banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 15:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jun 2007, 13:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
E to kad sam ču juče na TV mislio sam da je to samo filmska fikcija, ali da se tom jadniku nije otvorio ni glavi ni pomoćni je stvarno čudno! Ako neko ima više informacija o tragediji u Prijedoru!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Mislim da je to kod nas bilo. Neki momak, Kecman se preziva, 73. godište, juče poginuo.. Ma strašno... A ja baš nekidan govorim kako hoću da idem da probam skakanje padobranom... + prijatelj mi jedan obožava skakat padobranom i vozit avion... Ova tragedija mogla se desit bilo kome od njih... A kakav je to užas kad je shvatio da mu se nijedan padobran nije otvorio... Jadan... Rest in peace... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 13:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čovjek još profesionalac i to mu bio 1000 i neki skok i nažalost posljednji! Ali eto i to se događa!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 13:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Има ли неко званичну информацију? Ако се десило, нека му је лака земља...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 13:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ПРИЈЕДОР, 15. ЈУНА (СРНА) - Дежурни тужилац бањалучког Окружног тужилаштва Подручна канцеларија Приједор Вукашин Кондић рекао је да је падобранац Драган Кецман (36) јуче страдао због "техничких проблема на главном падобрану".

"Као искусан падобранац, Кецман је покушао да отклони технички квар и изгубио је драгоцјено вријеме, тако да није успио отворити резервни падобран", рекао је данас Срни тужилац Кондић.

Он је навео да се кобни пад завршио у њиви кукуруза, поред спортског аеродрома на Уријама Аеро-клуба "Приједор", на којем је изводио редован тренинг, скачући са 1 000 метара висине.

"Увиђај су обавили припадници Станице јавне безбједности Приједор, дежурни окружни тужилац и Републичка дирекција за цивилну и ваздушну пловидбу из Бањалуке", навео је Кондић.

Ова несрећа десила се јуче у 16.50 часова.

Драган Кецман у својој дугогодишњој каријери спортског падобранца имао је више од 1 000 скокова.

У историји Аеро-клуба "Приједор", који постоји више од 50 година, ово је прва трагедија овакве врсте.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Uh... Eto zasto se to zovu extremni sportovi. Al jebiga, znao je on dobro cime se bavi, pogotovo kad je imao vec toliko skokova. Onda je vjerovatno do stare opreme ili sta je...
Laka mu zemlja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
mozda je sabotaza...mozda mu je neko podmetnuo namjerno...kako bas ni 1 da se ne otvori...a covjek je iskusan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 16:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
jbg...laka mu zemlja... :(
a sto se tice nesrce - mozda je uzrok upravo u iskustvu... poslije toliko skokova, i ne samo skokova nego svugdje gdje neke stvari obavljas automatski, oprez pocinje da izostaje. rutina, nedovoljna kontrola opreme i eto zla. ljudski faktor najcesce omane...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
filozof sa vrbasa je napisao:
"Као искусан падобранац, Кецман је покушао да отклони технички квар и изгубио је драгоцјено вријеме, тако да није успио отворити резервни падобран"

Kao i obično - ljudski faktor. Nažalost!

Neka ti je laka crna zemlja!
I vedro nebo... tamo negdje... kolega...

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
blah ja jos htio ici skakati...sve se raspitao, malo skupo prvi put ali kasnije ok, Ali eto.....a jos nerodzeni buraz govorio da se nekom njegovom liku nije otvorio glavni pa jedva pomocni i na kraju samo noge polomio, ali eto....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 17:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Laka mu crna zemlja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 17:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Zato sam ja svoj padobran nazvao Sezam.

Jebote, a ja se bash dogovaram sa tipom sa faksa da me vodi na paraglajding. c c c

Laka mu crna zemlja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 17:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Narode stnanite , hajd jedan među vama da je skeptik po pitanju skokova, ali sad da čitam ovakve posotve jedan iza drugog to je besmisleno! Eto ako pogledate ove nesreće na motoru u zadnjih 14 dana, znači po vama niko ne bi trebao da kupuje motore, ali to se ne dokađa nego kad neko pogine drugi dođe na njegovo mjesto i kupi što bjesniji i što jači! Ko me je suđeno da pogine ugušiće se u lavoru dok bude prao noge! Ne bih sad da raspravljam o sudbini nego čisto da vam kažem da to nije tako crno i da je to prvi takav slučaj na ovim prosotrima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 18:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Frenki je napisao:
blah ja jos htio ici skakati...sve se raspitao, malo skupo prvi put ali kasnije ok, Ali eto.....a jos nerodzeni buraz govorio da se nekom njegovom liku nije otvorio glavni pa jedva pomocni i na kraju samo noge polomio, ali eto....

Da se razumijemo... vazduhoplovni sportovi, uključujući i padobranstvo su među najbezbjednijim sportovima na planeti! Nesreće se dešavaju, ali procentualno gledano - mnogo manje nego recimo u rukometu, košarci ili biciklizmu!!!
Moj nastavnik padobranstva je (tada) imao oko 2500 skokova i samo jednu povredu skočnog zgloba, koju je zadobio igrajući fudbal sa ekipom na aerodromu!

Tako da... što reče Filozof... zaista je glupo generalizovati i od jednog nesrećnog slučaja praviti sveopštu tragediju!

Da se vratim na temu... očigledno je bio u pitanju trenutak nepažnje, dekoncentracije, previda... ko zna! A tu mjesta za grešku nema!
Kada sam prvi (i poslednji) put pogrešno provukao padobransku gurtnu kroz sistem veza - popio sam takav šamar da mi nikada više nije palo na pamet da napravim takav previd! I danas sam zahvalan svom nastavniku za isti! Možda mi tad nije spasio život, ali neki drugi put jeste...

Zato ne pravite slona od muve. Svaki izgubljen život jeste tragedija, ali i opomena onima koji ostaju! Padobranstvo je, ma koliko nekima čudno zvučalo, kolektivni sport... i ako odete da napravite svoj prvi skok znajte da je čitav tim ljudi iza vas.

I sretno!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 18:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler , evo sad pričaju na vjestima kaže da ga je zeznula zemljina teža , kao i sila akcije i reakcije kroz sistem veza kad je htio povući ručicu , pa ma šta to značilo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
evo sad pričaju na vjestima kaže da ga je zeznula zemljina teža

pa da ga je zeznula zemljina teza, jeste brate, ona vuce prema centru zemlje a ako ti skocis iz aviona a pri tome nemas ama bas nista da uspori tvoje kretanje, to zna biti zajebano kad tvoje tijelo dodje u koliziju sa nekom povrsinom koja je vrlo vjerovatno dosta "iznad" centra planete.

znas vec:
Wikipedia je napisao:
An object falling freely near the earth's surface increases in speed by 9.807 m/s (32.174 ft/s or 22 mi/h) for each second of its descent. Thus, an object starting from rest will attain a speed of 9.807 m/s (32.17 ft/s) after one second, 19.614 m/s (64.34 ft/s) after two seconds, and so on

znaci ugrubo, za svaku sekundu nas nesretni padobranac je ubrzavao za priblizno 9.807 metara po sekundi. e sad ako je on skocio sa 1000 metara sracunaj koja je brzina otprilike bila njegovog tijela kada je 'dodirnulo' zemlju, tj pomenuto polje kukuruza (da ti olaksam: otprilike 10.000 m/s)

Ne razumijem sta ti nije jasno u toj recenici, zajebala ga je gravitacija. kao i brojne pilote, vozace cepelina, paraglajdere, ptice i kitove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 18:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
E moj Kec, ko bi pomislio da ti se to moze desiti. Neka te cuvaju andjeli zauvijek :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 18:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Mislim da sam znao ovog momka... Veliki ljubitelj padobranstva, ekstremnih sportova, rave-tehno muzike, računara i web dizajna. Nekad davno odradio http://www.clubsound.prijedor.com/ koji je u to vrijeme bio neviđeno moderan sajt... Kasnije ga prestao održavati, ali i dalje dobro izgleda i ima dosta sadržaja.
RIP

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 18:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
VeLiKi je napisao:
znaci ugrubo, za svaku sekundu nas nesretni padobranac je ubrzavao za priblizno 9.807 metara po sekundi. e sad ako je on skocio sa 1000 metara sracunaj koja je brzina otprilike bila njegovog tijela kada je 'dodirnulo' zemlju, tj pomenuto polje kukuruza (da ti olaksam: otprilike 10.000 m/s)

Ne razumijem sta ti nije jasno u toj recenici, zajebala ga je gravitacija. kao i brojne pilote, vozace cepelina, paraglajdere, ptice i kitove.

Izgleda da ti matematika i fizika nisu bas jaca strana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 19:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
VeLiKi je napisao:
(da ti olaksam: otprilike 10.000 m/s)

v=korijen iz (2xGxh)

v= cca 140m/s = cca 500km/h

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]