banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 21:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jul 2007, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
Vader je napisao:

A sa lavićem se ne možeš porediti jer on razmišlja svojom glavom
a ne sakriva se iza neke vjerske organizacije
i ne ponavlja kao papagaj tuđe izjave.

Ovo što sada radiš je iz muke
jer je neko napisao puno toga iz svoje glave,
i to smisleno i argumentovano,

a ti i slični samo vrtite istu ploču i to bez argumenata,

uz redovne uvrede
kojima pravoslavci ubjedljivo prednjače na ovom forumu.
Stidite se.

Vader je napisao:
To se može vidjeti na forumima
gdje neki "kršteni" pravoslavci koji nemaju pojma o Svetom Pismu
ni o tome šta stvarno znači krštenje
pokušavaju soliti pamet onima koji redovno čitaju Sveto Pismo
i koji donose kakve-takve plodove Duha Svetog

Vader je napisao:
adventisti se trude da donose plodove Duha Svetog,
rade na svojoj duhovnoj izgradnji, proučavaju Sveto Pismo
i po svemu pokazuju znakove pravog krštenja,
za razliku od mnogih pravoslavaca.

Vader je napisao:
Crkva je sadašnjim učenjem o krštenju ponizila jedan sveti čin i svela ga na sprdnju

Vader je napisao:
Krštenje u crkvama polijevanjem vodom po onome što se vidi
i može a i ne mora da donese duhovne plodove,
dakle čas to krštenje radi a čas ne radi
što je još jedan u nizu dokaza
da to ne može predstavljati pravo krštenje.

Vader je napisao:

Posljedice pravoslavnog učenja o krštenju su te da ljudi ostaju neduhovni

Толико о модераторској "непристрасности".

Шта хоћеш са овим да кажеш???
Да се двије милијарде људи "скривају"?
Да је то зато што су теолошки "некреативни" или затуцани?

Лавићева прича аргументована???
Можда зато што се теби лично допада његова прича
или чак можда јер имаш сличне ставове?

Не знам да ли си примјетио да неколико људи различитих вјерских исповједања су у више наврата указивали на недоследности и нелогичности у тој причи.

Ниси учествовао на форуму малтене пола године које је форум провео скоро без модерирања, а свједоци смо да је прошло много и провокатора и много некултурних и увредљивих порука.

И сада отворено и пристрасно стајеш на страну корисника "Pilar" и "lavic" без обзира што их нико није нити нападао, већ им само указивао на бројне недоследности у њиховом тумачењу Светог Писма.

Наведи та тако очигледна "вријеђања" или се укључи у расправу када сматраш да неко говори без аргумената.

Могао би ти као "духовна особа" да мало промислиш на тему уређивачке непристрасности, а поготово на однос према подфоруму као да те нема, и сада када се појављујеш након пола године невидљивости и отворено фаворизујеш мишљења и ставове два учесника.

Ако си већ досада дозволио разнима да пишу апсолутне све што им падне на памет, откуд сада отворена и недвосмислена критика на рачун учесника који су по вјероисповјести православни?

Покажи да си непристрасан својим аргументованим писањем на форуму,
а поготово је ред да цитираш та мјеста у којима "православни предњаче у увредама",
јер си овом приликом свјесно и недвосмислено прозвао све учеснике форума који су православне вјероисповјести.

Заиста је срамно када опомињеш корисника "цар душан" за дуплирање тема, поред корисника "лавић" који отворено крши правило форума по којем ниви учесници не смију отварати мноштво тема.

А ево и доказа:

Vader je napisao:
O otvaranju tema

Novajlijama savjetujem
da ne otvaraju mnogo tema odjednom

kako su neki već radili
pa se ispostavilo da nije bilo nekog posebnog interesovanja za te teme.

Лавић је од 25. јуна када се учланио на форум отворио око 25 нових тема, а све и једна је сличне тематике и све су на овом подфоруму.

Било би и људски и хришћански и поштено
отворено рећи православнима да су овдје непожељни
а подфорум назвати рецимо:
Лична тумачења Библије
јер се он управо у то и претворио.

Свака част на истинољубивости и непристрасности!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 08:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Kad je vec covjek otvorio temu.
Kakve su sanse da se podijeli taj pod forum na duhovnost i religiju posebno?

Posto vecina religioznih ljudi, da ne kazem drugu rec, cim se nesto pojavi sto nije u skladu sa njihovim stavom, zatrpaju temu pljuvajuuci po svima i svacemu, a pocev od Damaskina, koji se eto nasao zaliti.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 09:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
JivanMukta je napisao:
cim se nesto pojavi sto nije u skladu sa njihovim stavom, zatrpaju temu pljuvajuuci po svima i svacemu, a pocev od Damaskina, koji se eto nasao zaliti.

tacno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 09:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Овдје ријечи уредника подфорума јасно показују његов став о православнима који као што можете видјети, не само да није необјективан, већ је и пљувачки и грубо подцјењивачки.

Што се тиче вашег случаја,
ви сте своје теме могли такођер објављивати и на подфоруму "Секс и Еротика" пошто сте сво вријеме рекламирали психосексуалне технике,
и нисте имали жељу водити икакакв дијалог са људима које не дијеле своје мишљење.

Православни учесници овог форума никада нису форум схватали на тај начин,
дакле подфорум није мјесто за проповиједање,
већ мјесто гдје ћемо размјењивати и сучељавати различите ставове
и учити једни од других.

Уредник се никада до сад није одредио према неком учењу или учеснику овако јасно и недвосмислено, омаловажавајући на тај начин светиње једне у свијету цијењене вјере и најпримитивнијим ријечима извријеђао њене светиње и њене вијернике.

Једно је "тон разговора", једно је "спамовање тема",
али је сасвим нешто друго када ти неко вјеру назове "спрдњом",
а све православне вјернике "недуховним људима"!

Такав начин разговора је прекршај не моралних обичаја и закона,
нити је просто непристојност и недостатак кућног васпитања,
већ је драги пријатељу у свакој цивилизованој европској држави
и кривично дјело.

Због тога ћу још данас да сачекам одговоре од остатка уредништва,
у нади да ће се овакво понашање спријечити,
а форум најзад добити неког непристрасног и неострашћеног уредника.

Није само мој став, већ и већине учесника,
од којих су нажалост многи напустили форум заувијек
(међу њима и неколицина мојих пријатеља)
управо због лошег уређивања форума који је природно стекао хаотичан ток, јер није уопште био модериран.

Не видим зашто би био проблем да се одреди више уредника
који би били различитих религијских погледа и увјерења.

То би одмах утицало на уређеност и квалитет самог форума,
а многе његове учеснике привукло назад.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 10:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
Kao sto sam vec negdje i nekad rekla ,nesjecam se gdje,Damaskin treba da bude moderator na DiR .Covjek samo na tom podforumu pise,izuzev desetak puta na muzici ,a ima preko 1000 postova. A ako je istina sto zbori o Vader-u,onda :roll: -kako se uopste biraju moderatori????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Brat bratu, u Banjaluci, barem 80 posto "pravoslavaca" nisu procitali vise od 5-6 stranica Svetog Pisma, isto toliki procenat svaki dan svjesno krsi 10 zapovjesti, pogotovo dvije najvece, krstenje i mnoge druge ceremnije su se kod odredjenih svestenika pretvorile u iznudjivanje novca a ne u duhovne rituale, ne vidim da je Vader mnogo omanuo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 10:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:)
Od kada se to moderatori biraju po broju postova?
Da je tako, neki koji imaju 5 000 ili 6000 postova bili bi moderatori na vecini tema, iako nemaju sto za reci, sem biti svakom loncu poklopac.

Moderator treba biti covjek sire tolerancije i koji je nepristrasan. Damaskin.. hm.. pa bas i nije nepristrasan. ;)

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 10:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Izgleda da sve više raste generalno mišljenje da moderator ne smije biti neko sa sopstvenim stavom ili mišljenjem, a ne daj Bože, da slučajno moderator susprotstavi svoje mišljenje nekom drugom, da ne naruši "objektivnost i nepristrasnost", koju mora da posjeduje. Ja šuplje priče... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 10:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Niko od moderatora ne trazi da nema svog misljenja. Dapace. :)
Ti kao moderator, da li brises i nipodastavas bilo sta ili bilo koga ako se ne slazes sa njima ili on sa tobom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 11:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
narcisa je napisao:
Kao sto sam vec negdje i nekad rekla ,nesjecam se gdje,Damaskin treba da bude moderator na DiR .Covjek samo na tom podforumu pise,izuzev desetak puta na muzici ,a ima preko 1000 postova. A ako je istina sto zbori o Vader-u, onda :roll: -kako se uopste biraju moderatori????

Naravno, šališ se :D

Jivan Mukta je napisao:
Kad je vec covjek otvorio temu.
Kakve su sanse da se podijeli taj pod forum na duhovnost i religiju posebno?

Nisam se ranije izjasnio povodom ovog, samo da kažem da potpuno podržavam prijedlog!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 12:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
ne kontam sto se salim???
a nekazem da se moderator treba birati po broju postova,nego po kvalitetu tih istih. Damaskin zna sta prica ,pazi sta prica i nevrijedja druge ljude sa foruma. A cisto i kvantitet njegovih postova govori o tome koliko je zagrijan za datu temu i raspravu o njjoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 12:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:)
To bas tvrdis odgovorno ili smao onako ovlas citas sto se dole zbiva?

Ili zelis da te se usmjeri gdje Damaskin nipodastava sve sto ne razumije i sto mu se ne svidja ili ne odgovara njegovom misljenju i ucenju.
Uostalom, sto se uopste o njemu prica..

Svi koji trebaju da se uvjere znaju gdje se mogu uvjeriti u to sto se zbiva. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
po kvalitetu tih istih. Damaskin zna sta prica ,pazi sta prica i nevrijedja druge ljude sa foruma.

Uh, uh, ne bih rekao... Ideš li ti uopšte na taj forum? Npr. ja (i još neki ljudi) sam bio optuživan od njega da "serviram laži i zablude", "propovijedam magiju", da se "bavim satanizmom", da "nemam ni najblažu predstavu o okultnom", kako "tu nema duhovnosti", da je sve to "vještičarenje i crna magija", a sve je to bilo obilno začinjeno mišljenjima crkvenih "autoriteta" o pitanju okultnog. Mislim, čovjek je stvarno pokazao koliko "zna"; a uz sve to je i onaj stav "popušio - sam - svo - znanje - svijeta"; tako je ugušio mnoge takve teme, bez da je bio isprovociran, svojim "pozivom na dijalog" a ne štedeći sredstva da odbrani duhovni monopol Crkve, "ne vrijeđajući i pazeći šta priča"... :roll:

To se izgleda odnosi i na sve ostalo što nije Pravoslavno.
A kad se neko slučajno ili namjerno ogrebe o Pravoslavlje onda mu je to "krivično djelo". Hm, pa mogao sam ja ovakav sličan topik postaviti odavno, u vezi sličnih "krivičnih djela".

Samo što se meni nekako čini da je svrha ovog topika zapravo hajka na moderatora pokušajem da se apeluje na svijest prosječnog forumaša, u kojem još živi poneka iskra pradjedovske vjere, a moderator se, kao, drznuo da dirne u tu vjeru...
E pa, ne dopustite da ta hajka uspije. A izgleda i da mu je ovo "labudova pjesma".

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 03 Jul 2007, 13:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ono koliko sam ja citala Damaskinove postove i komunicirala s njim, covjek je sasvim korektan i na svom mjestu. Osim toga, sve sto pise potkrijepljuje validnim i cvrstim argumentima.

E sad, ko je kojeg uvjerenja i kojoj religiji/kvazi-religiji pripada, ja bih ispostovala sva misljenja, tj. misljenja svih posjetioca " duhovnost i religija"

A dobra je i ideja, kako neko rece, odvojiti "duhovnost" i " religiju" u dva zasebna podforuma, da ne kazem podforum 'pravoslavlje' , pa podforum " budizam" pa " islam" itd itd :D Ali znam da je to ovdje tehnicki neizvodljivo.. ili mozda nije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 14:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Razmišljao sam da li da se ovde javim, jer kao što sam nedavno rekao na jednoj temi ne volim da se opravdavam i branim. Prepuštam drugima da iznesu svoja mišljenja.

Ali ću navesti ponešto, da branim duhovnost i sve dobro kod ljudi. Da se raščiste neke stvari.

Prvo, trebalo bi pogledati temu koju sam noćas otvorio:
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=31156

Po meni, a možda griješim, Damaskina nije pogodilo moje mišljenje o krštenju (koje sam iznio na staroj temi prije više od 4 godine, što doduše ne znači da ne stojim iza toga) već ga je pogodilo moje brisanje postova zadnjih dana, a što sam objasnio u temi koju sam noćas otvorio. Nije se do sada bunio iako imamo različita mišljenja, nego ga je kao odjednom pogodilo moje mišljenje o krštenju, koje sam argumentovao i sa kojim se i jedan tadašnji pravoslavac načelno složio. Nešto sasvim drugo je u pitanju. Jednostavno, kriterije sam pooštrio, uvrede koje nisam trebao puštati prethodnih mjeseci sada više ne dopuštam. Neki su se zbunili naglom promjenom jer su vidjeli da im ne prolazi ono što im je prolazilo, pa su zato digli hajku, i pri tome se hvataju za bilo šta da me pokušaju diskreditovati, pa je u tu svrhu naletila tema o krštenju, a mogla je i bilo koja druga.

Naveo sam javno na toj temi koju sam otvorio noćas da sam kriv jer sam par mjeseci puštao svašta. Mada...možda to i nije bilo tako loše, desilo se nešto zanimljivo, desilo se to da kada nije bilo stege - padale su maske, učesnici su se pokazivali onakvi kakvi su, ispoljavali su svoju pravu prirodu, svoju (ne)duhovnost. To je zanimljivo, čim nekoga pustiš on onda krene da se ispoljava. Lako je biti dobar kad ti ne daju da budeš loš (kad ti brišu uvrede i čiste za tobom) ali biti dobar kad ti sve puste...e to je već nešto drugo. Pokazali su se.

Zanimljiva mi je, i žalosna, Damaskinova nesvjesnost o tome da je vrijeđao druge, da je nipodaštavao druge, da se podsmjehivao. Traži da mu se nađe gdje je to radio. A evo na ovoj temi vidimo da i drugi dijele moje mišljenje.

Uz to, zašto su pravoslavci inače tako nabrijani, tako usijanih glava? Ne samo Damaskin. Čim ih malo dirneš, čim dirneš njihovu vjersku organizaciju odmah bude kao da si dirnuo u osinje gnijezdo. Nedavno je jedan učesnik pitan "kako se samo usuđuješ da pišeš protiv crkve koja vuče korijene od Hrista i njegovih apostola, protiv jedine prave crkve". Ne citiram već parafraziram. Njih se ne smije poprijeko pogledati a sa druge strane je zanimljivo što oni osuđuje sve druge i sve drugo. Svi izvan pravoslavlja su im jeretici, svi izvan pravoslavlja su na pogrešnom putu, svi su odpadnici. Zar to nisu uvrede izrečene milijardama ljudi? To je kao OK? To nije nipodaštavanje drugih ljudi i njihovog vjerskog mišljenja? I koliko sam vidio niko ih nije žestoko dirao oko tog svog nadasve pogrešnog, neutemeljnog i netolerantnog stava.

Nedavno je jedan učesnik za avatara imao sliku na kojoj je pisalo "pravoslavlje ili smrt", i kada sam mu obrisao post u kojem je nekoga vrijeđao on je to ovako protumačio:

Esfigmen je napisao:
A što se tiče foruma,nećete me više gledati,jer je očigledno da urednik, jeretik, briše postove koji govore da je Istina jedino u Pravoslavlju i da su svi koji su izvan Pravoslavlja otpadnici i jeretici.

Kao prvo, izvrće razlog brisanja nekog svog drugog posta, nisam dozvolio vrijeđanje a on je to protumačio ovako kako je protumačio. Kao drugo, ovakav stav...nemam riječi :(

Postove koji iznose ovakve stvari bi vjerovatno takođe trebalo brisati, jer vrijeđaju milijarde ljudi. Ali to oni ne primjećuju. Niko od pravoslavnih, ni Damaskin, nisu dotičnog učesnika ukorili za ovakav stav, ni za avatar "pravoslavlje ili smrt". Pa i zašto bi, kao isto to misle. I to prolazi, a toga je mnogo, ovo je samo jedan primjer. A kad njih neko samo malo dirne odmah se diže hajka.

Nabrijani su, usijani, a usudiću se reći: oholi i gordi, ono za šta i sami govore da su veliki grijesi. Jer tvrditi to što je gore izneseno...ako to nije oholost i gordnost onda ne znam šta jeste.

Evo još malo od ovih zadnjih dana, potrebno je za sagledavanje situacije

Car Dusan je napisao:
ХРИСТ(ИСТИНА) ЈЕ ПРАВОСЛАВНА ИСТОЧНА ЦРКВА
Јерес је: Латинска(Римска "Црква"), Јерменска,Коптска, Етијопијска(Монофизитска "Црква") И ЗУРЛОТИ.
Секта је: Ислам, Лутеранство, Англиканизам, Протестантизам.. ........Јеховини, Адвентисти 5,6,7,8, дана итд, итб.
А остало су философије.

A ono što takođe nikako nije dobro je što otvoreno sprečavaju bilo čiji drugačiji duhovni rad, bilo čije samostalno istraživanje (pa čak i Svetog Pisma :roll:), bilo čije razmišljanje svojom glavom izvan njihovih dogmi, evo primjera:

Car Dusan je napisao:
Ко си ти да тумачиш Свето Писмо?
Св.Оци наше Цркве су довољно разјаснили и рекли шта се треба рећи! Многе ствари написане у Светом Писму су превише за наш мозак који је везан за земљу, али су зато Св.Оци који су више били на небу протумачили за нас Св.Писмо!
Зато мало куллирај и читај тумачења Св.Отаца!
Ако ти треба шта препоручити јави!
И КАЖЕ СЕ ВЕРУЈЕМ У ЈЕДНУ СВЕТУ САБОРНУ И АПОСТОЛСКУ ЦРКВУ, А КОЈА ТО ЦРКВА ИМА АПОСТОЛСКО ПРАВО!
Па ИСТОЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Ovo je Isus Hrist najavio rekavši:

Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi htjeli. (Matej 23,13)

Pogođeno u centar. Bravo za Isusa.

Tako da bih pravoslavcima poručio da se ne dižu na druge zato što im preispituju crkvu i dogme, bar oni na to nemaju pravo s obzirom na količinu gordosti i samouzdizanja nad cijelim svijetom, bez ikakvih osnova.

A to što pripadnici manjih vjerskih zajednica trpe (Adventisti, Jehovi svjedoci idugi) da ne pričam, česte riječi upućene njima su "jeretik", "sektaš", i to sa jasnom i nedvosmislenom namjerom da uvrijede.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 15:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Господине Вадер,

ви сте у овом свом излагању навели примјер учесника под псеудонимом "есфигмен" као православног.

Опет кажем, да ли се ради о простој неинфомисаности,
или свјесноизвратњу чињеница, не знам,
али је и широј јавности познато да је манастир Есфигмен на светој гори иступио из Православне Цркве и приступио ектремистичкој секти тзв. старокалендарцима, чији је мото управо "православље или смрт".

Дакле нити корисник Видуша, нити његов алтер-его Есфигмен нису припадници Православне Цркве што је закључак и осталих чланова форума.

Што се тиче јединственог и личног става корисника под именом Цар Душан, нисам упућен да ли је члан православне цркве, али је чињеница да су ставови о неправославнима које износи његови лични, а не неки општи став свих православних.

Дакле, нисте примјетили моје бројне покушаје још од прије пола године, да господину Видуши укажем на многе прекршаје правилника понашања на форуму, те бесловесност његовог безглавог пљувања и осуђивања свега живог?
Не сјећате се да сте ме и тада окарактерисали као "истог као он"???

Нисте читали бројне постове у којима сам критиковао такво понашање,
које је на штету и тога који пише, а и на штету нивоа читавог подфорума???

Смијешно је у сваком случају,
генерализовати двјесто педесет милиона вјерника,
на основу писања три анонимуса на једном интернет форуму.

Интересантно је и то да се нико од мојих саговорника досад није жалио на некултуру дијалога, осим самог Вадера, а ја сам у више наврата показао да сам увијек спреман ако треба да се и јавно извиним, у случају да је неко моје ријечи протумачио као провокативне или грубе.

Такође сваки неаргументован или нелогичан навод може да се оповргне чињеницама или контрааргументима,
тако да је заиста бесловесно од стране оних којима се моји лични религијски погледи једноставно не допадају да их назову "неаргументованим", јер сам се увијек првенствено трудио да не водим монологе, већ да свакоме одговорим на питање, па ма колико оно било провокативно.

Овдје је очигледно ријеч о мањку објективности и повријеђеним сујетама које једноставно нису навикле да им неко аргументовано износи неслагања са њиховим учењима.

Али ако се већ једна вјера и традиција од два милениума тако олако критикује и карактерише пежоративним именима,
просто ми није јасно због чега су други заштићени од слличних начина комуникације.

Православни на овом форуму, дакле, имају да трпе критике и често и неаргументовано осуђивање,
а сами не смију учествовати у дијалозима са онима који проповиједају супротна учења,
или ако већ то чине, они су овдје једини обавезни да то чине "у рукавицама".

Питам отворено остале учеснике форума:

Како је могуће да у једној држави и граду у којем су православни најбројнија вјерска групација, на нашем форуму се број таквих учесника мјери у промилима, и ако случајно повире на форум,
одмах га напуштају, јер виде да на њему нису добродошли.

Зар није необично да на том истом форуму
постоји далеко већи број оних учесника
који проповиједају рецимо далекоисточна учења,
или у највећем броју учења сужених групација протестантског поријекла,
каквих бројно, скоро и да нема у Републици Српској и БиХ?

Све у свему, нисам примјетио да је модератор крштење неке друге хришћанске групације назваао "невалидним" или "шпрдњом".....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 15:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Damaskin je ubedljivo najkoretnija i najskolovanija osoba sto se tice ucesnika podforuma duhovnost i religija.Covek za sve sto napise ima argumente za razliku od vecine i jedini ne vredja neistomisljenike,a to sto je on kao pravi vernik i pravi pravoslavac manjina na Banjaluckom forumu,to svakog normalnog mora da zabrine.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ljudi moji, mlatite praznu slamu. moderator moze i treba (normalno, ako zeli) ucestvovati u raspravama kako na svom tako i na drugim forumima i podforumima, ali mdoerator mora imati tacno i strogo definisana pravila moderisanja svog podforuma. tok ove teme je vec dove do toga da bi se ona trebala prebaciti na DiR jer ste se vec poceli gadjati biblijskim citatima sto je opet skretanje sa naslova i poruke pocetnog posta ove teme. moderator treba i mora imati svoja pravila sa kojima ce se korisnici morati sloziti ili na ovom podforumu se zaliti na njih. ja ne vidim nista sporno u tome da vader brise postove koji

- nekoga vrijedjaju
- kojima se iznose glupi i nepotrebni citati, navodi, odgovori (loncu poklopac)
- ideolosko inacenje i nabijanje na nos (svi se sjecamo micelijusa)
- bombardovanje citatima (svi se sjecamo micelijusa)

jedno je rasprava, preseravanje je nesto sasvim drugo. ne slazem se sa moderatorom ako brise postove koji se kose njegovim principima (opet se svi sjecamo micelijusa). prosto sumnjam da vader na taj nacin brise postove. vader zaista jeste odlican moderator i on treba da ostane na toj funkciji, ali vader treba isto tako da iznese stroga pravila svog podforuma da bi se izbjegle neke glupe i konfuzne situacije. kao sto damaskin rece:

Damaskin je napisao:
дакле подфорум није мјесто за проповиједање,
већ мјесто гдје ћемо размјењивати и сучељавати различите ставове
и учити једни од других.

sa cim se apsolutno slazem sa njim. forum treba da bude ovakav sa naglaskom na zadnji red ovog citata. svi moramo biti svjesni sopstvenih mana, ali ako vec iznosimo mane drugih kao i njihovih religija, moramo biti svjesni da idemo direktno u koprive (i vrlo vjerovatnije brisanje posta) jer je to veoma osjetljivo podrucje, koje se vrlo lako moze pogresno razumjeti i shvatiti. ako neko iznese mane neke druge religije npr islama, bilo koji pripadnik te religije ce se vrlo vjerovatno naci uvrijedjenim pa ce uzvratiti na isti nacin sto moderator mora na vrijeme sprijeciti upozoravanjem, brisanjem tema, banovanjem upornih korisnika.

u osnovi koliko ja vidim, ovdje je nekoga samo zabolilo to sto su mu neki postovi bivali izbrisani sto smatra uskracivanjem slobode. zato je moderator tu da mu odgovori, sto je i ucinio, niko nije ubijen ni ranjen, rasprave mogu slobodno da nastave. ne vidim cemu dalje prepiranje, sve je jasno.

samo se ljudi opustite, ne radi se ovdje o glavama i ljudima, ucite brate da malo sazivljavate jedni sa drugima i probajte jedni druge razumjeti a ne unaprijed osuditi i prokleti. prilicno sam siguran da sve religije svijeta predlazu istu stvar, samo drugim rijecima.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2007, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Vader je napisao:
Crkva je sadašnjim učenjem o krštenju ponizila jedan sveti čin i svela ga na sprdnju

A zar nije?

U principu ja sam ateista, iako sam procitao i Sveto Pismo i Kur-an. Na Boga gledam kao na instituciju i do smrti se slazem sa Volterovim "Si'l Dieus ne existe pas, il faudrait l'inveter," tako da nisam kompetentan da sudim o verskim stavovima gospode koja je uzela ucesce u ovoj temi, ali ono sto mogu reci je sledece:

Moderator Vader je najkompetentniji i najkvalitetniji moderator na celom blic.net forumu. Osoba njegovog znanja, njegove inteligencije i upucenost, sa vec izgradjenim zivotnim stavovima i istancanim osecajem za pravdu nije nikada dovela u pitanje integritet diskutanata bilo kojeg podforuma koji on moderise. Izjave poput Damaskinovih, koga po licnim nacelima moram postovati zbog svog odnosa prema onome u sta veruje, nisu nikako na mestu i zaista bode ljudsko oko kada neko o Vaderu siri lazi karakterisuci ga kao "nekompetentnog," "pristrasnog" i sl.

Vader ti i pored svega nisi imao potrebu da se pravdas bilo kome s obzirom da si sa Damaskinom i ostalim ucesnicima podforuma DiR vec kroz postove raspravio sve sto si imao. Naravno da se ne moze ocekivati medjusobno postovanje misljenja i shvatanja od zagrizenih pripadnika razlicitih religija, ali to je i za ocekivati, a izjave poput:

narcisa je napisao:
Kao sto sam vec negdje i nekad rekla ,nesjecam se gdje,Damaskin treba da bude moderator na DiR .Covjek samo na tom podforumu pise,izuzev desetak puta na muzici ,a ima preko 1000 postova.

i to kada dolaze od nekoga ko kaze "PANK je fin.." govore sasvim dovoljno o poznavanju religije i duhovnosti, uopste ne treba da te tangiraju ni najmanje.

Toliko i od mene ;)

Cheers

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
navijam za damaskina i podrzavam njegova misljenja, jer sve njegove postove koje sam procitala (a procitala sam ih!) svi su bili bas bas dobri i tacni i objasnjeni i sl... vezano za tematiku - dakle svaka cast!
a kasnije sam ustanovila da on nije cak ni neki fanatik ili da je iskljucen iz "stvarnog zivota" covjek pise narodskim jezikom, shali se i sl totalno super i neograniceno :D
da sam na njegovom mjestu, uopste se ne bih obazirala na neistomisljenike ili one koji ne kontaju, pobogu pa nasa crkva nikog ne tjera ni na sta, ko shvati shvati i ko hoce da zna i sazna - bice mu 8) a ko nece, nikakvo "prosvjetljivanje" mu nece pomoci.... dakle @Damaskin - smireno i iskuliraj :wink:

@Warrior of the light - damaskin ili bilo ko ima pravo da ti kaze sve sto misli o tome sto si pisao i to je potpuno validno cak iako kaze da je to po njemu -magija- ili sl..... imas i ti njemu pravo reci o njemu sta hoces i super
svi znamo sta je VRIJEDJANJE a sta je IMANJE SUPROTNOG MISLJENJA.... neka niko ne izigrava "zrtvu" :x

pozdrav svima i srecno u rjesenju problema

p.s. @BlackHand - neciji potpis ne mora da ima a i nema nikakave veze sa SVAKOM IZJAVOM TE OSOBE - totalno glupo i ograniceno shvatanje... :roll: pogotovo ako ti ne kontas taj potpis, ispadas jos smjesniji :roll: :lol:
btw kakve veze ima to koju muziku slusas da bi se znalo "koliki si vjernik" ili koliko si knjiga procitao, koliko si upucen u ovo ili ono.... kakva PREDRASUDAAAAA ogranicenost a kategorije.... bljak :roll:
-----> ovo sve bih napisala i na temi u kojoj se raspravljalo o tome kako je uopste ovaj clan foruma moderator na bilo kojem podforumu.... sve ovo je jos jedan primjer njegovog pristrasnog i ogranicenog misljenja..... c c c :x

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]