banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 00:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2007, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
BEOGRAD - U Srbiji je sve više nasilja u porodici, ima ga u svim sredinama, nasilnici su najčešće muškarci, a najviše trpe žene, zaključuje se u najnovijem istraživanju Udruženja sudija za prekršaje Srbije o prekršajima nasilja u porodici u pravosnažno okončanim predmetima u 2004. godini.

Prema istraživanju, broj nasilnika obuhvaćenih krivičnim postupkom u 2004. godini bio je 7.542, dok ih je godinu dana ranije bilo 6.048. Prema podacima objavljenim u publikaciji dostavljenoj Tanjugu, svaki 989. građanin kažnjen je zbog nasilnog ponašanja prema nekome od članova porodice.
Broj žrtava je skoro 7.500, a od tog broja 259 žrtava su maloletnici.

Policiji je prijavljeno 19.306 slučajeva, odnosno 53 dnevno, broj podnetih krivičnih prijava je 1.131, a prekršajnih 6.233. Osudom pred redovnim sudovima okončano je 374 predmeta, a pred prekršajnim 7 080 slučajeva.

Ukoliko se pretpostavi da se nasilje prijavljuje u 30 odsto slučajeva, stvarni broj nasilnih događaja je iznad 64.000, navodi se u izveštaju.
Autor istraživanja, sudija za prekršaje iz Beograda Slavica Brkić ocenila je da se u Srbiji stalno beleži porast te vrste nasilja, ali ti rezultati mogu biti u vezi i sa sve češćim otkrivanjem ovog problema.

Ne postoji nijedna od 161 opštine u Srbiji u kojoj nije bilo porodičnog nasilja. Najčešće se radi o partnerskom nasilju, a po učestalosti slede srodničko nasilje i nasilje dece prema roditeljima.
Nasilje u partnerskim odnosima najviše trpe žene, a najviše sukoba na relaciji roditelji-deca izbija između očeva i sinova. U najvećem broju slučajeva, čak devet desetina počinilaca porodičnog nasilja su muškarci.

Kroz novi zakon za prekršaje uvedena je i izuzetno značajna mera zaštite zabrane pristupa oštećenom, objektu ili mestu izvršenja nasilja.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2007, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Strasno.

Nikada necu shvatiti zbog cega se ljudi okrecu nasilju. Zbog zelje za kontrolom, koja proistice iz nemoci da se problemi rijese na normalan nacin ? Zbog cega ljudi pretvore ljubav koja je ucinila da budu zajedno, u nocnu moru ? Zar nije bolje rastati se jedno od drugog ? Zbog cega su ljudi jedni drugim vukovi ?

A tek nasilje prema roditeljima ...postoji li nesto uzasnije ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 09:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav!

Ja lično mislim da se veoma lako može razumjeti zašto ljudi pribjegavaju nasilju ako pođemo od toga da se nasilje može vršiti i riječima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2007, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Ja lično mislim da se veoma lako može razumjeti zašto ljudi pribjegavaju nasilju ako pođemo od toga da se nasilje može vršiti i riječima.

Eno sad...naravno da se nasilje moze vrsiti i iskljucivo rijecima. Ali ne radi se o tome.

Pitanje je - cemu nasilje uopste ? Je li se istim nesto rjesava ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 21:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2006, 12:07
Japanese_rose je napisao:

Pitanje je - cemu nasilje uopste ? Je li se istim nesto rjesava ? [/i]

Mnogi nikada ne dosegnu taj nivo samosvijesti, da bi uopste bili u stanju da si postave takvo pitanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 22:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
U danasnje doba kada mnogi ostaju bez posla,novca,zdravlja,bez icega...izgleda da je jedini nacin da nesto sebi dokazu maltretiranje zene,djece,roditelja... na zalost...

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 22:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lena_04 je napisao:

Pitanje je - cemu nasilje uopste ? Je li se istim nesto rjesava ? [/i]

Mnogi nikada ne dosegnu taj nivo samosvijesti, da bi uopste bili u stanju da si postave takvo pitanje.

Hmmm...da. Nasilje nad zenama ( u cijelom svijetu ) je najcuvanija javna tajna ( "zasluzile su" :wink: ). Nedavno sam procitala da Christina Aguilera promovise akciju zaustavljanja nasilja nad zenama. Svi znamo da se nasilje nad djecom u svijetu ( Bogu hvala ) najstroze sankcionise.

Zasto su arsini drugaciji kad su u pitanju zene ? Zena se kontrolise nasiljem, odnosno strahom od nasilja . Sta je krajnji rezultat ? Mrznja prema onome ko se sluzi nasiljem ? Zena kojoj je unisteno samopostovanje ? Zasto ? Zar se ljudi ne mogu rastati na civilizovan nacin ako stvari ne idu kako treba ? Zasto zaboravljaju da su se nekad voljeli ? Zasto imaju tako malo postovanja prema vlastitoj dusi ?

Beautiful

Don't look at me

Every day is so wonderful
And suddenly it's hard to breathe
Now and then I get insecure
From all the pain I'm so ashamed

I am beautiful no matter what they say
Words can't bring me down
I am beautiful in every single way
Yes words can't bring me down

Oh no

So don't you bring me down today

To all your friends you're delirious
So consumed in all your doom
Trying hard to fill the emptiness
The pieces is gone left the puzzle undone
Is that the way it is

You are beautiful no matter what they say
Words can't bring you down oh no
You are beautiful in every single way
Yes words can't bring you down oh no

No matter what we do
No matter what they say

We're the song inside the tune full of beautiful mistakes

And everywhere we go
The sun always shine
But tomorrow we might awake
On the other side

We are beautiful no matter what they say
Yes, words won't bring us down, oh no
We are beautiful in every single way
Yes words can't bring us down oh no

Don't you bring me down today
Don't you bring me down today

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 22:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
U danasnje doba kada mnogi ostaju bez posla,novca,zdravlja,bez icega...izgleda da je jedini nacin da nesto sebi dokazu maltretiranje zene,djece,roditelja... na zalost...

Dokazuju - sta ? Nemoc da se uhvate u kostac sa zivotom ( izgovor se uvijek moze pronaci :wink: ) ? Nedavno je po novinama bila afera oko razvoda Paul McCartny-ja i Heather Mills. Njima ne fali ni novaca, ni slave ni svega sto uz to ide, pa opet je bilo nasilja u tom braku.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 00:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Chinjenica je, a statistike dokazuju da su zene vise seksualno privucene nasilnicima. Npr., ako prosjecna zena treba da izabere za partnera(momka ili muza) nasilnika ili nekoga koji joj sve udovoljava prije ce izabrati nasilnika.
Neko bi rekao dobijaju sto su zasluzile(izabrale). Jedino zalosno u ovome je sto one nisu izabrale nego im je priroda usadila taj nagon(biologija, psihologija, genetika, estrogen, sta li?).
Dakle zena ne bira nasilnika, ona je samo prirodno privucena nasilniku, kao sto je muskarac prirodno privucen lijepoj djevojci.
Razlika je samo sto zene privlaci nasilje(kad joj neko ne ugadja, cak zlostavlja jer onaj ko joj ugadja za nju je mlakonja), duhovna ruznoca, a muskarce ljepota tijela, fizicka ljepota.
Prema tome vecina(ne kazem sve), dobijaju ono sto su izabrale, odnosno sto im je nagon ucinio da izaberu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 09:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
E vim...ja sam svasta procitala na ovom forumu i mislila sam da me vise nista ne moze iznenaditi, ali kad procitah ovaj tvoj post..mislim...

Kakve crne statistike?? Postoje zene koje zele da budu muzu/momku/ljubavniku/svaleru potcinjene. Ali isto tako postoje i muskarci koji vole da zene dominiraju nad njima. Dakle...nemoj da mi iz tamo nekih statistika koje su radjene na sto 100 zena na jednoj teritoriji izvodis zakljucke koje nemaju veze sa realnoscu. Zamisli, statistike kazu i da se 80% muskaraca pristaje na sex u troje ali u kombinaciji njegova cura i neki momak kojeg ona izabere. Istina?? Mhm...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 11:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ruzho: arsini ne mogu biti nikako jednaki za djecu i zene. Vecina djece nije psihicki zrela (pod djecom mislim na maloljetnike!), imaju gomile nedoumica i nesigurnosti sa svojim tijelom, licnoscu, okruzenjem, odnosima sa ljudima, ne mogu da zive samostalno, dok je zena formirana osoba, koja na nasilje moze adekvatno da odgovori, moze da se obrati policiji/centrima za zastitu nasilja zena zrtava nasilja, moze jednostavno da ostavi konja i ode svojim putem!!! Djeca su ipak u daleko tezem polozaju, pogotovo sto zlostavljanje neformirane jedine ostavlja teske trazume za citav zivot, dok su trazume kod odrasle jedinke znatno blaze. Naravno, nikako ne podrzavam ili opravdavam nasilje nad zenama, ali one su odrasle osobe koje kontrolisu svoju sudbinu, te se ne moze u isti kosh stavljati nasilje nad njima i djecom!

Vimovo izlaganje zvuci bizarno, ali iz mnogih primjera u stvarnom zivotu se lako da zakljuciti da zaista postoji odredjen broj zena koje vole nasilnike, ili neadekvatno ponasanje prema njima! Ne znam koliki je broj, ali ima dosta istine u onoj "sto si gori prema njoj, vise te voli", barem u tim slucajevima. Znam djevojke koje su dozivljavale nevidjena ponizavanja u vezi, zbog kojih bi se svako okrenuo i otisao, ne progovorivsi ni rijeci sa tom osobom ikada! Sada se tu ukljucuje i faktor ljubavi i zaljubljenosti, ali vec to sto istrpe suteci takav psihicki teror, govori da su same dobrim dijelom krive ako im se maltretiranje ponovo desi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 11:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da. Na zalost i to je cinjenica, zalosna svakako, da su muskarci veci perverznjaci od zena. Izgleda da je njima priroda usadila ovu manu kao sto je zenama usadila onu koju sam naveo u prethodnom postu. Naime, iz svakodnevnog zivota vidimo da su silovatelji iskljucivo muskarci(kojih je srecom mali broj), posjetioci javnih kuca su takodje gotovo iskljucivo muskarci, kao i vecina pedofila i homoseksualaca su muskarci.
Slazem se s tobom da nisu svi isti, i ja ne govorim da jesu, nego samo da je veliki broj takvih i da je priroda usadila polovima razlicite nedostatke.
Napisacu mozda jos na forumu psihologija neke razlicitosti ova dva pola iako se slazem da imaju 90 posto istih karakteristika i mozda manje od 10% razlicitosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 11:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Ja da sam zensko ja bi ga ubio na spavanju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Ruzho: arsini ne mogu biti nikako jednaki za djecu i zene. Vecina djece nije psihicki zrela (pod djecom mislim na maloljetnike!), imaju gomile nedoumica i nesigurnosti sa svojim tijelom, licnoscu, okruzenjem, odnosima sa ljudima, ne mogu da zive samostalno, dok je zena formirana osoba, koja na nasilje moze adekvatno da odgovori, moze da se obrati policiji/centrima za zastitu nasilja zena zrtava nasilja, moze jednostavno da ostavi konja i ode svojim putem!!! Djeca su ipak u daleko tezem polozaju, pogotovo sto zlostavljanje neformirane jedine ostavlja teske trazume za citav zivot, dok su trazume kod odrasle jedinke znatno blaze. Naravno, nikako ne podrzavam ili opravdavam nasilje nad zenama, ali one su odrasle osobe koje kontrolisu svoju sudbinu, te se ne moze u isti kosh stavljati nasilje nad njima i djecom!

Masovnost nasilja nad zenama pokazuje da su zene koje trpe zlostavljanje, dovedene u polozaj djeteta. Znaci zene jos uvijek u nerazvijenim i razvijenim drustvima ( pogledati pod statistike nasilja nad zenama u USA i UK npr ) nemaju identican pristup edukaciji, zaposlenju, novcu ( cak i u vecini slucajeva identicnog obrazovanja ). Nasilje je znaci primarno drustvenog karaktera. Onda se to samo jukstapozicionira na mikrokosmos partnerskog odnosa.

Nasilje nad bilo kime ostavlja posljedice za cijeli zivot.

Problem nasilja nad djecom je tema koja je cesto neodvojiva od nasilja nad majkom. Znaci nasilnik prvo pod cizmu stavi zenu ( normalna majka ne moze mirno trpiti nasilje nad djetetom ukoliko i sama nije u strahu od istog ), a onda terorise i djecu.

Correct ? :wink:

Citiraj:
Vimovo izlaganje zvuci bizarno, ali iz mnogih primjera u stvarnom zivotu se lako da zakljuciti da zaista postoji odredjen broj zena koje vole nasilnike, ili neadekvatno ponasanje prema njima! Ne znam koliki je broj, ali ima dosta istine u onoj "sto si gori prema njoj, vise te voli", barem u tim slucajevima. Znam djevojke koje su dozivljavale nevidjena ponizavanja u vezi, zbog kojih bi se svako okrenuo i otisao, ne progovorivsi ni rijeci sa tom osobom ikada! Sada se tu ukljucuje i faktor ljubavi i zaljubljenosti, ali vec to sto istrpe suteci takav psihicki teror, govori da su same dobrim dijelom krive ako im se maltretiranje ponovo desi.

Power game.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Chinjenica je, a statistike dokazuju da su zene vise seksualno privucene nasilnicima. Npr., ako prosjecna zena treba da izabere za partnera(momka ili muza) nasilnika ili nekoga koji joj sve udovoljava prije ce izabrati nasilnika.
Neko bi rekao dobijaju sto su zasluzile(izabrale). Jedino zalosno u ovome je sto one nisu izabrale nego im je priroda usadila taj nagon(biologija, psihologija, genetika, estrogen, sta li?).
Dakle zena ne bira nasilnika, ona je samo prirodno privucena nasilniku, kao sto je muskarac prirodno privucen lijepoj djevojci.
Razlika je samo sto zene privlaci nasilje(kad joj neko ne ugadja, cak zlostavlja jer onaj ko joj ugadja za nju je mlakonja), duhovna ruznoca, a muskarce ljepota tijela, fizicka ljepota.
Prema tome vecina(ne kazem sve), dobijaju ono sto su izabrale, odnosno sto im je nagon ucinio da izaberu.

Znaci ispada da zene vide tipa kako se marise i/ili ubija ljude oko sebe i kazu : "Ah, neodoljiv je."

Dobro, cinjenica je da takve osobe zenskog roda postoje, ali te jel'te "mace" su u manjini. Kod vecine muskarci nasilnici izazivaju gadjenje, jer su gubitnici kako god da okrenes. Vecini se dopadaju muskarci koji znaju sta hoce ( u smislu zivotnog puta, a ne tlacenja osobe pored sebe ), a ukoliko sve to prate fizicki atributi, onda jos bolje.

Ali postoji jos jedna kategorija, pasivno-agresivnih muskaraca, koji su kao "fini", a meni se cine opasniji od tzv. macho-kategorije. To su oni koji se specijaliziraju za emocionalno zlostavljanje zenskog roda.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ruzo, jeste to sve tacno, ali opet, zena je ODRASLA SAMOSTALNA JEDINKA. Nije da time opravdavam ista, ali ne mozes da stavljas u jednak polozaj odraslu osobu i djete. Istina je da u nerazvijenim zemljama zene nemaju normalan tretman, ali i tamo odrasla zena ima daleko bolje sanse da ode od nasilnika i zivi samostalno od jednog djeteta!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
ali i tamo odrasla zena ima daleko bolje sanse da ode od nasilnika i zivi samostalno od jednog djeteta!

Objektivno gledano tako je.

Ali kako onda objasnjavas da zene trpe nasilje ( neke i cijeli svoj zivot ) bez da se dosjete da su " odrasle samostalne jedinke " ?

p.s. razumijem poentu i bez uzvicnika

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Znaci ispada da zene vide tipa kako se marise i/ili ubija ljude oko sebe i kazu : "Ah, neodoljiv je."

Dobro, cinjenica je da takve osobe zenskog roda postoje, ali te jel'te "mace" su u manjini. Kod vecine muskarci nasilnici izazivaju gadjenje, jer su gubitnici kako god da okrenes. Vecini se dopadaju muskarci koji znaju sta hoce ( u smislu zivotnog puta, a ne tlacenja osobe pored sebe ), a ukoliko sve to prate fizicki atributi, onda jos bolje.

Ali postoji jos jedna kategorija, pasivno-agresivnih muskaraca, koji su kao "fini", a meni se cine opasniji od tzv. macho-kategorije. To su oni koji se specijaliziraju za emocionalno zlostavljanje zenskog roda.

Da, nikada ne mozemo reci da jedna formula odgovara za sve. Znaci postoje ljudi dobri, losi, bilo kojeg pola privuceni bilo dobrim ili losim. Konkretno, znam muskarce koji nisu bili u ratu da govore kako bi voljeli ici u rat, dok mi koji smo bili nebi. Znaci zavisi i od puta kojim je neko prosao. Ono sto sam naveo su samo opste karakteristike i predispozicije i ne moraju da vaze za sve. Kao sto su muskarci prirodom predispozicionirani da budu perverzni ali vecina to nije zahvaljujuci licnom izboru i drustvenim uticajima. Isto tako je i sa djevojkama koje su predispozicionirane da trce za macho tipovima ali shvatajuci posljedice i drustvene norme ne dopustaju sebi taj 'luksuz'.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Ruža se nabobala extasya pa lupa gluposti 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Ruža se nabobala extasya pa lupa gluposti 8)

Je li imas namjeru prestati proganjati me po temama ?

Ma uostalom, nisi ti kriv... :wink:

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]