banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 18:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Apr 2007, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
Ako tema nije za ovaj podforum, molim moderatora da je premjesti gdje treba i edituje moj post i izbaci ovu recenicu.

Hodajuci danas gradom naletih na maleni cetvrtasti letak odstampan na jeftinom zutom papiru. Na njemu pise sljedece:
"Dragi sugradjani
Pomozimo jedni drugima!!!
Ucinimo da slovenacka roba ne ulazi u nase kuce jer nam ne daju penzije i nasu deviznu stednju
Ako svaki dan potrosimo 2KM vise na domace proizvode
Osigurat cemo posao za 100.000 ljudi u Bosni i Hercegovini
Pomozimo jedni drugima!!!
Nasim parama kupujmo nasu robu"

Tako razdijeljeno je zapisano na letku, svaka recenica zauzima svoj geometrijski oblik. Elem, organizatori su tri udruzenja: 'Kupujmo i koristimo domace kvalitetno proizvedeno u BiH', 'Devizne stedise BiH' i 'Nezaposleni BiH'.

Mislite li da ima ovo svrhe? Da li ce rezultati zaista biti tako impresivni? Da li ce ignorisanje slovenackih proizvoda zaista donijeti toliko novih poslova godisnje? Koju domacu konkurenciju mozemo pruziti slovenackim proizvodima? Evo, pokusacu da se sjetim nekoliko paralela:

Fructal - Vitaminka,...
Mlijecni proizvodi - Mljekare Banjaluka, Sipovo, Dubica,...
Gorenje - BIRA (Bihacka industrija rashladnih aparata)
Mesne industrije? Imaju barem dve u Banjaluci.

Svjestan sam toga da je jos mnogo, mnogo proizvodjaca ali se ne mogu trenutno sjetiti, niti imam volje pretjerane da trazim. Vi nabrajajte.

Ja sam licno za kupovanje domaceg i uvijek biram. Prioriteti pri izboru proizvodjaca odredjenih proizvoda mi vise-manje idu ovim redom:

1. Banjalucki proizvodjac
2. Republika srpska
3. Srbija
4. Ostali

Realno, dnevno trosim puno, puno vise od 2 marke za kupovinu domacih proizvoda vec vise godina unazad, ali nisam bas primjetio da se godisnje otvara 100.000 poslova. Niti 100.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 08:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Pa sigurno da će se povećati kako profit tako i proizvodnja u domaćim firmama. Shodno tim trebalo bi se i povećati broj radnih mjesta.

Uzmimo npr. Hrvatsku koja na svakom domaćem proizvodu ima onu etiketu ''Croatian quality''.

Imao sam priliku u Makarskoj da vidim kako gospođa kupuje nekakav deterdžent za suđe i pita da li je ovo sigurno hrvatski proizvod.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 08:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Ja vecinom kupujem domace ili Srbijansko...mrzim fruktal!

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 09:05 
Domatje je best!!!
I ja se trudim kupovati domatje koliko mogu!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 11:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Pa uglavnom ne obacam paznju,a trebala bih.Evo da pohvalim vitaminkine proizvode jer marmelade su im za cenera cistog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 13:29 
Veliki broj ljudi ima pogresnu predstavu da su proizvodi iz Srbije DOMACI proizvodi.Te pare koje dajemo za te proizvode (koje i sam kupujem) odose u Srbiju i onda oni dodju i kupe nase firme,kao npr.Telekom,dignu cijene za sebe a nas ko sisa.Sve dok budemo tako razmisljali propadosmo.Istina da nemamo toliko svojih proizvoda ali ipak ne treba po svaku cijenu da kupujemo SAMO Srbijansku ii neciju drugu robu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
armando je napisao:
Veliki broj ljudi ima pogresnu predstavu da su proizvodi iz Srbije DOMACI proizvodi.Te pare koje dajemo za te proizvode (koje i sam kupujem) odose u Srbiju

Ovo ti je tačno u potpunosti.

armando je napisao:
kupe nase firme,kao npr.Telekom,dignu cijene za sebe a nas ko sisa.

Pa za sad nisu digli cijene u npr. Telekomu jer još ga nisu ni preuzeli.

armando je napisao:
Istina da nemamo toliko svojih proizvoda ali ipak ne treba po svaku cijenu da kupujemo SAMO Srbijansku ii neciju drugu robu.

Slažem se

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Izgleda da sam ja jedan od rijetkih koji je čuo da je Slovenija, prije nego je
ušla u EU morala riješiti svoje obaveze i dugovanja prema zemljama koje
nisu u EU. Tako je u Hrvatskoj i BiH Ljubljanska Banka isplatila sve svoje prijeratne štediše....samo što su to Hrvatskoj razglasili na sve moguće medije, a u nas ćute ko pizde... Zbog toga ja ispadam budala, jer ovo pričam....no nije mi teško podnijeti i da nije tačno...ako mjerimo kako je
jadnim štedišama.... jer sigurno znam da nisu isplaćeni. Opet,to nije razlog
da ne kupujem domaće... i kupujem. Ne sjećam se kad sam kupio neko
slovenačko sranje osim sira...jer u nas nema edameca kao u njih, i mislim
da neke stvari i ne treba da pokušamo proizvesti, jer za njih nemamo sirovine.
Za one,za koje postoji osnova da se proizvedu, mislim da ne treba ni
razmišljati o tome šta treba da se radi!-tu mislim na prehrambene proizvode.
Što se tiče elektro-mašinerije, mislim da tu nema puno šta da se pametuje:
koja bihaćka industrija,kad ni garanciju na peglu ne može da se dobije...ipak
mislim da tu treba da se stanje sagleda malo drugačije,bar dok se stanje
ne promijeni u smislu konkurentnosti proizvoda. Za ovaj naš napoj iz
Vitaminke nema zamjene...mislim da stranjska sranja ne mogu ni da
pokušaju konkurisati bilo kojem prehrambenom proizvodu... ko jebe
alpsko mlijeko, kad ko zna šta je u njemu.
U zdravlje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 14:12 
Moracu da ti kazem nesto.Ako malo bolje pogledas Slovenci nama izvoze mlijeko i mlijecne proizvode a nemaju ni za svoje potrebe.Uvijek sam se pitao kako to. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 16:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Kupujmo domace proizvode fabrike Svila Celinac,batalimo gas,tom tailor,levis i ostale zajebancije :D

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Što se tiče domaćih proizvoda, kupujem mlijeko iz banjalučke mljekare i def Vitaminkine proizvode. Stvarno su super. Salame/kobasice i ostalo suhomesnato kupujem slovenačko. Od sireva svakako Zdenku. Dakle, bez obzira na to što imamo mesne industrije, naše salame su stvarno ružne. Kad je bio onaj fazon s ptičjom gripom i kao zabrana za slovenačko, stvarno smo probali sve te salame. I grozne su. Baba je sad otkrila neku šunku koja je dobra i def je iz RS, ne znam koji grad. Ostalo je užas.
Što se slatkiša tiče, tu rula Kraš. Jeb ga, ali tako je. Od Soko Štarka definitivno čokoladne bananice. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
SIJUKS je napisao:
Kupujmo domace proizvode fabrike Svila Celinac,batalimo gas,tom tailor,levis i ostale zajebancije :D

Buraz Svila ne radi odavno, bar ne onim kapacitetom od prije rata. A u ratu su cvjetali kad su shili uniforme...

Da hoce neko da je kupi...velika je to firma! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 19:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2007, 22:22
armando je napisao:
Veliki broj ljudi ima pogresnu predstavu da su proizvodi iz Srbije DOMACI proizvodi

da... tacno... recimo vitaminka kod nas je u vlasnistvu austrijske firme KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG sa 76 %
tako da... tesko da je "nasa"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 20:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
srbački veš bio i ostao najbolji :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pivara je namjerno unistena. To je sasvim neka druga prica.

Ali u pricipu si u pravu, nesto se pojavi sa super kavlitetom, osvoji kupce i onda gazda skonta da zezne kupce pa u istom pakovanju krene sa prodajom nekog smeca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 23:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Jun 2005, 23:52
Svi zaboravljaju Miru iz prijedora... Taj grad ujutro mirši na keks...

Nego, pogledajte malo šta rade..., pa pola krašovih keksova se proizvodi u Prijedoru...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Imao sam priliku u Makarskoj da vidim kako gospođa kupuje nekakav deterdžent za suđe i pita da li je ovo sigurno hrvatski proizvod.

Hrvatska ( more + proizvodi, poucena proslogodisnjim iskustvom ) - zdra'o.

Srbija & Slovenija - isto.

Makedonski ajvar je extra dobar, ne mogu mu odoljeti.

Borba za trziste je borba za zivotni standard. Pa ko ( i kome ) voli, nek' izvoli.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
:thumbleft:
ne mislim da ce konkretno taj letak nesto puno promijeniti - to zavisi od covjeka do covjeka.... a kad se vec pokrece tako nesto trebalo bi biti -masovnije- i -izreklamiranije-

nekako vjerujem da su nasi (a pogotovo srbijanski) proizvodi ozbiljnijih firmi (ne mislim na ove"brzo-cu-se-obogatiti" privatnike :roll: ) - JAKO KVALITETNI jer je proces rada a i mashine vjerovatno jos uvijek isti kao u bivsoj YU - a tada se znalo kako se sta mora raditi-sve po pe-es-u, jus-u i cemu vec :D !

dakle ako je ikako moguce kupujem domace a od "stranih" zemalja radije cu dati svoje pare srbiji nego hrvatskoj ili sloveniji !

p.s. a u rs - zaboravili ste fruktonu :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 14:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Nut je napisao:
armando je napisao:
Veliki broj ljudi ima pogresnu predstavu da su proizvodi iz Srbije DOMACI proizvodi

da... tacno... recimo vitaminka kod nas je u vlasnistvu austrijske firme KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG sa 76 %

Kakvu si glupost momak odvalio. Makar da je u vlasništvu Billa Gatesa, osnovana je i radi u BL, plaća poreze Republici Srpskoj i zapošljava naše ljude..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 15:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2007, 22:22
BlackHand je napisao:
Nut je napisao:
armando je napisao:

Kakvu si glupost momak odvalio. Makar da je u vlasništvu Billa Gatesa, osnovana je i radi u BL, plaća poreze Republici Srpskoj i zapošljava naše ljude..

pa da, to jest tacno, ali je ipak u vlasnistvu austrijske firme..sve ostalo je njihovo.. as simple as that

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]