Ciljevi tantre
Kao sto rekosmo ili kao sto rekoh, um skuplja informacije putem cula. Tantricka praksa trazi od praktikanta da um okrene sa spoljasnjih objekata ka unutra, te se tada um manifestuje kroz unutrasnje iskstvo i prosirenu svest. Na ovaj nacin mi odvajamo energiju i svest iz materije i pri tome dolazi do oslobadjanja energije ili ti Shakti koja se na kraju ujedinjuje sa Shivom ili ti principom svesti. A naposljetku oboje cine Brahmu, Vrhovno znanje, Transcedenciju tj. stvaramo homogenu svest.
Na taj nacin mi "gubimo" ogranicenu svest i zadobijamo tzv. kosmicku svest. Postajemo istrument Istine. Ispoljavamo je i primamo u svakom trenutku. Najcesce se to dogadja budjenjem Kundalini Shakti, ali nije uvijek i u svakom slucaju tako.
Elem, sada bi se neko mogao pitati, zasto bas tantra, zasto ne yoga? Ili vedanta.. ili ko zna sta vec ne?
Pa razlika je u tome sto vecina tih koncepata razvoja zahtjeva puno odricanja, strogo pridrzavanje discipline, dok tantra dopusta slobodni razvoj pojedinca bez obzira na njegov stepen evolucije ili ti razvoja.
Ona (mislim na Tantru, ne na neki zensku), govori da bez obzira da li ste osoba sklona culnosti ili spiritualnosti, da li ste atesit ili teist, jaki ili slabi, bogati ili siromasni, crni, sareni, bijeli ili zeleni (morao sam ovo ubaciti ), za vas postoji put.
Elem, cilj tantre nije tajanstvena seksualnost, razvratnistvo, crna magija, sticanje moci, itd. To kazem samo da se zna. Jer vecina tako posmatra tantricka ucenja.
Tantrici su eksperimentisali sa razlicitim metodama i putevima, sve u zelji da postognu sami cilj rada na sebi. Znaju da ljudi ne mogu ici istom stazom, jer je svako na svom evolituivnom nivou. Kako kazu: "Ono sto je za nekog ljek, za nekog je otrov."
Tantrici znaju da je cilj svakog covjek da na kraju dodje u stapanje sa Apsolutnim, Brahmanom, Bogom.. ili kako hocete, i da se na kraju svi moraju vratiti "kuci". Bez obzira o kome se radi. O ubici, o lopovu, o svakodnevnom covjeku.. ili evoluiranom jogiju..
Tako eksperimetisuci, radili su sa metodima koji vecini ljudi izgledaju grubo i primitivno, ili nemoralne, ili lude...
Upustali su se u meditaciju u prisustvu gole zene ili ako je rijec o zeni, meditaciju sa golim muskarcem (ako koja hoce probati ima ovdje clanova koji bi to rado demonstrirali.. Sorry Damir:)), ili pored tijela mrtvaca i slicnim okolnostima. E to su se koplja lomila, jer su nam nasi mili end dradi jogiji i slicni moralno orjentisani istocnjaci i zapadnjaci, govorili da je to samo izgovor i slabost a nikako nacin za izazivanje prosirene svesti.
Ipak, svijet posnaje dovoljno tantrika koji su ostvarili cilj i dozivjeli stapanje sa Apsolutnim. Te na taj nacin dokazali da ne treba suditi onome koji je eksperimentisao sa alkoholom, seksom, drogama (toplo preporucujem da ovo ne radite sami doma, jer mi smo profesionalci) i slicno, vec na osnovu njegove svesti i onog sto je time postigao.
Ako neko na groblju priziva duhove i upraznjava rituale i obrede, to ne znaci da je on "crni mag" ili da to i radi, vec moramo suditi na osnovu njegovog motiva zbog cega to radi. Ili ako upraznjava seksualni rad sa 2 ili 3 ili 5 ili 9 zena ne znaci da je makro, mozda je i tantrik.. .. eh..
Znaci razlika u praktikovanju svih ovih navesenih ili onih ne navedenih praksi izmedju laika i tantrika je u motivu.
Ovom praksom, tantrici izazivaju budjenje energije i svesti koje postoje u njemu. Strah, strast, mrznja, ljubav, ljubomora, ljutnja.. itd.. su sve vidovi energije s kojom se tantrik mora suociti te na taj nacin prevazici ili transformisati.
Dokaz hrabrosti nekog tantrika lezi u njegovoj sposobnosti da ostane nezastrasen. Ne biva ponesen iskustvom, niti dozvoljava da ga neko iskustvo straha, strasti, ljutnje.. ponese.
Samim ovim izrecenim, precutno sam izrekao da praksa tantre nije za labilne, psihicki bolesne i slabe pojedince. Oni nece poluditi ili slicno kako se misli, prica.. vec ce "igranjem" sa tim energijama da samo pojaca "stanje" koje ima. Sto moze dovesti do posljedica.
Ovo kazem, jer vecina onih koji I JESU u tantrickom radu, NISU za taj rad. Narocito rad Vama Tantre ili Ljeve tantre. Znaci seksualne tantre. Postoje i drugi tantricki pravci gdje se ne eksperimentise na ovaj nacin. Ipak tantra je veoma siroka nauka. I stvarana je sistematski za svakog pojedinca.
Sva emocionalan iskustva koja iskusavamo u toku dana su energije, a samim tim i mogu dovesti covjeka do nervnog sloma. Ravnotezu je ponekad tesko odrzati i ljudi tada cine svakakve gluposti.. Ne treba traziti primjer oko sebe, samo otidjite do kupatila i pogledajte se u ogledalo.
SVI i SVAKOME se desavalo da ne moze da se kontrolise u nekoj situaciji. Tantrici su u pocetku ljudi koji su vjerovatno ponekad i vise radili gluposti dok nisu postali to sto su postali. Vjerujte mi. A i ne morate, provjerite.
Tantrik je sposoban da izazove eksploziju iskustva unutar svog nesvesnog a i u stanju je da ovlada ovom silom i da je preobrati u jacu i profinjeniju energiju kojom moze voljno upravljati.
Kao sto sam rekao, postoje i mnogo blaze tehnike u tantrickom radu. I oni koji ne mogu da sebe dovode niti da izdrze provale tih raspolozenja, emocija i slicno, mogu na blag nacin da rade na sebi.
Te blaze tehnike ukljucuju yogu, kriju, japu (ponavljanje mantre), bhakti.. itd.
Tantricka praksa daje rezultate u kratkom periodu. Ispravnije relativno kratko, sve zavisi od iskrenosti aspiranta.
Sto se tice tantrickih tekstova, nesto zbilja kratko o tome. A ako hocete nadugo i siroko, pricajte sa Fazlijom ili Milketom, oni to mnogo bolje poznaju od mene.
Postoji 64 tantre (tekstovi o tantri), koje se bave razlicitim temama, kao npr. sposobnost kontrolisanja vlastitog i tudjeg uma, muzevnost, seksualna potencija, magija.. itd.
No, da neko ne bi rekao da ne znam koliko SADA ima ovih tekstova, da napomenem da je neki lik po imenu Baskaraja (ubi me ne znam sto ovo ime znaci) uvrsio jos 8 tekstova, koliko znam, i sada to cini 72 tantre.
Takodjer Purane se bae tantrickim tekstovima. One su alegoricne i prikrivene mitoloske price u kojima se krije mnostvo tantrickih tekstova. One velicaju bogove i boginje.. i sta sve ne. (Blago receno nemam pojma tacno sta sve ne!)
_________________ Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.
|