banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 17:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 11:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Није проблем ко је у праву, него ко логички размишља...

Пуно им 50 КМ, а није толики пут и опет дати за крштење.

И сутра кад им буде требао свештеник, па их он упита зашто држе некрштено дете у кући, да ли ће му поштено одговорити или увијено... Видећемо за касније.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Tiki the Boyler je napisao:
TBPTKO je napisao:
Неће Србин у ред, па то ти је :wink:
колико сте горива потрошили од БЛ до Крупе и назад ?

Кад се то дете буде венћавало ваља вам ићи по крштеницу у манастир.
И да ли ће вам ти дивни монаси доћи у дом да свете водицу, хоћете ли код њих однети жито за Славу, кога ћете звати, за не дај Боже, смртни случај ?

Ti stvarno nekad žešće lupetaš!

... ili prosto ne možeš prihvatiti činjenicu da nekad nisi u pravu...

U svakom žitu ima kukolja, a ti malo razmisli na tu temu...

Nije samo TVRTKO takav? Mene jedan "TVRTKO" nedavno pita ko je episkop moje Crkve? Hej, zamisli, oni su Crkvu podijelili po episkopima: jedna eparhija njima cini Crkvu, jedan episkop njima je Crkva?

Oni odbacuju Simvol Vjere u kojem pise da je sva vaseljenska Crkva JEDNA CRKVA i da svaki clan te JEDNE CRKVE, bilo gdje u svijetu da se nadje, moze primiti Svete Tajne od bilo koje pomjesne Crkve, a ne samo od lokanog svestenika u njihovom mjestu stalnog boravka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 16:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
TBPTKO je napisao:
Није проблем ко је у праву, него ко логички размишља...

Пуно им 50 КМ, а није толики пут и опет дати за крштење.

И сутра кад им буде требао свештеник, па их он упита зашто држе некрштено дете у кући, да ли ће му поштено одговорити или увијено... Видећемо за касније.....

Izvini, molim te, ali ti toliko lupaš da to boli!

Znači li to da, recimo, osoba koja je krštena u Sarajevu i izbjegla je za vrijeme rata u Sidnej, za sve "usluge" koje bi joj trebale od sveštenika mora da hvata prvi avion, a ne da se obrati lokalnom parohu (ukoliko je takav na raspolaganju, naravno)?

Teza koju ovim riječima zastupaš zapravo i jeste naš veliki problem - Srpska Pravoslavna Crkva se, na žalost, počela ponašati kao neka od velikih svjetskih mega korporacija pa, kao kad hoćeš da kupiš HP-ov računar oni te upućuju na lokalnog predstavnika, tako je i Crkva razvila svoja komercijalna predstavništva. Naravno da pod pritiskom brojnog članstva mora da postoji i nekakva organizacija, ali ona MORA BITI ISKLJUČIVO u cilju širenja Božije riječi i duhovne izgradnje srpskog (u ovom slučaju) naroda, a ne (Bože me sačuvaj) lične dobiti i zarade.

A, ako se već vežeš za logiku, pokušaj je gledati i iz očiju vjernika, a ne korumpiranog sveštenika koji je ovim činom "ostao zakinut" za 50 maraka prihoda! Ja bih lično bio spreman preći i dalji put da budem blagosloven prisustvom iskrenog Božjeg pravednika, a kamoli do Krupe do koje se može i biciklom!

I na kraju, premda ranije nisam čuo za tu dvojicu sveštenika, moram reći da se obradujem svaki put kad se pronese glas o pozitivnim duhovnicima među nama Srbima - dok je takvih i Bog nas trpi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 16:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Мада, истине ради, и у Бања Луци имате неколико нових младих и образованих свештеника који су заиста за сваку похвалу и примјер.
Али ако неко воли манастир, зашто да не?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 16:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Jun 2007, 08:55
Volu koji vrše ne zaveži zobnicu što bi rekli svako trba da živi od svog rada. Bog je štitio Levite služitelje hrama tako što su im svi donosili svoje desetke (deseti deo od sveg imanja u toj godini). Kod nas naplaćuju 100 evrića za sahranu(sve zavisi od slučaja do slučaja može i više i manje) ako nemaš onda ništa od sahrane. Ko voli nek izvoli sa ili bez sveštenika u grob. Koliko mi je poznato oni nemaju pravo diktirati cene ali šta je tu je. Žalosno je drugo nešto što se malo dete ne krsti već obrezuje a za tim je prestala potreba. Hrist je bio i obrezan i kršten već kao odrasla osoba kako sad to sin Božiji a tako kasno se krstio? Zato što se krštenjem zavetuje Bogu na poslušnosti (da li malo dete zna šta je zavetovalo i da li je uopšte pitano?) Nešto mi promače podatak koliku Jovan krstitelj odredi tarifu Hristu za krštenje. Još je žalosnija nauka crkvena kojom opijaju vernike jer su i sami u zabludi i pritom misle da Bogu službu čine. Kad izbace kipove i slike i jedino se Bogu klanjali i Njegovu reč držali eto me odmah tamo.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
eto me odmah tamo.

Јел' то значи да ћеш умјесто "Куле стражаре" смарати људе да купе најновији број "Православља"? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 17:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Jun 2007, 08:55
Pozdravljam MAJSTORE i želim vam sve najbolje u vašem životu.
Smatram Bibliju većom i od ,,kule'' i od ,,pravoslavlja'' zato jedino nju čitam, možda mnogo propuštam zbog toga ali nismo svi savršeni. Strah me da ću čitajući te novine ili već šta su dostići duhovnu zrelost pa brzo otpasti sa grane koja je Hrist.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 19:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Притисак, да ли си чуо за заједницу верних која се зове парохија ?
То је већ вековима начин организације Православне цркве. Члан си парохије, идеш у цркву, свештеник те познаје. Не мора се летити нигде, јер припадаш тамо где стално живиш. Ту си уписан у матичне књиге, ту вадиш крштеницу, или неку потврду... Не може се лутати од цркве до цркве по својој вољи. Сутра кад ти треба свештеник за славу где ићи? Најлакше је седети, дође ти неко са стране, лепо га примиш и више не видиш. Сутра умре нека сиротиња да ли ће ићи да траже неког дооброг духовника :-? или ће надлежни морати да буде хуман ?

Видуша, ти грдиш целу СПЦ, па не знам стварно коме припадаш.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
То је већ вековима начин организације Православне цркве. Члан си парохије, идеш у цркву, свештеник те познаје. Не мора се летити нигде, јер припадаш тамо где стално живиш. Ту си уписан у матичне књиге, ту вадиш крштеницу, или неку потврду... Не може се лутати од цркве до цркве по својој вољи. Сутра кад ти треба свештеник за славу где ићи? Најлакше је седети, дође ти неко са стране, лепо га примиш и више не видиш. Сутра умре нека сиротиња да ли ће ићи да траже неког дооброг духовника :-? или ће надлежни морати да буде хуман ?

Видуша, ти грдиш целу СПЦ, па не знам стварно коме припадаш.

Pravoslavna Crkva je vaseljenska Crkva, Crkva cijeloga svijeta, Crkva svih pravoslavnih hriscana. Pravoslavni hriscanin ima pravo da ide u hram bilo kojeg pravoslavnog naroda, da ucestvuje u Sluzbi i ako zna jezik svestenosluzitelja, moze da se se ispovijedi, da se pricesti, da krsti nekrsteno, da pozove na opelo...

Posjete manastirima znaci hodocasce i primanje Crkvenih Svetih Tajni u tim manastirima i jeste svrha cijelog puta, a ne razgledanje okoline, arhitekture ili umjetnosti u manastyiru.

Da, ja ne grdim nikoga, neko pokazujem mjesta u dokumentima i u zivotu SPC koji svjedoce da je u SPC jeres ozvanicena.
Ja pripadam Pravoslavnoj Crkvi, a ne jeresi. Ako je i tebi do crkve, nemoj propovijedati jeres.

Vi novotarci jeretici zelite da stado svoje parohije ili svoje eparhije drzite samo u svom toru, da strizete samo vi i niko drugi. Biznis je biznis, zar ne? A ko ne voli pare? :lol:

Poslednji put menjao Vidusa dana 24 Jun 2007, 20:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 20:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidusa je napisao:
Ja propadam Pravoslavnoj Crkvi,
a ne jeresi.

Шта рече? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Vidusa je napisao:
Ja propadam Pravoslavnoj Crkvi,
a ne jeresi.

Шта рече? :)

Jadnik, sta on citira i cega se on hvata?

Na kraju krajeva, mozda i propadam, ali, slava i hvala Bogu, jos znam sta je Crkva i da je spasenje samo tu, a ne u jeresi koji vi propovijedate i nudite je narodu kao Crkvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Само никако да нам кажеш како се зове епископ и понеки свештеник твоје Цркве. ИЛи она само постоји у твојој машти. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Само никако да нам кажеш како се зове епископ и понеки свештеник твоје Цркве. ИЛи она само постоји у твојој машти. :lol:

Vjera je privatna stvar i to pravo zadrzavam za sebe, bas kao sto i ti sa pravom ovoga foruma krijes svoje ime. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 21:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

То су исто говорили и комунисти, чак је тако и гласио неки члан закона :lol:

Моје име, па знаш ме ја сам онај до Асистента :lol: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 21:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Drago mi je sto duhovnim smradovima u SPC kvarim posao i sto ih razoblicavam.

Valjda ce mi se i to upisati kao dobro djelo vjere.

:cheers: :angel13:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 22:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Они што су каменовали св.арх. Стефана мислили су да добро чине :-?

А за тебе је ово права ствар, пусти каноне и пирамиде

Bright light city gonna set my soul
Gonna set my soul on fire
Got a whole lot of money thats ready to burn,
So get those stakes up higher
Theres a thousand pretty women waitin out there
And theyre all livin devil may care
And Im just the devil with love to spare
Viva las vegas, viva las vegas

How I wish that there were more
Than the twenty-four hours in the day
cause even if there were forty more
I wouldnt sleep a minute away
Oh, theres black jack and poker and the roulette wheel
A fortune won and lost on evry deal
All you needs a strong heart and a nerve of steel
Viva las vegas, viva las vegas

Viva las vegas with you neon flashin
And your one armbandits crashin
All those hopes down the drain
Viva las vegas turnin day into nighttime
Turnin night into daytime
If you see it once
Youll never be the same again

Im gonna keep on the run
Im gonna have me some fun
If it costs me my very last dime
If I wind up broke up well
Ill always remember that I had a swingin time
Im gonna give it evrything Ive got
Lady luck please let the dice stay hot
Let me shout a seven with evry shot
Viva las vegas, viva las vegas,
Viva, viva las vegas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:angel10:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 14:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
TBPTKO je napisao:
Неће Србин у ред, па то ти је :wink:
колико сте горива потрошили од БЛ до Крупе и назад ?

Кад се то дете буде венћавало ваља вам ићи по крштеницу у манастир.
И да ли ће вам ти дивни монаси доћи у дом да свете водицу, хоћете ли код њих однети жито за Славу, кога ћете звати, за не дај Боже, смртни случај ?

Djecace,

Ne shvatas bit cijele price. Poenta je u tome da cu ja darivati od srca a ne onoliko koliko mi svestenik otcepi tarifu. To koliko cu ja darivati je moja licna stvar i ja se nahodim time koliko u datom momentu imam i koliko mogu dati, a vjeruj mi, kao i u brojnim slucajevima do sada, ta suma je cesto veca od "tarife".

To koliko cu ja goriva potrositi je totalno nebitna stvar u cijeloj ovoj prici. Ja cu se jednako osjecati pravoslavnim hriscaninom u bilo kojem pravoslavnom hramu sirom svijeta gdje odem a ne samo u Hramu Svete Trojice u Banja Luci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 14:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Хвала на комплименту, али моји дечаци већ имају девојке 8)

Стварно шта мене брига твоје дете, да ли ћеш га крстити или не, да ли ћеш га одвести на вакцинацију или ћеш рећи да је то непотребно , јер је народ живио , а није код лекара ишао.... То је твоја и супругина родитељска дужност- А ти си класичан Србин инаџија, биће по твоме, па макар дупло платио.
Сад да ти ја причам о послушању, црквеној дисциплини, правилима поста, посети богослужењима и Причешћу...џаба губим време.

За тебе је црква севрис за обављање верских услуга

Нека сте ви и дете живи и здрави, желим вам сваки благослов од Бога.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 21:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
TBPTKO je napisao:
То је већ вековима начин организације Православне цркве. Члан си парохије, идеш у цркву, свештеник те познаје. Не мора се летити нигде, јер припадаш тамо где стално живиш. Ту си уписан у матичне књиге, ту вадиш крштеницу, или неку потврду...

Način organizacije Pravoslavne crkve mi je dovoljno jasan (barem mislim da jeste:-)) I jasno mi je da veliki broj vjernika jednostavno zahtijeva nekakav vid organizovanja. Međutim, ono što meni lično smeta je upravo to što i sam konstantno ističeš - Srpska pravoslavna crkva je u mnogim segmentima počela da predstavlja samo to - tek jednu organizaciju (ili korporaciju!) sa tu i tamo malom dozom duhovne komponente umjesto da naglasak bude na ovom "duhovno", a organizacija i ostale ovozemaljske stvari da budu tek sporedna stvar...

Kakvo bre gubljenje energije na birokratiju, vađenje potvrda, krštenice i šta ti ja znam šta (da ne nabrajam mnogo "grđe" stvari)? Ako si iskren hrišćanin, misliš li da je to ono što vodi spasenju? Je li to ono što Bog od nas traži? I je li to osnovna briga Božijih pastira?

TBPTKO je napisao:
Не може се лутати од цркве до цркве по својој вољи.

A zašto ne bi moglo? Šta ako se preselim u drugi grad ili državu? Šta ako osoba koja treba da bude Duhovnik nije ni D od Duhovnika? Šta ako ga većina pripadnika njegove parohije vidi tek kao običnu lopužu koja blati ime Božije?
Da li ti svoju djecu šalješ kod doktora za koga većina tvrdi da je jako loš (ali on radi u dijelu grada kojem ti pripadaš), ili si spreman poslati ih i na dalek put da bi ih izliječio poznati i iskusni doktor?

TBPTKO je napisao:
Сутра кад ти треба свештеник за славу где ићи? Најлакше је седети, дође ти неко са стране, лепо га примиш и више не видиш. Сутра умре нека сиротиња да ли ће ићи да траже неког дооброг духовника :-? или ће надлежни морати да буде хуман?

Vidiš li smisao svojih riječi i sarkazam u ovome "Сутра умре нека сиротиња да ли ће ићи да траже неког дооброг духовника :-? или ће надлежни морати да буде хуман?". Stvar je u parama zar ne? Stvar je u tome koliko će love leći u džep. Znači - sveštenik je ili human ili prima lovu?

I još nešto - Srbi nisu inadžije i Srbi su znali da cijene svoje duhovne učitelje i vođe. Međutim činjenica je i da su nam savremeni duhovni oci često više na sramotu nego na ponos - čast izuzecima. Hvala Bogu pa ih ima!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]