla je i bilo koja druga.
Naveo sam javno na toj temi koju sam otvorio noćas da sam kriv jer sam par mjeseci puštao svašta. Mada...možda to i nije bilo tako loše, desilo se nešto zanimljivo, desilo se to da kada nije bilo stege - padale su maske, učesnici su se pokazivali onakvi kakvi su, ispoljavali su svoju pravu prirodu, svoju (ne)duhovnost. To je zanimljivo, čim nekoga pustiš on onda krene da se ispoljava. Lako je biti dobar kad ti ne daju da budeš loš (kad ti brišu uvrede i čiste za tobom) ali biti dobar kad ti sve puste...e to je već nešto drugo. Pokazali su se.
Zanimljiva mi je, i žalosna, Damaskinova nesvjesnost o tome da je vrijeđao druge, da je nipodaštavao druge, da se podsmjehivao. Traži da mu se nađe gdje je to radio. A evo na ovoj temi vidimo da i drugi dijele moje mišljenje.
Uz to, zašto su pravoslavci inače tako nabrijani, tako usijanih glava? Ne samo Damaskin. Čim ih malo dirneš, čim dirneš njihovu vjersku organizaciju odmah bude kao da si dirnuo u osinje gnijezdo. Nedavno je jedan učesnik pitan "kako se samo usuđuješ da pišeš protiv crkve koja vuče korijene od Hrista i njegovih apostola, protiv jedine prave crkve". Ne citiram već parafraziram. Njih se ne smije poprijeko pogledati a sa druge strane je zanimljivo što oni osuđuje sve druge i sve drugo. Svi izvan pravoslavlja su im jeretici, svi izvan pravoslavlja su na pogrešnom putu, svi su odpadnici. Zar to nisu uvrede izrečene milijardama ljudi? To je kao OK? To nije nipodaštavanje drugih ljudi i njihovog vjerskog mišljenja? I koliko sam vidio niko ih nije žestoko dirao oko tog svog nadasve pogrešnog, neutemeljnog i netolerantnog stava.
Nedavno je jedan učesnik za avatara imao sliku na kojoj je pisalo "pravoslavlje ili smrt", i kada sam mu obrisao post u kojem je nekoga vrijeđao on je to ovako protumačio:
Esfigmen je napisao:
A što se tiče foruma,nećete me više gledati,jer je očigledno da urednik, jeretik, briše postove koji govore da je Istina jedino u Pravoslavlju i da su svi koji su izvan Pravoslavlja otpadnici i jeretici.
Kao prvo, izvrće razlog brisanja nekog svog drugog posta, nisam dozvolio vrijeđanje a on je to protumačio ovako kako je protumačio. Kao drugo, ovakav stav...nemam riječi

Postove koji iznose ovakve stvari bi vjerovatno takođe trebalo brisati, jer vrijeđaju milijarde ljudi. Ali to oni ne primjećuju. Niko od pravoslavnih, ni Damaskin, nisu dotičnog učesnika ukorili za ovakav stav, ni za avatar "pravoslavlje ili smrt". Pa i zašto bi, kao isto to misle. I to prolazi, a toga je mnogo, ovo je samo jedan primjer. A kad njih neko samo malo dirne odmah se diže hajka.
Nabrijani su, usijani, a usudiću se reći: oholi i gordi, ono za šta i sami govore da su veliki grijesi. Jer tvrditi to što je gore izneseno...ako to nije oholost i gordnost onda ne znam šta jeste.
Evo još malo od ovih zadnjih dana, potrebno je za sagledavanje situacije
Car Dusan je napisao:
ХРИСТ(ИСТИНА) ЈЕ ПРАВОСЛАВНА ИСТОЧНА ЦРКВА
Јерес је: Латинска(Римска "Црква"), Јерменска,Коптска, Етијопијска(Монофизитска "Црква") И ЗУРЛОТИ.
Секта је: Ислам, Лутеранство, Англиканизам, Протестантизам.. ........Јеховини, Адвентисти 5,6,7,8, дана итд, итб.
А остало су философије.
A ono što takođe nikako nije dobro je što otvoreno sprečavaju bilo čiji drugačiji duhovni rad, bilo čije samostalno istraživanje (pa čak i Svetog Pisma

), bilo čije razmišljanje svojom glavom izvan njihovih dogmi, evo primjera:
Car Dusan je napisao:
Ко си ти да тумачиш Свето Писмо?
Св.Оци наше Цркве су довољно разјаснили и рекли шта се треба рећи! Многе ствари написане у Светом Писму су превише за наш мозак који је везан за земљу, али су зато Св.Оци који су више били на небу протумачили за нас Св.Писмо!
Зато мало куллирај и читај тумачења Св.Отаца!
Ако ти треба шта препоручити јави!
И КАЖЕ СЕ ВЕРУЈЕМ У ЈЕДНУ СВЕТУ САБОРНУ И АПОСТОЛСКУ ЦРКВУ, А КОЈА ТО ЦРКВА ИМА АПОСТОЛСКО ПРАВО!
Па ИСТОЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
Ovo je Isus Hrist najavio rekavši:
Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi htjeli. (Matej 23,13)
Pogođeno u centar. Bravo za Isusa.
Tako da bih pravoslavcima poručio da se ne dižu na druge zato što im preispituju crkvu i dogme, bar oni na to nemaju pravo s obzirom na količinu gordosti i samouzdizanja nad cijelim svijetom, bez ikakvih osnova.
A to što pripadnici manjih vjerskih zajednica trpe (Adventisti, Jehovi svjedoci idugi) da ne pričam, česte riječi upućene njima su "jeretik", "sektaš", i to sa jasnom i nedvosmislenom namjerom da uvrijede.