Symantec-ovi podaci su smijesni. Koliko se sjecam, oni ne prave nista za Linux, pa im ne vrijedi nista da objave kako je Windows nesiguran pa mi onda svi pobjegnemo od njihove platforme.
epek je napisao:
Niko normalan ni na zapadu ne kupuje windows iz cista mira, dakle ili ga dobiju uz komp kad kupe novi ili ga krekuju kao sto to i mi radimo. Legalne programa kupuju firme koje moraju da imaju licenciran softver.
Neistina. Skoro nikog ne znam ovdje (San Diego, California) ko ne koristi legalnu kopiju Windows-a, a oko pola ih je barem jednom kupilo jednu bez racunara, ukljucujuci mene. Studenti sve do reda, svaka para zlata vrijedi, pogotovo sa ovim cijenama benzina.
majstorovic je napisao:
Sad kad bi ja sabro koliko vrijedi sve ono programa sto imam u racunaru to bi bilo oko 10 000 maraka mislim da ni stranci to nisu ludi da kupuju.
A sta od tog softvera sto vrijedi 10000km tebi bas treba? Od cega zivis, cemu ti racunar sluzi? U tom je stvar: ako ti vrijedi, platices; ako ti ne treba, prezivices. Vrlo jednostavno.
Trenutno imam XP instalisan na laptopu i desktopu kod kuce, oba legalna, kao i
sav softver na njima. Ja sam student, guram od plate do plate sa svim troskovima (kirija, auto, hrana), ali nije pretesko da mi sve bude legalno. Kako to? Pa recimo da nemam Photoshop. Tj. imam PS3beta instalisan, al je istekao trial pa koristim GIMP. Umjesto MS Office-a koristim AbiWord. Kad bolje razmislim, skoro sve sto uopste imam instalisano je
FOSS.
E sad, znam da nije isto meni u San Dijegu kao i ljudima po Balkanu. Kod mene su veci troskovi ali je i plata, svjestan sam toga. U svakom slucaju, bez pokusaja nema uspjeha. Pa makar pokusaj bio i samo pusta zelja.