banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Mar 2007, 02:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2006, 01:57
Dokle samo ovako gledate samo fakultete sto privatne sto drzavne a neko tu obrce pare. A vise trudite da upisete fakultete da ih zavrsite i sta onda gde da radis posto ovde nema gde osim u inostranstvu a i tamo je sad tesko.A umjesto toga da se grade koje kakve fabrike da svi mogu raditi otog nema nista.Nekom to nije u intresu ovde se samo otvaraju kafancuge i kafici koje kakvi znaci da je najbolje da se zavrsi za konobara i to je to, a i zato opet treba neka veza posto u ovoj jebenoj zemlji ni pisati nemozes bez veze i stele ccccccccccccccccccccc i nakraju sta da se radi imal ovde u ovom gradu j******* posla

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 09:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Прошло је вријеме у којем је држава градила фабрике које су запошљавале 10-15000 неквалификованих радника. Не знам за остале, али ја на факултет идем ради стицања знања и стицања вјештине како то знање да уновчим. Наравно, прије и током студија интересовање треба усмјерити ка специфичним, добро плаћеним пословима које не може да обавља неко ко то знање нема. Онима који иду на факултете и који испите доживљавају као: књига од xxx страна + xx излазака на исти испит + добијање оцјене 6 ... таквима ће сасвим сигурно требати веза.
Људи не знају ништа да раде и то је основни проблем, јер као што рекох, прошло је вријеме у којем су постојале велике фабрике које су запошљавале људе чији посао су комотно могле да обављају машине ... циљ је био само "запошљавање", док се продуктивност све више срозавала, самим тим је комплетан систем тонуо у сиромаштво.
Људи (старији) по инерцији из социјализма очекују да ће им посао доћи сам од себе, виде да од тога нема ништа па криве политичаре и институције којима уопште није обавеза да стварају радна мјеста већ привредни амбијент за пословање. Дуго ће још времена проћи да наш човјек (нарочито млађи) схвати да мора један дио своје свакодневице посветити управо учењу вјештина потребних за неку врсту посла (било коју) и да након тога може рећи да зна нешто да ради, и да има вјештину коју други немају. Без ентузијазма у стицању знања потребног за неки посао, џаба факултетска диплома, јер такав у суштини и даље остаје неквалификовани радник ...

Ја себи увијек постављам једноставна питања: Шта ја то знам да радим и шта треба да научим да би имао тражен, сигуран и добро плаћен посао који не може да обавља онај који то знање нема?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 12:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
krenuo sam iz istog razloga na fakultet kao i medi ali sam shvatio da od sticanja znanja ovdje nema nista
sad sam gledam da zavrsim, za posao ne brinem vec imam otvorene 3 opcije, jos ako se ispostavi da je tacna informacija da u Njemackoj doista fali mnogo masinskih inzenjera i da su dobro placeni broj opcija onda jos raste
sto se tice ostanka ovdje, raspravljali smo vec na jednom podforumu, nema smisla iz milion razloga

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 15:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@BSE:
У потпуности се слажем да се овдје не може стећи квалитетно знање. Из тог разлога, ја се трудим да се самообразујем што више могу ... факултет ме практично само усмјерава. Послије сваког положеног испита тачно знам шта тек требам да научим ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
malo listati dnevnu stampu , ima mnogo konkursa za posao..a ako pak niste u mogucnosti kupiti sve dnevne listove, onda mozete na sajtu agencijaspektar.com dobiti dnevnu listu oglasa za posao. Vidim da mnogi od tih oglasa stoje danima i ponavljaju se stalno.
I druga stavr,, dobro razmisliti sta nudite kao radnik koji trazi zaposlenje(obrazovanje, spremnost na rad, strani jezik itd. itd.).
Dobar posao u smislu dobre pozicije i dobre plate, tesko da IKO moze dobiti odmah..koliko god da je kvalitetan ... a pogotovo ako je bez radnog iskustva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
medi je napisao:
@BSE:
У потпуности се слажем да се овдје не може стећи квалитетно знање. Из тог разлога, ја се трудим да се самообразујем што више могу ... факултет ме практично само усмјерава. Послије сваког положеног испита тачно знам шта тек требам да научим ...

ma nemoj a gdje moze? :oops: :roll:

a od viska glava ne boli, to sto radis je svakako pozitivno... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не знам гдје може, јер сам студирао/студирам само на једном (овдашњем) факултету који је једини свог типа у Бањој Луци. Професори су истивремено лоши са знањем (ван су токова дефинитивно), а и ако су добро потковани знањем готово сви су лоши предавачи ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
medi je napisao:
Не знам гдје може, јер сам студирао/студирам ?само на једном (овдашњем) факултету који је једини свог типа у Бањој Луци. Професори су истивремено лоши са знањем (ван су токова дефинитивно), а и ако су добро потковани знањем готово сви су лоши предавачи ...

zlatna globalizacija :roll: mogao si "vanskolski" skontati da shkodi u svakom slucaju :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2007, 01:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
simplicity je napisao:
malo listati dnevnu stampu , ima mnogo konkursa za posao..a ako pak niste u mogucnosti kupiti sve dnevne listove, onda mozete na sajtu agencijaspektar.com dobiti dnevnu listu oglasa za posao. Vidim da mnogi od tih oglasa stoje danima i ponavljaju se stalno.
I druga stavr,, dobro razmisliti sta nudite kao radnik koji trazi zaposlenje(obrazovanje, spremnost na rad, strani jezik itd. itd.).
Dobar posao u smislu dobre pozicije i dobre plate, tesko da IKO moze dobiti odmah..koliko god da je kvalitetan ... a pogotovo ako je bez radnog iskustva.

uh, to zaposljavanje..
cinjenica je da moze bez veze i stele.
fabrike za 10-15000 radnika ne treba da ocekujemo u narednih 15 godina.

Citiraj:
Без ентузијазма у стицању знања потребног за неки посао, џаба факултетска диплома, јер такав у суштини и даље остаје неквалификовани радник ...

da, bez entuzijazma da se ulozi nesto vishe sebe osim ono malo (da, mal je, koliko jos ucenja predstoji) obaveznog kod obrazovanja rezultovace znacajnom prednoscu u odnosu na kolege, vecom konkurentnoscu pri zaposljavanju i, uopste, boljim razumjevanjem posla kojim se neko bavi ili namjerava baviti.
pravo da kazem, pricao sam sa prijateljom kako je bilo studirati prije dvadesetak godina... sad ne mogu da pojmim informisanje o nekoj temi bez neta. npr. blogovi su super stvar za pohvatati dosta stvari koje bash i nemaju u udzbenicima. licno pratim ekonomski orjentisane blogove, i skontao sam da dosta ljudi pishe o svojim iskustvima i kako stvari fukncionisu u praksi. znaci, dok sam jos na faksu imam blagi sneak-peak u neku firmu i njeno fukncionisanje.

konstantno u prichi sa nezaposlenim ljudima zagovaram dozivotno ucenje. ma i sa onima koji imaju posao. zato sto sutra mogu da ostanu bez njega pa dodju u situaciju da se pitaju dokle su odmakli zahtjevi poslodavaca, a gdje su oni stali. a poslodavci pri prijemu u radni odnos postavljaju i postavljace sve vise zahtjeve pred radnika kojeg zele da zaposle. hint: pogledajte otvorena radna mjesta za google, ili lokalni primjer kada je MS u BGu okupljao tim. to cesto i spomenem ljudima sa kojima pricham o zaposljavanju. jesu, to su velike firme i mogu da biraju najbolje, ali mislim da projektuju trendove koje ce pratiti i ostatak industrije u dogledno vrijeme.

Imal negde u ovom gradu posla normalnog

sam naslov.. ima. iako je situacija losha i sve upucuje da nece biti bolje, ipak ima. svaki dan vidim nove oglase za posao. e, pitanje je kakav zelis i koje si zanimanje.
kao sto simplicity kaze, postoji gomila oglasa za posao koji se konstantno ponavljaju u dnevnim novinama.
postoji vishe mogucih razloga. jedan je da nema radnika tog profila. zaista, kada se radi o nekim zanimanjima, zaista nema dovoljno radnika. drugi razlog je sto postoje radnici koji zele da rade. da, to je apsolutno tacno. tesko je skontati koji su razlozi tome, iako su ljudi dosta nefleksibilni. to raste sa brojem godna. (ma veze sa medijevom prichom o soc. realizmu i zagarantovanom radnom mjestu, kako je nekada bilo.)
treci razlog je sto su u pitanju provjereno loshi poslodavci. firme gdje su ljudi neplaceni, ponizavani na poslu, ili cak zlostavljani, brzo dodju na losh glas. BL je "omanja varos" gdje info kruze jako brzo. prncip "necu da radim kada me nece platiti" ovje je ipak opravdan. iako dosta njih nije svjesno, takvi poslodavci ce uskoro ili da promijene nacin razmisljanja ili da zatvaraju radnju.

Zasto se obrazovati sto vishe..
formalno obrazovanje koje steknemo u SS ili faksu nije dovoljno. i to vecina ljudi potvrdjuje.
obrazovati se treba da se ne dovedes u situaciju da te levati bilo ko, da ne moramo pristati na mizerne uslove rada, da ne moras trpiti ponizavanje, malu platu, neplacen prekovremeni,... da mozes izabrati nesto bolje.
opste je misljenje da posla nema. i nema ga puno. ali ono za ono malo sto ima treba se boriti. ali ne treba se boriti po fazonu:
Kod:
- hocu posao.
- hoces posao? plata je xxx [=mizerno mala].
onda kontanje "ako ne uzmem ja, uzece neko drugi"

e, zbog toga vrijedi uciti, da kazes 'ne, hvala'.

BSE je napisao:
sto se tice ostanka ovdje, raspravljali smo vec na jednom podforumu, nema smisla iz milion razloga

poshtujem! ako mislis da ovdje nije dovoljno, da mozes vishe.. pali!

Citiraj:

djelimicno tacno. faks ne pruza kvalitetno znanje. ustvari, ne pruza konkurentno znanje, ali zato pruza osnovu na koju se dalje nadogradjuje 'samoobrazovanjem'.

za studente.. mozete se besplatno testirati tako sto krenete sa razgledavanjem oglasa za posao iz vashe struke. odmah cete skontati sta vam nedostaje od znanja.

a praksa...
eh, tu postoji ono cuveno, loshe primjenjeno i nichemu korisno (ovako kako je postavljen model)... volontiranje/pripravnicki.
isto tako, dobro ce doci ucesce na raznim lokalnim i internacionalnim seminarima, radionicama, okruglim stolovima, ljetnim kampovima.. sve to moze uci u CV.
IAESTE
http://www.mladi.info

eto, valjda ce neko i procitati ovo.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 04:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Svaka cast dobri odgovori, posla ima al uvjek istog ima znas a zataj posao ne treba puno znanja, evo citam male oglase svi uglavnom traze konobare, i one sto rade u auto praonama, kako je znanje potrebno za autopraonu.Ja kazem svima skolujte se treba vam znanje al posle to znanje iskoristite na autoproni,ako se ovako nastavi ee RS ce za 20 godina biti najobrazovanija malo naroda al puno inzinjera koji rade na pijaci recimo.Nema ovde kapitala mala je ovo zemlja nemoze se ovde ocekivati puno.Ustvari mozda bi se i nasao neki posao za ove nove inzinjere tamo u federaciji oni su administrativno komplikovana zemlja cak od RS

P.S Kupim staro zeljezo i prodajem ga da bi zivio

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 09:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
langolijer bravo mojstore pametniji odgovor nisam cuo tj. vidio na forumu ima 4 mjeseca svaka cast u potopunosti se slazem sa tobom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
mr_acid je napisao:
al puno inzinjera koji rade na pijaci recimo

sto bas inzenjera? Da si rekao pravnika ili ekonomista (puno ih upisuje) pa hajd. Ali ja sam na drugoj godini Masinskog fakulteta i ima nas 15 koji idemo redovno i jos 10-tak koji obnavaljaju :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 12:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Veze.. Ja ne znam ni jednog nezaposlenog mašinskog inženjera, al zato znam par koji imaju predobar posao. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 20:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

uglavnom znam masinske inzenjere koji ne rade u struci (a gle cuda)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2007, 07:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
ja ne znam ni jednog

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2007, 09:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

evo kao najpoznatiji primjeri su ti neki ambasadori BiH

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2007, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[Enterprise] je napisao:
ja ne znam ni jednog

Ja znam dvojicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 04:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sad kad se zavrsi fakultet nemora se uvjek biti ing, pravnik,profesori u skoli itd, u ovoj zemlji nema posla bio ti sa fakultetom iili bez ne njega u ovoj zemlji vlada mito korupcija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Otkrio si Ameriku! Juče gledam kratku reportažu o Slovačkoj. Ljudi su od 93. do sad napravili pravu zemlju. Sad im je došao Samsung i otvoriće se 5500 noih radnih mjesta. Znaš kad će to kod nas biti? 2017., a možda ni tad. Tad su nam prgnozirali ulazak u EU. Al ne vjerujem ni zere.. Eto. Žali se... I džaba.... there's no any change.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Словачка није имала грађански рат, у њој не живе три народа са три вјере који се међусобно мрзе ...

Словачка је цјеловита и компактна земља са једним конститутивним народом, у којој доминира једна религија, која нема и није имала проблема са сусједним земљама и народима, тако да су основна питања Словака као што је национално и државно већ одавно ријешени и ништа их не спутава да се баве оним економским и привредним ...

Нема смисла поредити Словачку и БиХ јер за то не постоји основа. С обзиром на уређење, народе који живе у БиХ, њихову међусобну историју и рат који се скоро десио може се само запитати како уопште нешто функционише у овој држави.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]