banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 03:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2007, 21:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
Block out je napisao:
NACIONALNI STROJ je napisao:
fantomacan je napisao:
Block out je napisao:
NACIONALNI STROJ je napisao:
Pitanje ...gde se nalazi tacno ova nova zgrada i koliko kosta ovaj zahtjev za dobijanje srbijanskog drzavljanstva....za nedaj boze valja imati a trebalo bi i rzasmisliti i o nekoj nekretnini u Srbiji isto za nedaj boze ako se dodo predomisli i popusti pred pritiscima

Mnogo je takvih patriota...

To je zapravo neka zakonitost. Najveće "patriote" u miru su za vrijeme rata boravile u Beogradu. Što veća kukavica, verbalno veći patriota.

E moj decko dok si ti siso maminu sisu ja sam se kupo u krvi,znoju i blatu,nekazem ja da se nebih opet borio i pored sve nepravde,ali sad su malo drugacije okolnosti 1994 sam imao 19 god mlad i lud a danas imam zenu i dvoje male djece o kojim moram misliti,a danas kad vidim kako se postupa sa djecom drugova koji su pali u borbi muka me hvata

Hvala Bogu pa si ziv i zdrav, zena, djeca i ostalo al' promjeni onda taj nick ( NACIONALNI STROJ ), ako vec ne stojis iza njega.
Ljudi mijenjaju misljenja...

Naprotiv ja stojim iza ovog nicka,smatram da nas samo ta ideja koju zastupa NS moze spasiti iz ponora u koji tonemo,RED,RAD i DISCIPLINA

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2007, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Blizzard je napisao:
Lear je napisao:
По мени лично је Србија требала усвојити рестриктивнији Закон о држављанству и чланом 23 омогућити искључиво припадницима српског народа стицање држављанства Србије.

E yebi ga, nije li ovo cisti sovinizam? Cak ni Hrvatska vise ne zateze toliko sa dobijanjem domovnice. Mozes je dobiti ako ti je jedan od roditelja rodjen tamo, ako si zivio tamo prije rata itd...

Istina, Hrvatska ima nesto rigoroznije propise po tom pitanju, ali je prinudjena tako da postupa jer, za razliku od srbijanskog, za sticanjem hrvatskog drzavljanstva i dobijanjem putovnice (cime se obezbjedjuje puno laksi rezim putovanja po Jevropi i svijetu) vlada poprilicna navala...

potpuno se slazem sa lear-om!
ako bi srbija imala takav zakon to uopste ne bi bio sovinizam! tj makar ne bi bio veci od hrvatskog :wink: :x

hrvatska koliko sam ja obavjestena, trazi da se odreknes svog nacionaliteta (postojeceg) i da se izjasnjavas kao hrvat - to je dodatni uslov da bi dobio njihovo DRZAVLJANSTVO! (pored x ostalih uslova)
ja sam rodjena u hrvatskoj, ali ne pada mi na pamet da ganjam drzavljanstvo jer bi to znacilo da se moram odreci pripadnosti srpskom narodu a to naravno ne dolazi u obzir :D
to je zapravo TO :
Citiraj:
Ја сам само за то да Србија измијени свој Закон о држављанству и да препише хрватски закон о држављанству, односно га прилагоди у дијелу гдје хрватски закон говори о припадницима хрватског народа. Хрватски закон јасно каже ко и како може постати хрватским држављанином и сматрам да би и Србија требала измијенити свој члан 23 закона о држављанству да буде аналоган члану 16 хрватског закона о држављанству. Нисам за то да се држављанство Србије буквално распродаје. На овај начин, свако и ко има и ко нема везе са Србијом може постати наш држављанин.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2007, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Lear je napisao:
Због чега би теоретски Хрват из Ливна који нема везе са Србијом, нити било ко његов, могао поднијети захтјев за примање у држављанство Србије на основу члана 23. Закона о држављанству само ако потпише да признаје Србију као своју државу? Постојећим законом то му је омогућено. Реално мало су шансе да један просјечан Хрват из Ливна тако нешто уради, али теоретски он то може. Визе, путовања... то је све привремено, али упис у књигу држављана је трајно. Држављанство повлачи одређене обавезе, као и права. Здравствено осигурање, правна заштита, војна обавеза, то су све области које се тичу држављанства...

Pa i da se taj pasoš može dobit da se samo izjasniš kao Hrvat/Talijan/Bog otac, ja bih se izjasnila, baš me briga... S ovim pasošem ne mogu nigdje, šta mi vrijedi što sam se izjasnila kao Srpkinja. Ja sam i dalje Srpkinja bez obzira šta piše na nekom papiru koji će mi otvorit mnoga vrata. Treba gledat koliko je šta korisno, a ne srbovati samo...

Lear je napisao:
П.С. Већина држава као матичне државе одређеног народа, Хрватска Хрвата, Италија Италијана... омогућавају припадницима свог народа без обзира гдје живе пријем у своје држављанство. Италијани из околине Прњавора сви имају италијански пасош само зато што су Италијани. Хрвати са Косова имају хрватско држављанство само зато што су Хрвати. Јесу ли по теби то шовинистичке одредбе? Зашто Србин из Бање Луке не може добити држављанство Италије или Хрватске? На основу чега би га требао добити?

Srbin iz Banjaluke ne može dobit ta državljanstva jer je živi tamo, al ne znači da ih ne bi mogao dobit da je tamo prijavljen određen broj godina... A što je najsmješnije, izgleda je lakše dobit talijanski pasoš nego hrvatski....
I da... Ne vjerujem da će srbijanski pasoš sad tražit neko ko nije Srbin. Još nisu dobili bezvizni režim, al kad se to desi, tražiće ga svi. Mislila sam federacija pod ovim. Ko god ne može dobit hrvatski okrenuće se ovom.... Bolje se izjasniti kao Srbin/Hrvat nego čamiti čekajući u ovoj državi.... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2007, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Citiraj:
Još nisu dobili bezvizni režim, al kad se to desi, tražiće ga svi. Mislila sam federacija pod ovim. Ko god ne može dobit hrvatski okrenuće se ovom....

To sam i sam mislio.

Mada se sa ostatkom ne slazem. Jednostavno zato sto Republika Hrvatska zahtijeva ono sto nijedna iole normalna drzava ne zahtijeva. A to je da se izjasnjavas kao Hrvat! Ako je to tacno, zamislite nekog Crnca koji nekim cudm dobije HR pasos...Hrvatina prava pravcata?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2007, 21:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
The_new_Statesman je napisao:
zamislite nekog Crnca koji nekim cudm dobije HR pasos...Hrvatina prava pravcata?

Dobio je onaj sto igra za Dinamo,Silva :D

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2007, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
EiLeen je napisao:
Lear je napisao:
П.С. Већина држава као матичне државе одређеног народа, Хрватска Хрвата, Италија Италијана... омогућавају припадницима свог народа без обзира гдје живе пријем у своје држављанство. Италијани из околине Прњавора сви имају италијански пасош само зато што су Италијани. Хрвати са Косова имају хрватско држављанство само зато што су Хрвати. Јесу ли по теби то шовинистичке одредбе? Зашто Србин из Бање Луке не може добити држављанство Италије или Хрватске? На основу чега би га требао добити?

Srbin iz Banjaluke ne može dobit ta državljanstva jer je živi tamo, al ne znači da ih ne bi mogao dobit da je tamo prijavljen određen broj godina... A što je najsmješnije, izgleda je lakše dobit talijanski pasoš nego hrvatski....
I da... Ne vjerujem da će srbijanski pasoš sad tražit neko ko nije Srbin. Još nisu dobili bezvizni režim, al kad se to desi, tražiće ga svi. Mislila sam federacija pod ovim. Ko god ne može dobit hrvatski okrenuće se ovom.... Bolje se izjasniti kao Srbin/Hrvat nego čamiti čekajući u ovoj državi.... :roll:

Članak 8.

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;
2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;
3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;
4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;
5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

Smatrat će se da je udovoljeno pretpostavci iz točke 2. stavka 1. ovoga članka, ako je zahtjev podnijela osoba koja je bez državljanstva ili koja će ga prema zakonu zemlje čiji je državljanin izgubiti samim prirođenjem.

Ako strana država ne dopušta otpust ili za otpust postavlja pretpostavke kojima se ne može udovoljiti, dovoljna je izjava osobe koja je podnijela zahtjev da se pod pretpostavkom stjecanja hrvatskog državljanstva odriče stranog državljanstva.

Да би се пријавио у Хрватској као странац, мораш испунити одређене услове. Уосталом, тако је у свим нормално уређеним државама. Више о овоме.

Понављам, држављанство је озбиљна ствар како за државу, тако и за особу која постаје држављанин неке земље. Нису ту само права (право на путне документе, право на здравствену заштиту), него постоје и обавезе (војна обавеза, фискална обавеза,...). Ти држављанство посматраш кроз уску призму визног режима и могућности, односно немогућности путовања. Држављанство је ипак мало озбиљније од тога и обухвата много више аспеката.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 07:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2006, 14:43
Pitajte Žilića kako je dobio Hrvatski pasoš,a nije postao Hrvat... :lol: :lol:

Čitam malo ove postove i sere mi se od gluposti koje sam pročitao..Nevjerojatno kakve baljezgarije ljudi pišu...

-------------------------------------------------------------------------------------
[quote]Jednostavno zato sto Republika Hrvatska zahtijeva ono sto nijedna iole normalna drzava ne zahtijeva. A to je da se izjasnjavas kao Hrvat! Ako je to tacno, zamislite nekog Crnca koji nekim cudm dobije HR pasos...Hrvatina prava pravcata
-------------------------------------------------------------------------------------

Ovo gore je shit of the week!!!!Pa znam osobno ovdje u Rijeci desetke ljudi sa svih strana svijeta koji su dobili Hrvatsko državljanstvo i nikada ali baš nikada nisu se nacionalno izjašnjavali kao Hrvati..Zadnji primjer jedne Talijanke,a koja je ovdje počela raditi kao službeni prevoditelj za Talijanski jezik,rođena,živjela u Trstu,nema nikakve veze sa Rijekom ,mislim na porijeklo,a dobila je Hrv.državljanstvo,nije se udala za Hrvata niti se izjašnjava kao Hrvatica.... 8)

G.Lear je napisao jako dobar post.... =D> =D>

P.S EiLeen kad budeš išla u Italiju svrati u Rijeku pa ću ti ja dati svoju putovnicu,samo moraš fotku promjeniti..Meni je ionako dovoljna osobna za preko... :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znam Žilićevu rođenu sestru, al njega još nisam upoznala. :D
Otok, ne treba mi više vaš pasoš, dobiću permesso... Znam da vam je dovoljna samo lična, imam momka iz Splita...
@Lear: što se tiče vojne obaveze, to ženama nije problem.
Citiraj:
Понављам, држављанство је озбиљна ствар како за државу, тако и за особу која постаје држављанин неке земље. Нису ту само права (право на путне документе, право на здравствену заштиту), него постоје и обавезе (војна обавеза, фискална обавеза,...). Ти држављанство посматраш кроз уску призму визног режима и могућности, односно немогућности путовања. Држављанство је ипак мало озбиљније од тога и обухвата много више аспеката.

Nisi me dobro shvatio jer se ni sama nisam dobro izrazila. Rekla sam da mi najviše smeta biti u državi iz koje ne možeš izaći.
Znam dobro šta predstavlja državljantsvo, al ovo naše kvazi bosansko mi stvarno ne predstavlja mnogo. Nije mi bitno da li imam srbijansko ili hrvatsko, al mislim da oba vrijede više nego ovo naše. Država nam je smijurija, stalno neko hoće da se odcijepi, imamo 2 jezika koja se uče u školama itd. Želim biti sigurna u svojoj državi i imati državljanstvo prave države. Nije bitno da li je to Francuska ili neka druga... Sve ima svoje negativne i pozitivne strane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 12:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
ja imam srbijanski pasoš i ni za kurac nije :lol: sad će bit godina kako živim ovde, imam odobreno prebivalište i još 2 godine i uzimam dvojno državljanstvo (a možda i ranije ako se udam ... ). Sa vašom ličnom kartom možete komotno u hrvatsku 8)

Or somewhere in between.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
slayerized je napisao:
ja imam srbijanski pasoš i ni za kurac nije :lol: sad će bit godina kako živim ovde, imam odobreno prebivalište i još 2 godine i uzimam dvojno državljanstvo (a možda i ranije ako se udam ... ). Sa vašom ličnom kartom možete komotno u hrvatsku 8)

to ti je ona klasična priča, kod komšije uvijek bolje (al nek mu, za svaki slučaj, crkne krava!) ... :D

nije ni srpski pasoš toliko loš, može se bez vize u otprilike iste zemlje ko i sa bosanskim, + još nešto zemalja južne amerike i afrike ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 13:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Ako su oba ista, uvijek sam prije za srbijanski pasoš! Jel išao neko i šta tačno i koliko vremena i para treba da se dobije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ako je isto, zašto onda davati 500€? Ako je stvarno toliko..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
EiLeen je napisao:
Pa ako je isto, zašto onda davati 500€? Ako je stvarno toliko..

Pa to daju ovi nacionalno opredijeljeni tipovi. Boli mene briga ciji je pasos, bitno je gdje i sta mozes sa njim. To je moja filozofija. Malo njih se od nacionalizma najelo postenog kruha.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 14:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Biti državljanin Srbije, neprocijenljivo!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Sondri je napisao:
Biti državljanin Srbije, neprocijenljivo!!!

Neprocijenjivo bezvrijedno.
A dobro su se i sjetili,sto nam nisu dali za vrijeme rata ili poslije rata- supci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
EiLeen je napisao:
Nisi me dobro shvatio jer se ni sama nisam dobro izrazila. Rekla sam da mi najviše smeta biti u državi iz koje ne možeš izaći.
Znam dobro šta predstavlja državljantsvo, al ovo naše kvazi bosansko mi stvarno ne predstavlja mnogo. Nije mi bitno da li imam srbijansko ili hrvatsko, al mislim da oba vrijede više nego ovo naše. Država nam je smijurija, stalno neko hoće da se odcijepi, imamo 2 jezika koja se uče u školama itd. Želim biti sigurna u svojoj državi i imati državljanstvo prave države. Nije bitno da li je to Francuska ili neka druga... Sve ima svoje negativne i pozitivne strane.

Опет посматраш уско питање држављанства. Прво, жене у тренутку непосредне ратне опасности или ратног стања такођер имају обавезу одбране земље чије држављанство имаш. Од степена опасности зависи на који начин ће се та обавеза реализовати. Но, то су екстремни случајеви којима смо ми нажалост били свједоци.

Друго, кажеш да хрватско или српско држављанство вриједи више од босанско-херцеговачког. Зависи из којег угла посматраш. За неког ко живи и ради у БиХ, бх. држављанство је далеко вредније од било којег другог држављанства. Остваривање елементарних права је у директној вези са држављанством земље у којој си настањен.

Даље, питање двојног држављанства је изузетно озбиљно. Многе земље тај институт не признају (Аустрија, САД...). Много наших људих се одрекло бх. држављанства или српског држављанства јер је то био услов за пријем у држављанство нпр. Аустрије или САД-а. Има низ примјера гдје су ти људи имали проблема, углавном због неинформисаности, приликом доласка у БиХ или Србију (више у Србији). Они се у том случају третирају као странци и дужни су свој боравак пријавити МУП-у. Уколико желе остати дуже од 90 дана, дужни су за то поднијети захтјев... Да не идем у ширину, мислим да ме схваташ.

Да не дужим превише, за човјека - појединца има смисла посједовати држављанство оне земље која је центар његовог живота. Значи, тамо гдје има породицу, посао, некретнину... Ако је Италија (или Швајцарска) центар твог живота и ако мислиш ту остати , онда би у коначници по испуњењу услова требала затражити држављанство Италије (Швајцарске) ради остварења својих елементарних права. Међутим, знај да ће ти на територији БиХ, држављанство БиХ увијек имати предност у односу на држављанство те друге државе (мислим да српски закон о држављанству изричито каже да се лица са двојним држављанством, приликом боравка на територији Србије, третирају као држављани Србије, а вјерујем да слична одредба постоји и у БиХ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
otok je napisao:
Pitajte Žilića kako je dobio Hrvatski pasoš,a nije postao Hrvat... :lol: :lol:

Čitam malo ove postove i sere mi se od gluposti koje sam pročitao..Nevjerojatno kakve baljezgarije ljudi pišu...

Jednostavno zato sto Republika Hrvatska zahtijeva ono sto nijedna iole normalna drzava ne zahtijeva. A to je da se izjasnjavas kao Hrvat! zamislAko je to tacno,ite nekog Crnca koji nekim cudm dobije HR pasos...Hrvatina prava pravcata

Ovo gore je shit of the week!!!!Pa znam osobno ovdje u Rijeci desetke ljudi sa svih strana svijeta koji su dobili Hrvatsko državljanstvo i nikada ali baš nikada nisu se nacionalno izjašnjavali kao Hrvati..Zadnji primjer jedne Talijanke,a koja je ovdje počela raditi kao službeni prevoditelj za Talijanski jezik,rođena,živjela u Trstu,nema nikakve veze sa Rijekom ,mislim na porijeklo,a dobila je Hrv.državljanstvo,nije se udala za Hrvata niti se izjašnjava kao Hrvatica.... 8)

G.Lear je napisao jako dobar post.... =D> =D>

P.S EiLeen kad budeš išla u Italiju svrati u Rijeku pa ću ti ja dati svoju putovnicu,samo moraš fotku promjeniti..Meni je ionako dovoljna osobna za preko... :lol: :lol:

Kao sto rekoh, ako je to tacno... Dobro otvori oci kad citas, odnosno citaj sa razumijevanjem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
500 evra vredi samo grb na Srbijanskom pasosu

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Super, daj meni 500€ i ja ću ti naslikat grb veličine zida... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 16:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Feb 2007, 18:07
a ja cu mu printati laser kolor ploterom :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]