Rakun_Slavko je napisao:
Ruzho: arsini ne mogu biti nikako jednaki za djecu i zene. Vecina djece nije psihicki zrela (pod djecom mislim na maloljetnike!), imaju gomile nedoumica i nesigurnosti sa svojim tijelom, licnoscu, okruzenjem, odnosima sa ljudima, ne mogu da zive samostalno, dok je zena formirana osoba, koja na nasilje moze adekvatno da odgovori, moze da se obrati policiji/centrima za zastitu nasilja zena zrtava nasilja, moze jednostavno da ostavi konja i ode svojim putem!!! Djeca su ipak u daleko tezem polozaju, pogotovo sto zlostavljanje neformirane jedine ostavlja teske trazume za citav zivot, dok su trazume kod odrasle jedinke znatno blaze. Naravno, nikako ne podrzavam ili opravdavam nasilje nad zenama, ali one su odrasle osobe koje kontrolisu svoju sudbinu, te se ne moze u isti kosh stavljati nasilje nad njima i djecom!
Masovnost nasilja nad zenama pokazuje da su zene koje trpe zlostavljanje, dovedene u polozaj djeteta. Znaci zene jos uvijek u nerazvijenim i razvijenim drustvima ( pogledati pod statistike nasilja nad zenama u USA i UK npr ) nemaju identican pristup edukaciji, zaposlenju, novcu ( cak i u vecini slucajeva identicnog obrazovanja ). Nasilje je znaci primarno drustvenog karaktera. Onda se to samo jukstapozicionira na mikrokosmos partnerskog odnosa.
Nasilje nad bilo kime ostavlja posljedice za cijeli zivot.
Problem nasilja nad djecom je tema koja je cesto neodvojiva od nasilja nad majkom. Znaci nasilnik prvo pod cizmu stavi zenu ( normalna majka ne moze mirno trpiti nasilje nad djetetom ukoliko i sama nije u strahu od istog ), a onda terorise i djecu.
Correct ?
Citiraj:
Vimovo izlaganje zvuci bizarno, ali iz mnogih primjera u stvarnom zivotu se lako da zakljuciti da zaista postoji odredjen broj zena koje vole nasilnike, ili neadekvatno ponasanje prema njima! Ne znam koliki je broj, ali ima dosta istine u onoj "sto si gori prema njoj, vise te voli", barem u tim slucajevima. Znam djevojke koje su dozivljavale nevidjena ponizavanja u vezi, zbog kojih bi se svako okrenuo i otisao, ne progovorivsi ni rijeci sa tom osobom ikada! Sada se tu ukljucuje i faktor ljubavi i zaljubljenosti, ali vec to sto istrpe suteci takav psihicki teror, govori da su same dobrim dijelom krive ako im se maltretiranje ponovo desi.
Power game.