banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 21:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2007, 18:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
e ovako, primjetih da mi se zadnjih para dana gasio komp bezveze dok nesto radim. igram neku igricu - ugasi se. skidam nesto sa neta, ugasi se. kontao sam da nije nesto do te cisto softverske strane. al sad dok sam radio nesto gdje se stvarno nebi trebao gasiti (apsolutno stabilan program), ugasio se. upalim racunar, pogledam bios, pc health - temperatura procesora potrebna za gasenje kompa - 70 stepeni. temperatura procesora - 78 stepeni. u pitanju je AMD Athlon XP 2100+ procesor na 1.73Ghz. pogledao sam ventilatore, rade (vrte se), imam jedan na biosu i jedan na procu, kao i na kucistu jedan koji uduvava vazduh, ne izbacuje ga. sad sam malo otvorio kuciste, pa cu vidjeti sta ce biti, hoce li se spustati temperatura na procu. interesuje me sledece:
1. hoce li zamjena ventilatora na procu pomoci?
2. kakav ventilator mogu uzeti? sta preporucujete?
3. cijene?
4. vrijedi li uzimati one stranice za kucista sa dodatnim ventilatorom?
5. kako postaviti ventilatore? koji da uvlace (prednji?) a koji da izvlace vazduh (zadnji?)

prednji/zadnji se odnosi na njihovu lokaciju unutar kucista, na prednjoj strani - zadnjoj strani.

Poslednji put menjao VeLiKi dana 21 Mar 2007, 18:11, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka

evo sad pogledah, moguca mjesta za postavljanje dodatnih ventilatora na kuciste koje trenutno imam su popunjena, tj imam mjesta samo za jedan ventilator i on je vec postavljen, nalazi se sa zadnje strane kucista, ispod napajanja. jedino jos mogu uzeti onu stranicu za kuciste sa dodatnim ventilatorom. vrijedi li to ista?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 19:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Feb 2007, 18:07
tom atlonu je 70 stepeni normala...ja cim upalim odma ide na 60 iako nista ne radi...sto bi se reklo u leru

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Ti procesori se puno griju i ko sto je djavolji kolega rekao 70 stepeni mu je normala a maximum mu je 85 ili 90 stepeni. U biosu postoji podesavanje max temp i kada cpu dostigne tu temperaturu bios automatski gasi racunar da bi se sprijecilo ostecenje cpu-a. Ta vrijednost se kod nekih ploca moze rucno namjestati, pokusaj je postaviti na 85 stepeni pa vidi hoce li se onda gasiti. Takodje ocisti kuciste i ventilatore od prasine - takodje bitno povecava efikasnost hladjenja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 22:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Ti si stvarno fenomen, vjerovatno jedini koji ima ventilator na BIOSU! :D
Pusti tu stranicu sa ventilatorom, ne vjerujem da ćeš nešto dobiti tim. Zamjena kulera, a možda i taj što imaš nije loš samo treba novu pastu staviti. Kuleri nisu loši Glacialtech, za tu cijenu ne vjerujem da se može nešto bolje naći. Ne znam sad kakva je ponuda u gradu, možda i tvoj sadašnji kuler nije za baciti. Ako se odlučiš za novu pastu toga nema neka ponuda kod nas, za svoju cijenu Artic silver Ceramique je ok.
I ako imaš ventilator sa zadnje strane kućišta on ne bi trebao ubacivati već izbacivati vazduh. Ventilator sa prednje strane kućišta treba da ubacuje vazduh a sa zadnje da izbacuje. Okreni taj ventilator, to može dosta promijeniti situaciju.
Šta je ventilator na BIOSU? Na čipsetu možda?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 01:11 
Stara kuka
Stara kuka

realno, nisam ni gledao, samo sam lupio da je na biosu, ma nije ni bitno. ne znam ni sto sam ga pominjao koji kurac kad bas nista ne predstavlja u svemu ovome :)

hvala na savjetima fantom, podesicu ga u biosu na vecu temperaturu da trpi, ako mu je 70 radna, zasto je onda dodjavola podesen da se gasi na 70. interesantno. sad sam nesto poblize pogledao kuciste, primjetio sam i jedan ventilatorcic sa prednje strane kucista, ali ne vidim nikakve rupe na masci sprijeda. ko zna cemu on sluzi, vjerovatno da dize prasinu po kucistu :lol:

probacu prvo sa bios podesavanjem, a sutra odo uzeti pastu. gdje se moze uzeti, koliko kosta? vjerovatno neka sitnica. umirili ste me sa tom informacijom o radnoj temperaturi procesora pa cu vjerovatno onda malo sacekati sa kulerima, samo cu pastu uzeti.

hvala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 10:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
70 oC bas i nije normalna radna temperatura tog 2100+. Ne bi trebala prelaziti 60-65 oC i prilikom intenzivnog rada.
Mada, i mjerenja temperature u BIOS-u nisu 100% precizna. Probaj sa novom pastom za CPU cooler, ima za kupiti
npr. u Pan-Exu, pogledaj: http://www.pan-ex.net/prikaz.php?roba=4 ... Komponente .
Obavezno detaljno ocisti ostatke stare paste na procesoru i cooleru, kao i prasinu na samom cooleru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 11:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mozda nije normalna temperatura al uglavnom bi trebao da radi i pri 78 stepeni...U panexu imas arctic silver 5 i arctic silver ceramiqe cini mi se i jedna i druga kostaju po 6-7 maraka... ako ima kupi prvu samo moras paziti kako je nanosis, ako nema kupi drugu - malo losije provodi temperaturu ali je sigurnija za nanosenje - sigurno neces spaliti procesor ;)
I koju god da kupis DOBRO PROCITAJ UPUTSTVO koje mozes naci na arcticsilver.com :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 11:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
Citiraj:
Not Electrically Conductive:
Arctic Silver 5 was formulated to conduct heat, not electricity.
(While much safer than electrically conductive silver and copper greases,
Arctic Silver 5 should be kept away from electrical traces, pins, and leads.
While it is not electrically conductive, the compound is very slightly capacitive
and could potentially cause problems if it bridges two close-proximity electrical
paths.)

Citiraj:
Electrical Insulator:
Céramique does not contain any metal or other electrically conductive
materials. It is a pure electrical insulator, neither electrically conductive nor
capacitive.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 12:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ja sam u HGSPOTU kupovao artctic silver 5 prije 1.5godinu
oko 10KM 7.5g ja mislim da je pakovanje

uglavnom to je najbolja pasta na trzistu

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 12:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Pripazite na Arctic Silver 5 (masovno se kopiraju-čak i u SAD, a tek Kinezi). Mnogo je sigurnija a ništa lošija Céramique.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
Pripazite na Arctic Silver 5 (masovno se kopiraju-čak i u SAD, a tek Kinezi). Mnogo je sigurnija a ništa lošija Céramique.

Da vidis, malo je cudno sto je i AS5 i ceramique u panexu 7 maraka kad je inace AS5 duplo skuplja od ceramique... a i pise made in china :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
ja sam stavio obicnu pastu za zube, pa je proc otisao u 3 pm . Inace sam imao ~13-14god....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja sam stavio obicnu pastu za zube, pa je proc otisao u 3 pm . Inace sam imao ~13-14god....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 17:51 
Pripravnik
Pripravnik

normalna je to temperatura nemoj bezveze bacati pare osim ako ih nemas viska...produvaj ga malo :) i podesi da ti se gasi kasnije i uzivaj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 18:14 
Pripravnik
Pripravnik

a usput mozesh nesto i podgrijati ili cak skuhati jaja ili sl...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Heheh, meni se tokom godina na'vatalo prasine na cooleru, prije je redovno athlon 1700 xp drzao na nekih 50-55 (uezo sam malo bolji, speeze-ov cooler), ali sad ga vec siba na 60-65. Zimi je super jer solidno grije sobu, ali se brinem sta cu na ljeto, vjerovatno ciscenje coolera i nova pasta :(

A ovaj i pasta za zube, pa pobogu!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Licno, preporucujem da upadnes u HG-spot, odneses im masinu, opises problem, uzmes bolji cooler i gotovo ;) Naravno, to je rjesenje ako ti nije zao 30 maraka ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:
Heheh, meni se tokom godina na'vatalo prasine na cooleru, prije je redovno athlon 1700 xp drzao na nekih 50-55 (uezo sam malo bolji, speeze-ov cooler), ali sad ga vec siba na 60-65. Zimi je super jer solidno grije sobu, ali se brinem sta cu na ljeto, vjerovatno ciscenje coolera i nova pasta :(

A ovaj i pasta za zube, pa pobogu!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Licno, preporucujem da upadnes u HG-spot, odneses im masinu, opises problem, uzmes bolji cooler i gotovo ;) Naravno, to je rjesenje ako ti nije zao 30 maraka ;)

Hehe ne istina je. Pasta za zube zaista moze pomoci, zapravo sam davno citao negde u svetu kompjutera. Zato sam i probao, ali je vec procesor poceo crkavati tako da sam ga ja samo dokrajcio, ali ne pastom vec zbog drugih stvari kao sto je bilo vadjenje i neko experimntisanje svaki dan .. .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 23:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2007, 18:54
Paa hmm zanimljivo...cuda su se i kod mene desavala od gasenja pa do paljenja compa dok nisam skuzila da na grafickoj nema ventilatora...a sto se tice i mog coolera nije ni on neka bajka...jednostavno receno drzim kuciste otvoreno,povremeno usisam :fadein: ,a da dodam na to da ce nam i temperature (tema-ekologija) ici na (+)-273.15 °C na Celzijusovoj skali ili (+)–459.67 °F na Farenhajtovoj skali :D :) :oops: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 00:10 
Stara kuka
Stara kuka

nego de vi meni recite sta da radim kad mi se jedan od tri hard diska u kucistu krene sam od sebe paliti i gasiti? znate vec onaj zvuk koji dobijete od hard disk/ova kada upalite komp? e taj zvuk. samo se odjednom ugasi, odmah ga opet upali, pa ugasi, pa upali, pa ugasi....

jebote, ko je mene prokleo!? krepao mi mp3 player, hdd mi se uznervozio, proc mi se nezdravo grije.... fuck...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]