evo ovako - stari imao od sredine 80-tih do 1992. (pred sam rat) G I i 2x G II (sve dizeli). trosili su strvarno malo (5-,5,5l/100km). auto je pouzdan i nije bilo sa njim nikakvih problema.
ALI - performanse su nikakve (150km/h niz brdo i oko 20s do 100km/h), mjesta je malo (u poredjenju sa autima slicne velicine a cesto i manjima) i uzasno je neudoban. pri svemu tome vjesanje je katastrofalno (pri vecim brzinama podize zadnji tocak u krivini i to skoro redovno).
postoje jaci i daleko dinamicniji modeli (GTI, GTI 16V, G60) ali njihovo odrzavanje je mnooogo skuplje (sto zbog potrosnje sto zbog dijelova..)
njegov rezime - pouzdan auto ali konjske taljige su udobnije (bukvalno je ovako rekao jednom prilikom - inace vozi 40-ak godina i imao je 30-ak autoobila)
aha - pokusavali su da ukradu G II jedno 5-6x i od tada se straom auto totalno zgadio u svakom pogledu (cak ni ne pomislja na nikakvog VW).
ja sam imao G IV 1.6 16V 2001. - vozio sam ga nekih 5-6 mjeseci (nekih 20.000km) i auto na mani nije ostavio NIKAKAV utisak. totalno bezlicno bez imalo zadovoljstva u voznji. a uz to udobnost tek malo bolja nego u staroj "dvojci". vjesanje i dalje lose...
nekako u isto vrijeme sam imao i ladu samaru - bila je daleko bucnija i sa ruznijim enterijerom ali daleko prijatnija za voznju i poslije puta od 300-400km nisam imao bolova u ledjima (u golfu je to bilo standardno).
i naravno - citavo vrijeme strijepnja da li ce neko da ga ukrade i sl.
vozim 7 godina i presao sam oko 300.000km sa autima svih konfiguracija (FWD, RWD, AWD) sa svim motorima (benzin i diesel, oba N/A i turbo) sa snagom od 20KS do skoro 400KS i siguran sam da u najblizoj buducnosti necu da kupim ni jednog od postojecih VW a ne samo golfa (jedno vrijeme sam razmisljao o passat 1.8T 4motion ali sam ocekivao daleko vise).
toliko!